F200 Haarlem noord - Amsterdam west

Laatste update 17 november 2011 

Deze route wordt vervangen door 2 routes tussen Haarlem en Amsterdam. De noordelijke route is reeds beschreven, de zuidelijke zal snel volgen. 

Een route van 15 kilometer met bij vlagen goddelijk asfalt tussen Halfweg en Amsterdam. De keuze voor het pad ten noorden van de spoorlijn tussen Haarlem en Halfweg is genomen omdat de zwaarte en het aantal obstakels ongeveer even groot is als de zuidzijde, maar het noordelijke deel, ondanks het smallere pad (met overigens stukken beter asfalt dan de zuidzijde), minder last van autoverkeer heeft en eigenlijk gewoon mooier is.
Het plan om een 'snelfietsroute' te maken tussen station Haarlem spaarnwoude en Amsterdam bestaat al een tijdje. Het trace zou het eerste gedeelte dan via de zuidzijde van de N200/A200 voeren (zie ook fietsfilevrij.nl) De bouw zou gaan starten in 2012, en duurt tot 2015, (even rekenen ... paar jaar wachten en dan 2015 - 2012 = 3 (DRIE !!????) jaar, dat zal me een fraaie fietsroute worden...). Zodra er verbeteringen in de route optreden zal deze doorgaande fietsroute aangepast worden. 
En zodra alle knelpunten opgelost zijn; goede bewegwijzering (zie ook tabje bewegwijzering), alle stoplichten vervangen voor tunnels of bruggen, zal deze route de o zo begeerde 100 punten bereiken.
Er wordt op dit moment een enorme fly-over gemaakt bij station spaarnwoude (dat kan blijkbaar wel binnen een paar maanden, kosten 23 Mln. euro), enerzijds om de auto's iets sneller aan te laten sluiten in de file voor de nieuwe brug in de waarderpolder, maar ik neem aan dat er een geweldig fietspad op of langs de fly-over komt om aan te sluiten op de nieuw te maken route aan de zuidzijde, want op dit moment zitten er veel te veel obstakels om de doorgaande route via de zuidzijde aan te vangen.

Score voor deze route:

Voorrang: 5 licht, 2 middel, 6 zwaar, dankzij de stoplichten met lange wachttijd bij Amsterdam: 11 punten
Obstakels:  2 licht, drie middel: 17 punten
Asfalt: 1,7 van de 14,72 kilometer van de route geen asfalt, 18 punten
Bewegwijzering: Tja af en toe zo'n verdwaald ANWB bordje 5 punten 
Rechtsreeks: verhouding route-hemelsbreed is 113%: 18 punten
69 basispunten

En een flink stuk van de route is autovrij dus: 4 punten
En gaat langs/door een grote kern, westelijk Amsterdam : 4 punten
Bonus: 8 Punten


Totaal:
77 Punten

UPDATE 3-09-2011

Oude haarlemmerstraatweg is tot minstens december 2011 afgesloten. Dit staat ter plaatse nauwelijks aangegeven, en vanaf die plek is er geen korte omleiding meer mogelijk, want ook het fietspad iets noordelijker (via de Houtrakkerweg is iets verderop gestremd wegens de bouw van autosnelweg A5, wederom met weinig informatie vooraf zodat je enthousiast weer een doodlopende route in kan rijden),  Tenzij je dus een enorm stuk wilt omrijden of je fiets bij halfweg over twee trappen wilt zeulen is het het beste om 4,5 kilometer eerder, bij de liedeweg, al ten zuiden van de spoorlijn en de A200 te gaan rijden. Uiteraard is dat daar nergens aangegeven.

UPDATE 17-11-2011

Gebruikers van de F200 kunnen bij de gemeente Haarlem een on-line enquete invullen. Er wordt een nul-meting gehouden op de fietsroute. Gemeten wordt het gebruik en de tevredenheid van fietsers op de route.
Link naar aanvraag voor deze enquete HIER.

Grotere kaart weergeven of download KML of KMZ


Opmerkingen of commmentaar op deze route