Dogodki v letu 2010/2011

JUNIJ

Še zadnji šolski dan. Nato pa:  Hura, počitnice so tu.

Učenci prvega razreda smo zelo veseli, ker imamo najčistejše zobe na naši podružnici.

SOLA EKO STAND UP NASTOP

     V mesecu aprilu je učiteljica v razred prinesla plakat, na katerem je pisalo  »Pripravi SOLA EKO stand up nastop«. Naš razred je takoj poprijel za stvar in lotili smo se  pisanja scenarija.

    V mesecu maju smo vse posneli in kratek film poslali na natečaj v Ljubljano.

    V mesecu juniju pa smo prejeli sporočilo,da smo vabljeni na podelitev priznanj. V petek 10.6.2011 smo vsi radovedni sedli na avtobus in se odpeljali v Kolosej. Tam so nas prijazno sprejeli. Na zaključni prireditvi smo nastopili s svojim prispevkom. Ob podelitvi priznanj smo izvedeli, da smo regijski zmagovalci in za nagrado smo dobili priznanje in ogled kino predstave.

     Zelo smo veseli, da smo se prijavili na natečaj in zavzeto delali, saj se nam je trud poplačal.

                                                                           Ula Gliha in Blažka Smolič                    

                                                                                          5. razred

Dolenja Nemška vas, 20.06.2011


LIKOVNI TABOR

V torek, 14.6.2011 smo bili na likovnem taboru v Šentrupertu, kjer smo slikali in risali na temo Moja dolina. Na taboru smo bili samo trije učenci iz našega razreda in sicer: Tina Uhan, Tadej Kraševec, Matic Pikelj in naša mentorica Nuša Vode.

  Na CIKU v Trebnjem je bil uvod v tabor. Nato smo šli v Galerijo likovnih samorastnikov in si ogledali slikarje, ki so slikali ter njihove slike.  Potem smo se usedli na avtobus in se odpeljali v Šentrupert, v kraj Nebesa. Tam smo pri zidanici najprej pojedli sendviče in popili sok. Nato smo odšli malo višje po cesti od zidanice, kjer pa smo se namestili in začeli slikati. Jaz sem slikal z vodenimi barvicami, Tina prav tako, Matic pa s suhimi barvicami. Časa smo imeli okrog štiri ure. Končane slike smo prinesli pod zidanico, kjer so nas mentorji fotografirali z našimi izdelki, nato pa so izdelke pobrali, da bi jih pripravili za razstavo. Nato smo odšli na kosilo nazaj v Šentrupert. Po kosilu smo se odpeljali v Trebnje do glavne avtobusne postaje. Matica so domov odpeljali starši, mene in Tino pa učiteljica.

V soboto 18.06. pa je bila na CIK-u razstava naših izdelkov in podeljevanje priznanj. Vsi smo dobili priznanje in zraven medaljo iz gline.

Zdelo se mi je zelo zabavno in razburljivo. Še kdaj bi rad ponovil tak izlet.

                                                                                                                         Tadej Kraševec, 5. razred

Dolenja Nemška vas, 20.06.2011

16. 6. 2011 smo imeli učenci 3. razreda naravoslovni dan. Ogledali smo si Jurčičevo rojstno hišo in Krško jamo. Bilo je zelo lepo in veliko novega smo izvedeli in videli.

RODITELJSKI SESTANKI:

 Sreda,15. 06. 2011, ob 17. uri je roditeljski sestanek za starše učencev 5. razreda.

Četrtek, 16. 06. 2011, ob 17. uri je roditeljski sestanek za starše učencev 1. in 2. razreda. 

Ponedeljek, 20. 06. 2011, ob 17. uri je roditeljski sestanek za starše učencev 3. razreda. 

Četrtek, 23. 06. 2011 , ob  17. uri je roditeljski sestanek za starše učencev 4. razreda. 

Sreda, 22. 6. 2011, ob 17. uri  je roditeljski sestanek za starše učencev, ki bodo prihodnje leto obiskovali 1. razred v Dolenji Nemški vasi.

Vsi starši ste lepo vabljeni na zadnji roditeljski sestanek skupaj s svojimi otroki.

Petek, 24. 6. 2011, je zadnji šolski dan.  Potem pa juhu počitnice :).

SREČNO!!!!!!APRIL

Koncert pevskih zborov
2. 6. smo na naši šoli organizirali koncert pevskih zborov matične šole in podružničnih šol.

ŠPORTNI DAN

V četrtek smo izvedli kros in atletski troboj. Učenci smo skupaj z učitelji pripravili progo za kros in tek na 60m. Prekopali smo mivko za skok v daljino in pripravili prostor za met vorteksa. Vsak razrednik je povedal navodila za potek športnega dne in nato se je tekmovanje začelo. V tekmovanjih smo bili disciplinirani in pokazali smo veliko športnega duha. Rezultate so pridno zapisovali razredniki in na koncu vse pretvorili v točke. Na koncu športnega dneva smo dobili priznanje za osvojena prva tri mesta v krosu in atletskem troboju.

KVIZ SLOVENIJA MOJA DOMOVINA

V soboto 07.05.2011 je potekalo finalno tekmovanje kviza Slovenija moja domovina.

Vsi smo ga že nestrpno pričakovali. Učitelji in učenci smo pripravili prizorišče in tekmovanje se je lahko začelo. Kviz sta vodila učitelja Franc Rakar in učiteljica Nuša Vode. Kot se na vsakem tekmovanju spodobi, smo imeli tudi komisijo, ki je spremljala pravilnost tekmovanja. Skupini četrtega in petega razreda sta se na tekmovanje dobro pripravili, saj so znali odgovoriti na večino zastavljenih vprašanj. Ostali učenci pa so budno spremljali tekmovanje ter pridno in glasno navijali.

Ob koncu tekmovanja smo sešteli točke in razglasili rezultate.

Na drugo mesto se je uvrstila skupina učencev iz četrtega  razreda: Amadej   Jarc, Manca Urbič  in Nik  Vidmar .

Prvo mesto pa je osvojila skupina učenceb petega razreda:

Ula Gliha, Tadej Kraševec in Martin Rakar.


KULTURNA PRIREDITEV V MAJU OB PRAZNOVANJU NAŠE DOMOVINE

V četrtek, 5.5.2011, smo učenci in učitelji naše podružnice pripravili kulturno prireditev z naslovom Slovenija, moja domovina. S to prireditvijo smo zaključili naš projekt, ki je bil posvečen naši domovini. Poleg kulturnega programa smo pripravili tudi razstavo, ki je prikazovala nastanek naše domovine Slovenije. Naše mamice , učiteljice in kuharica pa so pripravile značilne slovenske jedi. Vse to si je ogledalo lepo število staršev in krajanov.


1. KVIZ  SLOVENIJA MOJA DOMOVINA
 
V petek, 22.4.2011, so učenci 4. in 5. razreda pripravili kviz na temo Slovenija moja dežela. Tekmovalo je kar šest ekip in vsi so bili zelo dobro pripravljeni na tekmovanje. Na koncu kviza sta v finale prišli dve ekipi in sicer ekipa 4. razreda, ki jo sestavljajo Amadej Jarc, Manca Urbič in Nik Vidmar ter ekipa 5. razreda, ki jo sestavljajo učenci Martin Rakar, Ula Gliha in Tadej Kraševec. Vsem želimo veliko sreče in znanja v finalu, ki bo v soboto, 7.5.2011.


Čistilna akcija
 
V petek, 22. 4. 2011, smo učenci naše podružnične šole očistili bližnjo okolico šole. Učenci 1. in 2. razreda so očistili šolsko igrišče, zelenico in pločnik ob šoli. Učenci 3. razreda so pobrali veliko smeti v smeri Rodine. Učenci 4. in 5. razreda pa so veliko smeti ( steklenic, plastičnih vrečk, pločevink) nabrali ob cesti proti Češnjevku in Lukovku. Upamo, da bo naša okolica vsaj nekaj časa ostala čista.

REVIJA POMLADNA LADJA
V petek, 15. 4. 2011, smo se pevci OPZ naše podružnične šole udeležili revije POMLADNA LADJA, ki je potekala v prijetnem ambientu OŠ Šentrupert. Prijetno smo bili presenečeni, ko so nas pred šolo čakali starejši učenci te šole in nas popeljali v razrede lepo prenovljene šole. Po akustični vaji je sledil »pravi« nastop. Odlično smo se odrezali in poslušalci so nam namenili dolg aplavz. Pohvaljeni smo bili tudi od strokovnega spremljevalca revije, g. Vehovarja. Splačalo se je truditi!!! Oglejte si nekaj fotografij.


GALERIJA LIKOVNIH SAMORASTNIKOV
V torek, 12. 4. 2011, smo učenci 3. razreda obiskali Galerijo likovnih samorastnikov. Najprej smo se pogovorili o naši domovini Sloveniji in našteli njene značilnosti. Nato nas je gospa Andrejka Nose popeljala na ogled razstave, kjer smo ugotavljali podobnosti in razlike pokrajin, katere so naslikali različni slikarji. Natančno smo si ogledali oblačila ljudi na slikah. Nato smo se dogovorili za delo po skupinah. Na mizi nas je čakala glina in izdelali smo figuro oblečeno v narodno našo. Če nam je uspelo, pa presodite sami z ogledom fotografij.


MAREC

KULTURNA PRIREDITEV
V četrtek, 7. 4. 2011, smo učenci podružnične šole sodelovali na prireditvi, ki je bila namenjena starejšim občanom KS Dolenja Nemška vas. Učenci smo peli, plesali in recitirali otroške pesmi. Naš program je tudi tokrat popestril  Matic z igranjem na harmoniko. S tem programom smo obiskovalcem polepšali četrtkovo popoldne .

POHOD
Učenci 3. in 4. razreda smo imeli spomladanski pohod na Vrhtrebnje. Pot je bila zanimiva, polna veselega klepeta in dobre volje. Imeli smo čudovit razgled na Triglav, Kamniške Alpe, Kum in mesto Trebnje.Nekaj utrinkov s poti si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.

ŠOLA  V   NARAVI

Učenci 5. razreda PŠ Dolenja Nemška vas smo se skupaj z učenci 5.a in 5. b razreda OŠ Trebnje odpravili v šolo v naravi na Ptuj.

V ponedeljek, 21.03.2011, smo vsi nestrpno pričakali avtobus s katerim smo odpotovali na Ptuj v CŠOD Kurent. V domu so nas zelo lepo sprejeli in cel teden krasno skrbeli za nas. Kuhar in kuharica sta nas razvajala z dobrotami; vendar smo bili tudi mi pridni,  saj so dežurni učenci pripravljali mize, vsak pa je sam lepo pospravil za seboj.

Vsako dopoldne smo imeli različne dejavnosti. Ogledali smo si Ptujski grad in mesto Ptuj, obiskali mestno knjižnico, kjer nam je prijazna knjižničarka povedala pravljico in nam razkazala knjižnico, ponovili smo kar smo se naučili o vremenu in vodi, odšli na sprehod ter se igrali na igralih, obiskali so nas klovni - akrobati. Vsako popoldne smo imeli tudi plavalni tečaj. Vsi smo pridno vadili in napredovali vsak po svojih sposobnostih. V petek dopoldne je potekalo tekmovanje v plavanju, kjer je naša Karmen Matko osvojila  drugo mesto.

V šoli v naravi smo se imeli zelo lepo, vendar smo veseli, da smo spet doma.


 
Peka piškotov v oddelki podaljšanega bivanja
V OPB smo pekli piškote. Natačno smo prebrali recept, si nadeli predpasnike in ... šli veselo na peko. Kako smo uživali v pripravljanju testa, oblikovanju piškotov in tudi pospravljanju! Še najbolj pa smo bili veseli piškotov, ki so takooo mamljivo dišali.
 
Otvoritev Kanalizacije
V četrtek, 17. 3. 2011, smo učenci naše podružnice sodelovali na otvoritvi kanalizacije v KS Dolenja Nemška vas. Pripravili smo  kulturni program z velikim poudarkom na ekologiji. 
 

DAN ŽENA

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga praznujemo vsako leto 8. marca. Čemu praznovanje? Je dan, ko se praznuje ekonomska, politična in socialna enakopravnost žensk ter spominja na pomembne dosežke žensk. Pobudo za praznovanje 8. marca je dala nemška feministka in socialistka Clara Zetkin, rojena Eissner (1857 – 1933). Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji Švici in na Danskem, takrat še na 19. marec. Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1917. Praznik je postavljen tudi kot spomin na požar v tovarni Triangle, kjer je leta 1911 v New Yorku izgubilo življenje več kot 140 žensk.

In na koncu še ena zanimivost. Ekonomska, politična in s tem tudi socialna enakopravnost žensk se kaže tudi v pravici žensk do šolanja na vseh stopnjah izobraževanja. Ali veste, katerega leta je doktorirala prva Slovenka? To je bila Marija Urbas, ki je leta 1906 doktorirala iz filozofije na univerzi v Gradcu.

Tudi na naši šoli smo se spomnili na 8. marec. V podaljšanem bivanju smo naredili za naše mame, sestre, babice, tete, sosede ... prečudovite vrtnice iz das mase. Skrbno smo jih izdelovali, natančno pobarvali in okrasili s pentljami.

 

Pustne šege in navade na Slovenskem

V podaljšanem bivanju smo spoznavali tradicionalne slovenske pustne like. Učiteljica nam je v sliki, besedi in razstavi približala kurentovanje, cerkniški Veliki karneval in laufarje iz Cerknega. Izvedeli smo veliko novega o pustovanju na Slovenskem in uživali ob pogledu na slikovite maske. Še posebej nam je bila všeč mati vseh čarovnic, cerkniška coprnica Uršula.

Tudi samo smo se lotili izdelovanja pustnih mask, in sicer smo ustvarili živalske obrazne maske. Pust je norčav čas in tako smo se »prelevili« v živali. Ali nas prepoznate? J

 
FEBRUAR
V torek, 15. 02. 2011, nas je učence 3. razreda obiskala medicinska sestra Nena Miklič. Predavala nam je o boleznih in cepljenju ter o tem kako lahko preprečimo različna obolenja. Naučili smo se veliko novega, med drugim tudi to, kako se lahko zaščitimo pred mikrobi. Učenci smo izdelali plakate, katere si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.

Četrtek, 17.02. 2011 govorilne ure po dogovorjenem razporedu.

Na naši podružnici se spomnimo praznikov in spominskih dni. Ob Slovenskem kulturnem prazniku smo se pogovarjali o kulturi, dr. Francetu Prešernu in brali njegove pesmi. Učenci 1. razreda so ilustrirali Povodnega moža, učenci 3. razreda pa so napisali in ilustrirali svojo prvo knjigo. Učenci 5. razreda  in pripravili razstavo, katero si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.

VALENTINOVO

V zadnjem času je pri nas vse bolj popularen praznik, ki izhaja iz Anglije: Valentinovo ali praznik svetega Valentina, ki  se praznuje 14. februarja in je tradicionalni dan, ko si v nekaterih kulturah zaljubljenci izkazujejo ljubezen - največkrat s pošiljanjem voščilnic (pogosto anonimnih) in izmenjavo daril. Praznik svetega Valentina se je sprva praznoval kot rimskokatoliški dan posta v čast svetemu Valentinu. Današnji pomen je dobil šele po visokem srednjem veku, ko se je razvila zamisel o romantični ljubezni. Danes je praznik najbolj povezan z medsebojno izmenjavo valentinčkov - ljubezenskih pisemc v obliki srca.  Tako smo tudi na naši podružnici izdelovali valentinčke – okraske iz papirja, reliefe iz das mase, se razpisali o tem, kaj je ljubezen, ter pripravili razstavo.

Kaj je menijo o ljubezni učenci 3. razreda?

Ljubezen je sonce, sreča, srce. Ljubezen je, ko se dva poročita. Pomeni, da imaš nekoga rad in mu pomagaš. Ljubezen je zame lepa, romantična. Ljubezen je, da prineseš darilo, nekoga ljubiš in ga pelješ na sprehod ali v kino. Ljubezen je rdeča, je v obliki srca, je nekaj lepega in nežnega. Ljubezen je sreča. Ljubezen pomeni, da imaš nekoga rad. Jaz imam rad svojo družino. Ljubezen je kadar ti nekdo da rože, čokolado ali sliko. Če si z nekom, ki ga ljubiš, moraš vedeti,ali te ima tudi on rad. Ljubezen te osreči. Če si zaljubljen, ti je vroče. Rad se družiš, pogovarjaš in pišeš ljubezenska pisma. Ljubezen so rdeča lička.


JANUAR

V januarju smo učenci petega razreda izdelovali domišljijske živali ali pa robote. Od doma smo prinesli razne škatlice od zdravil, čajev, kave ali krem, tulce od papirnatih brisačk, razne slamice in palčke. Iz odpadnega materiala smo izdelali vsak svoje »bitje«. Material smo zlepili z lepilom ali lepilno pištolo ter ga oblepili s časopisnim papirjem in papirnatimi prtički. Ko so se izdelki posušili, smo jih pobarvali. Učiteljica je izdelke ocenila. Vsi smo se ob delu zelo zabavali.

                                                                                                          Ula Gliha, 5. razred

Tako je bilo včasih.

Učenci podaljšanega bivanja radi ustvarjajo
.

V januarju potekajo roditeljski sestanki. Oglejte si, kateri termini in teme vam ustrezajo.

DECEMBER

Zanimivosti iz 5. razreda

Tudi v 5. razredu se je v tem šolskem letu veliko dogajalo: Izdelovali smo vetromere in vetrokaze, zmaje, balone in hladilne torbe. Obiskali smo živalski vrt na Gomili, nas pa so obiskali gasilci. Najbolj veseli pa smo bili, ko je ponovno zapadel sneg in smo se lahko sankali.

Blažka Smolič


Zadnji dan v tem koledarskem letu smo imeli učenci medsebojno obdarovanje, kviz, ogled filma in novoletno rajanje. Med poukom pa so nas obiskali predstavniki staršev in BOŽIČKOVA pomočnika ter nas presenetili z darili. Vseh daril smo bili zelo veseli in jih bomo radi uporabljali. Oglejte si slike.

Ob koncu šolskega leta smo na šoli dobili nove računalnike. Sedaj bo na šoli lahko potekal tudi pouk v računalniški učilnici. Oglejte si slike slavnostne prireditve, ki smo jo imeli ob tem dogodku.

V četrtek, 9.12.2010, smo učitelji naše podružnice organizirali prednovoletne delavnice, katerih so se udeležili učenci skupaj s svojimi starši. Pridno so izdelovali novoletne voščilnice ter pomagali pri okrasitvi naše šole. Nekaj utrinkov si lahko ogledate na
fotografijah.


OKTOBER
    • V sredo, 13. 10. 2010, smo imeli učenci 2.,3.,4. in 5. razreda prvi športni dan. Zjutraj smo se odpravili na jesenski pohod do vasi Gomila. Tam nas je sprejel prijazen lastnik živalskega vrta Aladin. Po skupinah smo si ogledali kamelo, kokoši, zajčke, gosi in race,mini koze,rakuna,pava, dihurja in jelene. Nad vsemi živalmi smo bili zelo navdušeni. Edino kar nas je motilo na poti, so bili vozniki, ki kljub rumenim jopičem in oznakami, niso upočasnili hitre vožnje mimo nas.
    • Plavalna šola
      • Učenci 3. razreda smo imeli plavalno šolo na Ptuju. V dopoldanskem času smo imeli ogled mesta, obisk knjižnice Ivana Potrča, igranje na igralih in ogled gradu. Vsako popoldne smo se z avtobusom odpeljali na plavanje v Terme Ptuj. Najbolj smo uživali v vožnji po toboganu. Zvečer pa smo se sladkali v sladkem kotičku, igrali namizne igre, risali, barvali in vestno pisali dnevnik. Zadnji večer pa so nas obiskali čisto pravi žonglerji. Vsi smo za spomin dobili figurico iz balonov. Plavalna šola nam bo ostala v lepem spominu. Ogledate si lahko nekaj slik.
    Comments