Δίκτυο Μελέτη

Το σύμβολο και τo λογότυπο της Μονάδας Γνωστικής Αποκατάστασης έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Σταύρο Τσεκούρα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ H ΜΟΝΑΔΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Η Μονάδα Γνωστικής αποκατάστασης είναι μετεξέλιξη του Ιατρείου Μελέτης της Γνωστικής Λειτουργίας στην Ψύχωση (Ιατρείο Μελέτης) και αποτελεί την πρώτη μονάδα στην Ελλάδα που ασχολείται με τη διερεύνηση και την αποκατάσταση της γνωστικής λειτουργίας ατόμων που εμφανίζουν ψυχικές διαταραχές. Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2010 και στεγάζεται στo Kέντρο Ψυχικής Υγείας Αθήνας στην οδό Πειραιώς 114 στο Γκάζι.

Η λειτουργία της Μονάδας Γνωστικής Αποκατάστασης βασίζεται στο σταθερό εύρημα πολλών διεθνών ερευνών ότι οι γνωστικές λειτουργίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή λειτουργικότητα όσων εμφανίζουν ψυχικές διαταραχές. Φαίνεται μάλιστα ότι οι διαταραχές στη μνήμη, στην προσοχή, στην ταχύτητα επεξεργασίας των ερεθισμάτων, στην ικανότητα για νοητικό σχεδιασμό και στην ικανότητα αναγνώρισης συναισθημάτων παρεμποδίζουν την καθημερινότητά τους περισσότερο ακόμη κι από τα ίδια τα  συμπτώματα των ψυχικών διαταραχών.

Η Μονάδα Γνωστικής Αποκατάστασης έχει αναπτύξει ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα γνωστικής αποκατάστασης στην ψύχωση, το Πρόγραμμα «Μελέτη». Το «Μελέτη» αποτελείται από 40 ωριαίες συνεδρίες που γίνονται με συχνότητα 2-3 φορές/εβδομάδα. Επομένως, η διάρκεια του προγράμματος είναι περίπου τέσσερις μήνες.

Οι πρώτες 35 συνεδρίες βοηθούν στην αύξηση της ταχύτητας της σκέψης, γυμνάζουν τη μνήμη, την προσοχή, εκπαιδεύουν στο να λύνεις καλύτερα διάφορα προβλήματα και να σχεδιάζεις με το μυαλό σου. Οι τελευταίες 5 συνεδρίες είναι αφιερωμένες στην ενδυνάμωση των συναισθημάτων. Δηλαδή σε κάνουν πιο ικανό να αναγνωρίζεις τα δικά σου συναισθήματα, αλλά και τα συναισθήματα των άλλων.

Πριν αρχίσει η εκπαίδευση και μετά το τέλος της εκτιμώνται κάποιες από τις γνωστικές λειτουργίες και τα ψυχωτικά συμπτώματα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο το πρόγραμμα ήταν ωφέλιμο.

Η περιγραφή της δραστηριότητας της Μονάδας Γνωστικής Αποκατάστασης με λίγα λόγια βρίσκεται υπό μορφή φακέλου pdf στην ενότητα "Παρουσιάσεις-Διδακτικό Υλικό"

Την Παρασκευή 8/5/2020, η Μονάδα Γνωστικής Αποκατάστασης συμμετείχε στο Webinar που διοργάνωσε Το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ με θέμα: Καρδιοπάθεια και Κορωνοϊός: Η Συμβολή των Φροντιστών


Κόντης ΕΠΙΟΝΗ Καρδιακες Διαταραχές φροντιστές final.pdf

Στις 7/3/2020, η Μονάδα Γνωστικής Αποκατάστασης διοργάνωσε ένα στρογγυλό τραπέζι στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ένωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδας με θέμα: "Οι κλινικές και ερευνητικές δραστηριότητες της Μονάδας Γνωστικής Αποκατάστασης του ΨΝΑ στη Σχιζοφρένεια"


200307_Κοντης.pdf

Στις κατευθυντήριες οδηγίες του National Institute for Health and Care Excellence (NICE) του Ηνωμένου Βασιλείου συστήνεται πλέον η Γνωστική Αποκατάσταση μαζί με την εκπαίδευση σε επαγγελματικές δεξιότητες (επαγγελματική αποκατάσταση) για την αντιμετώπιση της πολύπλοκης ψύχωσης.  https://www.nice.org.uk/guidance/ng181

Η κατευθυντήρια αυτή οδηγία είναι σε συνέχεια αντίστοιχων οδηγιών από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία και άλλες διεθνείς εταιρείες που εκδίδουν κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ιατρικών διαταραχών.

Στελέχη Μονάδας Γνωστικής  Αποκατάστασης

Δρ Δημήτριος Κόντης, Διευθυντής Ψυχίατρος:Επιστημονικά Υπεύθυνος, Αγγελική Ανδρεοπούλου-Ψυχολόγος (Αναπληρώτρια Επιστημονικά Υπεύθυνη), Σπυριδούλα Βασιλούλη-Ψυχολόγος,  

Δήμητρα Γιαννακοπούλου-Ψυχολόγος, 

Αντώνης Τσιχλάκης- Νοσηλευτής, 

Ελένη Σιέττου-Εργοθεραπεύτρια,

 Ειρήνη Θεοχάρη- Ψυχίατρος

Από πού ξεκινά το δίκτυο Μελέτη:

Μονάδα Γνωστικής Αποκατάστασης, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

τηλέφωνο: +302105232359 (εσωτερικό 201 και 303), e-mail: iatreiomeletis@psyhat.gr

Πειραιώς 114, Τ.Κ. 11854, Αθήνα, Ελλάς

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ"ΜΕΛΕΤΗ"

Η διαδικασία με την οποία παραπέμπονται ασθενείς στο Πρόγραμμά μας είναι η εξής:

 Η παραπομπή γίνεται από τον θεράποντα ψυχίατρο ύστερα από αίτημα του ίδιου του ασθενούς για βελτίωση των γνωστικών του λειτουργιών κι εφόσον ικανοποιούνται τα παρακάτω κριτήρια συμμετοχής-αποκλεισμού. Μετά από αξιολόγηση των γνωστικών λειτουργιών και των συμπτωμάτων του ασθενούς, εφαρμόζεται πρόγραμμα 40 συνεδριών γνωστικής αποκατάστασης (ασκήσεις που γίνονται σε συνεδρίες μια ώρας, 2-3 φορές την εβδομάδα στη Μονάδα Γνωστικής Αποκατάστασης στο Γκάζι).  Μόλις το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, γίνεται επαναξιολόγηση του ασθενούς και συντάσσεται έκθεση αποτελεσμάτων της εκπαίδευσης.

Επικοινωνία πληροφορίες: τηλ: 2105232359 (εσωτερικό 201, 303), e-mail: iatreiomeletis@psyhat.gr,   https://sites.google.com/site/diktiomeleti/.

Στόχοι

Οι στόχοι της Μονάδας Γνωστικής Αποκατάστασης είναι κλινικοί, ερευνητικοί και εκπαιδευτικοί και περιλαμβάνουν:

1.     Την ενίσχυση της προσπάθειας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των ασθενών μέσω της ενίσχυσης της γνωστικής τους λειτουργίας.

2.     Τη διερεύνηση του επιπέδου της γνωστικής δυσλειτουργίας των ασθενών με ψυχικές διαταραχές και συσχέτισή του με κλινικές, δημογραφικές και γενετικές παραμέτρους.

3.     Τη διερεύνηση και εφαρμογή μεθόδων βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας των ασθενών με ειδική εκπαίδευση.

4.     Τη διερεύνηση της δυνατότητας πρόβλεψης της πορείας των ασθενών με τη χρήση της νευροψυχολογικής τους αξιολόγησης.

5.     Την πιστοποιημένη εκπαίδευση επαγγελματιών πάνω στην εφαρμογή μεθόδων γνωστικής αποκατάστασης και στο ρόλο της γνωστικής αποκατάστασης στην πορεία των ψυχικών και άλλων διαταραχών.

6.     Την υλοποίηση κλινικών πρωτοκόλλων και ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αντικείμενο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών.

7.     Την ανάπτυξη παρόμοιων Μονάδων και υπηρεσιών που εντάσσουν τη γνωστική αποκατάσταση στις προσπάθειες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ατόμων με ψυχικές διαταραχές και σε άλλες Μονάδες Ψυχικής Υγείας.

Συμμετοχή στην Εκδήλωση Παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Προγράμματος  HERO, Ρώμη 14-15/6/2019

Στις 14-15/6/2019, στελέχη της Μονάδας Γνωστικής Αποκατάστασης συμμετείχαν στην εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος που αφορούσε στη στέγαση ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στο site: http://www.housing-project.eu/index.php/el/ 


Εκδήλωση Απονομής Πιστοποιητικών "Μελέτη"

Στις 2/11/2018 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απονομής των πιστοποιητικών ολοκλήρωσης του Προγράμματος Γνωστικής Αποκατάστασης "Μελέτη" στη Μονάδα Γνωστικής Αποκατάστασης.

Στην εκδήλωση και στο πλαίσιο της διασύνδεσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας έγινε παρουσίαση του Κέντρου Ημέρας "Ηλιοτρόπιο" της ΠΕΨΑΕΕ.

Επίσκεψη επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας από το Βέλγιο


Στις 18/10/2018 επισκέφθηκε τη Μονάδα Γνωστικής Αποκατάστασης αντιπροσωπεία επαγγελματιών ψυχικής υγείας από το Βέλγιο. Η επίσκεψη διοργανώθηκε από το 4ο Ψυχιατρικό Τμήμα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και από τη Διοίκηση του Νοσοκομείυ.

Στοιχεία Κλινικής Ψυχιατρικής 2018


Στις 8/2/2018 ξεκίνησε ο 9ος κύκλος του θεωρητικού εκπαιδευτικού Προγράμματος "Στοιχεία Κλινικής Ψυχιατρικής" που διοργανώνεται από τη Μονάδα Γνωστικής Αποκατάστασης.

        Επιστημονικά υπεύθυνοι της εκπαίδευσης είναι ο Δημήτρης Κόντης, Διευθυντής Ψυχίατρος ΕΣΥ και η Αγγελική Ανδρεοπούλου, Ψυχολόγος.

        Το πρόγραμμα των μαθημάτων που πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Ομάδων της Μονάδας Γνωστικής Αποκατάστασης(Πειραιώς 114, Αθήνα) κάθε Τρίτη από τις 12-14.00 έχει ως εξής:

1.               6/2/2018: Ψυχιατρικό ιστορικό και κλινική ψυχιατρική, ψυχολογική συνέντευξη-Χρήση ψυχομετρικών εργαλείων.

Δημήτρης Κόντης, Αγγελική Ανδρεοπούλου

2.               13/2/2018: Ο ρόλος του ψυχιατρικού νοσηλευτή στη φροντίδα ασθενών με ψυχικές διαταραχές.

Στάθης Παναγιωτίδης

3.               20/2/2018:  Άνοια και ψυχικές διαταραχές οφειλόμενες σε Γενική Ιατρική Κατάσταση.       

Δημήτρης Κόντης

4.               27/2/2018: Σχιζοφρένεια και άλλες Ψυχωτικές διαταραχές

Δημήτρης Κόντης

5.               6/3/2018: Συναισθηματικές  Διαταραχές

Δημήτρης Κόντης

6.               13/3/2018: Διαταραχές Άγχους

Σπυριδούλα Βασιλούλη

7.               20/3/2018: Ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού και του επισκέπτη υγείας σε ψυχιατρικό νοσοκομείο

Μαίρη Μίρτση, Αδαμαντία Κούρτη

8.               27/3/2018: Ο ρόλος του ψυχολόγου και της θεραπευτικής ομάδας και η εφαρμογή ψυχοθεραπευτικών τεχνικών στις ψυχικές διαταραχές

Αγγελική Ανδρεοπούλου, Σπυριδούλα Βασιλούλη

9.               10/4/2018: Κατάχρηση-Εξάρτηση από Ουσίες.

Δημήτρης Κόντης, Σπυριδούλα Βασιλούλη

10.            17/4/2018: Η εφαρμογή της εργοθεραπείας σε ψυχικά ασθενείς.

Ελένη Σιέττου

11.            24/4/2018: Η επαγγελματική ηθική στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας

    Μαρία Κουλουμπή

12.       8/5/2018: Η σημασία της γνωστικής λειτουργίας στην ψύχωση

Αγγελική Ανδρεοπούλου

 

Στις 3-4/10/2019 πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση εκπαιδευτών του Προγράμματος Γνωστικής Αποκατάστασης "Μελέτη". Στην εκπαίδευση συμμετείχαν επαγγελματίες ψυχικής υγείας από Νοσοκομεία και Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης

Παρουσιάσεις-Διδακτικό Υλικό

ΚοντηςΔ_εισαγωγη.pdf
Εγχειρίδιο_εκπαιδευτή.pdf
ΚοντηςΔ_προοπτικες.pdf
Κόντης_Εξαρτήσεις_και γνωστική λετουργία 4.pdf
ΙQ__Κόντης_15Δεκ16_final.pdf
Κόντης_Εξαρτήσεις_και γνωστική λετουργία 2.pdf
Φυλλαδιο_Ιατρειου_Μελετης.pdf
Φυλλάδιο_Apr16_εκπαιδευομενου.pdf
Υπηρεσιες_1ηςΤΕΨΥ.pdf
Σχιζοφρενεια_νευραπεικονιση.pdf
Προγραμμα εκπαίδευσης Μελετη 2013.pdf
Προσκληση.pdf
Προγραμμα_Ημεριδας12Μαρ13.pdf
Νοημοσύνη_και_υγεία_27Ian17.pdf
Οπτικη_αντιληψη.pdf
Οκτ16_Νέα_Φιλαδέλφεια_Κρίσεις.pdf
ΚοντηςΔ_Σύγχρονη_αντιμετώπιση_κατάθλιψης.pdf
Κόντης_Εξαρτήσεις_και γνωστική λετουργία 3.pdf
Κόντης_Εξαρτήσεις_και γνωστική λετουργία 1.pdf
ΘεοχαρηΕ_συντελεστες_γνωστικης_δυσλειτουργιας.pdf
Βασιλουλη_πιλοτικο_Μελετη.pdf
ΒασσοςΔ_συντελεστες_γνωστικης_δυσλειτουργίας.pdf
Αποκατάσταση_εκτελεστικων_λειτουργιών_μνημης_ψυχωση.pdf
Wykes_11.pdf
ΑνδρεοπουλουΑ_γνωστικες_λειτουργιες.pdf
Kontis_14_Lancet.pdf
Αρμοδιότητες ΤΕΨΥ.pdf
Kontis_cognition_stress_final.pdf
Galletly_13CRToverview.pdf
Aνθεκτικη_καταθλιψη.pdf
160518_Μεταπτυχιακό_ΠΨΥΠΨΔ_Κοντης.pdf
24Μαρ17 _Αράχωβα_final.pdf
Biol_schizophrenia_.pdf
Kontis Rome Hero-2.pdf
160510_Διαδικασια_παραπομπης_Μελετη.pdf
120119_Cognitive_dysfunction_schizophrenia_trainees.pdf
Φυλλάδιο εκπαιδευόμενου

H Μονάδα Γνωστικής Αποκατάστασης παρουσίασε ομιλία με θέμα: "Στρες και Γνωστική Λειτουργία: Από τη Βιολογία στη Συμπεριφορά" στο 1ο Συνέδριο Ψυχοσωματικής Ιατρικής στις 11/11/2017 στην Αθήνα.

Η ομιλία βρίσκεται σε μορφή pdf στο τέλος της ιστοσελίδας.

Το νεοεκδιδόμενο περιοδικό Dialogues in Clinical Neuroscience and Mental Health  έκανε δεκτό για δημοσίευση το άρθρο της ΜΓΑ με τίτλο:

"A Cognitive Rehabilitation Program for Psychoses: Origins, Development and Perspectives"

Το άρθρο αυτό περιλαμβάνει την παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου, των συνθηκών ανάπτυξης και της δομής του Προγράμματος Γνωστικής Αποκατάστασης "Μελέτη". Mπορείτε να το διαβάσετε εδώ: https://www.obrela-journal.gr/index.php/obrela/article/view/6/4

H Μονάδα Γνωστικής Αποκατάστασης παρουσίασε διάλεξη με θέμα: "Αντιμετώπιση & αποκατάσταση της γνωστικής δυσλειτουργίας στις εξαρτήσεις"

Στο τέλος της ιστοσελίδας μπορείτε να διαβάσετε τις διαφάνειες της παρουσίασης σε 4 pdf: Εξαρτήσεις και γνωστική λειτουργία 1-3

Κείμενο στελεχών της ΜΓΑ στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών OΠΑ NEWS

H ΜΓΑ δημοσίευσε ένα κείμενο στην ηλεκτρονική εφημερίδα ΟΠΑ NEWS (Τεύχος 12ο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2016) που εκδίδεται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε άρθρο με τίτλο "Η αισθητική της πόλης" και θέμα το πώς τα κτήρια επηρεάζουν τους κατοίκους της.

Το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://issuu.com/opanews/docs/opanews_sept-oct_16/5?e=0/39571317

Opa News.pdf

Στο Εαρινό Νευροψυχιατρικό Σεμινάριο» Νευρολογικών & Ψυχιατρικών Θεμάτων,

24-26 Μαρτίου 2017, στην Αράχωβα η Μονάδα Γνωστικής Αποκατάτασης συμμετείχε με μία παρουσίαση 

με θέμα: "Γνωστική λειτουργία και μικροδομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου"

Στην ενότητα "Παρουσιάσεις-Διδακτικό Υλικό" μπορείτε να διαβάσετε την παρουσίαση σε pdf.

Παρουσίαση της Μονάδας Γνωστικής Αποκατάστασης στο

11ο Επιστημονικό Συμπόσιο Γενικής Ιατρικής, στις 27 Ιανουαρίου 2017

με θέμα: "Νοημοσύνη και Υγεία"

Στην ενότητα "Παρουσιάσεις-Διδακτικό Υλικό" μπορείτε να διαβάσετε την παρουσίαση σε pdf.

"Νοημοσύνη"

Στην ενότητα "Παρουσιάσεις-Διδακτικό Υλικό" μπορείτε να διαβάσετε σε pdf την παρουσίαση που έγινε στο ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων στις 15 Δεκεμβρίου 2016  με θέμα: "Νοημοσύνη"

10/10/2016

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Cognitive Assessment and Retraining

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγίων Αναργύρων συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: "Η κρίση στη ζωή του ατόμου και της οικογένειας"

Στην εκδήλωση αυτή έγινε ομιλία με θέμα: "Εικόνες κρίσης στην ψυχική υγεία"

Στο τέλος του site μπορείτε να διαβάσετε την παρουσίαση (Οκτ16_Νέα Φιλαδέλφεια_Κρίσεις.pdf)

Στις 24/6/2016 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η γιορτινή εκδήλωση ξενάγησης στη Μονάδα Γνωστικής Αποκατάστασης στο Γκάζι.

Συμμετείχαν πάνω από 40 άτομα που ενημερώθηκαν για τις δράσεις της Μονάδας και κυρίως για τις Ομάδες Γνωστικής Αποκατάστασης που θα αρχίσουν στη Μονάδα.

 

Τι είναι η γνωστική επανόρθωση στην ψύχωση;

Eίναι μια ψυχολογική μέθοδος που αποσκοπεί στη βελτίωση των γνωστικών δυσχερειών που εμφανίζουν άτομα με ψύχωση και αποτελείται από συνεδρίες με ειδικές ασκήσεις.

Στο τέλος της ιστοσελίδας υπάρχουν 2 άρθρα που αναφέρονται στα υπάρχοντα προγράμματα γνωστικής επανόρθωσης στην σχιζοφρένεια (Galletly 2013, Wykes 2011).

Οι διαφάνειες του μαθήματος στους φοιτητές του Παντείου που έγινε στις 19.5.2016 βρίσκονται σε μορφή pdf σττην ενότητα "Παρουσιάσεις-Διδακτικό Υλικό".

Το περιοδικό Comprehensive Psychiatry έκανε δεκτό για δημοσίευση το άρθρο των στελεχών της Μονάδας Γνωστικής Αποκατάστασης με τίτλο:

"Obsessive compulsive symptoms are associated with better functioning independently of cognition in schizophrenia"

Δείτε τον σύνδεσμο: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0010440X16300918

H Mονάδα Γνωστικής Αποκατάστασης συμμετείχε στη διδασκαλία του μαθήματος:

"Παρουσίαση αποτελεσμάτων, περιορισμών μελέτης και ερωτημάτων για περαιτέρω διερεύνηση" σε Μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών 

στο επιτυχημένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας – Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών» της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η παρουσίαση βρίσκεται σε μορφή pdf στην ενότητα "Παρουσιάσεις-Διδακτικό Έργο"

 

Η Μονάδα Γνωστικής Αποκατάστασης συμμετέχει στη συνάντηση για τη δημιουργία του Ελληνικού Συμβουλίου Εγκεφάλου (Hellenic Brain Council) που θα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15/3/2016 στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών.

Το Ελληνικό Συμβούλιο Εγκεφάλου είναι αντίστοιχο των Εθνικών Συμβουλίων Εγκεφάλου και σε ευρωπαικό επίπεδο υπάρχει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εγκεφάλου (European Brain Council).

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΩΣΗ (ελεύθερα για ανάγνωση):

1. Developing models of how cognitive improvements change functioning: Mediation, moderation and moderated mediation

Wykes T, Reeder C, Huddy V, Taylor R, Wood H, Ghirasim N, Kontis D, Landau S.

Schizophr Res. 2012 Jun;138(1):88-93. doi: 10.1016/j.schres.2012.03.020. Epub 2012 Apr 13.

 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22503640

2. A meta-analysis of cognitive remediation for schizophrenia: methodology and effect sizes.

Wykes T, Huddy V, Cellard C, McGurk SR, Czobor P.

Am J Psychiatry. 2011 May;168(5):472-85. doi: 10.1176/appi.ajp.2010.10060855. Epub 2011 Mar 15.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21406461

ΟΜΙΛΙΕΣ

 

Η ομιλία με θέμα: "Σύγχρονη αντιμετώπιση κατάθλιψης"  βρίσκεται σε μορφή pdf στο τέλος του site. 

Η ομιλία με θέμα "Φαρμακοθεραπεία ανθεκτικής κατάθλιψης" (Ανθεκτική κατάθλιψη) βρίσκεται στην ενότητα: "Παρουσιάσεις-Διδακτικό Έργο"

Γνωστική Λειτουργία και Μικροδομή της Λευκής Ουσίας του Εγκεφάλου

Δείτε το βίντεο στη διεύθυνση: 

https://www.youtube.com/watch?v=ll2ZO1ft3Mc&list=PLTNrq5FXTF7o2Egi9anH19kTT2f-9aDaD&index=2

Ομιλία στο Εαρινό Νευροψυχιατρικό Σεμινάριο

24-26 Μαρτίου 2017, Αράχοβα

Μονάδα Γνωστικής Αποκατάστασης: Παρουσίαση στην Ημερίδα του ΨΝΑ στις 16.9.2016

Δομές και υπηρεσίες 1ου, 2ου και 3ου Τομέα Ψυχικής Υγείας του Νομού Αττικής

Στο τέλος της σελίδας μπορείτε να διαβάσετε σε μορφή pdf τις δομές και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στον 1o, τον 2o και τον 3ο Τομέα Ψυχικής Υγείας του Νομού Αττικής

 

 

Την Παρασκευή 27/11/2015 στο Χειμερινό Σεμινάριο Νευρολογικών και Ψυχιατρικών θεμάτων (Πορταριά, Πήλιο), ο κύριος Δ. Κόντης παρουσίασε το θέμα: Συγχορήγηση αντιψυχωτικών: Υπάρχει θεραπευτικό όφελος στη σχιζοφρένεια?

 

 

 

Τομεακές Επιτροπές Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα και Αρμοδιότητες

Δες στην Ενότητα "Παρουσιάσεις-Διδακτικό Υλικό την παρουσίαση: Αρμοδιότητες ΤΕΨΥ

Την Παρασκευή 15/5/2015 στις 11πμ στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του ΨΝΑ  πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Δημήτρη Κόντη σε εκπαιδευόμενους νοσηλευτές των ΤΕΙ Αθήνας με θέμα: Το Ιατρείο μελέτης Γνωστικής Λειτουργίας στην Ψύχωση.


ME ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (1.4.2016)  Η ΜΟΝΑΔΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 114)

ME ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (27.11.2015) ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Τη Δευτέρα 11/5/2015 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με θέμα: Σύγχρονη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ψύχωσης που διοργανώθηκε από τη Κίνηση Αδερφών Ατόμων με ψυχικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας της ΠΕΨΑΕΕ. Μπορείτε να δείτε αποσπάσματα της συνάντησης στο: https://www.youtube.com/watch?v=_DCk8md_lK0

Το Ιατρείο Μελέτης συμμετείχε στο Σεμιναριο Νευρολογων-Ψυχιάτρων με παρουσίαση που είχε ως θέμα: Φαρμακολογική ενίσχυση της αντιψυχωτικής αγωγής στη σχιζοφρένεια ,Καλαματα, 11-14 Ιουνιου 2015.

21ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας

Το Ιατρείο Μελέτης διοργάνωσε στρογγυλή τράπεζα με θέμα:

 " Η γνωστική δυσλειτουργία στις ψυχικές διαταραχές" στο πλαίσιο του 21ου Επιστημονικού Συνεδρίου Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας που  πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Συνεδριακό Κέντρο στην Αθήνα από 8-10 Μαϊου 2015.

Στη στρογγυλή τράπεζα 6 φοιτητές  Ιατρικής  παρουσίασαν με ιδιαίτερη επιτυχία θέματα που αφορούν στα γνωστικά ελλείμματα που εμφανίζονται στην ψύχωση, στη διπολική διαταραχή, στην κατάθλιψη, στις αγχώδεις διαταραχές και αναφέρθηκαν στην αντιμετώπιση των γνωστικών ελλεμμάτων.

Το Ιατρείο Μελέτης συμμετείχε στη διδασκαλία των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πρόγραμμα: "Προαγωγή Ψυχικής Υγείας-Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών" που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζοντας το θέμα: "Ερευνητική Μεθοδολογία"

THE LANCET

Γράμμα στελεχών του Ιατρείου δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό THE LANCET 

Το διεθνές ιατρικό περιοδικό The Lancet (Lancet. 2014 Aug 2;384(9941):400 δημοσίευσε γράμμα προς τον εκδότη με συγγραφείς τους  Δημήτρη Κόντη, Ειρήνη Θεοχάρη, Ελευθερία Τσάλτα.

Το συγκεκριμένο γράμμα σχολιάζει ένα πρόσφατο πρωτότυπο άρθρο του περιοδικού Τhe Lancet που αναφέρεται στην αποτελεσματικότητα της γνωσιακής θεραπείας στην σχιζοφρένεια. Το γράμμα επισημαίνει ότι χρειάζεται προσοχή στην ερμηνεία των ευρημάτων παρόμοιων ερευνών ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία λανθασμένων προσδοκιών στους ασθενείς σχετικά με τη θεραπεία τους. Τέτοιες λανθασμένες προσδοκίες μπορούν  να οδηγήσουν τους ασθενείς ακόμη και στο να διακόψουν τα αντιψυχωτικά φάρμακα που λαμβάνουν.

Να σημειωθεί ότι το περιοδικό The Lancet είναι το δεύτερο σε απήχηση ιατρικό περιοδικό παγκοσμίως με συντελεστή απήχησης (impact factor) 39.06.

Μπορείτε να διαβάσετε το γράμμα στο σύνδεσμο:http://download.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140673614612721.pdf?id=gaaY-nZSOzdxjgOitaWEu

. Εναλλακτικά, το γράμμα επισυνάπτεται με τη μορφή pdf στο τέλος της ιστοσελίδας μας.

 

Apply-for-Graduation-in-US-Universities-for-Undergrad

Απονομή πιστοποιητικών "Μελέτη"

 Την Παρασκευή 15/5/2015    έγινε η απονομή των πιστοποιητικών εκπαίδευσης στο "Μελέτη" στους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτές στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής 

Πρώτη φάση διάχυσης "Μελέτη" εκτός ΨΝΑ 

Στις 23-25/9/2014, από 9πμ-1μμ στα ΚΕΚ του νοσοκομείου (Λ. Αθηνών 374, Χαϊδάρι) πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση της διάχυσης του Προγράμματος "Μελέτη" εκτός του ΨΝΑ με την εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας που εργάζονται εκτός ΨΝΑ.

Στην τριήμερη αυτή εκπαίδευση αυτή συμμετείχαν ενδιαφερόμενοι ψυχολόγοι ή εργοθεραπευτές που εργάζονται σε Ψυχιατρικές Κλινικές Γενικών Νοσοκομείων ή Κέντρα Ψυχικής Υγείας του Νομού Αττικής.

Στις 21 Νοεμβρίου 2013 ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο τρίτος κύκλος θεωρητικής εκπαίδευσης.

Κατάρτιση εκπαιδευτών "Μελέτη" στο ΨΝΑ

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 άρχισε το πρόγραμμα κατάρτισης εκπαιδευτών του "Μελέτη" και θα διαρκέσει τρεις μέρες. Η εκπαίδευση αφορά επαγγελματίες ψυχικής υγείας που εργάζονται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και ενδιαφέρονται να μάθουν και να εφαρμόσουν το Πρόγραμμα Γνωστικής Επανόρθωσης "Μελέτη".Ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος κύκλος εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν στις 17-19 Σεπτεμβρίου 2013, στις 22-24 Οκτωβρίου και στις 19-21 Νοεμβρίου 2013

Η εκπαίδευση  περιελάμβανε: 

1. Θεωρητική εκπαίδευση πάνω στις γνωστικές λειτουργίες στην ψύχωση

2. Πρακτική εκπαίδευση στη χορήγηση του Προγράμματος "Μελέτη".

Το αναλυτικό Πρόγραμμα της εκπαίδευσης για το 2013, που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο ΚΕΚ του ΨΝΑ από τις 9.00-13.00, επισυνάπτεται ως αρχείο pdf στο τέλος της παρούσας  ιστοσελίδας.

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης δόθηκε πιστοποιητικό και διανεμήθηκε το εγχειρίδιο του εκπαιδευτή.Θα ακολουθήσει ανακοίνωση για την πραγματοποίηση και νέων κύκλων. 

Δημοσκόπηση: Τι πιστεύετε, πρέπει να κλείσει το ΨΝΑ?

Αντιγράψτε (copy + paste) το παρακάτω link στον browser σας ή απλά μαυρίστε το και με δεξί click μεταφερθείτε στη σελίδα για να ψηφίσετε:

http://www.micropoll.com/a/mpview/1138098-3787124


Δραστηριότητα Μονάδας Γνωστικής Αποκατάστασης

Κλινική  δραστηριότητα

         Το 2016 το Ιατρείο μετεξελίχθηκε σε Μονάδα Γνωστικής Αποκατάστασης και στον Πίνακα 1 φαίνεται η προσέλευση των εκπαιδευόμενων της Μονάδας το έτος 2019.  Όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία, η Μονάδα Γνωστικής Αποκατάστασης στρέφεται στην κοινότητα. 

   Το 2015, το Ιατρείο πραγματοποίησε 904 συνεδρίες αξιολόγησης και εκπαίδευσης. Από αυτές:  149 σε  ασθενείς που παραπέμφθηκαν από ενδονοσοκομειακά τμήματα του ΨΝΑ, 454 σε ασθενείς που παραπέμφθηκαν από εξωτερικές δομές του ΨΝΑ και σε 301 εξωτερικούς ασθενείς.

 Το 2014 το Ιατρείο πραγματοποίησε 1545 συνεδρίες αξιολόγησης και εκπαίδευσης σε ασθενείς που παραπέμφθηκαν από όλα σχεδόν τα τμήματά του. Εφόσον το Ιατρείο  λειτουργεί 3 φορές την εβδομάδα, κατά τις 52 εβδομάδες λειτουργίας του (260 εργάσιμες ημέρες) πραγματοποιήθηκαν 5.94 συνεδρίες/ημέρα λειτουργίας. Η διάρκεια κάθε συνεδρίας είναι τουλάχιστον μία ώρα.

    Το 2013 το Ιατρείο πραγματοποίησε 532 συνεδρίες αξιολόγησης και εκπαίδευσης σε 33 άτομα που παραπέμφθηκαν από όλα σχεδόν τα τμήματά του. Εφόσον το Ιατρείο  λειτουργεί 3 φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο του 2013 δεν λειτούργησε λόγω θερινών αδειών, κατά τις 48 εβδομάδες λειτουργίας του (144 εργάσιμες ημέρες) πραγματοποιήθηκαν 3.7 συνεδρίες/ημέρα λειτουργίας. Η διάρκεια κάθε συνεδρίας είναι τουλάχιστον μία ώρα. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα «Μελέτη» αποβλέπει στην εξατομικευμένη ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ατόμων με ψύχωση που είναι μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία.


Στατιστικά Στοιχεία Λειτουργίας Μονάδας Γνωστικής Αποκατάστασης 2019

Συνεδρίες: 963

Επισκέπτες: 83 (44 άνδρες, 39 γυναίκες)

Εκτός ΨΝΑ: 72 (40 άνδρες, 32 γυναίκες)


Ερευνητική  δραστηριότητα

Δραστηριότητες ΜΓΑ_Ιουνιος_20_El.pdf

 Δραστηριότητα εκτός ΨΝA

1. Συγγραφή κειμένου για την εφημερίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ΟΠΑ News

Δημήτρης Κόντης & Ειρήνη Θεοχάρη

Κείμενο σχετικά με την επίδραση των κτηρίων στον άνθρωπο στο άρθρο με τίτλο: "Η Αισθητική της πόλης".

ΟΠΑ NEWS, Τεύχος 12ο, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2016.

2. Συγγραφή κεφαλαίου στο περιοδικό: Directions in Psychiatry, το οποίο απευθύνεται σε ψυχιάτρους των ΗΠΑ και του Καναδά και παρέχει αναγνωρισμένη από την Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία συνεχιζόμενη Ιατρική εκπαίδευση

Kontis D, Theochari E., Ritsner, M. . Adjunctive Pharmacological Agents in the Treatment of Schizophrenia   Directions of Psychiatry 2015 (Part 3,Vo. 35, ), Hatherleigh Press, New York, US.

3. Συγγραφή κεφαλαίου στο περιοδικό: Directions in Psychiatry, το οποίο απευθύνεται σε ψυχιάτρους των ΗΠΑ και του Καναδά και παρέχει αναγνωρισμένη από την Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία συνεχιζόμενη Ιατρική εκπαίδευση

Kontis D, Wykes T. Cognitive Remediation Therapy in Psychosis: Which factors affect treatment benefit?  Directions of Psychiatry 2013 (Part 3, November), Hatherleigh Press, New York, US.

4. Συγγραφή κεφαλαίου στο περιοδικό: Directions in Psychiatry, το οποίο απευθύνεται σε ψυχιάτρους των ΗΠΑ και του Καναδά και παρέχει αναγνωρισμένη από την Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία συνεχιζόμενη Ιατρική εκπαίδευση

Dimitrios Kontis,  Eirini Theochari,  Michael S Ritsner,  Antipsychotic Polypharmacy in Psychosis. Directions of Psychiatry (in press), Hatherleigh Press, New York, US.

5. Συγγραφή κεφαλαίου στο περιοδικό: Directions in Psychiatry, το οποίο απευθύνεται σε ψυχιάτρους των ΗΠΑ και του Καναδά και παρέχει αναγνωρισμένη από την Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία συνεχιζόμενη Ιατρική εκπαίδευση

Dimitrios Kontis,  Eirini Theochari,  E;eftheria Tsaltas,  Pharmacological Enhancement of Cognition in Schizophrenia . Directions of Psychiatry (in press), Hatherleigh Press, New York, US.

6.         Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Σισμανόγλειου νοσοκομείου

Το Νευροψυχολογικό επίπεδο Ανάλυσης της Ψύχωσης

Δ. Κόντης

7.         Συμμετοχή στη διδασκαλία του μαθήματος της Ψυχοφυσιολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Δ. Κόντη, (6 μαθήματα στο εαρινό εξάμηνο -2016)

8.         Συμμετοχή στη διδασκαλία του μαθήματος της Ψυχοφυσιολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Δ. Κόντης, Ε. Θεοχάρη (6 μαθήματα στο εαρινό εξάμηνο 2014-2015)

9.         Συμμετοχή στη διδασκαλία του μαθήματος της Ψυχοφυσιολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Δ. Κόντης, Ε. Θεοχάρη (6 μαθήματα στο εαρινό εξάμηνο 2013-2014)

10.         Συμμετοχή στη διδασκαλία του μαθήματος της Ψυχοφυσιολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Δ. Κόντης, Ε. Θεοχάρη (6 μαθήματα στο εαρινό εξάμηνο 2012-2013)


Άλλες δραστηριότητες

Α. Συνεργασία με Πανεπιστημιακές Κλινικές ή Τμήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού

Α1. Τμήμα Ψυχολογίας, Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, King’s College London, UK.

 Α2. Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας, 1η Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο