F12 Zoetermeer - Gouda v.v.

Laatste update 19 maart 2012 

Het bekende recept, 2 forse steden, 16 km afstand. En ja hoor, er is een fantastische fietsroute tussen aangelegd. Hoewel naast een snelweg toch geheel voor de fietser en lekker breed en mooi asfalt van dezelfde kwaliteit als dat tussen Den Haag en Zoetermeer:
Zo zien we het graag.
De trouwe lezer van doorgaandefietsroutes.nl is echter bekend met het feit dat we niet te beroerd zijn om een mugje te ziften aangaande infra. Zeker indien een fietspad als enige functie fietspad heeft en dus volledig voor fietsen ontworpen is zijn we van harte bereid enige droefenis uit te spreken bij elke aangetroffen imperfectie. Dus juist bij routes die het in zich hebben een Echte Doorgaande Fietsroute te zijn kan dit optreden; een 7tje kan minder pijnlijk voelen dan een 9 op het moment dat je weet dat een 10 tot de mogelijkheden behoort. 
Hier hebben we zo'n geval bij de spreekwoordelijke kladden waarbij de nekharen van het team van doorgaande fietsroutes zich sneller oprichten indien er obstakels zijn die volstrekt onnodig of ondoordacht zijn..  Zo is er het relaas van een veelgebruiker, iemand die vrijwel dagelijks van Waddinxveen naar Voorburg fietst, die de frustraties van de afgelopen jaren hier van zich afgeschreven heeft.
Opvallend zijn ook een paar andere zaken. Bij het binnenrijden van Gouda is er het gouwe aquaduct. Een aquaduct, een infrastructureel hoogstandje ooit bedacht in de Romeinse tijd, is hier in 1981 ook toegepast en zorgt ervoor dat, in dit geval, de 'Gouwe' over de weg heen stroomt. Die weg heet A12 en is helaas alleen bestemd voor zwaar gemotoriseerd verkeer dat ongehinderd door kan rijden. Het overige verkeer mag een hemelsbrede afstand van 566 m over een enorm stelsel van infrastrucurele spaghetti met op- en afritten, bruggen etc afleggen met een rijafstand van 1,25 km. Da's toch zo'n 220%:

Infrastructurele spaghetti weergeven op een grotere kaart

De malste frats echter vinden we bij de Bredeweg bij Waddinxveen, als het fietspad overgaat in een straatje voor alle verkeer dat verder alleen naar een rotonde voert. Het fietsverkeer echter wordt hier naar de overzijde van de weg gestuurd

om daar voorrang te moeten geven aan diezelfde weg, 

om even later weer richting overzijde te moeten koersen. Naast dat het gevaar oplevert bij het oversteken en hinder bij het voorrang moeten geven is het ook nog eens volstrekt onnodig.
Het ziet er ongeveer zo uit:


Waarbij de vraag zich opwerpt waarom (in hemelsnaam) niet zoiets als onderstaand gemaakt is? 
Indien een hiervoor verantwoordelijk persoon dit leest, zou deze dan hierbij contact willen opnemen om antwoord te geven op de volgende, nogal prangende, vraag: WAAROM????????????? 
Wel, genoeg geklaagd, want afgezien van enkele oversteken zonder voorrang is dit eigenlijk dus een prima fietsroute., Als er op 6 punten een aanpassing zou komen met perfecte bewegwijzering zou deze route de complete 100 basispunten kunnen bemachtigen; Prachtig asfalt over de volle 16 kilometer die voert van het midden van Zoetermeer tot bijna het centraal station/centrum van Gouda. In Gouda zijn werkzaamheden aan de gang die voor de fietser ook gunstig lijken uit te pakken; mooi asfalt, vrijliggend en aldus kijken we naar de punten:
 

   Zoetermeer -
Gouda
Gouda - Zoetermeer
     punten    punten
 Lengte route   16,12 km   16,11 km  
 Lengte hemelsbreed   14,56 km   14,56 km  
 hemelsbreed verhouding
111% 19,5 111% 19,5
 % Asfalt    100% 20 100% 20
 Voorrang  licht 3   3  
      middel 1   1  
   zwaar 7   5  
 subtotaal     11   13
 Obstakels  licht 4   3  
   middel 0   0  
   zwaar 0   0  
 subtotaal     18,5       19
 Bewegwijzering     8   8
 BASISPUNTEN     77    79,5
 GEMIDDELD 78 
     
 Bonus          
Door de stad 7        
Geen auto's    7        
Rechtstreeks 0        
 TOTAAL  92        

Van Zoetermeer naar Gouda

Grotere kaart weergeven of download KML of KMZ
Van Gouda naar Zoetermeer

Grotere kaart weergeven of download KML of KMZOpmerkingen over deze route