Αρχική σελίδα ...

ΕΥΧΕΣ, ΕΥΧΕΣ, ΕΥΧΕΣ
(πατήστε στην εικόνα)

Ο ΤΟΙΧΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ
(ανοίξτε και γράψτε στο τοίχο )  πάτησε εδώ


Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ


(πάτησε πάνω στην εικόνα)
http://www.videoman.gr/57581


ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Συμμετέχουμ
ε στις δράσεις των ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ! Συγκεντρώνουμε φάρμακα για συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται. ΒΟΗΘΗΣΕ ΚΙ ΕΣΥ!!!
ΩΡΑ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙΣ
Συνάδελφοι και παιδιά ανοίξτε την Χρονογραμμή (πατήστε εδώ) για να μάθετε για τα ιστρορικά γεγονότα και τα ιστορικά πρόσωπα από την Ιστορία Ε΄και Στ΄τάξης.

pame san allote


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΜΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO  και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου. .

γνωμικά

Η αποστολή του σύγχρονου εκπαιδευτικού δεν είναι να εκχερσώνει ζούγκλες, αλλά να αρδεύει ερήμους. C.S. Lewis, 1898-1963, Ιρλανδός συγγραφέας

Ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες.  Ν. Καζαντζάκης

Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει.

 Η διδασκαλία είναι κάτι περισσότερο από το να διανέμεις τη γνώση, είναι να εμπνέεις την αλλαγή. William Arthur Ward , 1921-1994 , Αμερικανός συγγραφέας

Ο αληθινός δάσκαλος υπερασπίζεται τους μαθητές του εναντίον της δικής του προσωπικής επιρροής. Amos Bronson Alcott, 1799-1888, Αμερικανός φιλόσοφος & ακαδημαϊκός

Οι εφτά φροντίδες ενός δάσκαλου: 1)Υποστήριξη, 2) Ενθάρρυνση, 3) Προσεκτική ακρόαση, 4) Αποδοχή, 5) Εμπιστοσύνη. 6) Σεβασμός, 7) Επίλυση διαφορών.

William Glasser, 1925 -, Αμερικανός ψυχοθεραπευτής

Ο δάσκαλος είναι σαν το ακόνι. Δεν κόβει ο ίδιος, ακονίζει για να κόβει. Οδ. Ελύτης


Ο Τάκης….Ένα μάθημα ζωής


Όταν ήμουν στην Έκτη Δημοτικού έγινε κάτι μαγικό….γνώρισα τον Τάκη! Ο Τάκης ήταν ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, κάποια χρόνια μεγαλύτερος μου. Ήταν η μασκότ της περιοχής με την κακή, κάκιστη έννοια…. Τα παιδιά τον κορόιδευαν…Οι μεγάλοι τον κορόιδευαν, όλοι τον κορόιδευαν και τον περιγελούσαν κι έκαναν πλάκα με τον Τάκη.

 

Με τον τρόπο που μιλούσε ή προσπαθούσε να μιλήσει, με τις άναρθρες κραυγές του, με τις άτσαλες κινήσεις και τους μανιερισμούς του, με το γέλιο του και το ορθάνοιχτο στόμα του. Κι εκείνος γελούσε ακόμη περισσότερο προκαλώντας ακόμη περισσότερο τις κοροϊδίες και τα πειράγματα.

Ήταν η πρώτη ημέρα στην Έκτη τάξη και θυμάμαι την μαμά του Τάκη, να τον κρατά από το χέρι ολόκληρο άντρα και να μιλά με το δάσκαλο.
Έκλαιγε, έκλαιγε γοερά και θυμάμαι μια φράση που άκουσα στα κλεφτά «Θα γονατίσω εδώ μπροστά σας, να σας φιλήσω τα πόδια. Σας ικετεύω, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ»….Δεν το ήξερα τότε, μα έβλεπα μια Ικέτιδα…
Αμέσως μετά ο Τάκης μπήκε στην τάξη με το δάσκαλο κι έγινε χαμός. Γέλια, φωνές, λες κι ήρθε το τσίρκο…Ο δάσκαλος δεν μας μάλωσε, δεν είπε τίποτε…έβαλε τον Τάκη να καθίσει στο πρώτο θρανίο και μας ανακοίνωσε πως κάθε λίγες ημέρες ένα νέο παιδί από όλους εμάς θα καθόταν δίπλα στον Τάκη και θα είχε την ευθύνη του, έτσι ώστε ο Τάκης να μην χάνει τα μαθήματα, να βρίσκει τα μολύβια και να μαζεύει τα πράγματα του, να έχει βοήθεια στο διάβασμα….
Φρίξαμε! Θα καθόμασταν μαζί με τον Τάκη; Μα ο Τάκης έχει σάλια. «Θα του μάθετε να τα σκουπίζει.»
Μα ο Τάκης μας πειράζει, μας χτυπάει, μας ενοχλεί. «Θα σταματήσετε να τον πειράζετε, να τον χτυπάτε, να τον ενοχλείτε.»
Μα ο Τάκης δεν ξέρει να διαβάζει καν…«Θα τον βοηθήσετε εσείς, να μάθει να διαβάζει…«
Κι έτσι εκείνη η τάξη στην Έκτη Δημοτικού εκείνη την αξέχαστη χρονιά…ανέλαβε τον Τάκη. Κάθισα κι εγώ μαζί του σαν ήρθε η σειρά μου και τον θυμάμαι τόσο χαρούμενο και γελαστό, τόσο γενναιόδωρο για τη βοήθεια, τόσο αγωνιστή και τόσο ευτυχισμένο…για πρώτη φορά!
Θυμάμαι να προσπαθώ να τον κάνω να πει το όνομα μου κι όταν τα κατάφερε τι απίθανο ήταν εκείνο το χειροκρότημα και το άναρθρο δυνατό του γέλιο με το λαμπερό πρόσωπο θα μου μείνει αξέχαστο!
Στο τέλος της χρονιάς ο Τάκης είχε μάθει να διαβάζει, μάζευε τα πράγματα του και πάντα ερχόταν προετοιμασμένος για την επόμενη ημέρα και το πιο σημαντικό είχε φίλους. Έπαιζε μαζί με τα αγόρια ποδόσφαιρο και με τα κορίτσια κυνηγητό κι αν και ήταν άτσαλος και αργός πάντα ήταν μαζί μας στα ομαδικά παιχνίδια. Έκανε για πρώτη φορά παρέλαση, περήφανος κι όλοι τον χειροκροτούσαν παρόλο που έχανε το βήμα του, επιτέλους αποδεκτός μπροστά σε όλους εκείνους που τον είχαν σαν παιχνίδι.
Στο τέλος της χρονιάς ο Τάκης ήταν ο προστατευόμενος μας, κανείς δεν τον πείραζε, κανείς δεν τον ενοχλούσε, δεν ανεχόμασταν λέξη για εκείνον…Ο Τάκης είχε γίνει από ιδιαίτερος ξεχωριστός…Σπάνιος κι ήταν δικός μας και νιώθαμε κι εμείς ξεχωριστοί μαζί του.
Την τελευταία ημέρα στο σχολείο, θυμάμαι την μαμά του Τάκη. Κρατούσε στα χέρια της τα χέρια του δασκάλου, είχε το πρόσωπο της κολλημένο σε εκείνα τα ντροπαλά του χέρια, τα φιλούσε κι έκλαιγε κι έκλαιγε με λυγμούς, ψιθυρίζοντας «ευχαριστώ, ευχαριστώ…».
Ήταν η τελευταία του χρονιά στο σχολείο…η Έκτη Δημοτικού. Δεν πήγε ποτέ στο γυμνάσιο ο Τάκης…Η μαμά μου ακόμη τον θυμάται και κλαίει κι ακόμη θυμόμαστε εκείνον το δάσκαλο, τον καταπληκτικό εκείνο άνθρωπο που μας έκανε το μεγαλύτερο δώρο που μπορούσε να κάνει ένας δάσκαλος…Μας έκανε υπεύθυνους ανθρώπους. Μας έκανε ανθρώπους!!ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΡΙΦΟ


Δείτε αν μπορέσετε να καταλάβετε τι κοινό έχουν

μεταξύ τους οι εξής 7 λέξεις:

1. Banana (μπανάνα)
2. Dresser (ντουλάπα)
3. Grammar (γραμματική)
4. Potato (πατάτα)
5. Revive (αναβιώνω)
6. Uneven (άνισο)
7. Assess (αξιολογώ)

Κρυφοκοιτάξατε την απάντηση; Αν όχι, κάντε άλλη μια προσπάθεια.

Κοιτάξτε κάθε λέξη προσεκτικά.
Θα βαρέσετε το κεφάλι σας όταν ανακαλύψετε την  απάντηση.


Όχι, το κοινό σημείο δεν είναι ότι όλες οι λέξεις έχουν τουλάχιστον
δύο διπλά γράμματα.
Η απάντηση είναι παρακάτω!
Απάντηση:
Σε όλες τις παραπάνω λέξεις, αν πάρει κανείς το πρώτο γράμμα, το βάλει

στο τέλος και μετά συλλαβίσει τη λέξη ανάποδα, θα είναι η ίδια λέξη!
Το καταλάβατε; Όχι


 
 
 
 

ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ...
(εντυπωσιακή παρουσιάση από τον κ.Γιάννη)

ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕ!!5 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

MAN.mp4

 

ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ Π ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ;

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ π


Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗς ΕΒΔΟΜΑΔ
ΑΣ
( αφιερωμένο σε όλους τους γονείς)

光之塔‎(TheLighthouse)‎---by紀柏舟‎(Po Chou Chi)‎.mp4


Φράσεις της αρχαίας Ελληνικής
που λέμε και σήμερα!


Στον καθημερινό μας λόγο χρησιμοποιούμε διαχρονικές φράσεις λαϊκής σοφίας, την προέλευση των οποίων οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε. Οι  φράσεις αυτές κρύβουν μία μικρή ιστορία, με άγνωστους σε εμάς  πρωταγωνιστές, η οποία αφενός έχει κάτι να μας διδάξει, και αφετέρου απεικονίζει γλαφυρά τον τρόπο ζωής και δράσης των ανθρώπων μίας άλλης εποχής. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η λαϊκή αυτή σοφία, έχει τις ρίζες  της στην Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο, αποδεικνύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την συνέχεια του Ελληνισμού, εφόσον τις ίδιες φράσεις χρησιμοποιούμε και σήμερα.


Σε τρώει ή μύτη σου, ξύλο θα φας.
 Στην αρχαία Ελλάδα πίστευαν πως ο «κνησμός», η φαγούρα, δηλαδή, του σώματος, ήταν προειδοποίηση των Θεών. Πίστευαν πως όταν ένας άνθρωπος  αισθανόταν φαγούρα στα πόδια του, θα έφευγε σε ταξίδι. Όταν πάλι τον  έτρωγε η αριστερή του παλάμη, θα έπαιρνε δώρα. Η πρόληψη αυτή έμεινε ως τα χρόνια μας. «Με τρωει το χέρι μου χρήματα θα πάρω», συνηθίζουμε να λέμε όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι αρχαίοι όμως, θεωρούσαν γρουσουζιά, όταν αισθανόταν φαγούρα στην πλάτη, στο λαιμό, στα αφτιά και στη μύτη. Κάποτε για παράδειγμα, ο βασιλιάς της Σπάρτης Άγις, ενώ έκανε πολεμικό συμβούλιο με τους αρχηγούς του, είδε ξαφνικά κάποιον από αυτούς να ξύνει αφηρημένος το αφτί του. Αμέσως σηκώθηκε πάνω και διέλυσε το συμβούλιο.- Θα έχουμε αποτυχία οπωσδήποτε. Οι θεοί προειδοποίησαν τον Αρίσταρχο. Ας αναβάλουμε για αργότερα την  εκστρατεία.Οι Σπαρτιάτες πίστευαν ακόμη ότι τα παιδιά που αισθάνονταν φαγούρα στη μύτη τους, θα γινόντουσαν κακοί πολεμιστές. Έτσι, όταν έβλεπαν κανένα παιδί να ξύνει τη μύτη του, το τιμωρούσαν, για να μηντην ξαναξύσει άλλη φορά. Από την πρόληψη αυτή βγήκε η φράση : «η μύτη σου σε τρώει, ξύλο θα φας».

                                                       
ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ
κάνε κλικ εδώ

  Περίεργη Τέχνη που θα παιδέψει το μυαλό σου

αστείες γκριμάτσες με ζώα 
ΣΑΠΟΥΝΟΦΟΥΣΚΕΣ

Στα παιδιά αρέσει η μαγεία της σαπουνόφουσκας! Ωστόσο, δεν είναι ένα σπορ για το σπίτι. Όμως, μία ωραία μέρα που θα τα πάτε βόλτα σε ένα πάρκο ή θα βρεθείτε σε ανοιχτό χώρο μπορείτε να τα αφήσετε να βγάλουν το άχτι τους. Ποιο παιδί θα πιάσει τις περισσότερες σαπουνόφουσκες; Ποιό θα φτιάξει τη μεγαλύτερη; Οι σαπουνόφουσκες είναι κάτι που αρέσει σε παιδιά κάθε ηλικίας κι έχει πλάκα μεγάλη.

Συνταγή για απλές σαπουνόφουσκες
  • 1 κ.σ. (κ.σ=κουταλάκι σούπας) υγρό σαπούνι πιάτων
  • 1 φλιτζάνι νερό

Μαγικές σαπουνόφουσκες

  • 1 κ.σ. γλυκερίνη
  • 2 κ.σ. υγρό σαπούνι πιάτων
  • 1 φλιτζάνι νερό

Γλυκές σαπουνόφουσκες

  • 1 κ.σ. ζάχαρη ή μέλι
  • 2 κ.σ. υγρό σαπούνι πιάτων
  • 1 φλιτζάνι νερό

Χρωματιστές σαπουνόφουσκες

  • 1 κούπα νερό όπου μέσα έχει διαλύσει χρωματιστή τέμπερα
  • 2 κ.σ. υγρό σαπούνι πιάτων

Μικρά μυστικά για ...πετυχημένες σαπουνόφουσκες
Αναμείξτε τα υλικά σας, μία ημέρα πριν τις χρησιμοποιήσετε και κρατήστε τα φυλαγμένα σε ένα πλαστικό παγουράκι στο ψυγείο.
Η γλυκερίνη θα τις κάνει μεγαλύτερες και να κρατούν περισσότερο. Είναι πάμφθηνη και μπορείτε να τη βρείτε σε φαρμακεία.
Οι χρωματιστές σαπουνόφουρσκες μπορεί να δημιουργήσουν μπέρδεμα. Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιήσατε χρώματα υδατοδιαλυτά που φεύγουν εύκολα με το νερό.


 
Θέλετε να γνωρίσετε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου;
πάτησε εδώΟι ζώνες ασφάλειας κρατούν τους ανθρώπους ενωμένους !!!

Σας εύχομαστε καλή χρονιά με ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ!!!

λαγκαδίκια αρχή.mpg


 
5 Ιουνίου – Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος!

Αγαπούμε τον ουρανό και τη γη,

τους ανθρώπους και τα ζώα,

τα ερπετά και τα έντομα.

Είμαστε κι εμείς όλα μαζί

κι ο ουρανός κι η γη.

Γ. Ρίτσος (από την Γ΄τάξη)


 
                                  

Λαγκαδίκια, Κορώνειας 57020