F200 noord Haarlem noord - Amsterdam west

Laatste update 6 september 2013 

De regio Amsterdam/Haarlem heeft de laatste jaren enorm veel nieuwe infrastructuur gekregen, de A5, westrandweg en een nieuwe coentunnel tesamen voor de somma van ruim 2 miljard euro. Halfweg heeft een prachtig nieuw treinstation gekregen en tevens is er bij Haarlem aan het eind van de A200 voor 23 miljoen een grote flyover verschenen om het autoverkeer makkelijker in de file voor de eveneens nieuwe schoterbrug in Haarlem te laten aansluiten.
De grootste groep verkeersdeelnemers van Nederland, de fietsers, hebben van al deze bouwwerkzaamheden veel, en jarenlang, overlast gehad. Maar gelukkig zijn zij nu aan de beurt om infrastructureel verwend te worden. En laten we bescheiden zijn. Voor ons hoeft de 15 km snelfietsroute tussen Amsterdam en Haarlem geen 2 miljard te gaan kosten.

Het plan om een 'snelfietsroute' te maken tussen Haarlem en Amsterdam bestaat al een tijdje. Het trace zou het eerste gedeelte via de zuidzijde van de N200/A200 voeren (zie ook fietsfilevrij) De bouw zou gaan starten in 2012, en duurt tot 2015, (even rekenen ... paar jaar wachten en dan 2015 - 2012 = 3 (DRIE !!????) jaar bouwtijd, dat zal me een fraaie fietsroute worden...). Inmiddels zijn we al halverwege 2013 en is er van de bouw van een snelfietsroute nog weinig te merken.

De plannen lijken te gaan om een 'groene route' aan de noordzijde van het spoor en een 'snelle route' aan de zuidzijde van de A200 (met veel stank en herrie van naastgelegen snelweg). Een soort ladder van 2 bomen die onderling verbonden zullen worden met dwarswegen, de sporten van de ladder. Onderstaand in een plaatje weergegeven (schematisch dan hè)
Klik op het plaatje om een kaart te openen met de geplande tracé's van de routes noord en zuid en de schakels ertussen.
Meer informatie over de aan te leggen snelfietsroutes is te vinden op F200.nl. Een site die, gezien het logo, lijkt te zijn gemaakt door fietsfilevrij maar (net als de plannen misschien?) nog niet volledig uitgewerkt is.

Hierbij beschrijven we de huidige stand van de groene route, hier F200 noord genoemd. De zuidzijde (F200 zuid) wordt binnenkort beschreven. Een van de (gloednieuwe) dwarswegen ertussen is overigens genomineerd op de pagina 'het slechtste fietspad'

De route is over het algemeen bijzonder fraai te noemen. Het gedeelte bij Haarlem voert door en langs het prachtige gebied Spaarnwoude (dat is dat groene milieuspul aan de noordzijde van de route). En het Amsterdamse gedeelte kenmerkt zich door zeer goed, breed, compleet vrijliggende tweerichtingsfietspaden met prachtig asfalt en ook nog eens goede verlichting. Jawel.
 Het brettenpad ter hoogte van Halfweg bij zonsondergang  Daveren in Amsterdam, van waar Haarlem in de verte al is te zien


Er zijn echter 3 grote knelpunten in de de noord-route te onderkennen die, wanneer de bouw van de definitieve snelfietsroute gaat starten opgelost zullen moeten worden.

Driemaal een situatie waar het doorgaand verkeer voorrang moet verlenen aan lokaal (vracht)verkeer van en naar het Amsterdamse havengebied. Bij de Australiëhavenweg en de Seineweg. Het is voor te stellen dat uit veiligheidsoverwegingen gekozen is om het doorgaande fietsverkeer geen voorrang te geven, maar voor een echte doorgaande fietsroute is dat natuurlijk onacceptabel. Dus hier ligt de keuze om de doorgaande fietsers gewoon voorrang te geven met maatregelen om het gevaar van gemotoriseerd verkeer wat te verminderen, óf er zal een tunnel moeten komen. 
Bij de Seineweg is gekozen voor de optie om de Theemsweg te vervolgen om daar bij de stoplichten de Seineweg over te steken. Het zou al een stoplicht en een hinderlijk veel-te-scherpe-bocht schelen als hier gekozen was om aan beide zijden, dus ook de westzijde, van de Seineweg een fietspad aan te leggen. Ruimte genoeg. 
In Halfweg moet de Wethouder van Essenweg overgestoken worden. Zonder voorrang maar mét haakse bochten. Logisch dat fietsers op dat punt vrijwel zonder uitzondering de weg oversteken op plekken waar dat niet de bedoeling is. Gevaarlijk. 
 Australiëhavenweg   Wethouder van Essenweg


En dan hebben we problemen in de categorie 'onnodig obstakel'. Doorgaandefietsroutes.nl heeft een allergie voor zulke situaties indien deze zonder duidelijke reden bestaan. We vinden 2 voorbeelden hiervan op deze route. Blauw is het geasfalteerde deel, rood het gewenste pad.


 

  
Bovendien is er een potentieel gevaarlijke situatie bij het verlaten van de (overigens bijzonder oncomfortabele en smalle brug) op de oude notweg richting Amsterdam. De doorgaande fietsers zien een kruising aankomen doch geen haaietanden of borden. Zij menen dus een gelijkwaardige kruising te naderen. Het lokale verkeer komend van de Liedeweg uit het noorden ziet echter een bord dat zij voorrang hebben van het verkeer van links. Een weg van rechts verwachten ze dus al helemaal niet en zijn dus in de veronderstelling voorrang te hebben. Onduidelijk en derhalve ronduit gevaarlijk. Gelukkig is het wegdek op de brug dusdanig belabberd dat fietsers nooit een hoge snelheid zullen hebben bij het verlaten ervan.Tevens gaan we, komend vanuit Amsterdam op de Daveren de tunnel onder de A5 door en dan linksaf. Deze bocht is prima met 20 km per uur te maken ware het niet dat in de tunnel geen enkel overzicht is van het verkeer komend van links en rechts, dat voorrang heeft. Als een overzichtelijk bocht dan niet mogelijk is is het misschien wel raadzaam om aan de overkant een set spiegels neer te zetten om de kruising enigszins overzichtelijk te maken.


Verderop richting Haarlem, bij de grens van Halfweg komen we bovendien nog enkele storende en gevaarlijke situaties tegen. In 2012 staat een schrikhek bijna op het fietspad met eromheen allerlei begroeiing. Op dit moment is het hek dus volledig overwoekerd. En de fietsstrook inmiddels ook. Het ontneemt het zicht op de komende bocht, waarbij ook nog eens de andere rijstrook gekozen moet worden. Gelukkig is het meestal niet zo druk, maar het is wachten op de eerste botsing. Update 6 sept 2013. Het groen rond het hek is gemaaid, er is nog steeds geen zicht op tegemoetkomend verkeer, maar er hoeft geen gebruik meer te worden gemaakt van de andere weghelft.
 2012  2013

Op het stuk daarna valt op dat het ook intensief gebruikt wordt als hondenuitlaatplaats. Het is óok een wandelpad, logisch dat er mensen en dieren wandelen. Wat wel jammer is dat sommige honden niet aangelijnd zijn en woest achter fietsers aan gaan. Zo'n situatie is meerdere malen voorgekomen, waarbij het baasje de bekende bewering "hij doet niks hoor" bezigde, maar schrijver dezes het gevoel had een bloeddorstig wezen achter zich aan te hebben die weliswaar van fietsers houdt, maar dan vooral met de duidelijke bedoeling om deze met huid en haar op te peuzelen.

Gelukkig is er ook goed nieuws te melden. Onderstaande situatie, komend uit het westerpark in Amsterdam behoort sinds okt 2012 tot het verleden. Jahaa!! de fietsers hebben voorrang gekregen:
 

 De oude situatie  Dezelfde plek sinds oktober 2012, Nu is wel gekozen om het doorgaande verkeer voorrang te geven op het lokale gemotoriseerde verkeer.

De punten voor deze route. Een redelijk gedeelte voert door de stad maar daar is weinig van te merken: Goed. De overlast van auto's, door het oversteken van de 3 voorrangswegen en de smalle weg aan de Haarlemse kant die ook door auto's gebruikt wordt, wordt echter wel sterk aangerekend. Brommers zijn overal toegestaan dus daarvoor geen bonuspunten:

   Haarlem-Amsterdam Amsterdam- Haarlem
     punten    punten
 Lengte route   15,58 km   15,58 km  
 Lengte hemelsbreed   13,20 km   13,20 km  
 hemelsbreed verhouding
118% 16 118% 16
 % Asfalt    96% 19 96% 19
 Voorrang  licht 7   8  
      middel 2   8  
   zwaar 5   5  
 subtotaal     10   9
 Obstakels  licht 3   1  
   middel 3   3  
   zwaar 0   0  
 subtotaal     16,5       17,5
 Bewegwijzering     8   8
 BASISPUNTEN     69,5    69,5
 GEMIDDELD 69,5 
     
 Bonus          
Door de stad 6        
Geen auto's    4        
Rechtstreeks 0        
 TOTAAL  79,5        


Van Haarlem naar Amsterdam
Grotere kaart weergeven of download KML of KMZ

Van Amsterdam naar Haarlem
Grotere kaart weergeven of download KML of KMZ