Početna


Predavanja se održavaju svake srede u 20h na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo
(osim za vreme ispitnih rokova, praznika, raspusta...)

Godišnja skupština završena!

поставио/ла DMI Branislav Bukurov 10.12.2015. 08:38   [ ажурирано 10.12.2015. 10:04 ]


U sredu 9. decembra sa početkom u 13 časova u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode uspešno je održana skupština Društva. Na skupštini se govorilo o aktivnostima i terenima koji su organizovani i o postignutim rezultatima u protekloj godini. Predstavljeno je novo predsedništvo kao i plan rada za narednu godinu. Nakon toga je usledila dodela zahvalnica i koktel.


U prilogu se nalazi prezentacija svih aktivnosti tokom protekle godine.

Predstavljamo Vam novo predsedništvo 2015/16. godine!

поставио/ла DMI Branislav Bukurov 03.12.2015. 09:41   [ ажурирано 03.12.2015. 09:43 ]

U sredu 02. decembra 2015. godine izglasani su novi članovi predsedništva!

1. Predsednik Društva Nemanja Rogač,
2. Sekretar Društva Dragana Blagojević
3. Član predsedništva Igor Ponjiger
4. Član predsedništva Mirjana Radulović
5. Član predsedništva Mihajil Rimar


Motivacioni kamp 2015. Fruška gora - Glavica!

поставио/ла DMI Branislav Bukurov 19.11.2015. 01:45   [ ажурирано 19.11.2015. 01:46 ]

Ovogodišnji motivacioni kamp je tradicionalno odžan u PD "Zanatlija" u periodu od 14. do 15. novembra. 
Prisustvovalo je preko dvadeset Bukurovaca među kojima su prednost imali naši novi članovi. 
Prvog dana je održana kraća edukativna šetnja od 13 km, a zatim je usledilo inspirativno predavanje profesora Jovana Plavše uz pomoć asistenta Rastislava Stojsavljevića.
                Edukativna šetnja 14. novembra                                              Edukativna šetnja 15. novembra

Takodje, održana je kraća radionica u kojoj su Bukurovci bili podeljeni na grupe i takmičili se u osmišljanju najboljeg terena za naredno leto! Pored pobedničkog terena na planini Cer, izuzetno dobro su organizovani tereni i na Đerdapu, Bilećkom jezeru, Titelskom bregu i Jošaničkoj banji. Narednog dana je organizovana duža šetnja od približno 20 km, a kuda su se sve Bukurovci kretali možete pogledati na satelitskim snimcima iznad.  

*za više slika, posetite link: Motivacioni kamp Fruška gora 2015. 

150 godina od rođenja Jovana Cvijića

поставио/ла DMI Branislav Bukurov 11.10.2015. 06:53   [ ажурирано 11.10.2015. 06:54 ]

Na današnji dan pre 150 godina rođen je utemeljivač srpske geografije, Jovan Cvijić.


Redovne aktivnosti Društva počinju!

поставио/ла DMI Branislav Bukurov 07.10.2015. 02:20   [ ажурирано 07.10.2015. 02:32 ]

Dragi Bukurovci!
Sada kada zimski semestar zvanično počinje, vreme je da se vratimo našim uobičajenim aktivnostima!
U sredu 14. oktobra biće održan prvi sastanak u drugom delu godine, i na njemu će se predstaviti rad Društva i ovogodišnji letnji tereni našim novim Bukurovcima.

Vidimo se na II spratu Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo u 20h!

Dobrodošli!

Bukurovci tradicionalno tabanaju po Staroj planini!

поставио/ла DMI Branislav Bukurov 07.08.2015. 03:42   [ ажурирано 11.08.2015. 02:16 ]U periodu od 23. do 30. jula Bukurovci su tradicionalno posetili međunarodni, naučno-istraživački kamp "Stara planina -Temska" ! Kao i prošle godine, aktivno smo učestvovali u organizaciji kampa zajedno sa:  
Udruženjem Temska
NIDSBE „Josif Pančić“ Novi Sad
EID „Mladen Karaman“ Kragujevac
BD „Dr Sava Petrović“ Niš
DBI „Sergej D. Matvejev“ Beograd.


Kamp je finansiran od strane Udruženja Temska, Opštine Pirot, NIDSBE "Josif Pančić" i nas, a bilo je ukupno 113 učesnika iz različitih delova Srbije i sveta.

Bukurovci su bili zaduženi za pedološku i geološko-geomorfološku sekciju iz kojih će proizaći naučni radovi do kraja godine, a osim članova našeg udruženja u njima su učestvovali i drugi učesnici kampa. 


Takođe, organizovana je poseta Midžora, Piljskog vodopada, obilazak doline potoka Rudinje, a osim toga Bukurovci su mogli da učestvuju i u drugim radionicama kampa.Ono što je ove godine dalo još veći značaj našem terenu, to je saradnja sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu, odnosno profesorom Lazarom Pavlovićem koji je zajedno sa nama učestvovao u realizaciji pedološke sekcije.

Koordinator terena Miloš Mirić


*napomena - za otvaranje Galerije slika stisnite desni klik na mišu i potom "otvori u novoj kartici (open link in new tab)"

Bukurovci tabanaju stopama Josifa Pančića - Letnji teren Tara!

поставио/ла DMI Branislav Bukurov 07.08.2015. 01:50   [ ажурирано 14.09.2015. 08:46 ]

     U periodu od 14. do 21. jula 2015. godine održan je naučno-istraživački teren Tara - Zaovine. Naš domaćin bio je Odred izviđača Bajina Bašta koji nas je ugostio u njihovom izviđačkom centru, u neposrednoj blizini Zaovinskog jezera. Put Tare krenulo je dvanaest Bukurovaca, koji su se na terenu bavili pitanjima iz oblasti društvene geografije i lovnog turizma.


Vidikovac Banjska stena
Anketiranje lokalnog stanovništva postavljeno je za glavni radni zadatak geografske grupe. Anketiranju su se pridružili i ostali učesnici terena. Podeljeni po grupama od po dvoje, imali su nimalo lak zadatak - anketiranja stanovništva po zaseocima Tare, jer su zaseoci udaljeni kilometrima jedni od drugih. Sprovedene su dve ankete, koje su imale za cilj da ispitaju stav lokalnog stanovništva o kvalitetu života u pograničnim naseljima, kao i svest o obnovljivim izvorima energije i udeo njene primene u njihovom kraju. Sam čin anketiranja na ovakvom području poseban je zbog izrazito primetne depopulacije. Takođe, retka domaćinstva na koja se nailazi često žive u veoma teškim i oskudnim uslovima. Za nas definitivno jedno novo iskustvo i susret 'oči u oči' sa regionalnim problemom depopulacije ruralnih sredina na Balkanu. Sa druge strane, može se reći da je zadatak uspešno obavljen sa ukupno prikupljene 242 ankete. Radi bolje komparacije stavova seoskog i gradskog stanovništva, anketiranje je sprovedeno poslednjeg dana u Bajinoj Bašti.
 
Drugi deo terena vezan je za lovni turizam
Grupa zadužena za prikupljanje građe za studiju o stanju lovstva na Tari uspostavila je kontakt sa  “JP Nacinalni park Tara”, gde nam je u susret izašao direktor službe za lovstvo i ribolov Milan Malinić, sa kojim smo popričali o sveokupnom stanju lovstva na prostoru NP Tara. 

Slobodno vreme iskoristili smo da se upoznamo sa lepotama Tare, popnemo se na vrh Janjač (1473 m), obiđemo vidikovce Banjska i Bilješka stena i jezero Zaovine. A kakvi bismo to mi istraživači bili da nismo pratili stope Josifa Pančića do njegove omorike?

Kako je u to vreme i naš stariji kolega istraživač i pustolov Jovan Memedović snimao emisiju o Jagoštici na Tari, jednom delu ekipe Bukurovaca ukrstili su se putevi sa njegovim. I tako, spustismo se sa ove magične planine prepuni utisaka, zadovoljni rezultatima i sa željom da joj se što pre vratimo!

Koordinatori terena:
Tanja Micić, Dajana Lulić i Igor Ponjiger

Za više slika Galerija - Tara 2015.

*napomena - za otvaranje Galerije slika stisnite desni klik na mišu i potom "otvori u novoj kartici (open link in new tab)"

Bukurovci tabanaju Jadranom - Letnji teren u Herceg Novom!

поставио/ла DMI Branislav Bukurov 07.08.2015. 01:20   [ ажурирано 07.08.2015. 02:55 ]

    U periodu od 02.-08.07. ove godine odžan je teren u Herceg Novom i to je bio prvi od tri letnja terena. Na ovom terenu je učestvovalo 10 studenata geografije, 4 studenta turizmologije i dr profesor Vuk Garača sa Departmana za geografiju turizam I hotelijerstvo.Zadatak na ovom terenu je bio prikupljanje statističkih podataka o nupcijalitetu stanovništva iz čitave opštine u cilju izrade naučnog rada. To je podrazumevalo odlazak u opštinu i korišćenje matičnih knjiga.

    Pored prikupljanja podataka iz oblasti geografije, vršena su i anketiranja stanovništva u cilju izrade naučnog rada iz oblasti turizma u saradnji sa dr profesorom Garačom.

    
Ovaj teren je takođe obeležen brojnim izletima i obilascima što je bio jedan od ciljeva ovog terena, odnosno upoznavanje geoprostora ovog dela Bokokotorskog zaliva pa i šire. Za vreme trajanja ovog terena Bukurovci su imali priliku da posete Orjen (Žlijebsku jamu, -90m I vrh Veliko ćedilo, 1466m), ostrvo Lastavicu (tvrđavu Mamula), primorsko naselje Rose, plažu Žanjice, Plavu špilju, crkvu Sv. Ilije na granici Crne Gore i Hrvatske, stari grad u Herceg Novom uz posetu gradskim tvrđavama. Takođe je organizovan izlet do Kotora gde je usledila poseta kanjonu reke Škurde, gradskim zidinama i starom gradu.

    


Na ovim lokacijama su učesnici terena imali priliku da vide brojne geomorfološke primjere: pećinu, jamu, kanjon, škrape, uvale, klifove, i dr. Time je ovaj teren bio dodatno upotpunjen.

 

Koordinatori terena Nemanja Rogač i Dragana Blagojević

Za više slika Galerija - Herceg Novi 2015.

*napomena - za otvaranje Galerije slika stisnite desni klik na mišu i potom "otvori u novoj kartici (open link in new tab)"

Konkurs uspešno završen!

поставио/ла DMI Branislav Bukurov 26.06.2015. 03:28   [ ажурирано 07.08.2015. 01:09 ]

Rezultate konkursa za inovativno rešenje turističke promocije grada Novog Sada, možete pogledati na linku ispod. Čestitamo dobitnicima nagrada i zahvaljujemo se na učešću!

"Put oko sveta za ... minuta"

поставио/ла Dajana Lulic 02.06.2015. 07:52   [ ажурирано 02.06.2015. 07:54 ]

Bukurovci su 16. i 17. maja, tradicionalno, učestvovali na "Noći muzeja".

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode predstavili smo radionicu "Put oko sveta za ... minuta". Posetioci su imali priliku da kroz razgovor sa nama, "proputuju" našom planetom i tako saznaju brojne zanimljivosti o Grcima, Rimljanima, Turcima, Škotima, Špancima, Kinezima, Indijancima, Indijcima, crncima i Aboridžima. Našu postavku su uveličale kolege gastronomi koji su na čelu sa profesorima Bojanom Kalenjuk i Goranom Radivojevićem, pripremili ukusnu zakusku u vidu tradicionalnih i autentičnih jela naroda koje smo predstavili.

1-10 of 41