F12 Den Haag - Zoetermeer v.v.

Laatste update 20 maart 2012 

In 1962 werd Zoetermeer aangewezen als groeikern van Den Haag. In korte tijd is het dorp Zoetermeer in inwoneraantal uitgegroeid tot de derde gemeente van de provincie Zuid-Holland en heeft nu ruim 120000 inwoners. Omdat het op zo'n 12 kilometer afstand ligt van de residentie met zo'n 500000 inwoners is het niet meer dan logisch dat er tussen de kernen veel fietsverkeer is. Daarom is er in 2008 in het kader van FietsFilevrij een goede fietsverbinding aangelegd. 
Opvallend is dat in de kortste route tussen Den Haag en Zoetermeer een tweetal plekken zit waar op bepaalde momenten de route verboden of zelfs afgesloten is voor fietsers. De eerste komen we tegen in Voorburg. Daar gaat het door een winkelstraat waar het op zaterdag tussen 8 en 5 overdag verboden is te fietsen:

Deze situatie weergeven op een grotere kaart
Situatie 2 is waar het fietspad al een echte fietssnelweg is, net na Voorburg richting Zoetermeer. Hier in de buurt is een voetbalveld waarvoor bij bepaalde wedstrijden blijkbaar afsluiting van de doorgaande fietsroute naar Zoetermeer noodzakelijk is. Opmerkelijk dat er een prachtig fietspad aangelegd is en dat deze juist op momenten dat 'ie veel gebruikt kan worden, bij wedstijden van het lokale voetbalclubje waar tienduizenden mensen op af komen, afgesloten zal worden. Lastig voor de spelers en toeschouwers van die wedstrijd uit Den Haag of Zoetermeer lijkt me, maar nog vervelender voor het verkeer wat helemaal niets met dat balpartiijtje van doen heeft.
Deze situatie weergeven op een grotere kaart
Zijn we Den Haag uit, dan is het een compleet obstakelvrije route tot voorbij het centrum van Zoetermeer, die er prachtig bijligt zoals onderstaand te zien is, 
Zie je wel, een vrijwel obstakelvrije route naar Zoetermeer.
hoewel er soms toch echt wel wat te klagen valt, op te maken uit het relaas van dagelijks forens tussen Waddinxveen en Voorburg, dat hier te lezen is, fraai hieronder geïllustreerd:
Foto's: Martin Eelderink

Verdwalen op het lange stuk langs de snelweg is lastig, maar aangekomen op het haagse gedeelte stopt de bewegwijzering richting Den Haag, er moet daar richting 'Nootdorp' gevolgd worden. Ook in Zoetermeer is het bijzonder makkelijk door te rijden richting Gouda, maar ter hoogte van het centrum/station is voor een lang gedeelte geen mogelijkheid om het fietspad te verlaten. Bij het station is een trap en een lift maar wil je fietsend richting het 'centrum' of de F206 richting Leiden dan is er wel wat navigationele voorbereiding voor nodig.
Punten worden verloren in het stedelijke gedeelte van Den Haag, en mogeljke afsluiting van de route wordt ook zwaar aangerekend; aldus de score:


   Den Haag -
Zoetermeer
Zoetermeer - Den Haag
     punten    punten
 Lengte route   12,26 km   12,32 km  
 Lengte hemelsbreed   11,18 km   11,18 km  
 hemelsbreed verhouding
110% 20 110% 20
 % Asfalt    80% 16 80% 16
 Voorrang  licht 6   9  
      middel 2   1  
   zwaar 4   5  
 subtotaal     10   8
 Obstakels  licht 0   0  
   middel 0   0  
   zwaar 2   2  
 subtotaal     17,5       17,5
 Bewegwijzering     8   5
 BASISPUNTEN     71,5    66,5
 GEMIDDELD 69 
     
 Bonus          
Door de stad 8        
Geen auto's    7        
Rechtstreeks 0        
 TOTAAL  84        

Van Den Haag naar Zoetermeer

Grotere kaart weergeven of download KML of KMZ
Van Zoetermeer naar Den Haag

Grotere kaart weergeven of download KML of KMZOpmerkingen over deze route