V petek, 15. marca 2019, so mladi parlamentarci Mestne občine Koper in Občine Ankaran na medobčinskem otroškem parlamentu izvolili novo predsedstvo, ki bo osnovnošolce 8. aprila 2019 predstavljalo na nacionalnem otroškem parlamentu v državnem zboru v Ljubljani.


Prvi del letošnjega medobčinskega otroškega parlamenta se je odvil v prijaznem ambientu novih prostorov Kulturno izobraževalnega društva PiNA na Gortanovem trgu v Kopru.

Mladi parlamentarci so tega dne na debatnih delavnicah govorili na teme: Odnosi v šoli, Učne vsebine, Moj prosti čas, Moje dolžnosti in odgovornosti, Vloga družine, Sprejemanje različnosti v šoli, Zdrava šola.

Debatne delavnice so vodili izkušeni trenerji Kulturno izobraževalnega društva PiNA.

Navzoče sta s svojim obiskom in impro predstavo presenetila Jaka in Luka iz gledališke skupine Lastniki humorja. Ja, ni ga čez dober smeh. :-) 

Komaj čakamo, da se v petek 22. 3. srečamo na plenarnem zasedanju v Pretorski palači v Kopru in še kakšno rečemo. :-)ZIMSKE POČITNICE!

Veseli december 2018


Kreativna delavnica rezljanja buč za osnovnošolce v dnevu pred nočjo čarovnic.


V torek, 30. 10. 2018, smo na društvu s skupino osnovnošolcev izrezovali bučine strahce. :) V delovnem vzdušju smo se pogovarjali o čarovnicah in o vsem kar sodi v čas okoli noči čarovnic. Iz buč so nastale prave pravcate umetnine. Za piko na i smo v nastale strahce prižgali svečke in jih v temi občudovali.Ustvarjamo z glino


V ponedeljek, 29. 10. 2018, smo s skupino osnovnošolskih otrok bili na obisku v Društvu pristan - Univerzi za tretje življenjsko obdobje. Izkušene članice krožka keramike Društva Pristan so otroke popeljale v svet keramike in pod njihovo taktirko so nastali pravi umetniški izdelki. Gospe so poskrbele tudi za domačno vzdušje in nas pogostile z domačim pecivom.  Njami. :)V četrtek, 18. oktobra 2018, je v okviru ekološkega programa  v Škocjanskem zatoku DPM Koper v sodelovanju z Naravnim rezervatom Škocjanski zatok otrokom iz Vrtca Koper, enota Pobegi - Zajček predalo Zeleni nahrbtnik z ekološkimi nalogami in maskoto programa zmajčka Jurčka.


Otroke je pred rezervatom pričakala gospa Bojana in jim prijazno predstavila Škocjanski zatok, povedala, zakaj je pomemben in skupaj z otroki naštela živali, ki jih tam srečamo.
Odpeljala nas je do prve opazovalnice, kjer smo se pogovarjali o pticah selivkah in nam predstavila pripomočke s katerimi opazujemo ptice.

Osrednji del dogodka je seveda bil posvečen predaji Zelenega nahrbtnika in nalog, ki jih bodo otroci opravili med obiskom zmajčka Jurčka v njihovi enoti. Med predajo je iz nahrbtnika skočil zmajček Jurček, otroke nagovoril in jih prosil, če lahko za nekaj časa ostane v njihovem vrtcu na obisku in z njimi skozi igro skrbi za naravo in okolje. Potem so otroci z Matjažem zapeli himno Zelenega nahrbtnika in himno svojega vrtca. :)

Po predaji smo pod strokovnim vodstvom gospe Bojane z daljnogledi skozi line opazovali ptice. Ker je bil dan res lep, sončen smo šli še do opazovalnega stolpa in dogodek zaključili še s prijetnim sprehodom v naravi.

Tako je zmajček Jurček v šolskem letu 2018/19 začel svojo letno pot.
Teden otroka 2018DPM Koper s kreativno delavnico na dogodku Evropske pravljice

https://photos.app.goo.gl/U3EvihMTe8AMrKUUA
Osrednja prireditev ob tednu otroka 2018

https://photos.app.goo.gl/jmrFdT1A5eAmbCs39DPM na pozdravu bruckam in brucem vabi k prostovoljstvu

https://photos.app.goo.gl/Tf6wqTJwwpzRhqk36Tudi DPM-jevci smo na Sladki Istri obogatili program
z  brezplačnimi kreativnimi delavnicami za otroke in njihove starše.


https://photos.app.goo.gl/aZsTVyJagfkf13WYA
Športna zveza Koper vabi na dneve odprtih vrat koprskega športa 2018»Poštar Pavli polni šolske torbe«Zveza prijateljev mladine Slovenije in Pošta Slovenije sta že šestič zapovrstjo zbirali denar za nakup šolskih potrebščin za socialno ogrožene otroke ter materialne prispevke v obliki zvezkov, barvic, svinčnikov in drugih šolskih potrebščin.

Del zbranega je DPM Koper razdelilo med koprske otroke. 

Letos imamo šolarji "srečo", saj začnemo s poukom šele 3. septembra. ;-) 
Sicer pa smo že kar neučakani, saj je prvi dan pouka vendarle kot praznik, 
ko se šolarji s poletnega oddiha vračamo med vrstnike v hram modrosti. 


Otroci z letovanja v Kranjski Gori pošiljajo pozdrave vsem, ki jih pogrešajo. :) Imamo lepo vreme in veliko zanimivih aktivnosti.
  
9. julija so se na DPM Koper zbrali mladi likovniki in pričeli z likovnimi dnevi, kjer so pod hudomušnim vodstvom izkušenih mentorjev povsem svobodno izražali svojo kreativnost.   

Otroci z letovanja na Rogli pošiljajo lepe pozdrave vsem, še posebej staršem :) Imamo se super. :)


V okviru Eurofest-a so se 7. 7. 2018 na kulinaričnem večeru zbirali dobrodelni prispevki za otroke in socialno šibke družine iz Kopra.


Otroci z letovanja v Zambratiji so se vrnili lepo osončeni s prelepimi vtisi in nepozabnimi spomini.

Športno kreativni teden ob morju 2018

2. julija 2018 je DPM Koper v sodelovanju s KKK Žusterna s skupino osnovnošolcev MO Koper pričel teden spoznavanja kajaka in kanuja na mirnih vodah. Na ne ravno sončen pa vendar topel in miren dan so se otroci pobliže spoznali z nadvse zanimivim vodnim športom. 

Zlati bralci MOK in OA deležni posebne nagrade za pridno branje 

V ponedeljek, 21. maja 2018, se je v organizaciji DPM Koper odvila nagradna prireditev za učence, ki so devet let pridno brali in osvojili zlato Bralno značko. V dvorani svetega Frančiška Asiškega je okoli stodvajsetim povabljenim uvodoma spregovorila sekretarka DPM Koper Irena Morgan. Po kratkem pozdravu in zahvali vsem, ki so prireditev omogočili, so oder zavzeli člani uličnega gledališča Lastniki humorja. Ura humorne predstave v interakciji z občinstvom ni pustila malodušnih niti dobrih poznavalk gledališča med prisotnimi mentoricami Bralne značke. 


Po zaključeni predstavi smo dogodek s sladoledom v roki ovekovečili z "gasilsko" fotografijo. :) 
V tednu med 14. in 18. majem 2018, je Središče rotunda prijazno gostilo razstavo predstavitvenih plakatov in izdelkov vseh pri programu sodelujočih vrtcev.

 
Malim obiskovalcem je bila razstava nadvse zanimiva.V četrtek, 19. aprila 2018, je z zaključno prireditvijo Zeleni nahrbtnik končal svojo ekološko pot po vrtcih v Mestni občini Koper in Občini Ankaran. 

Uvodoma sta navzoče pozdravila sekretarka Društva prijateljev mladine Koper gospa Irena Morgan in predsednik društva gospod mag. Robert Trunkl. Takoj za tem so otroci priklicali na oder otroke iz vrtca Koper - Žogica, ki so zadnji gostili zmajčka Jurčka. Zmajček je zasedel posebno mesto na odru in zbrani otroci so se z zapeto himno poklonili častnemu gostu prireditve, ki med letom pridno potuje z nahrbtnikom in z otroki rešuje ekološke naloge. Sledil je zabaven in poučen program o Zemlji, ki sta nam ga odigrala Sten Vilar in Andreja Stare. 

klikni za več >>>


V pozdrav dnevu zemlje smo v prelepem sončnem jutru rajali, da je bilo veselje.


V ponedeljek, 9. 4. 2018 so predstavniki medobčinskega otroškega parlamenta osnovnih šol Mestne občine Koper in Občine Ankaran sodelovali na 28. nacionalnem otroškem parlamentu.

Poročilo mlade novinarke

Anabel Haber Todorović iz Osnovne šole Koper


V ponedeljek, 9. aprila 2018 je v Ljubljani, v Državnem zboru potekal Nacionalni otroški parlament. Učenci oziroma mladi parlamentarci in mladi novinarji iz cele Slovenije so se zbrali, da bi debatirali in še bolj poglobljeno razmišljali o Šolstvu ter šolskem sistemu, temi šolskega parlamenta, ki se bo nadaljevala še v naslednje šolsko leto.
Dogodek je bil ovekovečen z "gasilsko" fotografijo. :)
V petek, 23. 3. 2018 so mladi parlamentarci osnovnih šol Mestne občine Koper in Občine Ankaran v Pretorski palači v Kopru izpeljali plenarno zasedanje 28. medobčinskega otroškega parlamenta. Mladi parlamentarci z mentorji in gosti srečanja v poročni dvorani Pretorske palače.

28. medobčinski otroški parlament (prvi del)
"Šolstvo in šolski sistem"

V torek, 13. 3. 2018, so mlade parlamentarke in parlamentarci osnovnih šol Mestne občine Koper in Občine Ankaran v prostorih ŠOUP-a, v debatnih delavnicah debatirali in sklepali o naslednjih podtemah: Odnosi v šoli, Učne vsebine, Metode in načini poučevanja/učenja.

Delavnice so vodili:
   - Tanja Povšič, vodja projektov pri MZPM Ljubljana,
   - Nassim Djaba, predsednik ŠOUP-a,
   - Simon Čamernik, sekretar za izobraževanje in študentsko svetovanje ŠOUP,
   - Patricija Marolt, sekretarka za mednarodno dejavnost ŠOUP,
   - Damira Omerčević, sekretarka za interesne dejavnosti ŠOUP.

V drugem delu je profesor pedagogike, igralec in animator Sten Vilar udeležence srečanja z interakcijo spodbudil k razmisleku o življenju, kakšnega želimo živeti in o poti, ki jo mora za dosego zastavljenega cilja vsak sam prehoditi, skratka, spregovoril je o Šoli za življenje.

V sklepnem delu srečanja so potekale predstavitve kandidatov za volitve predsedstva 28. medobčinskega otroškega parlamenta in zatem demokratične volitve.

Izvoljeno štiri člansko predsedstvo bo 23. 3. 2018, vodilo plenarno zasedanje v Pretorski palači.

Na fotografiji udeleženci sproščeno "neverbalno" sodelujejo med animacijo.Športno kreativni dnevi med zimskimi počitnicami

Društvo prijateljev mladine Koper je v sodelovanju s KOŠARKARSKIM KLUBOM SIXT PRIMORSKA za deklice in dečke od 4. do 7. razreda OŠ izpeljalo dneve košarke.


Pustni čas je čas norčij
Društvo prijateljev mladine Koper je na pustni torek, 13. februarja 2018, v Taverni Koper za najmlajše Koprčane priredilo pravo pravcato pustno rajanje. Znan slovenski animator za otroke je množici razposajenih mask pričaral nepozabno zabavo. Pričaral je pravi snežni metež, ki so ga s pesmijo in plesom pregnali. Izza oblakov so priklicali sonce in vedrih, nasmejanih obrazov so prizorišče zapustili vedoč, da bo kmalu pomlad.