Δημιουργική απασχόληση για παιδιά από 3 έως 5½ ετών        Η δημιουργική απασχόληση για παιδιά από 3 έως 5½ ετών αποτελεί σύστημα διαφόρων ασχολιών κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας. Μέσα από τη δημιουργική απασχόληση για παιδιά, οι γονείς βρίσκουν τρόπους ώστε τα παιδιά να ανακαλύπτουν τρόπους δημιουργίας και έκφρασης. Δημιουργική απασχόληση για παιδιά μπορούν να θεωρηθούν διαφορετικά είδη τέχνης, όπως είναι το θέατρο, η μουσική και η ζωγραφική.

        Κατά τη διάρκεια της δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζονται και να προσαρμόζονται σε νέες τεχνικές. Η μουσική όσο και το θέατρο είναι από τις κυριότερες μορφές τέχνης και κατά συνέπεια δε θα μπορούσε παρά να αποτελέσει το κύριο κομμάτι της δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά. 

        Η δημιουργική απασχόληση για παιδιά είναι κάτι το οποίο δε πρέπει να απουσιάζει από τη καθημερινότητα των παιδιών. Αυτό εξηγείται καθώς το παιδί από τη προσχολική ηλικία έχει ανάγκη να εκφραστεί. Παράλληλα μέσω της δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, εκφράζεται το κάθε παιδί ερμηνεύοντας με διαφορετικό τρόπο τα διάφορα ερεθίσματα που υπάρχουν στο περιβάλλον του.

        Χρησιμοποιώντας τη μουσική ως μέσο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, το κάθε παιδί καταφέρνει να μάθει από μικρή ηλικία μουσικά όργανα, καθώς επίσης και στοιχεία της θεωρίας της μουσικής. Ακολούθως το παιδί με τη πάροδο του χρόνου και με τη βοήθεια των καθηγητών του καταφέρνει να μάθει τη μουσική και να την ερμηνεύσει. 

        Η μουσική δε θα μπορούσε παρά να αποτελέσει βασικό πυλώνα της δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά. Το παιδί ξεκινώντας ακόμα και από την ηλικία των 2.5 ετών μπορεί να μάθει μουσική, να κάνει τα πρώτα του βήματα και με σταθερή πορεία να εξελίξει τις δυνατότητες του. Παράλληλα ως μέσο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να αναπτύξουν τόσο τις δεξιότητες τους όσο και το μυαλό τους. 

        Η δημιουργική απασχόληση για παιδιά χρησιμοποιώντας ως μέσο έκφρασης τη μουσική, δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να μάθει να δημιουργεί και να εκφράζεται καθώς επίσης και να ανακαλύπτει νέους ορίζοντες. Κατ αυτόν τον τρόπο, από τη προσχολική ηλικία του, το παιδί μαθαίνει το μουσικό όργανο της επιλογής του ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει να μελετάει τη θεωρία της μουσικής. Παράλληλα η μουσική θεωρείται μέσο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά καθώς το παιδί μαθαίνει να αγαπάει τη μουσική και αρχίζει να εκφράζεται και να αναπτύσσεται.

        Δημιουργική απασχόληση για παιδιά θεωρείται και το θέατρο. Το θέατρο ως μέσο έκφρασης μέσω της υποκριτικής, καταφέρνει και κεντρίζει το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των παιδιών. Το θέατρο αποτελεί και αυτό βασικό πυρήνα της δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά. Το παιδί μπαίνοντας στο κύκλο του θεάτρου από τη μικρότερη ηλικία καταφέρνει να προσομοιώνεται σε διάφορες καταστάσεις και ταυτόχρονα μέσω της πολύπλευρης τέχνης του θεάτρου μαθαίνει να ερμηνεύει τα διάφορα ερεθίσματα που λαμβάνει. Η δημιουργική απασχόληση για παιδιά χρησιμεύει κατά τέτοιον τρόπο ώστε κατά τη διάρκεια της ημέρας το παιδί να απασχολείται και να δημιουργεί. 

       Από τη προσχολική ηλικία, το παιδί συσσωρεύει συναισθήματα, κάτι το οποίο σταδιακά του δημιουργεί την ανάγκη να τα εκφράσει. Η δημιουργική απασχόληση για παιδιά και συγκεκριμένα η τέχνη του θεάτρου του δίνει τη δυνατότητα να τα πραγματοποιήσει. Το θέατρο ως μέσο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, ωθεί το παιδί στο να ερμηνεύσει καταστάσεις, έργα, η ακόμα και διάφορα στοιχεία που μπορεί να έχει λάβει μέσα στη μέρα και τα οποία και έχει ανάγκη να εκφράσει.

        Η τέχνη της υποκριτικής και του θεάτρου δε χρησιμεύει ως μέσο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά μόνο όταν συμμετέχουν. Τα παιδιά πολλές φορές έχουν ανάγκη να παρακολουθήσουν θέατρο, να μάθουν από αυτό ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας τη δημιουργική απασχόληση για παιδιά, να λάβουν πολλαπλά ερεθίσματα γνώσης και χαράς. 

        Χαρακτηριστικό παράδειγμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, όπου το παιδί απολαμβάνει τη παρουσία του στο χώρο του θεάτρου, είναι το κουκλοθέατρο. Άλλωστε τα σχολεία επιλέγουν ουκ ολίγες φορές το συγκεκριμένο μέσο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά για να πραγματοποιήσουν την εκδρομή τους. Μέσα από το κουκλοθέατρο το παιδί απολαμβάνει την κάθε στιγμή και ταυτόχρονα η κάθε παράσταση είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να μεταδίδει στο παιδί διάφορα μαθήματα κοινωνικής φύσεως με αρκετά κωμικά στοιχεία. 

        Μέσο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά είναι και η συμμετοχή των παιδιών σε θεατρικές ομάδες και σε θεατρικά εργαστήρια. Οι γονείς πηγαίνοντας το παιδί τους σε θεατρικό εργαστήρι ως στοιχείο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά πετυχαίνουν να μάθουν στο παιδί το πολύτιμο στοιχείο της έκφρασης και της ανάπτυξης των συναισθημάτων μέσω της καθοδήγησης από έμπειρους καθηγητές. 

        Χρησιμοποιώντας στοιχεία μουσικοκινητικής αγωγής και ταυτόχρονα δίνοντας τη δυνατότητα στο παιδί να παίξει μέσω της τέχνης του θεάτρου, καταφέρνουν να του μεταλαμπαδεύσουν διάφορα στοιχεία γνώσης. Η δημιουργική απασχόληση για παιδιά και συγκεκριμένα οι διάφορες μορφές του θεάτρου, οδηγούν το παιδί από τη προσχολική ηλικία να παίζει, να ερμηνεύει και να εκτονώνει την ενέργεια του μέσα από τις διάφορες μορφές έκφρασης. Η δημιουργική απασχόληση για παιδιά αναπτύσσει τη καλλιτεχνική φύση του παιδιού και του δημιουργεί την ανάγκη να ανακαλύψει νέους ορίζοντες μέσω του θεάτρου.

        Επίσης από τα στοιχεία που συντελούν στην ολοκλήρωση του κύκλου της δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά είναι η τέχνη της ζωγραφικής. Αποτελεί ίσως τη βασικότερη μορφή δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά καθώς το παιδί χρησιμοποιώντας τις ζωγραφιές προσπαθεί να μεταφέρει μηνύματα στους οικείους του. Τα χρώματα και η ζωγραφική για το παιδί αποτελούν τον πυλώνα της ανάγκης του για ομιλία και έκφραση. 

        Μάλιστα η ζωγραφική ως μέσο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά καταφέρνει να εκπλήσσει, καθώς το παιδί μέσω της ζωγραφιάς, μπορεί να δείξει αν είναι θλιμμένο ή χαρούμενο, αν έχει κάποιο είδους πρόβλημα με φίλους ή ακόμα και να ξεδιπλώσει το οποιοδήποτε ταλέντο του. Μάλιστα η δημιουργική απασχόληση για παιδιά μέσω της ζωγραφικής πολλές φορές χρησιμοποιείται και από παιδοψυχολόγους, δασκάλους και παιδαγωγούς ώστε να καταφέρουν να ερμηνεύσουν κάποιο πρόβλημα που τυχόν έχουν εντοπίσει στο παιδί. 

        Η ζωγραφική ως μέσο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά είναι τόσο σημαντική καθώς πραγματοποιούνται σεμινάρια ανάλυσης του παιδικού ιχνογραφήματος ώστε να γνωρίσουν και να μάθουν και οι γονείς τι θέλει να εκφράσει το παιδί. Συνεπώς η δημιουργική απασχόληση για παιδιά μέσω της ζωγραφικής κινητοποιεί το ευρύτερο φάσμα των συναισθημάτων του παιδιού ενώ ταυτόχρονα οδηγεί και τους γονείς στο να ανακαλύπτουν τη σημασία αυτών που εκφράζει.

        Συνοψίζοντας οι μορφές της δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά αποτελούν το μονοπάτι για την ανάπτυξη και την καλλιέργεια του παιδιού μέσα από τις διάφορες μορφές τέχνης και έκφρασης. Η δημιουργική απασχόληση για παιδιά πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους καθώς, από τη προσχολική ηλικία το παιδί έχει ανάγκη να ερμηνεύσει τον κόσμο από τα δικά του μάτια, να εκφράσει τα συναισθήματα του μέσω του θεάτρου, της μουσικής, της ζωγραφιάς και να ανακαλύψει τους νέους ορίζοντες.


Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να σας καλέσουμε τηλεφωνικά και να συζητήσουμε οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία χρειάζεστε. Μπορείτε επίσης να μας καλέσετε στο τηλέφωνο 210 8657612