Η παρούσα σελίδα ευελπιστώ ότι θ’ ανταποκριθεί στις ανάγκες των μαθητών, για την πληρέστερη κατάρτισή τους.
Το παρεχόμενο υλικό μπορεί να προσφέρει πολύτιμη αρωγή για τις εξετάσεις.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ………….
![]() Αυτό που δεν μπορούμε να πράξουμε εμείς για την Ελλάδα το κάνουν άλλοι για εμάς.....Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας ἢ τοὺς τῆς κοινῆς φύσεως ...... Ο καθηγητής Juan Coderch (University of St Andrews) στην σελίδα του αναρτά ειδήσεις στα αρχαία Ελληνικά...ΕΔΩ ![]() ![]() ![]() "Το έθνος να λυπάστε αν φορεί ένδυμα που δεν το ύφανε.
Ψωμί αν τρώει αλλά όχι απ' τη σοδειά του. Κρασί αν πίνει, αλλά όχι από το πατητήρι του. Το έθνος να λυπάστε που δεν υψώνει τη φωνή παρά μονάχα στην πομπή της κηδείας. Που δεν συμφιλιώνεται παρά μονάχα μες τα ερείπιά του. Που δεν επαναστατεί παρά μονάχα σαν βρεθεί ο λαιμός του ανάμεσα στο σπαθί και την πέτρα. Το έθνος να λυπάστε που έχει αλεπού για πολιτικό, απατεώνα για φιλόσοφο, μπαλώματα και απομιμήσεις για τέχνη του. Το έθνος να λυπάστε που έχει σοφούς από χρόνια βουβαμένους." Χαλίλ Γκιμπράν [1883-1931] από το "Ο Κήπος του Προφήτη" 1923 Ο Λόγος δεν δύναται να είναι ασυνάρτητος. Εάν υπάρχει κάτι που ξεχωρίζει την Ελληνίδα Φωνή είναι η καθαρότητα και η διαύγεια Λόγου και Πνεύματος που τη διέπει. Το ψηφιοποιημένο σημειωματάριο του Νεύτωνα. (δείτε σε ποια γλώσσα έγραφε τις σημειώσεις του) Τα χειρόγραφα του Νεύτωνα online , για πρώτη φορά, τα ιστορικά χειρόγραφα του Ισαάκ Νεύτωνα.Το πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, όπου δίδασκε ο διάσημος φυσικός και μαθηματικός Ισαάκ Νεύτων, επιτρέπει πλέον για πρώτη φορά τη διαδικτυακή πρόσβαση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου στα ψηφιοποιημένα χειρόγραφα και πρωτότυπα τυπωμένα έργα του μεγάλου επιστήμονα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η πρωτότυπη τυπωμένη έκδοση του αριστουργήματός του «Principia Mathematica» (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας), μαζί με τις εμβόλιμες σχετικές χειρόγραφες σημειώσεις και απαντητικά σχόλια στους επικριτές του, που ο ίδιος είχε κάνει πάνω στο δικό του αντίτυπο. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», περισσότερες από 4.000 σελίδες, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο του αρχείου του Νεύτωνα, που διατηρεί το φημισμένο πανεπιστήμιο, έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι προσβάσιμα online στο πλαίσιο ενός προγράμματος, το οποίο θα δώσει στο ευρύ κοινό πρόσβαση στο έργο και άλλων «κολοσσών» της επιστήμης, όπως ο Δαρβίνος. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος για την ψηφιοποίηση στη βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ, Γκραντ Γιανγκ, τα χειρόγραφα του Νεύτωνα αποκαλύπτουν τον τρόπο που σκεπτόταν και σταδιακά προχωρούσε στις σημαντικές ανακαλύψεις του, που σφράγισαν τη σύγχρονη επιστήμη. Για ρίξτε μια ματιά στο σημειωματάριό του. Αναγνωρίζετε τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε; http://cudl.lib.cam.ac.uk/view/MS-ADD-03996/9 ![]() “…Έμενε η χαρά της επαφής με τα παιδιά. Αλλά αυτή η χαρά, στη μέση ειδικά εκπαίδευση, πληρώνεται με αφόρητο μόχθο. Υπάρχουν σχολικές τάξεις όπου μπαίνεις και από την πρώτη στιγμή λειτουργεί μια συναρπαστική αμοιβαιότητα συνεννόησης και επικοινωνίας με τα παιδιά. Και υπάρχουν άλλες όπου φτύνεις αίμα : να τα συγκεντρώσεις στο μάθημα, να αποτρέψεις την περίσπαση της προσοχής τους, να τους αφυπνίσεις κάποια ενδιαφέροντα, κάποιον προβληματισμό, να πετύχεις ρωγμές σε παχυδερμική αδιαφορία. Τον εξουθενωτικό μόχθο του δασκάλου μόνο όποιος τον έχει ζήσει τον καταλαβαίνει. Γυρνούσα στο σπίτι ύστερα από 5 ή 6 ώρες διδασκαλίας και ήμουν ένα σερνάμενο πτώμα, δίχως τη δύναμη να βγάλω λίγες λέξεις από το στόμα μου. …”
![]() ![]() ![]() Με δορυφορικές πληροφορίες για τη Γη. Μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας, η ιστοσελίδα Eduspace του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που προσφέρει σε μαθητές από όλη την Ευρώπη ένα διαστημικό παράθυρο με θέα τη Γη, μεταφράστηκε και στην ελληνική γλώσσα, με σκοπό να μυήσει και τους Έλληνες μαθητές στα μυστικά της παρατήρησης του πλανήτη μας από το διάστημα. Πίσω από την ιστοσελίδα Eduspace βρίσκεται μία μικρή ομάδα με ένα ειδικό της ESA σε θέματα παρατήρησης της Γης και ένα καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τη σελίδα μπορείτε να βρείτε εδώ. ![]() ![]() δημιουργία». Ο «Ποιητής του Αιγαίου» παρίσταται στην καθιερωμένη τελετή απονομής του βραβείου στις 10 Δεκεμβρίου του 1979 και παραλαμβάνει το βραβείο από τον βασιλιά Κάρολο Γουστάβο, γράφοντας μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της ελληνικής γραμματείας. ![]() ![]() Ο όρκος των Φιλικών (1814-1821)Το έμβλημα (εθνόσημο) της Ελληνικής Δημοκρατίας Νόμος 48 (ΦΕΚ Α΄ 108 από 7.6.1975)
Στη μέση ο θυρεός φέρει έναν λευκό σταυρό ο οποίος περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από δύο κλαδιά δάφνης. Το εθνόσημο ζωγραφίζεται ή υφαίνεται, κυρίως πάνω στα πηλίκια, στις στολές ή στα κουμπιά των στρατιωτικών, των οργάνων των σωμάτων ασφαλείας κλπ. Το ελληνικό “εθνικό σημείο” προβλέφθηκε από το Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος (Σύνταγμα της Επιδαύρου της 1ης Ιανουαρίου 1822) και καθορίστηκε με διάταγμα στις 15 Μαρτίου του ίδιου έτους. Τα γνωρίσματά του ήταν το κυανό και λευκό χρώμα και το κυκλικό σχήμα. Το ελληνικό εθνόσημο υπέστη πολλές, μέχρι σήμερα, μεταβολές στο σχήμα και στις παραστάσεις μετά την πρώτη καθιέρωσή του, κυρίως εξαιτίας των πολιτειακών μεταβολών.
Τα βαυαρικό έμβλημα αντικαταστάθηκε από το δανικό μετά την άφιξη του Γεωργίου του Α΄. Μετά την ανακήρυξη της δημοκρατίας το 1924 το εθνόσημο είχε απλή μορφή λευκού σταυρού πάνω σε γαλάζιο πλαίσιο. Το δανικό έμβλημα επανήλθε με την επαναφορά της βασιλείας μέχρι το 1967. | Από τις 3 Απριλίου στις 19:00, το Ίδρυμα Ωνάση ανεβάζει και μοιράζεται στο κανάλι του στο YouTube στιγμές, εικόνες, συζητήσεις, ήχους, συναισθήματα. Sold-out παραστάσεις, podcasts, εκπαιδευτικά προγράμματα, virtual κινηματογραφικές πρεμιέρες, online μαθήματα, secret συναυλίες. Η πραγματικότητα του Ιδρύματος Ωνάση γίνεται ψηφιακή. Μια Στέγη σε κάθε σπίτι, σε ένα σημείο που δεν υπάρχει στον χάρτη, για να διασκεδάζει, να επιμορφώνει, να ενώνει, να ανοίγει συζητήσεις. ΕΔΩ ![]() ![]() H πήλινη πλάκα που διασώζει 13 στίχους της Οδύσσειας, η οποία βρέθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Αρχαία Ολυμπία, συγκαταλέγεται στον κατάλογο με τις δέκα σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2018, που δημοσιεύει κάθε χρόνο το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «Archaeology».Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, που έγιναν γνωστές το καλοκαίρι, το εύρημα μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ. «Η επιγραφή στην πήλινη πλάκα που βρέθηκε σε θέση με ρωμαϊκά κατάλοιπα σε μικρή απόσταση από το Ιερό της Ολυμπίας, διασώζει τους πρώτους 13 στίχους της Ραψωδίας ξ της Οδύσσειας και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει έως τώρα η ερευνητική ομάδα, αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο απόσπασμα των στίχων αυτών, σε κάθε περίπτωση των στίχων 1-8, αλλά και των στίχων 9-13, εφόσον επαληθευτεί η προκαταρκτική χρονολόγηση της επιγραφής», είχε διευκρινίσει, μεταξύ άλλων, τον περασμένο Ιούλιο, με ανακοίνωσή της, η ερευνητική ομάδα. ΠΗΓΗ ![]() ![]() Η εκπομπή "Συν Αθηνά..." είναι μια εκπομπή λόγου, σκέψεων και διαλόγου πάνω στον Ελληνικό πολιτισμό. Καταγράφηκε σε 14 ωριαία dvd και προβλήθηκε κατά τα τελευταία 2 χρόνια από 37 τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλη τη Ελλάδα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε, όλες τις εκπομπές. ![]() Oι τόμοι ελληνικών Μουσείων από το Ίδρυμα Λάτση Από το 1997, ο Όμιλος Λάτση και η Eurobank EFG υπό την αιγίδα και το συντονισμό του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση εκδίδουν κάθε χρόνο έναν τόμο αφιερωμένο σε ένα αρχαιολογικό μουσείο, με σκοπό τη δημιουργία μιας σειράς λευκωμάτων που, με την επιστημονική εγκυρότητα και την αισθητική τους προσέγγιση, συμβάλλουν στη βαθύτερη γνώση και κατανόηση των επιμέρους σελίδων της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού. Το όνομα της ενότητας: Ο κύκλος των μουσείων.Πατήστε πάνω στην σελίδα για το κάθε βιβλίο ώστε να το διαβάσετε δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή, σε ελληνικά ή αγγλικά.
![]() |