F5 Haarlem - Hoofddorp CS - Aalsmeer

Laatste update 1 september 2013 
Een route van Haarlem, helemaal door Hoofddorp naar Aalsmeer die zich kenmerkt door de veelvuldige aanwezigheid van fauna, met name koeien, golfers (er ligt een golfvereniging op de route) en schapen. Een heel groot gedeelte van de route over de geniedijk is compleet autovrij, op enkele kruisingen na, waar dan weer voorrang gegeven moet worden aan het overstekend verkeer waarbij de kruising met de Rijnlanderweg wat extra aandacht verdient. Op die plek gaat de F5 rechtdoor, toch moeten er 4 scherpe bochten gemaakt worden, juist ter hoogte van de Rijnlanderweg. Een oversteek die zonder enige vorm van voorrang is geregeld, geen haaietanden of voorrangsborden, gelijkwaardig dus. Toch is het raadzaam om heel voorzichtig te zijn. Het gemotoriseerd verkeer dat over de kruisende weg langsraast lijkt geen enkele notie te hebben dat er verkeer van rechts aan kan komen, laat staan dat dat voorrang zou kunnen hebben.


Het grootste gedeelte gaat over de geniedijk die dan wel autovrij is wordt begraasd door koeien en schapen en deze lopen ook gezellig op het fietspad, dus ze zouden de snelheid kunnen beïnvloeden. En evenals auto's en brommers kunnen ze ook stinken, maar dat is, i.t.t. het verkeer met verbrandingsmotor, dan weer niet schadelijk voor de gezondheid. 

Wat wel onhandig is is dat er om de spreekwoordelijke haverklap een veerooster in het asfalt zit (óok soms in/bij bochten!!!????) wat bij nat weer voor schuivers kan zorgen. Tip: hou je stuur recht op zo'n rooster en ga heeeeeel langzaam vanaf het bruggetje de geniedijk op. (Inderdaad, de ligfiets van doorgaandefietsroutes.nl heeft z'n typenaam daar eer aan gedaan)
Ook de flora zorgt voor wat roet in het eten op het gebied van snelheid en comfort. Op veel plekken hebben boomwortels onder de weg het asfalt veranderd in een wasbord dat bij hoge snelheden de vullingen uit de tanden van betreffende fietsers lijkt te willen klapperen.
Gelukkig is er voor het grootste gedeelte sprake van een knooppuntroute, want als de bewegwijzering volgens de ANWB bordjes gevolgd zou moeten worden zal het doel waarschijnlijk nooit gehaald worden. Bij onderstaande situatie echter, op de Cruquiusdijk rechtsaf, mag er weer WEL op het ANWB bordje vertrouwd worden. Ja, dit gaat naar knooppunt 54, ja het is voor doorgaand verkeer, is dus blijkbaar NIET verboden voor alle verkeer behalve licensiehouders (bord uiterst rechts), en ook niet doodlopend (bord uiterst links).


Opvallend aan deze route is dat er GEEN stoplichten inzitten. Éen is per 4-7-2011 vervallen door de aanleg van de onderdoorgang van de buitenrustbrug in Haarlem, maar dat zal niet lang meer duren want net na station Hoofddorp lijkt er sprake te zijn van de aanleg van een stoplicht.


Daarna is er na jaren, op 18 mei 2013 om precies te zijn, eindelijk een oversteek van de A4 gekomen. Op het eerste gezicht een prima brug waarbij wel opvalt dat de randen van het asfalt abrubt eindigen in een diepe goot onder de leuning. Voor de gewone rechtopfietser geen probleem, maar lagere fietsen, zoals ligfietsen of driewielige fietsen, velomobielen, bakfietsen of tweewielige aanhangertjes die onder de leuning passen zouden daar onprettig verrast kunnen worden doordat een wiel naast het asfalt een smak van 20 cm recht naar beneden maakt (zie ook deze link). Zeker in het donker; er lijkt op de brug niet echt verlichting aangebracht te zijn. 
En dan de punten:

   Haarlem-Hoofddorp-Aalsmeer
     punten
 Lengte route   18,42 km  
 Lengte hemelsbreed   13,66 km  
 hemelsbreed verhouding
135% 7,5
 % Asfalt    93,5% 19
 Voorrang  licht 10  
      middel 4  
   zwaar 1  
 subtotaal     14
 Obstakels  licht 3  
   middel 4  
   zwaar 2  
 subtotaal     15,5  
 Bewegwijzering     8
 BASISPUNTEN     64
 GEMIDDELD 64
 
 Bonus      
Door de stad 6    
Geen auto's    8    
Rechtstreeks 0    
 TOTAAL  78    Van Haarlem naar Hoofddorp (knooppunten 90-85-74-53-54-55-58-63-94-91)


Grotere kaart weergeven of download KML of KMZ


Opmerkingen over deze route