DONES A LA VERTICAL 2010


 

Dones a la vertical és un projecte del Centre Excursionista de Banyoles, portat a terme a través de l’EMCEB ( Escola de Muntanya del Centre excursionista de Banyoles ).  

 

Aquest projecte té com a objectiu principal fomentar i potenciar l’escalada entre el gènere femení.

 


Hi haurà dues línies , una d’iniciació i una de perfeccionament, amb 8 sortides de durada. 

Aquestes sortides les farem a la tardor d’aquest 2010 i convinaràn sessions teòriques amb sessions pràctiques d’aplicació.

 

El perquè ho fem això és ben senzill… Si ja de per sí  l’escalada és un esport minoritari, la cuantitat de dones que el practiquen és molt minsa. I ja aprofunditzant dins les diferents disciplines de l’escalada, les practicants de la “via llarga” o de la “escalada clàssica” en sòn un nombre molt reduit.

 

Des de l’EMCEB volem incrementar la presència i la participació de les dones als rocòdroms, als sectors d’escalada esportiva i sobretot a les grans parets. Volem promocionar la igualtat dins els esports de muntanya oferint a les participants de Dones a la vertical la oportunitat d’adquirir els coneixements suficients per poder practicar totes les disciplines de l’escalada amb seguretat i autonomia.

 

Un dels objectius , alhora, és fer un recull d’escaladores . Perquè es coneguin i  interactuin entre elles i es puguin formar grupets que funcionin de manera autònoma.

 

Durant les sortides del projecte, coneixerem diferents  sectors i zones d’escalada .


Dia 4.

Està vist que els dissabtes ens toca via ferrata. Aquest cop però, ens n'anem a Montserrat. A fer la ferrata Teresina. 

L'Anna, que és una pesada, ens torna fer  fer maniobres, i el temps se'ns en va volant... Ens fa practicar allò d'assegurar el company amb el nus dinàmic. Recordeu el dinàmic? Aquell nus on agafem la corda, dibuixem dues "e" , les pleguem com si fos un llibre, el resultat el passem per un mosquetó i finalment comprovem que el nus corre cap a un sentit i cap a l'altre.

Quan es mira el rellotge i diu: "S'ha acabat el temps , hem de començar a baixar !" . Llavors encara per postres ens fa practicar rappels. Però ens va bé, perqué és la manera que practiquem i que se'ns quedi.

Aquí, també hi haurem de tornar per acabar-la.


Dia 6


El diumenge 7 de novembre perilla pluja i acabem al rocòdrom de Campdevànol ...

Totes i tots ens preguntem com és que a cada poble no hi ha un rocòdrom com aquell. Senzill, maco, funcional... En parlem un xic i tothom arriba a la mateixa conclusió: Si ha cada poble hi ha un camp de futbol, també hi hauria d'haver un rocòdrom.Dia 8Hem arribat a l'últim dia i per celebrar-ho ens n'anem a fer una via llarga. Triem "El Baell " és una zona d'escalada del Ripollés. Fem la via COTACA. Fa un xic de fred... hem de pensar que és normal ja que estem a mitjans de novembre, més concretament el 21 de novembre. 
L'Anna i en Lluc obren via i nosaltres anem de segones. Veiem que això de la via llarga té més maniobres tècniques que no pas l'esportiva i ens diem: un dia, nosaltres també pujarem per aquí obrint via. 

Mireu les fotos, n'hi ha alguna de molt bona !!!!
MATERIAL NECESSARI 

CASC.

 Compreu-ne un que us vagi còmode i que estigui homologat per la pràctica de l'escalada. 


Arnés .

   Hi ha moltes marques que fabriquen arnesos.  N'hi ha que són més lleugers, n'hi ha que tènen el cinturó i els camals més amples... Tots van bé. Digueu als venedors que feu escalada esportiva i ells us aconsellaràn.
Sols heu de decidir si el voleu regulable o fixe. Si us el compreu regulable, serà més polivalent...  

Cintes express.
  
 Moltes vegades es fan ofertes de cintes express, aprofiteu-les !!
  I si no trobeu ofertes que sapigueu que hi ha, com a norma general, tres mides: curta, mitjana i llarga. 
 Per fer esportiva se solen utilitzar curtes. Jo me'n compraria 12 de curtes o mitjanes i 3 de llargues. Vosaltres mateixes...

Peus de gat.

 A aquestes alçades, ja sabeu què és un peu de gat i com funciona. 


Cap d'anclatge + mosquetó de seguretat

  Per al cap d'anclatge podeu comprar cinta plana i fer-vos-el o comprar directament una anella de cinta. N'hi ha de diferents mides, trieu la que us vagi bé.
 Mosquetó de seguretat.

  En necessiteu mínim tres. Un per el gri-gri, un per portar a l'arnés per quan fem la operació a la reunió i un per al cap d'anclatge.
    N'hi ha de molts tipus. Compreu-los preferentment de rosca i hms.


  TAMBÉ ÉS NECESSARI ESTAR FEDERAT PER PRACTICAR AQUEST ESPORT AMB SEGURETAT :

INFORMA'T A: 


INSCRIPCIONS :

Per inscriure's omplir el full d'inscripció i abonar el cost de les sortides.

El període d'inscripció restarà obert fins omplir les places del curs .

Contacta amb nosaltres a l'adreça de correu electrònic:

mailto:escolamuntanyaceb@plaestany.net

 

o trucant al :

670605304 ( Anna )
PERFECCIONAMENT DONES A 

LA VERTICAL 2010:

 


Sortida 1- DISSABTE 25-9-2010 :  Col.locació d’ancoratges a la roca i repàs de tècniques de seguretat.

 

Sortida 2  i 3- CAP DE SETMANA, DORMIM FORA !!!! 2 i 3 -10-2010 : Artificial equipat i via llarga.

 

Sortida 4- DISSABTE 16-10-2010 : Via llarga

 

Sortida 5- DIUMENGE 24-10-2010: Via llarga.

 

Sortida 6 i 7- CAP DE SETMANA, DORMIM FORA !!!! 6 i 7 -11-2010: Via llarga.

 

Sortida 8- DISSABTE 20-11-2010: Montserratinada...

        El preu d'aquestes 

sortides és de :PERFECCIONAMENT:

 

-          Si estàs federada i tens material o tens qui te’l deixa :  180 €

 

-          Si NO estàs federada i tens material o tens qui te’l deixa ,  la tarja temporal et costarà : 32 € + 180€ de les sortides = 212 €

 

 

-          Si NO estàs federada, i vols llogar el material per fer el curs :

32€ de tarja temporal + 180€ de les sortides + 15€ de lloguer de material x sortida  ( 120 € )

Total: 332 €    

 

 

Per tal de poder oferir aquest projecte més econòmic, hem demanat subvencions. Estem a l’espera de rebre contesta. Hem demanat les subvencions a:  Institut Català de les Dones, Ajuntament de Banyoles, Consell Català de l’Esport, Consell Esportiu del Pla de l’Estany.


 
EN CAS  DE REBRE SUBVENCIÓ PER DUR A TERME EL PROJECTE AMPLIARIEM EL NOMBRE DE  SORTIDES DE CARES A LA PRIMAVERA . L’AMPLIACIO DEL NOMBRE DE SORTIDES SERÀ EQUITATIU A LA SUBVENCIÓ REBUDA.

 Dia a dia :

INICIACIÓ A DONES A LA VERTICAL 2010


DIA 1.

La primera jornada de la línia d'iniciació de Dones a la vertical la vam realitzar el dia 3 d'octubre. Finalment no es va començar el dia 26 de setembre com estava previst sinó que ho vam endarrerir fins al diumenge següent. Aquest dia el recuperarem el diumenge 7 de novembre !!. 

Solius, 3 d'octubre de 2010. Ens va fer un temps fantàstic i la veritat és que vaig disfrutar molt coneixent les diferents persones que formarien el grup. Durant el dia vaig tenir molt bones sensacions. Vaig pensar :  aquestes noies d'aquí a cuatre dies et posaràn les cintes. 

Vindràn amb nosaltres dos noiets que també comencen. L' Ibai i en Lluc, d'onze i vuit anys.  Els hauríeu d'haver vist. Son molt valents i no es cansarien mai d'escalar !! Ells segur que us acabaran posant les cintes , noies !! Començar a escalar tant petits és fer trampa !!!!

les fotos..

Si vols més informació del sector d'escalada on hem estat clika aqui: http://elsfillsdesolius.all.at/


Dia 2.


 17-10-2010El segon dia ens n'anem a Beuda. És una escola d'escalada que està al costat de Besalú. Ideal per escalar-hi tardor, hivern i primavera. 

I per cert... el nostre grupet creix. Han aparegut cuatre nois que també volen aprendre a escalar. Donat el fet  que encara queden places al grup, encara que no siguin del gènere femení, els donem la benvinguda a Dones a la Vertical 2010.

 Ja comencem a fer alguna vieta anant de primer !!! Voleu veure les fotos ?


Dia 3.


Avui ens toca via ferrata. Volem agafar soltura manipulant els mosquetons, i fent una via ferrata se'n obren i tanquen molts !!

És dissabte 23 d'octubre i ens hi trobem molta gent. Per postres l'Anna aprofita per fer-nos fer maniobres i no l'acabem. Però ara ja sabem com si va i com ho hem de fer . Per tant ... cualsevol dia d'aquests ens hi tornarem a veure !!Dia 5.


Avui tornem anar a Solius. 

Soms diumenge 31 i fa un temps que fa por. És com si en cualsevol moment s'hagi de posar a ploure. De fet, ja ho deu haver fet perquè ens trobem la roca un xic molla. Però el dia s'arregla i acaba sortint el sol i tot. 

L'escalada a Solius és ben peculiar. A molts llocs no et pots agafar enlloc i te n'has de refiar molt dels peus. Bé, tampoc us penseu que hi ha moltes preses per als peus, els has de posar en ADHERÈNCIA.


Dia 7

Aquest és el penúltim dia del curs.És diumenge 14 de novembre. I per fi el temps ens deixa anar a Sadernes. Passem un xic de fred a primera hora del mati però llavors ja ens toca el sol i s'hi està més bé. 
Ja som autònomes i autònoms. L' Anna ens vigila per última vegada mentre fem les maniobres i la veritat és que no caldria perquè ja ho tenim tot molt clar.
 Al final del dia ens deixa anar a obrir una via totes soles  i tot va com ha d'anar, perfecte. 

Per cert, casi tothom cau o "saca" que diuen els monitors . I a part d'alguna rascada i molta descàrrega d'adrenalina tornem a casa sencers , cansats i feliços !!!

Mireu les fotos !!!

PER ESCALAR...Gri-gri + mosquetó de seguretat

No necessàriament us heu de comprar un gri-gri. Hi ha altres aparells que fan les mateixes funcions però com que ja esteu avesats a utilitzar-lo potser és la millor opció.Cordino + mosquetó de seguretat

 Recordeu que el cordino us pot treure de molts entrebancs, si n'aneu a comprar compreu el suficient per poder fer-ne tres o cuatre anelles. 


Corda.

La corda ha de ser expressa per escalar en simple ( una corda ) es representen amb el símbol d'una rodona amb el número 1 a dins. Els diàmetres van de 9,8 fins a 10,5. Jo us recomano que us en compreu una de 10,2 i mínim 60m. de llargada.

 Si voleu saber més sobre cordes, aneu a la pàgina d'inici de l'emceb i busqueu l'enllaç...
BUIT O REVERSO 

Necessitarem també comprar-nos quelcom per rappelar. Si us va agradar la via llarga, compreu-vos un reverso.Per poder participar a  Dones a la Vertical heu 

de complir els següents  requisits:

 


- Ser dona.        

- Tenir entre 16 i 60 anys.

- Tenir moltes ganes d’aventura i estar oberta a ampliar els teus coneixements d’escalada.

- Estar en posessió de la Tarja de federat de la FEEC o FEDME de l’any en curs. ( En cas de no estar federada, et podem fer una tarja temporal per als dies que dura el projecte ).

- Abonar el preu de les sortides.


Material necessari :  ( Per a les interessades en la línia d’iniciació mireu-vos sols els tres primers punts. Cintes i corda no caldrien ).

 - Casc homologat per la pràctica de l’escalada, arnés, peus de gat.

-         4 mosquetons de seguretat HMS, 3 mts de cinta plana, rapelador-devallador ( tipus reverso ). 

- 2 mts de cordino de 6 mm

-         10 Cintes express i corda de 8.5mm( si es té ).

 

La direcció recomana comprar el material que pugui faltar després de la primera trobada  on es tracta aquest tema.


 Dates de les sortides:

 

INICIACIO A DONES A LA 

VERTICAL :

 

Sortida 1- DIUMENGE 26-9-2010 :  Introducció a la escalada i familiarització i coneixement del material. 

 

Sortida 2- DIUMENGE 3-10-2010 : Via ferrata .

 

Sortida 3- DIUMENGE 17-10-2010 : Escalada esportiva.

 

Sortida 4- DISSABTE 23-10-2010: Fem una cresta, a tocar dels núvols.

 

Sortida 5 i 6- CAP DE SETMANA, DORMIM FORA !!!! : 30 i 31- 10- 2010 : Montserrat, ferrata i escalada esportiva.

 

Sortida 7- DIUMENGE 14-11-2010 : Maniobres amb cordes i activitat sorpresa…

 

Sortida 8- DIUMENGE 21-11-2010: Via llarga.

                                 

                             El preu d'aquestes 

sortides és de :

 

INICIACIÓ: 

 

-          Si estàs federada i tens material o tens qui te’l deixa :  160 €

 

-          Si NO estàs federada i tens material o tens qui te’l deixa ,  la tarja temporal et costarà : 32 € + 160€ de les sortides = 192 €

 

-          Si NO estàs federada, i vols llogar el material per fer el curs :

32€ de tarja temporal + 160€ de les sortides + 15€ de lloguer de material x sortida  ( 120 € )

Total: 312 €  

 

Per tal de poder oferir aquest projecte més econòmic, hem demanat subvencions. Estem a l’espera de rebre contesta. Hem demanat les subvencions a:  Institut Català de les Dones, Ajuntament de Banyoles, Consell Català de l’Esport, Consell Esportiu del Pla de l’Estany.


 EN CAS  DE REBRE SUBVENCIÓ PER DUR A TERME EL PROJECTE AMPLIARIEM EL NOMBRE DE  SORTIDES DE CARES A LA PRIMAVERA . L’AMPLIACIO DEL NOMBRE DE SORTIDES SERÀ EQUITATIU A LA SUBVENCIÓ REBUDA.