F35 Hengelo - Enschede vv

Laatste update 3 december 2011 

Met veel tamtam aangekondigd, de opening van het eerste deel was een waar spektakel
 in een simulator mochten mensen in een schaatsbaan de route fietsen. De F35.


De simulatie is nagedaan op de echte F35 en hierbij een recensie. 

De F35, een geplande fietssnelweg die vanaf Glanerbrug de steden Enschedé, Hengelo, Borne en Almelo en Nijverdal gaat verbinden. Er is al veel over geschreven, zowel fietsfilevrij.nl als fietssnelwegen.nl besteden er aandacht aan, en ook regiotwente en twente mobiel hebben een site.
22 november 2011 is het eerste deel tussen Hengelo en Enschedé opengesteld voor het verkeer. Het blijkt echter dat het deel dat af is slechts een kleine 3 kilometer beslaat.
Het is even zoeken, want er is nergens in Hengelo of Enschedé een wegwijzer te vinden die naar de F35 verwijst helaas; minpuntje. Eenmaal gevonden ligt er echter FANTASTISCH ASFALT!!, 


Dat de bewegwijzering hier ontbreekt is niet zo'n probleem want er zijn prachtige F35 logo's op het onvolprezen asfalt aanwezig; het kan niet missen, alleen even zelf onthouden welke kant Enschedé of Hengelo ligt.
Het goddelijke asfalt zet aan tot snelheid maken, pas wel op bij de oversteek van de spoorrails en steek deze dwars over. Er zijn al ongelukken gebeurd. Daarna gaat het heerlijk tot na een paar honderd meter de eerste kruising verschijnt. Wederom prachtige logo's op het asfalt, die goed aanschouwd kunnen worden want er moet afgeremd worden om evt. voorrang te geven aan het landweggetje, de pruisische veldweg, dat de fietssnelweg oversteekt.
Huh? voorrang geven op een snelweg??????

Ook bij de volgende kruising, bij de kettingbrugweg, een identieke situatie waarbij volledig gestopt moet worden, want naast de fietssnelweg staat een grote schutting die het zicht op de weg, waar voorrang aan verleend moet worden, volledig ontneemt. Fietsers die de route vaak fietsen zullen weten dat er in 9 van de 10 gevallen geen verkeer van rechts komt, en zullen onvoorzichtiger de weg gaan oversteken. Een ronduit GEVAARLIJKE situatie!
Ja, stoppen maar. Hoewel het weggetje bvan rechts heel rustig is, wil je het risico niet nemen.

Daarna is het weer heerlijk rijden, er zijn geen kruisingen meer, dus vanaf nu alleen maar voorrang. Tot aan het stadion van FC Twente 1400 meter verderop. Daar is de weg afgesloten wegens werkzaamheden. Gelukkig staat het richting Enschede niet aangegeven, en op het moment dat er gewerkt wordt staan de hekken open en kan er langsgereden worden. Komend vanaf Enschedé is er wel een omleidingsroute ingericht, die met een goed zoekwerk weer uitkomt op het mooie deel van de F35.

Conclusie over het gerealiseerde deel is dat er geweldig asfalt ligt, bewegwijzering overal ontbreekt en over de volle lengte voorrang heeft voor fietsers, nou.. behalve bij alle kruisingen dus.

Zou hier de stelling gerechtvaardig zijn dat deze fietsroute niet primair voor fietsers is gemaakt, maar louter om subsidiegelden te besteden ter meerdere eer en glorie van de regio Twente?. Ze kunnen nu immers zeggen dat er een fietssnelweg ligt. Helaas is dat niet juist. Nou laten we het voordeel van de twijfel geven. Van de 60 kilometer is er nog geen 3 kilometer af, en met wat goede bewegwijzering en het oplossen van de grove voorrangs-fouten zou dit een geweldige fietssnelweg zijn. Laten we hopen dat er bij de bouw van de volgende 57 kilometer wel vanuit de optiek van de gebruiker, de fietser dus, gedacht gaat worden. Dan mag het een fietssnelweg gaan heten, voor nu: gewoon een redelijk goed fietspad.

Er is reeds een filmpje van de gerealiseerde route op youtube verschenen, van Enschedé naar Hengelo. de foute voorrangssituaties zijn te zien op 4:22 en 6:09 
Pas op, de film bevat schokkende beelden.:


Een andere fraaie video is van de hand van het onvolprezen fietspadblog Bicycle Dutch. We zien hier enkele minpunten van de route goed in beeld gebracht:


De puntenberekening:
Uiteraard is de gehele route tussen de steden meegenomen in de puntenberekening, dus ook het nog-niet gerealiseerde deel, ook de omleiding telt mee. Op termijn zal dus het puntenaantal sterk stijgen. 
Het omrijden bij de werkzaamheden levert 550 meter omrijden op; als dat opgelost is komt de hemelsbreed-verhoudig keurig op 107%, nu is dat nog 115%
De bewegwijzering krijgt nog 1 punt, voor de mooie logo's op het asfalt, die voor een perfecte herkenbaarheid zorgen.
Autovrij en door de stad beide 6 punten.

   Hengelo -
Enschede
Enschede - Hengelo
     punten    punten
 Lengte route   8,11 km   8,16 km  
 Lengte hemelsbreed   7,07 km   7,07 km  
 hemelsbreed verhouding
115% 18 115% 18
 % Asfalt    85% 18 85% 18
 Voorrang  licht 4   1  
      middel 4   4  
   zwaar 5   3  
 subtotaal     1   7
 Obstakels  licht 1   1  
   middel 0   0  
   zwaar 1   1  
 subtotaal     17       17
 Bewegwijzering     1   1
 BASISPUNTEN     55    61
 GEMIDDELD 58
     
 Bonus          
Door de stad 6        
Geen auto's    6        
Rechtstreeks 0        
 TOTAAL  70        

Van Hengelo naar Enschedé

Grotere kaart weergeven of download KML of KMZ
Van Enschedé naar Hengelo

Grotere kaart weergeven of download KML of KMZOpmerkingen over deze route