KINEMATOGRAFIJA OTPORA

     filmovi Dimitra Anakieva


Akademski Filmski Centar Novi Beograd,4.3.2009


                                        6 DOKUMENTARNIH FILMOVA 2003-2008

 

 

 

DIMITAR ANAKIEV je rodjen 1960 u Beogradu a medicinski fakultet završio je u Nišu. Autor je petnaestak zbirki poezije i dobitnik brojnih nagrada za svoju poeziju, a osnivač je i prvi urednik niških Haiku Novina. U Sloveniju ga je odvelo služenje vojnog roka i tamo živi od 1987. Filmom je počeo da se bavi 2002 jer se je nakon osamosvojenja Slovenije našao medju 25 000 potajno izbrisanih „južnjaka“ tj. postao je žrtva administrativnog etničkog čišćenja. Pošto je bio prinudjen da celu deceniju živi bez dokumenata kupio je video kameru i pokušao da učini vidljivim život ljudi sa slovenačke margine. Za svoj prvi film dobio je slovenačku nacionalnu filmsku nagradu „Vesna“ i odlučio se je da nastavi karijeru profesionalnog filmadžije u svojoj produkcijskoj kući: FDA Production. Snimio je 12 filmova za koje je dobio 4 nagrade. Svoje filmsko stvaralaštvo smatra „kinematografijom otpora“. Filmovi su mu prikazivani na brojnim festivalima u Evropi i Africi. 

  

AMIGO, 36 min, DV, 2003
Valter Dragosavljević Rutar zvani Amigo je lokalni heroj u Tolminu. Kao dete razvedenih roditelja našao se na ulici a ubrzo zatim i po zatvorima. Zatvor je bio jedina prilika koju mu je ponudio život i on ju je iskoristio dobro. Izgradio je svoj moral i pridobio poštovanje svoje sredine. 

 

RUBBED OUT / IZBRISANI, 45 min, DV, 2004
Godinu dana posle osamosvajanja slovenačka vlada je u potaji izvršila administrativno etničko čišćenje 25000 „južnjaka“ poznato kao „Brisanje“ ( „Izbris“ ). Aktivistički film prati prve dane osnivanja Društva Izbrisanih preko aktivnosti predsednika društva Aleksandra Todorovića i ostalih izbrisanih koji pokušavaju da skrenu pažnju javnosti na sebe i sukobe se sa ksenofobičnom politikom slovenačke demokratije.

 

SRPSKI EKSERI, 50 min, DV, 2006
Miša Savić je inžinjer hemije koji u doba „Sablje“ biva uhapšen i po kratkom postupku osudjen za proizvodnju “eksera“. Film je metafora iznenadne kriminalizacije života koja se u nedavnoj prošlosti dogadjala „pogrešnim ljudima“ širom Balkana ali i ogledalo srpskom pravosudju.

 

POSLEDNJI ŽILNIK, 61 min, DV, 2007
Aktualizacija porodične priče reditelja Želimira Žilnika čiju su celu familiju pobili okupatori i kvislinzi sa namerom postaviti pitanja od važnosti za savremno društvo: kakvo je mesto NOB danas, šta znači rehabilitacija kvislinga ?
 

MOJ LJUBI GETO / MOJ DRAGI GETO, 47 min, DV, 2008
Grupa ljubljanskih aktivista odlazi u romski geto u Ljubljani kome preti rušenje. Romi su preplašeni ne samo zbog gubitka straćara u koje su ulagali svu zaradu tridesetag godina već i ksenofobijom slovenačkog društva koje otvoreno prezire Rome.

 

TOLMINCI, 42 min, DV, 2008
Godine 1713 seljaci iz Tolmina i okoline podigli su veliki seljački ustanak protiv lokalnog grofa. Ustanak je bio u krvi ugušen ali su Tolminci kao odvažni ustanici opevani u klasičnom istoimenom romanu Ivana Preglja. Film nastao na radionici u Tolminu reaktualizira pitanje ustanka.http://sites.google.com/site/fdaproduction/

http://dimitarfilmsblog.blogspot.com/