F58 Breda - Etten Leur v.v.

Laatste update 15 maart 2012 

Een van de best bewaarde geheimen van Brabant. Een geweldig goede fietsroute tussen Breda en Etten Leur. Op Fietsfilevrij en op fietssnelwegen.nl echter staat 'ie als bestaande fietssnelweg en ook fietsberaad heeft er in 2005, ja zo lang bestaat deze route al, een aardig artikel over geschreven waar doorgaandefietsroutes.nl het helemaal mee eens kan zijn. Het hoeft allemaal niet ingewikkeld; gewoon voorrang, asfalt en bewegwijzering is genoeg. We hebben ons door een local laten wijsmaken dat sinds de aanleg zo'n 70% van de gebruikers van de route nieuw was. Lijkt ons een aardig succes. 
Maar we zouden doorgaandefietsroutes.nl niet zijn als er niet wat op af te dingen zou zijn:

De bewegwijzering:

Voor de route van Breda naar Etten-Leur is de complete bewegwijzering dit en voor de terugweg dit. Tja, toch wat summier voor een route van 9 kilometer. Zeker gezien het feit dat er een T-splitsing inzit. Als het nou nog duidelijk zou zijn wat de fietssnelweg is zou het nog lukken, maar alle fietspaden op deze T-splitsing zijn van dezelfde hoge kwaliteit, tja waar moeten we nu heen????
Stel je voor dat er een autosnelweg op deze manier opgeleverd zou worden:
Waar deze F58 begint en eindigt is ook een compleet raadsel, maar hier wordt 'ie gedefinieerd vanaf de kruising Lunetstraat/Meidoornstraat in Breda (waar uiteraard ook weer elke bewegwijzering ontbreekt) tot aan het station in Etten leur.

Fietssnelweg:

Tja, hij wordt dus fietssnelweg genoemd, en inderdaad op de meeste plekken kan je ongehinderd doorrijden, echter wederom is de gevleugelde uitdrukking 'A chain is as weak as is weakest link' hier van toepassing. Helaas zit er in Breda een stoplicht in waar een drukke autoweg overgestoken moet worden. Dat hoort niet op een snelweg. Tevens houdt in Etten Leur vrij snel het asfalt op en gaat het over in een tegelpad, krijgen we wat stoplichten en tot overmaat van ramp plotseling een gevaarlijke situatie waar de tweerichtingsfietsroute eenrichting wordt en aan de andere kant van de weg doorgaat. Er moet, de fietser nog in volle vaart, plots overgestoken worden, waar de voorrang wederom voor het autoverkeer is. 

Onderstaand een fijne sfeerimpressie met bewegende beelden van de route, snelle bewegende beelden zelfs, zodat het hele traject in 10 minuten te bekijken is (T-splitsing zonder bewegwijzering op 6:42, Stoplichten op 7:52):

En de conclusie. Die laten we aan de puntenberekening:


   Breda -
Etten Leur
Etten Leur - Breda
     punten    punten
 Lengte route   9,06 km   9,06 km  
 Lengte hemelsbreed   8,65 km   8,65 km  
 hemelsbreed verhouding
105% 20 105% 20
 % Asfalt    85% 18 85% 18
 Voorrang  licht 0   0  
      middel 0   0  
   zwaar 4   3  
 subtotaal     13   15
 Obstakels  licht 0   0  
   middel 0   0  
   zwaar 0   0  
 subtotaal     20       20
 Bewegwijzering     1   1
 BASISPUNTEN     71    73
 GEMIDDELD 72 
     
 Bonus          
Door de stad 7        
Geen auto's    5        
Rechtstreeks 2        
 TOTAAL  86        

Van Breda naar Etten Leur

Grotere kaart weergeven of download KML of KMZ
Van Etten Leur naar Breda

Grotere kaart weergeven of download KML of KMZOpmerkingen over deze route