F1 Deventer - Apeldoorn vv

Laatste update 21 maart 2012 
Een doorgaande fietsroute die als gerealiseerde snelfietsroute staat beschreven op zowel fietsfilevrij.nl als fietssnelwegen.nl. Dat belooft wat.
De route verbindt 2 grote provinciesteden binnen een afstand van 15 kilometer, de ideale situatie voor een echte doorgaande fietsroute.
En wat zullen we ervan zeggen. Tja, het is eigenlijk gewoon een fietspad tussen twee steden. Het enige dat opvalt zijn de borden met tellers die onderweg staan: We zien hier dat het nog 6 minuten naar Deventer is en weten dat we er dus om 14:33 zullen zijn bij een temperatuur van 10 graden. En dat doorgaandefietsroutes.nl de eer had om de 102554e fietser te zijn die hier langs kwam. En dat een foto bij 15 km per uur nog best scherp is. Maar of zo'n bord zinnige info geeft, en of dat ook bij 30 p/u leesbaar is blijft de vraag. Dat geld had misschien wel beter besteed kunnen worden.
 


Bijvoorbeeld op de plek waar twee olifantenpaadjes zijn aangetroffen, hier en hier. Deze beide situaties hadden met een beetje asfalt en goede invoegsituatie een veel veiliger en comfortabeler fietspad gegeven.
Wat opvalt is dat de bewegwijzering op een behoorlijk niveau is. Zeker van Apeldoorn naar Deventer zijn, als de route een beetje is voorbereid, de Anwb-bordjes zelfs af en toe goed te volgen. Op de terugweg echter wordt de fietser na de brug over de ijssel een trap (!) af gestuurd en dan langs de n344, merkwaardig.
Verder rijdt het, afgezien van een trosje scholieren hier en daar, redelijk door, maar waar deze route nou de kwalificatie snelfietsroute aan verdiend heeft is onduidelijk. Dat lijkt een beetje op de mcDonalds; hoe vaak die zichzelf ook een restaurant noemt, het blijft een snackbar. Je kan dit dus wel een snelfietsroute noemen, maar het is gewoon een stelletje redelijk goede fietspaden die knullig aan elkaar geknoopt zijn.
Begin 2012 is door de fietsersbond een rapport opgesteld over deze route die in maart is aangeboden aan de burgemeester van Twello. Gemeenten hebben toen beloofd verbeteringen aan te brengen. Op omroep gelderland verscheen dit filmpje erover:

De auto-vrij-score voor deze route is 7 punten en die voor het stedelijk gedeelte een 6, en aldus de punten:


   Deventer -
Apeldoorn
Apeldoorn - Deventer
     punten    punten
 Lengte route   14,63 km   14,55 km  
 Lengte hemelsbreed   12,88 km   12,88 km  
 hemelsbreed verhouding
114% 18,5 113% 18,5
 % Asfalt    96,5% 19 97,5% 19,5
 Voorrang  licht 12   12  
      middel 5   5  
   zwaar 3   5  
 subtotaal     5,5   8
 Obstakels  licht 2   2  
   middel 0   0  
   zwaar 0   1  
 subtotaal     18      19
 Bewegwijzering     5   9
 BASISPUNTEN     66    74
 GEMIDDELD 70 
     
 Bonus          
Door de stad 6        
Geen auto's    7        
Rechtstreeks 0        
 TOTAAL  83        

Van Deventer naar Apeldoorn

Grotere kaart weergeven of download KML, KMZ of gpx
Van Apeldoorn naar Deventer

Grotere kaart weergeven of download KML, KMZ of gpxOpmerkingen over deze route