Mijn Werkstuk Nelson Mandela

1. De Apartheid

Korte geschiedenis van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is vele malen door andere, rijkere landen, ingenomen. De laatste eigenaar, die het land ook mocht hebben, was Engeland. De Zuid-Afrikanen konden hier niets tegen doen, de wapens van de Engelsen waren veel sterker en ze waren ook met veel meer. Als de Engelsen meer mensen nodig hadden stuurden ze weer een schip naar Zuid-Afrika, de Zuid-Afrikaanse mensen waren kansloos. In 1931 werd Zuid Afrika onafhankelijk en waren dus geen kolonie meer van Engeland.

 De vlag van onafhankelijk Zuid-Afrika

Hier kan je zien met welke landen Zuid-Afrika verbonden was geweest: de vlag van Engeland en Nederland zitten erin.

 

Regels tegen de zwarten

Er waren veel wetten gemaakt om de groepen in het land land, zoals de zwarten, de blanken en de indiers van elkaar gescheiden te houden. Door die wetten werden bepaalde groepen met een andere huidskleur anders behandeld. Dit noem je Apartheid. Deze regels golden tussen 1948 en 1990. De groep die het slechtst behandeld werd waren de zwarten.

De zwarte mensen werden slaaf voor de blanken. Veel zwarten overleden aan ziektes, of ze hadden niet genoeg eten en drinken. Ze waren arm en konden bijna niets betalen. De blanken maakten allemaal regels zodat de zwarten al helemaal niets mochten doen. Ze moesten in bepaalde wijken gaan wonen. Als je het woord ‘wijk’ hoort klinkt het niet al te slecht. Maar het waren gewoon honderden krottenwoningen wat een huis moest voorstellen. Ook moesten ze alle goede banen aan de blanken geven, de slechte baantjes werden aan de zwarten overgelaten. Het was zelfs zo erg, dat als je een zwarte huid had en je een blanke wijk in liep, je een grote kans had om neergeschoten te worden. Er waren speciale scholen voor zwarten kinderen. Die stelden niet veel voor, soms moesten de kinderen zelfs op de grond zitten. Maar de kans dat je op zo’n school kwam was klein, meestal konden je ouders er niet voor betalen. Er werden zelfs bordjes op openbare Wc’s geplaatst dat de ene helft voor blanken was en de andere voor zwarten.

 

 


2. Wie is Nelson Mandela?

De geboorte van een vrijheidsstrijder

Nelson Mandela is geboren op 18 juli 1918. Hij is bij zijn geboorte Rolihlahla Mandela genoemd. Zijn naam Nelson kreeg hij pas op zijn eerste schooldag. Nelson woonde in het  dorpje Mvezo in Zuid-Afrika. In Mvezo woonden vooral mensen van de Xhosa stam. Nelson en zijn familie hoorden hier ook bij. Nelson’s vader, Henry Mandela was een erg belangrijke man in Mvezo. Hij was daardoor ook rijk geworden. Als je rijk was betekende het ook dat je meerdere vrouwen mocht hebben. Henry Mandela had er vier. De derde was Nelson’s moeder, Nosekeni Fanny. In totaal had Nelson 13 broers en zussen waarvan 3 zussen dezelfde moeder hadden als Nelson. Elke vrouw had 1, 2, 3 of 4 hutten. Nosekeni Fanny had er 3. Alle vrouwen hadden ook een stuk land waar ze vee op konden houden, maar ze konden er ook allemaal soorten gewassen op verbouwen. Ze hadden het dus erg goed in Mvezo.

Ontslagen

Op het werk van Henry Mandela was er een groot conflict. Door een te felle reactie op zijn baas (de magistraat) werd hij direct ontslagen. Dit was het einde van alle rijkdom. Nelson, zijn moeder en zijn 3 zussen verhuisden naar een dorpje genaamd Qunu. Hier had Nosekeni Fanny familie waar zij met zijn vijven onderdak konden krijgen. Ze hadden het minder luxueus, maar Nelson had in Qunu zijn leukste kinderjaren.

Regent Jorgintaba

Elke maand kwam Henry Mandela langs. Toen Nelson 9 jaar was kwam zijn vader een paar dagen eerder, maar het was niet voor een goede reden. Toen Nelson op een dag zijn moeder’s hut binnenliep zag hij zijn vader hoestend op de grond liggen. Nelson wist dat zijn vader het niet lang meer zou gaan redden. Een paar nachten later stierf Henry Mandela. Nosekeni Fanny bracht Nelson naar een ander dorp in de buurt; Myhekezwen. Hier zou regent Jorgintaba (een belangrijk persoon voor de Xhosa stam) voor Nelson gaan zorgen. Zijn zussen konden niet mee komen, regent Jorgintaba zou anders voor te veel mensen moeten zorgen. Nelson kon weer gewoon naar school en kreeg ook mooie kleding van Jorgintaba. Nelson werd behandeld alsof hij altijd al een zoon van hem was geweest. Als hij iets goed deed dan was Jorgintaba blij, en als hij iets fout deed kreeg hij net zoals de andere kinderen van Jorgintaba straf. Een van de kinderen van Jorgintaba heette Justice. Nelson nam hem aan als zijn grote voorbeeld. Hij was mooi, gespierd en leerde heel snel en veel op school. Nelson en Justice kwamen veel voor elkaar op.


Studeren

Toen Nelson in 1938 20 jaar was studeerde hij af. Jorgintaba zorgde ervoor dat Nelson weer door kon studeren op een universiteit in de plaats Fort Hare. Op de universiteit protesteerden Nelson samen met Justice tegen het slechte eten. Nelson en Justice werden van school gestuurd. Jorgintaba was woedend, maar zorgde er wel voor dat Nelson in Johannesburg rechten kon gaan studeren. Justice mocht dit keer niet mee.

Vechten zonder geweld

Nelson zag al van kleins af aan dat het er niet eerlijk aan toe ging in Zuid-Afrika. Hij wilde er iets aan doen. Hij wilde ervoor zorgen dat er allemaal gelijke rechten waren voor de blanken en de zwarten in Zuid-Afrika. Dus Nelson ging allemaal plannen maken om de apartheid in Zuid-Afrika te verdrijven. Zo kwam hij terecht in een politieke partij genaamd: Het ANC (Afrikaans Nationaal Congres). In 1964 werd het ANC door de regering verboden. Nelson en de andere mensen van het ANC bleven opkomen voor de rechten van de zwarten.


3. 27 jaar achter slot en grendel

Levens lang

Nelson heeft jaren gevochten tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Door de meerdere protesten is hij vaak opgepakt door de politie. Hij is dus ook vaak in de gevangenis geweest. Maar op 12 juni 1964 kregen Nelson en 7 andere mannen van het ANC levenslange gevangenisstraf. Deze gevangenisstraf heeft hij uitgezeten op Robbeneiland. Op Robbeneiland was het onmogelijk om te ontsnappen. Er waren hogen dikke muren met prikkeldraad erop en de zee was ijskoud, dus zwemmen was ook geen optie. En stel, je kon er toch op een één of andere manier zwemmen waren er heel veel witte haaien. De kans dat je dat overleefde was erg klein.
Slechte verzorging

Nelson’s cel was heel klein, hij had maar 1 heel klein raampje hoog in de muur. Als bed had hij een dun matje op de betonnen vloer met een super dun kleedje als deken. Hij moest met een emmer doen als wc. Het eten was er erg slecht en maar 1 keer per jaar mocht Nelson een brief sturen en 1 bezoeker krijgen. Elke dag moesten alle gevangenen in de hete zon stenen hakken. Ook werden ze veel uitgescholden, vernederd en beledigd. Elke dag dat Nelson zich slecht voelde dacht hij na waarom hij dit deed. Hij zij dan altijd tegen zichzelf: “Ik doe dit voor mijn volk. Op een dag zullen zij dezelfde rechten hebben als elk ander mens in de wereld”. De andere gevangenen bewonderden Nelson altijd voor zijn doorzettingsvermogen.

Lichtpuntjes

Nelson wilde altijd een klein groentetuintje aanleggen in de binnenplaats. Maar het antwoord van de bewakers was altijd “NEE”. Maar Nelson gaf niet op, na lang vragen mocht Nelson een groentetuintje aanleggen. Er waren veel stenen die Nelson met zijn handen moest graven om een beetje zachte grond te krijgen. In het begin zagen de groentes er niet goed uit. Maar elk jaar ging het beter. Hij deelde zijn groentes met zijn medegevangenen en verassend genoeg ook met de bewakers. Door zijn groentetuintje voelde Nelson steeds meer vrijheid. Sindsdien werd het leven op Robbeneiland steeds beter. Ze kregen warmere kleren, ook kregen ze beter eten. Toen er een nieuwe directeur kwam in de gevangenis mochten de gevangenen zelfs tijdschriften lezen en naar de radio luisteren. In 1976 gaven de blanke regering een voorstel aan Nelson. Nelson zou vrij gelaten worden, maar dan moest hij wel iets voor ze doen. Hij heeft het voorstel afgewezen. Hij zei: “Eerst moet mijn volk vrij zijn”. Toch kreeg Nelson in 1980 toestemming om weer te gaan studeren. Hij zat nog wel vast in de gevangenis.

Overplaatsing

Hetzelfde jaar hoorde Nelson dat hij overgeplaatst zou worden naar een andere gevangenis, genaamd: Pollsmoor. In die gevangenis waren veel betere bedden en ook betere douches. Hij kreeg later ook zijn eigen kamer. De minister van justitie kwam vaak naar Nelson’s cel en besprak daar veel met hem.

Luxueuze eenzaamheid

In 1982 kreeg Nelson een longziekte. Hierdoor werd hij naar een ziekenhuis gebracht. In het Viktor Verster gevangenis bij het ziekenhuis kreeg Nelson een eigen bungalow met een zwembad en een privé kok. Nelson voelde zich erg eenzaam. Ook al waren de omstandigheden hier veel beter zou Nelson veel liever weer terug gaan naar de gevangenis op Robbeneiland. Daar kon hij in ieder geval nog praten met zijn medegevangenen.

4. Eindelijk vrij!

Verklaring voor vrijheid

Al lange tijd werd er verteld dat Nelson vrij mocht komen. Maar elke keer moest hij ook een opdracht daarvoor doen. Nelson wou dat telkens maar niet. Dan zei hij elke keer: “Ik wil pas uit deze gevangenis als ik mag doen wat ik wil. Als ik mag vechten voor mijn volk.” Lange tijd is dit niet gelukt. Maar op 10 februari 1990 verklaarde F.W De Klerk, de president van Zuid-Afrika, dat Nelson de volgende dag om 15:00 uur precies vrijgelaten zou worden. Er waren veel journalisten en cameramannen bij om de hele wereld het grote nieuws te vertellen over de strijder die vrij kwam. En dat lukte ook snel. Heel de wereld wist dat Nelson Mandela vrij gelaten zou gaan worden.

 

’s Morgens bij Nelson in de gevangenis

De grote dag brak aan. Nelson werd om 04:30 uur s’ morgens al wakker en belde de mensen van het ANC. Hij vroeg of zij zo snel mogelijk konden komen om zijn toespraak voor te berijden.

Het ANC bestuur was er al snel. Het was een hele klus om de toespraak voor te bereiden. Nelson wou ook de mensen danken die hem vrij hadden gelaten. Maar dat wilden de mensen van het ANC niet. Zij vonden dat je niet meteen “de oude vijand” in je bedanking toespraak zou moeten hebben. Later zijn ze er toch uitgekomen. Het plan voor die dag zou zijn dat Nelson en zijn vrouw door de poorten van de gevangenis zouden rijden. Maar Nelson wilde ook nog de bewakers en de andere mensen van de gevangenis bedanken voor het gezelschap dat ze hem soms gaven. Dus had hij afgesproken dat de bewakers van de gevangenis naar de poort zouden gaan zodat hij ze daar persoonlijk kon bedanken.

 

Buiten de gevangenis

Ondertussen buiten de poorten van de gevangenis ging het er druk aan toe. Honderden; mensen, journalisten, fotograven en cameramannen stonden te wachten om de eerste foto of glimp van Nelson op te pakken. De meeste mensen hadden nog nooit zijn stem gehoord en wisten ook niet hoe hij eruit zag. Er waren nog nooit zoveel mensen in de geschiedenis van de mens bij een vrijlating van een gevangene geweest.

Echt vrij!

Het grote moment brak aan. Nelson en zijn vrouw waren de gevangenis uitgereden en hadden de bewakers bedankt. Nelson en zijn vrouw stapten de auto uit. Het eerste wat Nelson deed was zijn rechter vuist in de lucht steken. Als teken van vrijheid. De zwarten maar ook veel blanke mensen van Zuid-Afrika vierden feest. Maar dat was niet het enige. Overal over de hele wereld waren er veel blije gezichten. Iedereen had al van Nelson Mandela gehoord. Van veel verschillende landen kreeg Nelson ook nog gelukstelegrammen. Nelson werd door zijn heldendaad in de gevangenis gezien als het symbool van de vrijheid

 

Verbaasde blanken

De weken nadat Nelson vrij was ging hij van plek naar plek voor vergaderingen. De blanken waren heel verbaasd hoe Nelson zich gedroeg. Ze hadden verwacht dat hij een beetje boosheid zou laten zien aan de blanken. Want zij hadden hem voor 27 jaar lang opgesloten. Nelson was heel aardig tegen de blanken. President F.W De Klerk was zelfs goede vrienden geworden met Nelson.

 

Scheiding

Nelson’s vrouw, Winnie Mandela had lang gevochten voor Nelson toen hij in de gevangenis zat. Uit een rechtszaak bleek dat Winnie een jongen had vermoord tijdens haar protesten. Ze had waarschijnlijk een criminele groep opgericht die met veel geweld vocht voor vrijheid. Nelson had Winnie door de rechtszaak geholpen. Maar toen ze schuldig werd gevonden zag Nelson niks meer in haar. Ze scheidden vlak na zijn vrijlating.

 

 

 

Nobelprijs

Na Nelson’s vrijlating bleef hij vechten voor een eerlijk en democratisch Zuid-Afrika. Doordat Nelson zijn hele leven zonder geweld, voor vrede in Zuid-Afrika vocht, samen met F.W de Klerk kregen ze samen de Nobelprijs voor de vrede.


5. President

President

In 1994 werden er weer verkiezingen gehouden. Het ANC won met een ruime meerderheid. Nelson streed toen ook nog voor de plaats als president. Dit lukte hem, hij kreeg 62% van de stemmen. Bij de ceremonie kwamen er ruim honderdduizenden mensen kijken hoe het moment zou gaan gebeuren. De eerste zwarte president van Zuid-Afrika was democratisch gekozen.

 Nelson’s leven was al erg druk, maar het werd alleen maar erger. Hij moest veel dingen voor elkaar brengen om Zuid-Afrika een geheel eerlijk land te maken, voor iedereen. Er heerste nog veel haat tussen sommige groepen mensen. Daarom maakte hij op 26 juni 1994 grondige afspraken met heel Zuid-Afrika:

-        Het volk zou gaan regeren. Hiermee bedoelde hij dat iedereen in het land zou samen besluiten wat er moest gebeuren.

-        Iedereen moest een kans kunnen hebben op goed onderwijs.

-        Scholen die eerst alleen voor blanke kinderen waren werden nu ook voor zwarte kinderen.

-        Iedereen moest kunnen genieten van recreatie plekken. Zoals: Zwembaden, bioscopen enz.

-        Iedereen moest in vrede, vrijheid en veiligheid kunnen leven.

-        Iedereen moest een goed dak boven hun hoofd hebben.

 

Voor en tegen

Er waren veel blanke mensen voor al deze nieuwe afspraken. Die vonden het alleen maar leuk en goed dat het eerlijk werd in Zuid-Afrika. Maar er waren ook mensen die er tegen waren. Zo waren er ouders naar de rechter gelopen omdat ze het niet goed vonden dat hun kind bij een ‘zwarte’ in de klas zat. Wat wel goede indruk maakte op de blanken mensen was bij het WK rugby, dat toen toevallig in Zuid-Afrika werd gehouden. Nelson kwam in een geheel Zuid-Afrikaans tenue het stadium binnenlopen. Dit was bijzonder vonden meeste mensen, rugby was altijd al een sport voor de blanken geweest. Nelson heeft via rugby dus ook veel mensen laten zien dat het niet uitmaakt wie je bent, dat je elkaar moet respecteren.

 

Hoe maak je het eerlijk?
Er was nog een grote zaak die moeilijk werd om voor Nelson en de regering uit te voeren. Hoe zouden ze de economische omstandigheden kunnen veranderen tussen de blanke mensen en de zwarte. Een ding wisten ze in ieder geval, ze moesten heel veel nieuwe huizen gaan bouwen.

Getrouwd!

Tijdens zijn presidentsjaren trouwt Nelson voor de 3e keer. Dit keer met een vrouw genaamd Craca Machel. Craca Machel was de weduwe van president Samora Machel van Mozambique. Samen gingen ze in de geboorteplaats van Nelson wonen. In 1999 kwam een einde aan het presidentschap van Nelson. Zijn opvolger, Thambo Mbeki zat ook in het ANC. Nelson stopte met werken toen hij 81 was, nu kon hij eindelijk wat tijd voor zichzelf en zijn familie hebben.

 6. Slot

Ik ben heel erg blij dat ik dit onderwerp heb gekozen. Ik wist vroeger altijd wel wie Nelson Mandela was, en wat hij ongeveer deed. Maar doordat ik allemaal boeken en internetpagina’s over hem heb gelezen ben ik veel meer te weten gekomen. Wist jij dat hij nu zelfs een eigen organisatie heeft die kinderen in Zuid-Afrika helpt? Het Nelson Mandela Kinderfonds?

Ik vond dit mijn leukste onderwerp, tot nu toe dan. Ik hoop dat andere mensen er ook over nadenken wat hij allemaal heeft meegemaakt.

7. Extras

Hier heb ik nog 2 puzzels gemaakt zodat je al je nieuwe kennis meteen kan gebruiken!

H

E

N

R

Y

N

D

R

F

D

E

R

E

N

O

O

N

I

Z

L

J

B

R

J

R

S

S

U

B

T

O

E

Y

O

K

E

H

N

R

J

N

P

N

A

B

L

A

N

K

E

R

R

J

K

L

A

I

E

O

K

I

I

P

L

A

L

L

R

M

A

A

R

I

A

F

N

R

N

T

H

N

A

H

T

D

A

L

C

D

O

H

I

B

A

F

I

Q

E

D

C

H

E

U

P

I

Z

X

L

G

Z

W

D

A

N

A

V

U

C

J

Woordzoeker

1.     Nelson            7. Xhosa

2.     Rolihlahla       8. Forthare

3.     Mandela          9. Henry

4.     ZuidAfrika      10. Robbeneiland

5.     ANC                11. Blank

6.     Apartheid        

 

Quiz

1. Welke naam had meneer Mandela als eerst?

A. Nelson B. Rolihlahla C. Bronlihla

2. Op welk eiland was de eerste gevangenis van meneer Mandela?

A. Fort Hare B. PollsmooreilandenC. Robbeneiland

3. Van welke stam kwam meneer Mandela?

A. Xhosa B. Hij zat niet bij een stam C. Hoxsa

4. In welk jaar was meneer Mandela geboren?

A. 1918 B. 1980 C. 1916

5. Hoe oud was meneer Mandela toen hij van de universiteit gestuurd werd?

A. 32 B. 23 C. 20

 

Subpagina''s (1): Tot nu toe
Comments