Τελευταία ενημέρωση 30/4/20

Η παρούσα σελίδα ευελπιστώ ότι θ’ ανταποκριθεί στις ανάγκες των μαθητών, για την πληρέστερη κατάρτισή τους.

Το παρεχόμενο υλικό μπορεί να προσφέρει πολύτιμη αρωγή για τις εξετάσεις.ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ………….

 

Αυτό που δεν μπορούμε να πράξουμε εμείς για την Ελλάδα το κάνουν άλλοι για εμάς.....Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας ἢ τοὺς τῆς κοινῆς φύσεως ...... Ο καθηγητής Juan Coderch (University of St Andrews) στην σελίδα του αναρτά ειδήσεις στα αρχαία Ελληνικά...ΕΔΩ


"Το έθνος να λυπάστε αν φορεί ένδυμα που δεν το ύφανε.

Ψωμί αν τρώει αλλά όχι απ' τη σοδειά του.

Κρασί αν πίνει, αλλά όχι από το πατητήρι του.

Το έθνος να λυπάστε που δεν υψώνει τη φωνή παρά μονάχα στην πομπή της κηδείας.

Που δεν συμφιλιώνεται παρά μονάχα μες τα ερείπιά του.

Που δεν επαναστατεί παρά μονάχα σαν βρεθεί ο λαιμός του ανάμεσα στο σπαθί και την πέτρα.

Το έθνος να λυπάστε που έχει αλεπού για πολιτικό, απατεώνα για φιλόσοφο, μπαλώματα και απομιμήσεις για τέχνη του.

Το έθνος να λυπάστε που έχει σοφούς από χρόνια βουβαμένους."

 Χαλίλ Γκιμπράν [1883-1931] από το "Ο Κήπος του Προφήτη" 1923


Ο Λόγος δεν δύναται να είναι ασυνάρτητος. Εάν υπάρχει κάτι που ξεχωρίζει την Ελληνίδα Φωνή είναι η καθαρότητα και η διαύγεια Λόγου και Πνεύματος που τη διέπει.

Το ψηφιοποιημένο σημειωματάριο του Νεύτωνα. (δείτε σε ποια γλώσσα έγραφε τις σημειώσεις του)

Τα χειρόγραφα του Νεύτωνα online , για πρώτη φορά, τα ιστορικά χειρόγραφα του Ισαάκ Νεύτωνα.Το πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, όπου δίδασκε ο διάσημος φυσικός και μαθηματικός Ισαάκ Νεύτων, επιτρέπει πλέον για πρώτη φορά τη διαδικτυακή πρόσβαση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου στα ψηφιοποιημένα χειρόγραφα και πρωτότυπα τυπωμένα έργα του μεγάλου επιστήμονα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η πρωτότυπη τυπωμένη έκδοση του αριστουργήματός του «Principia Mathematica» (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας), μαζί με τις εμβόλιμες σχετικές χειρόγραφες σημειώσεις και απαντητικά σχόλια στους επικριτές του, που ο ίδιος είχε κάνει πάνω στο δικό του αντίτυπο. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», περισσότερες από 4.000 σελίδες, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο του αρχείου του Νεύτωνα, που διατηρεί το φημισμένο πανεπιστήμιο, έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι προσβάσιμα online στο πλαίσιο ενός προγράμματος, το οποίο θα δώσει στο ευρύ κοινό πρόσβαση στο έργο και άλλων «κολοσσών» της επιστήμης, όπως ο Δαρβίνος. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος για την ψηφιοποίηση στη βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ, Γκραντ Γιανγκ, τα χειρόγραφα του Νεύτωνα αποκαλύπτουν τον τρόπο που σκεπτόταν και σταδιακά προχωρούσε στις σημαντικές ανακαλύψεις του, που σφράγισαν τη σύγχρονη επιστήμη.

 Για ρίξτε μια ματιά στο σημειωματάριό του. Αναγνωρίζετε τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε; http://cudl.lib.cam.ac.uk/view/MS-ADD-03996/9   H χαρά της επαφής με τα παιδιά

“…Έμενε η χαρά της επαφής με τα παιδιά. Αλλά αυτή η χαρά, στη μέση ειδικά εκπαίδευση, πληρώνεται με αφόρητο μόχθο. Υπάρχουν σχολικές τάξεις όπου μπαίνεις και από την πρώτη στιγμή λειτουργεί μια συναρπαστική αμοιβαιότητα συνεννόησης και επικοινωνίας με τα παιδιά. Και υπάρχουν άλλες όπου φτύνεις αίμα : να τα συγκεντρώσεις στο μάθημα, να αποτρέψεις την περίσπαση της προσοχής τους, να τους αφυπνίσεις κάποια ενδιαφέροντα, κάποιον προβληματισμό, να πετύχεις ρωγμές σε παχυδερμική αδιαφορία. Τον εξουθενωτικό μόχθο του δασκάλου μόνο όποιος τον έχει ζήσει τον καταλαβαίνει. Γυρνούσα στο σπίτι ύστερα από 5 ή 6 ώρες διδασκαλίας και ήμουν ένα σερνάμενο πτώμα, δίχως τη δύναμη να βγάλω λίγες λέξεις από το στόμα μου. …”
Νέα μεγάλη εφεύρεση της ανθρωπότητας !

Καταπληκτικό βίντεο, που αξίζει να δείτε. Το μέλλον στο παρόν: Μπορεί το ψηφιακό βιβλίο να αντικαταστήσει το συμβατικό; Παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.


Μηχανισμός Αντικυθήρων
Και στα ελληνικά πλέον η ιστοσελίδα Eduspace για μαθητές
 
Με δορυφορικές πληροφορίες για τη Γη. Μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας, η ιστοσελίδα Eduspace του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που προσφέρει σε μαθητές από όλη την Ευρώπη ένα διαστημικό παράθυρο με θέα τη Γη, μεταφράστηκε και στην ελληνική γλώσσα, με σκοπό να μυήσει και τους Έλληνες μαθητές στα μυστικά της παρατήρησης του πλανήτη μας από το διάστημα. Πίσω από την ιστοσελίδα Eduspace βρίσκεται μία μικρή ομάδα με ένα ειδικό της ESA σε θέματα παρατήρησης της Γης και ένα καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τη σελίδα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το  QR Code για την σελίδα


Στις 18 Οκτωβρίου του 1979, η Σουηδική Ακαδημία αναγγέλλει την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη «για την ποίησή του, που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα τού σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και
δημιουργία». Ο «Ποιητής του Αιγαίου» παρίσταται στην καθιερωμένη τελετή απονομής του βραβείου στις 10 Δεκεμβρίου του 1979 και παραλαμβάνει το βραβείο από τον βασιλιά Κάρολο Γουστάβο, γράφοντας μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της ελληνικής γραμματείας.


Ο όρκος των Φιλικών (1814-1821)


Το έμβλημα (εθνόσημο) της Ελληνικής Δημοκρατίας Νόμος 48 (ΦΕΚ Α΄ 108 από 7.6.1975) 

 Το έμβλημα (εθνόσημο) της Ελληνικής Δημοκρατίας αποτελείται από ένα κυανό θυρεό που σχηματίζει μία αιχμή στο μέσο της κάτω πλευράς του.

Στη μέση ο θυρεός φέρει έναν λευκό σταυρό ο οποίος περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από δύο κλαδιά δάφνης. Το εθνόσημο ζωγραφίζεται ή υφαίνεται, κυρίως πάνω στα πηλίκια, στις στολές ή στα κουμπιά των στρατιωτικών, των οργάνων των σωμάτων ασφαλείας κλπ.

Το ελληνικό “εθνικό σημείο” προβλέφθηκε από το Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος (Σύνταγμα της Επιδαύρου της 1ης Ιανουαρίου 1822) και καθορίστηκε με διάταγμα στις 15 Μαρτίου του ίδιου έτους.

Τα γνωρίσματά του ήταν το κυανό και λευκό χρώμα και το κυκλικό σχήμα. Το ελληνικό εθνόσημο υπέστη πολλές, μέχρι σήμερα, μεταβολές στο σχήμα και στις παραστάσεις μετά την πρώτη καθιέρωσή του, κυρίως εξαιτίας των πολιτειακών μεταβολών.

Το πρώτο ελληνικό εθνόσημο έφερε έμβλημα την Αθηνά και την κουκουβάγια και μετά την άφιξη του Καποδίστρια προσετέθη και ο φοίνικας σαν σύμβολο αναγέννησης. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα, το βασιλικό έμβλημα, με τα δυο στεφανωμένα λιοντάρια που κρατούσαν το θυρεό με το βασιλικό στέμμα, έγινε το εθνόσημο του κράτους.

Τα βαυαρικό έμβλημα αντικαταστάθηκε από το δανικό μετά την άφιξη του Γεωργίου του Α΄. Μετά την ανακήρυξη της δημοκρατίας το 1924 το εθνόσημο είχε απλή μορφή λευκού σταυρού πάνω σε γαλάζιο πλαίσιο. Το δανικό έμβλημα επανήλθε με την επαναφορά της βασιλείας μέχρι το 1967.


Από τις 3 Απριλίου στις 19:00, το Ίδρυμα Ωνάση ανεβάζει και μοιράζεται στο κανάλι του στο YouTube στιγμές, εικόνες, συζητήσεις, ήχους, συναισθήματα. Sold-out παραστάσεις, podcasts, εκπαιδευτικά προγράμματα, virtual κινηματογραφικές πρεμιέρες, online μαθήματα, secret συναυλίες. Η πραγματικότητα του Ιδρύματος Ωνάση γίνεται ψηφιακή. Μια Στέγη σε κάθε σπίτι, σε ένα σημείο που δεν υπάρχει στον χάρτη, για να διασκεδάζει, να επιμορφώνει, να ενώνει, να ανοίγει συζητήσεις. ΕΔΩ


http://www.stratiotikes.gr/


Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, 21 Μαρτίου 2020, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, συνεχίζοντας την αναστολή της επισκεψιμότητάς του λόγω κορωναϊού, καλεί τους φίλους του και κυρίως τη μαθητική κοινότητα, στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης, να ανακαλύψει  και να ξεφυλλίσει τα αυτόγραφα του Εθνικού Ποιητή.
(ΕΔΩ).
H πήλινη πλάκα που διασώζει 13 στίχους της Οδύσσειας, η οποία βρέθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Αρχαία Ολυμπία, συγκαταλέγεται στον κατάλογο με τις δέκα σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2018, που δημοσιεύει κάθε χρόνο το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «Archaeology».Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, που έγιναν γνωστές το καλοκαίρι, το εύρημα μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ. «Η επιγραφή στην πήλινη πλάκα που βρέθηκε σε θέση με ρωμαϊκά κατάλοιπα σε μικρή απόσταση από το Ιερό της Ολυμπίας, διασώζει τους πρώτους 13 στίχους της Ραψωδίας ξ της Οδύσσειας και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει έως τώρα η ερευνητική ομάδα, αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο απόσπασμα των στίχων αυτών, σε κάθε περίπτωση των στίχων 1-8, αλλά και των στίχων 9-13, εφόσον επαληθευτεί η προκαταρκτική χρονολόγηση της επιγραφής», είχε διευκρινίσει, μεταξύ άλλων, τον περασμένο Ιούλιο, με ανακοίνωσή της, η ερευνητική ομάδα. ΠΗΓΗ
«Έζησε» επί μισό και πλέον αιώνα στα …χαρτιά. Οκτώ χρόνια μετά το έντυπο «τέλος» της, η «Νέα Πορεία», το μακροβιότερο ελληνικό λογοτεχνικό περιοδικό «ανασταίνεται» και… «αναστήνεται» ηλεκτρονικά αυτή τη φορά και αποκτά σύγχρονη στέγη και «δεύτερο βίο» στο ψηφιακό περιβάλλον.Μισός αιώνας λογοτεχνικής και γλωσσικής ιστορίας, 15.000 σελίδες με λογοτεχνικά έργα, ποίηση, κριτική, δοκιμιακό λόγο, μεταφράσεις που εμπεριέχονταν στα 626 τεύχη της «Νέας Πορείας» (1955-2009) -του ιστορικού λογοτεχνικού περιοδικού που ίδρυσε και διεύθυνε μέχρι το θάνατό του (στα 2007) ο βραβευμένος δοκιμιογράφος και συγγραφέας Θεσσαλονικιός της 1ης μεταπολεμικής γενιάς Τηλέμαχος Αλαβέρας- θα βρίσκονται, με ελεύθερη πρόσβαση, στη μεγάλη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του διαδικτύου. ΕΔΩ
Γιατί αυτοκτόνησε ο Ινδός πρέσβης στην Ελευσίνα το 20 π.Χ.; Ο αινιγματικός θάνατος ενός Ινδού στα Ελευσίνια μυστήρια, ο τάφος του και το επίγραμμα που του αφιέρωσαν οι Αθηναίοι. Πηγή: www.lifo.gr
 Η εκπομπή "Συν Αθηνά..." είναι μια εκπομπή λόγου, σκέψεων και διαλόγου πάνω στον Ελληνικό πολιτισμό. Καταγράφηκε σε 14 ωριαία dvd και προβλήθηκε κατά τα τελευταία 2 χρόνια από 37 τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλη τη Ελλάδα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε, όλες τις εκπομπές.


Oι τόμοι ελληνικών Μουσείων από το Ίδρυμα Λάτση  Από το 1997, ο Όμιλος Λάτση και η Eurobank EFG υπό την αιγίδα και το συντονισμό του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση εκδίδουν κάθε χρόνο έναν τόμο αφιερωμένο σε ένα αρχαιολογικό μουσείο, με σκοπό τη δημιουργία μιας σειράς λευκωμάτων που, με την επιστημονική εγκυρότητα και την αισθητική τους προσέγγιση, συμβάλλουν στη βαθύτερη γνώση και κατανόηση των επιμέρους σελίδων της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού. Το όνομα της ενότητας: Ο κύκλος των μουσείων.Πατήστε πάνω στην σελίδα για το κάθε βιβλίο ώστε να το διαβάσετε δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή, σε ελληνικά ή αγγλικά.


 «Είμαστε ένας λαός, με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι; Δε γυρεύω μήτε το σταμάτημα, μήτε το γύρισμα προς τα πίσω, γυρεύω το νου, την ευαισθησία και το κουράγιο των ανθρώπων που προχωρούν εμπρός.»  Γ. Σεφέρης


Νίκος Καζαντζάκης: Ένας οικουμενικός συγγραφέας

Στις 26 Οκτωβρίου 1957 αφήνει την τελευταία του πνοή ο Νίκος Καζαντζάκης, ίσως ο πιο αμφιλεγόμενος Έλληνας λογοτέχνης, που δέχτηκε σφοδρότατη κριτική για τα έργα του, κινδύνευσε με πολιτική δίωξη και αφορισμό εξαιτίας των πιστεύω του, αλλά κράτησε σταθερή στάση ως προς αυτά, μέχρι το τέλος. Λογοτέχνης πολυγραφότατος, δημιουργικός, αιρετικός και ιδεολόγος, ο οποίος πλέον έχει καταστεί  οικουμενικός και πανανθρώπινος. Στο κέντρο των γραφομένων του βρίσκεται η ζωή, ο άνθρωπος, η κοινωνική ισότητα, και φυσικά η θρησκεία. Φέτος, συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη μέρα που έπαψε να ταλαιπωρείται. Αποχώρησε αξιοπρεπώς από τον επίγειο κόσμο, για να γράψει νέα έργα σε έναν κόσμο που δε θα τον έκρινε.Η ζωή και το έργο τουO υπολογιστής δεν θα αντικαταστήσει
τον δάσκαλο, 
θα αντικαταστήσει τον δάσκαλο 
που δεν γνωρίζει υπολογιστή. (Arthur C. Clarke)   

http://www.blod.gr/Η ιστοσελίδα blod.gr (Bodossaki Lectures on Demand) είναι ο μοναδικός ιστότοπος στη χώρα μας κι ένας από τους ελαχίστους διεθνώς που προβάλλουν αποκλειστικά ολόκληρες διαλέξεις. Πρόκειται για μια κοινωνική προσφορά, χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα, που αποσκοπεί στην διάδοση της επιστημονικής γνώσης και του πνευματικού προβληματισμού στον τόπο μας, μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας.


Ο δικτυακός αυτός τόπος αποτελεί μια προσπάθεια του Ψυχιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση των εφήβων σε σημαντικά θέματα ψυχικής υγείας που συχνά τους προβληματίζουν ή τους δημιουργούν στενοχώρια και άγχος.Κάθε παιδί εἶναι μία ὑπόσχεση.
Ἀπό τό σχολεῖο ἐξαρτᾶται ἡ ἐκπλήρωσή της.
                                           Σ. ΚΑΡΓΑΚΟΣ      
 
         
                                                           

                                           ΑΡΘΡΑ- ΑΠΟΨΕΙΣ- ΓΝΩΜΕΣ                                      
 

                                                                                              

         
Με ένα «κλικ» τα μουσεία στο σπίτι σας Τα μουσεία του κόσμου στην οθόνη μας φέρνει το εκπληκτικό εγχείρημα Art Project της Google, χρησιμοποιώντας την τρισδιάστατη τεχνολογία Street View.Απλώς διαλέξτε ένα μουσείο από τη λίστα και επιλέξτε «Explore the museum» ή «View Artwork» και μπροστά σας θα ανοίξει η πόρτα για μερικά από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης του κόσμου που εκτίθενται στα μουσεία.

http://www.louvre.fr/llv/commun/home.jsp

 

 Tο μουσείο του Λούβρου (γαλλικά: Musée du Louvre) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα και εκθέτει 35.000 έργα τέχνης - το 8% των αποκτημάτων του, που υπολογίζονται στα 445.000 κομμάτια . Οι μόνιμες συλλογές του μουσείου καταλαμβάνουν συνολικά έκταση 60.600 τετραγωνικών μέτρων και ανάμεσα σε αυτές είναι και οι ελληνικές, που καλύπτουν 25 αίθουσες ή χώρους. ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ