F235 Amsterdam - Purmerend vv

Laatste update 25 september 2013 
Het hoeft geen snelfietsroute te heten om een goede snelfietsroute te zijn!

Dat bewijst wel de route tussen Amsterdam en Purmerend. In Januari 2013 is een subsidieaanvraag voor de aanleg van een snelfietsroute tussen deze plaatsen afgewezen. Dat is erg, maar op deze pagina zullen we eens gaan beoordelen hoe erg.

2 kernen waar een groot potentieel aan forensenverkeer vermoed wordt. Nog geen 17 kilometer van elkaar. Het vraagt, nee schreeuwt, om een goede fietsverbinding.

Het grootste obstakel -by far- is op het begin/eindpunt in Amsterdam in de vorm van een forse opppervlakte aan vloeistof genaamd het ij. Hieronder liggen inmiddels 4 tunnels. 2 coentunnels, een ijtunnel en een zeeburgertunnel. Helaas zijn al deze oeververbindingen verboden gebied voor fietsers. Zij zullen het moeten doen met diverse ponten. 
In dit geval betreft dat het buiksloterwegveer. 
De vaartijd is elke 5 min, en de overtocht duurt zo'n 2,5 minuut. Gemiddeld kost de oversteek van het ij dus 5 min. Dat is voor die 300 meter gemiddeld (0,3 km per 0,08333 uur) dus 3,6 km per uur. Op een ritje van 40 minuten betekent dit dus al 9% van de totale tijd.
Wat vooral vervelend is dat het op drukke momenten bij de pont, vooral aan de centrumzijde, een enorm gedrang en gedoe is, en dan staan er ook nog brommertjes tussen te stinken. De pont lijkt op zo'n moment z'n maximale capaciteit wel bereikt te hebben. De beste oplossing lijkt om de ijtunnel open te stellen voor alle verkeer. Waarbij verbrandingsmotoren uiteraard, uit gezondheidsoverwegingen, uitgezonderd zullen moeten worden. 
Tot die tijd zal het helaas nog even met de pont behelpen blijven.
 
Maar voor de rest: Weinig reden tot klagen. Een weg van Amsterdam tot het begin van Purmerend, 15 km lang asfalt met 1 rustige oversteek. Verder geen enkel obstakel!! Vanaf de pont door Amsterdam-noord is fantastisch, een klein stukje, net voor de onderdoorgang van de autosnelweg in Amsterdam is geen fraai asfalt maar verder is het prima.

De rest tot Purmerend is voor het grootste deel wel een redelijk smalle weg zoals op onderstaande foto. Autoverkeer is op sommige stukken verboden op werkdagen tussen 16:00 en 19:00 maar verder rijden er dus auto's. Veilig passeren kan in sommige gevallen dus wel wat snelheid kosten.

Eigenlijk kan, met een beetje fantasie, het grootste gedeelte van de route gezien worden als een perfecte fietsweg met in het midden een autosuggestiestrook.

De bewegwijzering is van de bekende soort, niet geheel toereikend. Maar in dit geval is dat geen probleem want zolang je langs het kanaal fietst gaat het altijd goed. Kanaal links: richting Amsterdam, kanaal rechts: richting (jawel) Purmerend. 

Een ergernisje kan helaas niet onvermeld blijven. Enkele kilometers voor aankomst in Purmerend staat onderstaand bord:

Trap hier NIET in. Deze weg is NIET doodlopend. Wie dit leugenachtige bord gelooft mist zo ongeveer het mooiste, autovrije, asfalt dat Purmerend te bieden heeft.

Zie je wel: een prachtig geasfalteerde fietsweg

Eenmaal aangekomen in Purmerend zijn wel wat stoplichten, maar dat is het dan zo ongeveer wel.

Eigenlijk valt wel te concluderen dat op deze route de uitspraak 'beter is slechter dan goed genoeg' ('goed is beter dan best') van toepassing is. Er zijn heuse echte officiële snelfietsroutes die er aanzienlijk slechter aan toe zijn.

Voor wie woont in Amsterdam en werkt in Purmerend, of andersom geven we hieronder een gratis service. De welk-vervoermiddel-kies-ik-om-naar-m'n-werk-te-gaan-TABEL. Voor bezoekers van doorgaandefietsroutes.nl geheel gratis, zonder enige verplichting of meerkosten.

De welk-vervoermiddel-kies-ik-om-naar-m'n-werk-te-gaan-TABEL*
Vervoermiddel Kosten tijd  Kosten geld Bonus/neveneffecten
Auto 25 tot 50 min 3 tot 10 euro  Luchtvervuiling, overgewicht, files, parkeerkosten, ruimtebeslag.
Trein 31 min  3,70 euro  Kans op vertragingen, propvolle treinen. Extra OV-chip-kosten. Brengt je razendsnel van een plek waar je niet bent naar een plek waar je niet wil zijn.
Fiets 40 min  0,2 tot 0,8 euro Goede conditie, deur-tot-deur vervoermiddel, langere levensverwachting, grijns op het gezicht bij aankomst, de mogelijkheid om onderweg ongestoord windjes te laten, meer energie, besparing sportschoolkosten, je bent lekker buiten en voelt je de rest van de dag goed.
Skippybal 180 min  op aanvraag  Je wordt gek aangekeken. En terecht, zot!
*De welk-vervoermiddel-kies-ik-om-naar-m'n-werk-te-gaan-TABEL is geheel vrijblijvend en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Treinvertragingen, files, winterdienstregelingen, lekke banden of niet startende auto's zijn geheel voor het risico van de gebruiker van de welk-vervoermiddel-kies-ik-om-naar-m'n-werk-te-gaan-TABEL. De welk-vervoermiddel-kies-ik-om-naar-m'n-werk-te-gaan-TABEL is geheel dierproefvrij, past binnen een bewuste levensstijl en bij het maken ervan is zorgvuldig omgegaan met de arbeidsomstandigheden van de lokale bevolking.

Genoeg flauwiteiten, de punten. 
Enige problemen blijkt dus de pont in Amsterdam en enkele stoplichten in Purmerend. De bewegwijzering scoort toch nog een 9, omdat je echt van goede huize moet komen om hier nog te verdwalen. Klein stuk slechts autovrij, dus daar weinig bonuspunten.
De conclusie lijkt echter gerechtvaardigd dat het wellicht slechts een kleine investering vergt om dit te upgraden naar een waanzinnig goede doorgaande fietsroute, misschien wel de term fietssnelweg waardig...Amsterdam - 
Purmerend
Purmerend -
Amsterdam

   punten    punten
 Lengte route   16,24 km   16,24 km  
 Lengte hemelsbreed   14,18 km   14,18 km  
 hemelsbreed verhouding
115% 18 115% 18
 % Asfalt    98% 19,5 96% 19
 Voorrang  licht 7   12  
      middel 1   1  
   zwaar 3   3  
 subtotaal     14   12
 Obstakels  licht 0   0  
   middel 1   1  
   zwaar 1   1  
 subtotaal     18   18
 Bewegwijzering     9   9
 BASISPUNTEN     78,5    76
 GEMIDDELD 77
     
 Bonus          
Door de stad 8        
Geen auto's    2        
Rechtstreeks 0        
 TOTAAL  87        

Van Amsterdam naar Purmerend Van Purmerend naar Amsterdam

Grotere kaart weergeven of download KML of KMZ

Grotere kaart weergeven of download KML of KMZ