F206 Leiden - Zoetermeer v.v.

Laatste update 11 november 2011 

Wederom een perfecte situatie voor een doorgaande fietsroute. Midden in de randstad, twee middelgrote steden op een afstand van zo 15 kilometer. Treinen gaan er niet tussen deze steden behalve via een enorme omweg en een overstap; de fiets is sneller, en als altijd veel leuker. Hoe de autombilist zich verplaatst tussen de steden weet ik niet, maar ik verwacht dat het in de spits bijzonder massaal en traag verloopt omdat ze weer gezellig met z'n allen het verkeer staan op te houden (tja, die populaire files hè, mensen staan ervoor in de rij, ...ach ze doen maar lekker, als ik maar niet mee hoef te doen).
Gelukkig is de fietsroute tussen de 2 steden behoorlijk goed te noemen 
In Leiden begint het met een hobbelweggetje van klinkers, de Rijn en Schiekade, die ten onrechte als doodlopend staat aangegeven:niks van aan trekken! Doodlopend geldt alleen voor auto's
Eenmaal de stad uit, wat nog behoorlijk zoeken kan zijn, gaat het fietspad eerst ten oosten van de N206 over het Balkenpad, geheel vrij fietsen, geen auto's en zelfs geen wandelaars met honden; er is een wandelpad even verderop. Dan gaat het met een tunneltje naar de westzijde van de N206 over fraai asfalt: 

Aangekomen in Zoetermeer zijn er wat zwaar hinderlijke dubbele-omgekeerde-verkeersdrempels-verkeersdeuken-als-het-ware waar een ligfietser die dus niet op z'n trappers kan staan bij 25 km p.u. enthousiast de lucht in wordt gekatapulteerd. Onhandig bij zo'n hellend wegdek waar je altijd flink vaart hebt. Verder is Zoetermeer redelijk ingericht voor fietsen. Zelfs langs een groot winkelcentrum is er geen obstakel en in totaal maar 1 stoplicht. Jammer is wel dat er toch nog scherpe bochten inziiten die volstrekt zinloos zijn, getuige het volgende olifantenpaadje.

En dan de bewegwijzering. Het zou misschien kunnen met de bordjes die er nu staan, maar ik denk dat degene die het lukt de nobelprijs voor spoorzoeken zou moeten krijgen; 8 punten. Een groot deel is autovrij, hoewel langs een grote weg, toch 5 bonuspunten. En ook nog eens 8 omdat zowel Leiden als Zoetermeer doorgereden wordt.
    Leiden- Zoetermeer Zoetermeer- Leiden
     punten    punten
 Lengte route   14,72 km   14,7 km  
 Lengte hemelsbreed   12,29 km   12,29 km  
 hemelsbreed verhouding
120% 15 120% 15
 % Asfalt    83,5% 16 84,5% 16
 Voorrang  licht 8   6  
      middel 2   3  
   zwaar 1   1  
 subtotaal     14   14
 Obstakels  licht 3   4  
   middel 2   2  
   zwaar 0   0  
 subtotaal     17   17
 Bewegwijzering     8   8
 BASISPUNTEN     70    70
 GEMIDDELD 70 
     
 Bonus          
Door de stad 8        
Geen auto's    5        
Rechtstreeks 0        
 TOTAAL  83        
Van leiden naar Zoetermeer Van Zoetermeer naar Leiden

Grotere kaart weergeven of download KML of KMZ

Grotere kaart weergeven of download KML of KMZ

Opmerkingen over deze route