F2 Nieuwegein-Utrecht Jaarbeurs v.v.

Laatste update 18 februari 2013 

Een route die ik vaak rij en waarbij ik me constant verbaas over de onnodige obstakels die er in zitten. Ondanks dat hij volledig door een stad loopt en notabene eindigt vlak bij het station zijn er weinig obstakels. Degene die er zijn echter, zijn vaak volstrekt overbodig en het zou een compleet rechte en rechtstreekse route in Utrecht langs het kanaal tot aan de jaarbeurs kunnen zijn. Een gemiste kans.
Maar niet getreurd, deze route is onderdeel van de nieuw aan te leggen snelfietsroute  Houten - Nieuwegein - Utrecht West - Maarssen die in 2013 zou moeten zijn afgerond.. Meer info bij fietsfilevrij en een link naar een enquete op de site van Regio Utrecht.

Een interessant voorbeeld van een nutteloos obstakel is de situatie komend vanuit Nieuwegein net na de onderdoorgang van de Beneluxlaan:
Hier moet de rechtdoorgaande fietser een bocht naar links maken, evt voorrang geven aan verkeer van links, snelheid minderen om de scherpe bocht naar rechts te maken, en weer optrekken om z'n potentieel-kaarsrechte-route te vervolgen. Dat dit hinderlijk is en soms gevaarlijk is overduidelijk. Waarom is er in dit geval nu niet een onderstaande situatie ontworpen. Deze heeft geen enkele impact op het overige verkeer maar de fietsers kunnen gewoon hun weg rechtdoor zonder hinder of gevaar vervolgen:
Om te voorkomen dat fietsers toch gewoon de kortste weg, over het gras, nemen zijn er zelfs hekken geplaatst die blijkbaar helpen, want een olifantenpaadje is nog niet ontstaan.
Update April 2012: We kunnen hier getuige zijn van de geboorte van een jong olifantenpaadje. Een van de hekken is weg en het loont nu om gewoon de kortste en veiligste route te nemen. Over het gras dus. Het olifantenpaadje is aan het ontstaan en lijkt in de komende maanden tot volledige wasdom te gaan komen. Hieronder elke paar weken een update:

6 April 2012 19 april 2012 4 mei 2012
 6 April 2012 19 April 2012  04 mei 2012
05 Juni 2012 03 Juli 2012  18-02-2013
Het hek is deze week teruggeplaatst. 
Het olifantenpaadje zal snel weer
in verval raken.

 
Een kleine steekproef van het gebruik van deze route op het gedeelte langs het kanaal gedaan eind mei, de 10 minuten geteld rijdend van de stoplichten aan de croeselaan tot de A12 levert de volgende gegevens:

dag tijd weer fietsen moderne stille snelle   elektrische brommers ouderwetse stinkbrommers die herrie maken (meestal bestuurd door losers) Auto's (ook vaak bestuurd door losers (zeker als ze niet van ver komen)) Vrachtauto's (meestal bestuurd door truckers)
 Dinsdag  10:00 zonnig 27  2 4 4 1
 Woensdag  6:45 zonnig 20  0 3 1 0
 Maandag  8:15 zonnig 87  0 8 10 0
 Dinsdag  10:00 regen 13  0 4 3 1


Met enkele aannames kan geschat worden dat de gemiddelde dagelijkse hoeveelheid voertuigen tussen 4000 en 4500 ligt, waarvan dus 80% een fiets is, en zo'n 90% een tweewieler. Des te verbazender dat dit stuk niet is ingericht als doorgaande fietsroute.

Score voor deze route:
BewegwijzeringAls je ervan afhankelijk bent gaat het niet lukken denk ik: 5 punten 
Een klein gedeelte van de route is autovrij; 2 bonuspunten 
En loopt door stedelijk gebied: 6 bonuspunten:


Heb je opmerkingen, aanmerkingen of suggesties op deze route: Mail of voeg onderaan wat toe.

Ben je de wegbeheerder, verantwoordelijk ambtenaar, wethouder of minister van verkeer, reageer via: MailVan Nieuwegein naar Utrecht jaarbeurs Van Utrecht jaarbeurs naar Nieuwegein

Grotere kaart weergeven of download KML, KMZ of gpx

Grotere kaart weergeven of download KML, KMZ of gpx


Opmerkingen over deze route