Dansk-Russisk Forening, Sjælland

inviterede til Nytårstaffel på biblioteket i Fensmark

onsdag den 9. januar, 2019,  kl. 18 – 21

Дед Мороз


Aftenen bød på

 • Russiske lækkerier: Vi ”genbruger” nogle af retterne fra sidste år, men finder også nye
 • Danske og russiske sange til musikledsagelse af Marie Louise Kold
 • Grete Gellert causerer ”Om russisk humor”
 • Gunvor Andersen fortæller om ”Det Rusland jeg kender”
 • Jørgen Nielsen underviser i russisk kædedans (tranedans)
  Dansk-Russisk Forening, Sjælland, inviterede onsdag den 30. januar, 2019, kl. 19.00 til offentligt foredrag ved Helena Drewes om udviklingen af økologi og bæredygtighed i Rusland. Foredraget fandt sted på Fensmark Bibliotek .  Organic Russia

  Firmaet ”Organic Russia” er ejet af Helena Drewes og har siden 2013 været aktivt i udviklingen af økologi  og bæredygtighed i Rusland. I Danmark underviste hun i 90 -erne i økologi og var en af pionererene på området. Hun har udgivet bogen “Økologi for fremtiden” i 2003,  og den blev opgraderet og udgivet på russisk i 2014. I dag er hun er tæt involveret i et ambitiøst projekt i Kaluga, der dels vil opbygge en mælke- og osteproduktion,  dels vil undervise og udvikle økologisk fødevareproduktion efter internationale standarder. Desuden vil projektet opbygge et fællesskab og en økologisk landsby,  hvor der er plads til dem, der har det svært i det russiske samfund, især forældreløse børn, og ældre uden netværk. Udviklingen af dette projekt er på mange måder et spejl på den udvikling, som Rusland har været igennem de sidste 25 år, og Helena vil fortælle om den rejse dette projekt har været og fortsat er på.

  Se https://ruslandsetfraetkoekkenbord.wordpress.com,  www.organicrussia.dk; www.helenadrewes.dk
  Helena Drewes har siden 1996 rejst og arbejdet i det tidligere Sovjet. Hun var første gang ekspatrieret i 1998 i Uzbekistan, og boede senere i Veliky Novgorod og Moskva. Hun har i alle årene været aktiv som underviser, foredragsholder og skribent. Dels indenfor aftenens emne, der er økologi og bæredygtighed, dels også som rådgiver for udstationerede i Rusland.

  Helena har været bestyrelsesmedlem i Danish Business Club i Moskva, hvor hun havde ansvar for events.


Dansk-Russisk Forening, Sjælland, inviterede til et offentligt foredrag ved Aksel V. Carlsen, som fortalte om sine forældres livsrejse fra Nazityskland til Danmark og Sovjet.


Foredraget fandtsted på biblioteket i Fensmark
torsdag den 7. marts, 2019, kl. 19.00.

 

Kærlighed i krig og kaos, udkommet på Frydenlunds Forlag i januar 2018.Forlagsomtale af bogen: 

”Kærlighed i krig og kaos handler om kærlighed, socialt engagement og en kamp for at overleve. Om en 17-årig pige fra en landsby i det sovjetiske Ukraine og en ung københavner, hvis veje krydses i en tysk arbejdslejr under 2. Verdenskrig.

Historie, storpolitik, et tilfældigt møde og det daglige hverdagsliv udgør hovedingredienserne, og menneskelig varme og optimisme gøres til handling.


I 1942 blev Dusja tvangsforvist til en arbejdslejr i Rostock, hvor hun mødte danske Erik. Han kom til byen i januar 1943 for at tage civilt arbejde for en dansk entreprenør. De forelskede sig og flygtede i april 1945 på falske papirer og midt i krigens inferno til Danmark, hvor de blev gift og siden fik to børn. Efter 11 år i Danmark emigrerede familien til Sovjetunionen, hvor de levede fra 1956 til begyndelsen af 1990’erne. 


Dusja har rundet de 90 år. Erik døde i 2004, 83 år gammel. Deres livshistorie er på én gang noget helt særligt og samtidig et prisme for den storpolitiske udvikling under den kolde krig. Et dramatisk og smukt billede på, at kærlighed kan overvinde (næsten) alt. Bogen bygger på deres dagbøger og erindringer samlet af deres søn.”


Aksel V. Carlsen er søn af Dusja og Erik. Han er født i København i 1945 og opvokset dels i Danmark, dels i Sovjet. Han har en ph.d. i historie (Moskva) og i statskundskab (Aarhus Universitet) . Han har skrevet en række bøger og artikler om politiske  forhold.
Dansk-Russisk Forening, Sjælland, inviterede til offentligt foredrag ved Claus Mathiesen, Forsvars-, akademiet, som fortalte om ”Rusland og Vesten under Jeltsin og Putin - hvorfor konfrontation?”

Foredraget fandt sted på biblioteket Fensmark
torsdag den 25. april, 2019, kl. 19.00.

Bemærk: Kl. 17.30 – 18.30 Generalforsamling for medlemmer.


I sit foredrag ”Rusland og Vesten under Jeltsin og Putin – hvorfor konfrontation?”
analyserede Claus Mathiesen  forholdet mellem Rusland og Vesten i dag set på baggrund af udviklingen i 90’erne og de ændringer, som fulgte med præsident Putins overtagelse af præsidentembedet i 2000. Udviklingen, især efter Georgien-krigen i 2008 og annekteringen af Krim i 2014, har i stigende grad taget karakter af konfrontation politisk og militært.
Hvorfor har den det?
Og hvordan kan udviklingen tænkes at forme sig i præsident Putins fjerde embedsperiode og efterfølgende?Claus Mathiesen, cand.mag. i polsk og russisk, studielektor i russisk sprog på Forsvarsakademiet, dansk forsvarsattache i Ukraine i årene 1999-2007. Claus Mathiesen har ud over et godt kendskab til russisk sprog og kultur særlig interesse for Ruslands forsvarspolitiske og militære forhold, herunder Rusland og Arktis, Rusland og NATO, samt Ruslands forhold til de tidligere Sovjetrepublikker og Polen.