F4 Leiden - Den Haag v.v.

Laatste update 8 maart 2012 

Een verrassend goede verbinding tussen Leiden en Den Haag. En dan is hij nog niet eens af. Dat blijkt al als je bij de eerste bocht in Leiden het nieuwe fietspad langs het spoor op wilt gaan. Ja, dat daar linksaf is de mooie nieuwe Velostrada richting Den Haag, de bordjes zijn echter nog niet geplaatst.
Nee, geen bewegwijzering
Maar die Velostrada valt niet tegen. Het is onderdeel van een project van oa de provincie Zuid- Holland  (samen met de Stadsgewest Haaglanden, de Fietsersbond, ANWB en de gemeenten Den Haag, Wassenaar, Katwijk, Leiden, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg) om Leiden en Den Haag beter te verbinden dat bestaat uit de realisatie van 2 nieuwe fietsroutes. Deze Velostrada, langs de spoorlijn, hier F4 genoemd. En nog een langs rijksweg A44 en provinciale weg N44 die via44 heet en op deze site F44 genoemd wordt. De F4 loopt grotendeels tussen spoorlijn en woonkernen in wat bij Voorschoten (1e foto, prachtig asfalt) toch wat beter geslaagd is dan bij Leidschendam (2e foto, klinkers, auto's, hobbels, bochten en heuvels en richting Leiden heel veel wegen van rechts die voorrang hebben)
Goed!                                                                                                               Mwaaaaaaaaa kan beter


Maar zoals in de publicatie van de provincie te lezen is, is het gedeelte in Leidschendam dus nog niet af; we zijn benieuwd..
De rest van de route is bochtig doch fraai:
Waarbij overigens op deze snelfietsroute het verkeersbord voor de brug verkeer verbiedt van meer dan 8 ton.
Mocht je dus overwegen meer dan 100 forse volwassenen mee te nemen op je fiets (of eigenlijk meer dan 50; een gewaarschuwd mens telt immers voor 2) dat is het raadzaam even om te fietsen.

Een hoogtepuntje onderweg is een fietsstraat ('auto te gast', termen die wettelijk niets betekenen maar autoverkeer bewust moeten laten worden dat er ook ander verkeer bestaat) die zich uitstrekt van het begin van een parkeerplaats in Voorschoten, helemaal tot aan ehh, nou ja... het eind van diezelfde parkeerplaats, zo'n 40 meter verderop:
Nou moe, da's inderdaad wel een erg korte fietsstraat zeg, poeh!Concluderend: Prettig, hoewel er wel erg veel bochten in zitten en (zoals ook op de eerste foto te zien is) elke vorm van bewegwijzering op cruciale punten weer eens ontbreekt. Aldus tellen we de punten:   Leiden -
Den Haag
Den Haag - Leiden
     punten    punten
 Lengte route   15,03 km   15,00 km  
 Lengte hemelsbreed   13,32 km   13,32 km  
 hemelsbreed verhouding
113% 18,5 113% 18,5
 % Asfalt    77% 15 70,5% 13,5
 Voorrang  licht 3   12  
      middel 4   3  
   zwaar 6   4  
 subtotaal     9   9
 Obstakels  licht 0   0  
   middel 4   2  
   zwaar 0   1  
 subtotaal     17   17
 Bewegwijzering     6   6
 BASISPUNTEN     65,5    64
 GEMIDDELD 65
     
 Bonus          
Door de stad 6        
Geen auto's    6        
Rechtstreeks 0        
 TOTAAL  77        
Van Leiden naar Den Haag Van Den Haag naar Leiden

Grotere kaart weergeven of download KML of KMZ

Grotere kaart weergeven of download KML of KMZ

Opmerkingen over deze route