Hírek

Három lépcsőben a teljes oktatói-kutatói kör bére nő a felsőoktatásban

Levente Simon, 2015. nov. 5. 9:49   [ 2015. nov. 5. 10:00 frissítve ]

Három lépcsőben, és a teljes felsőoktatási oktatói-kutatói kör bére nőni fog, első lépésként jövő januártól 15 százalékkal - jelentette be Balog Zoltán.

A tárca vezetője a kormány előző napi döntését ismertetve elmondta: a 2016. januári 15 százalékos növelést 2017-ben és 2018-ban is 5-5 százalékos béremelés követi. Összességében - a korábbi emelést alapul véve - így 27 százalékos növekedésre számíthatnak a felsőoktatásban dolgozó oktatók-kutatók.


Balog Zoltán értékelése szerint a felsőoktatásban különösen igaz, hogy a magyar reformok működnek. A három éve megkezdett átalakítások mára olyan eredményeket hoztak, amelynek köszönhetően eljutottak egy komoly béremelésig - mutatott rá.

A tárca vezetője felidézte a felsőoktatási kerekasztal 2013-as létrehozását, és a jó együttműködés eredményei között említette a szakstruktúra átalakítását, amely a piacképes és a magyar felsőoktatáshoz méltó szakokat támogatja.

A felsőoktatásban különösen igaz, hogy a magyar reformok működnek
Fotó: Mohai Balázs/MTI

Kitért a kancellári rendszer bevezetésére is, ennek hatására olyan finanszírozási helyzet jött létre, amely 3-4 éve még csak vágyálom volt, és ma nincs hiány a felsőoktatási intézményekben. Sőt olyan megtakarításra lehetett szert tenni az egyetemeken, főiskolákon, ami a jelentős béremelést lehetővé teszi - mutatott rá Balog Zoltán. Szólt még a duális képzés bevezetéséről is, és megállapította: a felsőoktatási intézmények meghallották, hogy a gazdasággal való együttműködés a siker titka.

Palkovics László felsőoktatási államtitkár az MTI kérdésére elmondta: a bértábla rendezésének költsége három évre 15,2 milliárd forint, ezt teljes egészében költségvetés állja.

2015 októberi adatok szerint közel 15 ezer oktatót és ezen belül 1800 kutatót érint a bérek rendezése.

Ismertetése szerint az egyetemi tanárok bére 2015-ben 437 300 forint, ami jövő januárban 503 ezer forintra, 2017 januárjában 528 ezerre nő, és a 2018-as emeléssel eléri az 554 ezer forintot. Adjunktusok esetében a mostani 218 ezer forintos bér, 251 ezerre, majd 257 ezerre nő. A tanársegédeknél a 174 900 forint 201 ezerre majd 221 ezer forintra emelkedik.

2015 októberi adatok szerint közel 15 ezer oktatót és ezen belül 1800 kutatót érint a bérek rendezése
Fotó: Mohai Balázs/MTI

Hozzátette: a nem oktatói kör számára 150 ezer forintos bérminimumot határoztak meg, amelyet az intézmények gazdálkodnak ki. Ez a teljes rendszer szintjén 5 milliárdot jelent, ami a felsőoktatási költségvetés 1 százaléka.

Kitért a doktoranduszokat érintő változtatásokra is. A tudományos utánpótlás érdekében a doktori képzés átalakításra szorul - rögzítette az államtitkár, hozzátéve: a fokozatot szerzett hallgatók száma nem kielégítő. A hároméves finanszírozott időt négyre növelik, az első két év után komplex vizsgát tesz a hallgató.

A doktoranduszok ösztöndíja az első két évben 140 ezer forintra, majd 180 ezer forintra nő majd. Ez az adjunktusi nettó jövedelmeknek is megfelelő összeg - jelezte, hozzátéve: 1300 hallgatóval számolva a költségvetési igénye mintegy 8 milliárd forint körüli összeg.

Fontos, hogy a béremelés kiterjed a teljes oktatói-kutatói körre
Fotó: Mohai Balázs/MTI

Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke azt mondta: üdvözlik az általános bérrendezést a felsőoktatásban, amelyre szerinte utolsó előtti pillanatban kerül erre sor - fogalmazott.

Kitért arra is, hogy egyre nehezebb az oktatókat megtartani, és az MRK minden egyes állásfoglalásában megerősítette a minőség iránti elkötelezettségét. Fontos, hogy meghallgatták kérésüket és nem csak az adjunktusi és tanársegédi körre terjed ki a béremelés, hanem a teljes oktatói-kutatói körre. Ezzel még nem minden problémát nem oldottak meg, kérdés többek között, hogy lesz-e lehetőség differenciálni, de ez már a kellemes terhek közé tartozik - jegyezte meg.

Keresztes Gábor, a Doktoranduszok Országos Szövetsége elnöke köszönetet mondott a kormánynak, hogy "a doktoranduszok hangját meghallotta", és ügyüket fontosnak tartotta, hogy a képzés reformját előkészítse. A képzés tervezett átalakítása érdekében minden lényeges elemet tartalmaz a törvényjavaslat. A reform hozzájárul majd az tudományos utánpótlás biztosítása, a képzés színvonalának növeléséhez. Távlati cél a fokozatot szerzett doktoranduszok arányának növelése - jelezte a DOSZ elnöke, aki a jövőbeni célok között említette, hogy a doktori képzés évei a későbbi nyugdíjelszámolásba is számítsanak bele.

(MTI)

Tisztújítás a DOSZ Matematikai és Informatikai Tudományok Osztályában

Levente Simon, 2015. okt. 23. 9:03   [ 2015. okt. 29. 7:48 frissítve ]

A DOSz Matematikai és Informatikai Tudományok Osztálya a 2015. évi rendes tisztújító ülését október 14-én tartotta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Lágymányosi Campusán.

Az Osztály vezetője a következő akadémiai évben is Cserép Máté
az ELTE Informatika Doktori Iskola doktorandusza.

Az DOSz MITO tisztújító ülése által megválasztott tisztségviselők:
Elnökhelyettes: Friedl Gergely,
Titkár: Hudoba Péter,
Kommunikációs referens: Simon Levente,
OTDT delegált: Imre Gábor.

Továbbá, a DOSz MITO tisztújíó ülése egyhangúan döntött arról, hogy a Tudományos Osztály utánpótlás céljából ifjúsági tagozatot hoz létre.

A tisztújító gyűlést a WSPS - 3 előkészítése követte, amelyet a DOSz MITO az informatikai és matematikai tudományok területén kutató doktoranduszok részére szervez.

DOSz Nyári Tábor 2015

Máté Cserép, 2015. júl. 6. 8:02   [ 2015. júl. 6. 8:03 frissítve ]

A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSz) a Pécsi Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzatával (PTE-DÖK) közösen idén is megrendezi 2015. augusztus 28-30. között az immár hagyománnyá vált nyári doktorandusz táborát, ezúttal a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán. A tábor szakmai része a doktori képzéssel kapcsolatos aktuális kérdésekkel, pályázati lehetőségekkel foglalkozik, de emellett kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget is kíván biztosítani a jelentkezők számára.

A táborra regisztrálni 2015. június 25. és 2015. augusztus 10. között lehet a http://dosz.hu/rendezvenyek/nyari_tabor vagy a http://dosz.hu/ oldalon a Rendezvények, jelentkezésre kattintva!

A tábor részvételi díja: 10.000 Ft/fő (a részvételi díj tartalma: szállás 2 éjszakára, étkezés a tábor teljes idejére, regisztrációs csomag, programokon való részvétel)

A táborral kapcsolatos fontos információkat folyamatosan közzétesszük a www.dosz.hu oldalon, valamint a DOSz Facebook oldalán!

Emelhetik a doktori ösztöndíjakat

Máté Cserép, 2015. ápr. 2. 6:16

Másfélszeresére emelkedhet a nappali tagozatos doktoranduszok ösztöndíja, ha az államtitkárság elfogadja a doktori hallgatók javaslatát, akik minimum nettó 150 ezer forintos havi juttatást követelnek. Az ösztöndíjrendszer átalakítását a szaktárca maga is tervezi, de a pontos összegekről még egyezkedni kell, így jó eséllyel csak a 2016-os tanévtől kezdődhetnek a doktori képzéseket érintő változások.

A doktoranduszok ösztöndíjrendszerének fejlesztése a doktori képzések átalakításának legfontosabb eleme a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) szerint – mondta lapunknak dr. Kőmíves Péter Miklós általános elnökhelyettes. Kiemelte: a felsőoktatási államtitkárságnak és az ágazati kerekasztalnak küldött javaslatcsomagjukban többek közt kérik, hogy a jelenleg egységesen havi 100 555 forintos doktorandusz-ösztöndíjat legalább nettó 150 ezer forintra emeljék meg. Javasolják továbbá a doktorképzésbe felvehető nappali tagozatos, állami ösztöndíjas hallgatók számának növelését is. – Készítettünk egy háttértanulmányt, melyben területi bontásban kiszámoltuk a doktoranduszok megélhetési költségeit. A vizsgálatból kiderül, hogy ha figyelembe vesszük egy értelmiségi fiatal tudományos, kutatási, szociális, kulturális szükségleteit és az egészséges életmódhoz szükséges kiadásokat, akkor 150 ezer forint a minimum, amire mindenképp szükség van havonta. A vállalati szféra béreivel természetesen még ez az összeg sem tudna versenyezni. A nagymértékű lemorzsolódás oka részben éppen az, hogy az ösztöndíjból nem lehet megélni, ezért sokan kilépnek menet közben a képzésből – fogalmazott Kőmíves hozzátéve: ma Magyarországon 28 intézmény 175 doktori iskolájában folyik PhD- és/vagy DLA-képzés, mintegy 8000 doktorandusz és doktorjelölt részvételével.

Az ösztöndíj emelésén túl a DOSZ fontosnak tartja, hogy jogszabályban rögzítsék az állami ösztöndíjas hallgatók fokozatszerzési eljárásának ingyenességét is.

Forrás: Magyar Nemzet Online

Informatikus és Matematikus PhD hallgatók második téli iskolája

Máté Cserép, 2015. febr. 15. 12:38   [ 2015. febr. 15. 12:45 frissítve ]

Kedves Doktorandusz és Doktorjelölt társaim!

A DOSz MITO 2015. március 20-22. között rendezi meg második téli iskoláját és workshopját, ezúttal az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, Budapesten.

Célunk a magyarországi doktoranduszok tudományos-szakmai hálózatának megerősítése és a doktori tanulmányok segítése.
A program két fő részből áll:
  • intenzív doktori kurzus, amelynek idén a központi témája az "Optimalizáció" lesz, a Budapesti Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetem Differenciálegyenletek Tanszék oktatóinak és kutatóinak vezetésével;
  • poszterkiállítás, ahová az informatikai valamint a matematikai tudományok minden területéről várunk résztvevőket.
További részletek, valamint regisztráció a www.doszmito.hu/wsps2 oldalon érhetőek el.
A regisztrációs díj, amely magában foglalja a szállást és teljes körű étkezést: 37.000 Ft (szállásigény nélkül 27.000 Ft).
A regisztrációs határidő március 16., hétfő.

Számítunk részvételedre,
 
A Szervezők
Doktoranduszok Országos Szövetsége
Matematikai és Informatikai Tudományok Osztálya

Tisztújítás a DOSZ Matematikai és Informatikai Tudományok Osztályában

Máté Cserép, 2014. okt. 17. 1:11

A DOSz Matematikai és Informatikai Tudományok Osztálya a 2014. évi rendes tisztújító ülését szeptember 25-én tartotta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Lágymányosi Campusán. Az ülésen először Hegyháti Máté leköszönő elnök ismertette az elmúlt évben közösen elért eredményeket, így az Osztály létrehozása és a működési rend kialakítása mellett különösen a tavaly novemberben Veszprémben megtartott Informatikus és Matematikus PhD hallgatók első téli iskolájának (WSPS) megszervezését, valamint a nyáron Szegeden megrendezett CSCS és CSM konferenciák szervezésében való kooperálást emelte ki.

Az Osztály vezetését a következő akadémiai évre Cserép Máté, az ELTE Informatika Doktori Iskola doktorandusza vette át, aki terveit ismertetve elmondta, hogy a megteremtett hagyományok (így például a téli szakmai workshop) folytatása mellett a következő évben nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az Osztály kiszélesítésére annak érdekében, hogy lehetőleg minden releváns hazai doktori iskolát be tudjanak kapcsolni az Osztály működésébe. A tagok egyetértettek abban is, hogy az Osztálynak szerepet kell vállalnia olyan problémák megoldásának elősegítésében, amelyek az egyes intézményi doktori iskolákon túlmutatnak, jelenleg ilyennek mutatkozik a kurzusáthallgatás témaköre a doktori képzésben.

Informatikus és Matematikus PhD hallgatók első téli iskolája

Mate Hegyhati, 2013. okt. 17. 7:27   [ frissítve: 2015. febr. 15. 12:44, felhasználó: MITO DOSz ]

Kedves Hallgatótársunk! 

Hagyományteremtő szándékkal téli iskolát és workshopot szervezünk 2013 november 15-17 között Veszprémben a Pannon Egyetemen, melynek programja két fő részből áll: 
  • intenzív doktori kurzus az elosztott számítások témakörben, melyet a Pannon Egyetem Informatikai Tudományok Doktori Iskolája akkreditál
  • poszterkiállítás, ahova minden területről várunk résztvevőket. 

A legjobb poszterek 600000 forint értékű összdíjazásban részesülnek.  A regisztrációs díj, mely magában foglalja a szállást és teljes körű étkezést: 20000 Ft, jelentkezési határidő november 5. További részletek, valamint regisztráció itt

Számítunk részvételedre, 

 A Szervezők 

 Doktoranduszok Országos Szövetsége – Matematikai és Informatikai Tudományok Osztálya

DOSZ Nyári Tábor

Mate Hegyhati, 2013. aug. 6. 2:27

A Doktoranduszok Országos Szövetsége idén is megrendezi 2013. augusztus 29-e és szeptember 1-je között immár hagyománnyá vált nyári doktorandusz táborát, ezúttal Gödöllőn. A tábor szakmai része a doktori képzéssel kapcsolatos aktuális kérdésekkel, pályázati lehetőségekkel foglalkozik, de emellett kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget is kíván biztosítani a jelentkezők számára.

További információk, program, jelentkezés a DOSZ oldalán érhető el.

Megalakult a DOSZ - Matematikai és Informatikai Tudományok Osztálya

Mate Hegyhati, 2013. aug. 6. 2:25

Míg a matematika több évszázada minden természettudományos kutatás elméleti hátterét, eszköztárát adja, az informatika egy gyorsan változó, dinamikus tudományág, melynek eredményei szinte az összes többi tudományágra serkentőleg hatnak, s talán a leggyorsabban kerülnek át gyakorlati alkalmazásba is. A DOSz Matematikai és Informatikai Tudományok Osztályának (továbbiakban az Osztály) fő célja az ezen a területeken kutató PhD-hallgatók szakmai támogatása, lehetőségeik körének bővítése.

2013. június 14-én az MTA SZTAKI Victor Hugo utcai épületében az ország több részéről érkezett doktoranduszok, doktorjelöltek részvételével megalakult az Osztály. Az ülésen elsőként a vendégekként résztvevő Nemes László, a DOSz stratégiai elnökhelyettese és Szávay László, a tudományos osztályok szervezéséért felelős elnökségi tag ismertették a DOSz, valamint azon belül az osztályok feladatait, lehetőségeit, az azzal kapcsolatos elképzeléseket, jövőbeni reményeket.

Az adminisztratív teendőket követően az ülés témája az osztály működési kérdései valamint az tervezett programok felé terelődött. A jelenlevők röviden megosztották véleményeiket a különböző doktori iskolákban hallgató doktoranduszok helyzetéről néhány szakmai kérdésben, majd az Osztály működési kérdései kerültek napirendre, hangsúlyozva az első év kritikus voltát, a működési rend meghatározásának és az utódnevelésnek a fontosságát.

Az Osztály tagjainak egybehangzó véleménye alapján ősszel egy "hagyományos" konferencia helyett egy szakmai workshop kerül megrendezésre november végén, melyen plenáris előadások, poszterszekciók mellett intenzív tanfolyamokon is részt vehetnek a hallgatók. A tavaszi évben az Osztály szeretne szerepet vállalni egy, már több éve rendezett matematikai és informatikai témájú doktorandusz konferencia szervezésében, valamint online elérhetővé tenni egy ismeretterjesztő, a matematika és más tudományágak kapcsolatát bemutató előadássorozatot.


1-9 of 9