ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αν θέλετε να σχολιάσετε, κάντε κλικ στο σύνδεσμο που υπάρχει στην αρχή  του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στο BLOG
 • ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Απεργία των Δικαστικών για τις περικοπές στη δικαιοσύνη Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013http://dikastis.blogspot.gr/2013/11/blog-post_6041.htmlΔιεθνήΠορτογαλία: Απεργία των Δικαστικών για τις περικοπές στη δικαιοσύνηΔικαστικοί Λειτουργοί διαδήλωσαν στη Λισαβόνα για ...
  Αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2014, 3:04 π.μ. από το χρήστη dikastis gr
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΕ ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013http://dikastis.blogspot.gr/2013/11/blog-post_5843.htmlΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΠειραιάς, 8 Νοεμβρίου 2013ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ...
  Αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2014, 2:50 π.μ. από το χρήστη dikastis gr
 • Πέρασαν ξανά μαχαίρι στα δικαστήρια Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013http://dikastis.blogspot.gr/2013/11/blog-post_7473.htmlΒασιλική Κόκκαλη17/11/201320:46Τεστ ασφαλείας στην Ευελπίδων κατέδειξε για άλλη μια φορά ...
  Αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2014, 2:49 π.μ. από το χρήστη dikastis gr
 • Το ΣτΕ εγκαινιάζει την ηλεκτρονική επίδοση δικαστικών εγγράφων Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013http://dikastis.blogspot.gr/2013/11/blog-post_7837.htmlΜε στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση πολιτών, επιχειρήσεων και δημόσιων φορέωνΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  12/11/2013 21:17 ...
  Αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2014, 2:42 π.μ. από το χρήστη dikastis gr
 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013http://dikastis.blogspot.gr/2013/11/blog-post_7068.htmlΔελτίο ΤύπουΚατηγορία: Δελτία Τύπου, Αρχική Σελίδα | Ημ/νία Δημοσίευσης : 8/11/2013Δήλωση Υπουργού Δικαιοσύνης ...
  Αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2014, 2:36 π.μ. από το χρήστη dikastis gr
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 5 από 41. Προβολή περισσότερων »

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Απεργία των Δικαστικών για τις περικοπές στη δικαιοσύνη

αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2014, 3:04 π.μ. από το χρήστη dikastis gr

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

http://dikastis.blogspot.gr/2013/11/blog-post_6041.html

Διεθνή

Πορτογαλία: Απεργία των Δικαστικών για τις περικοπές στη δικαιοσύνη
Δικαστικοί Λειτουργοί διαδήλωσαν στη Λισαβόνα για “ένα αξιοπρεπές δικαστικό σύστημα”
26/11/2013 11:43   
Έξω από το δικαστικό μέγαρο της Λισσαβόνας διαδήλωσαν οι δικαστές στην Πορτογαλία, διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2014 και έχουν κυρίως
στόχο την Δικαιοσύνη.
Από την απεργία προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας, καθώς πολλές δίκες αναβλήθηκαν, μολονότι δεν σταμάτησε η παροχή βασικών υπηρεσιών.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

http://www.lawnet.gr/news/portogalia-apergia-ton-dikastikon-gia-tis-perikopes-sti-dikaiosuni-31449.html

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΕ ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2014, 2:50 π.μ. από το χρήστη dikastis gr

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013

http://dikastis.blogspot.gr/2013/11/blog-post_5843.html

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ


Πειραιάς, 8 Νοεμβρίου 2013


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
 ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
 ΣΕ ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Η υπόθεση της μεταστέγασης των Δικαστηρίων του Πειραιά είναι ένα τεράστιο ζήτημα που επί 25 και πλέον έτη απασχολεί τους δικηγόρους, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας δικαστικού μεγάρου, όπου η απονομή της δικαιοσύνης θα γίνεται σε συνθήκες σύγχρονες, αξιοπρεπείς, ασφαλείς και λειτουργικές.

Πρόσφατα η Γενική Συνέλευση των Δικηγόρων Πειραιώς αποφάσισε, ότι δεν είναι επιθυμητή η μεταστέγαση των Δικαστηρίων στο κτήριο της οδού Θηβών, όπως είχε αποφασισθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά σε άλλη εγκατάσταση που να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Πειραιά, πληρώντας βεβαίως, εύλογα, τις ανωτέρω προϋποθέσεις.
Ευθυγραμμιζόμενη με την πρόσφατη εντολή της Γενικής Συνέλευσης και επιχειρώντας την υλοποίηση των αποφάσεών της η διοίκηση του Δ.Σ.Π. συνέστησε άμεσα επιτροπή, προκειμένου να εξευρεθεί και προταθεί στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης κάποια εναλλακτική βιώσιμη λύση για τη μεταστέγαση των Δικαστηρίων και να μην αρκεσθεί ο Δ.Σ.Π.  στην ήδη ανακοινωθείσα προς το Υπουργείο αντίθεση του με τη μεταστέγαση στο κτήριο της οδού Θηβών.
         Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, ένα ζήτημα τόσο σοβαρό αποτέλεσε αφορμή για κάποιους που ουδέποτε η δράση και παρουσία τους τιμήθηκε ή εκτιμήθηκε από τους συναδέλφους τους, προφασιζόμενοι το ενδιαφέρον τους για το κτιριακό ζήτημα, να επιδίδονται καθημερινώς σε αγώνα κατασυκοφάντησης της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, λασπολογώντας, διαδίδοντας ανακρίβειες, παραπληροφορώντας και αναζητώντας σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, πρόσφορο πεδίο για τη διασπορά των χαοτικών τους πεποιθήσεων.
Ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά έχω την υποχρέωση και το καθήκον να καταγγείλω, αλλά και να αποτρέψω κάθε εγχείρημα δημιουργίας εμφυλιοπολεμικού κλίματος στις τάξεις των Δικηγόρων με προφανή προεκλογικό προσανατολισμό. Ξεκαθαρίζω δε, ότι οι δικηγόροι δεν έχουν ανάγκη από αυτόκλητους σωτήρες, ούτε από ανομιμοποίητες  ευκαιριακές συσπειρώσεις ομάδων που με τη δράση τους επιχειρούν την αυτοϊκανοποίηση της προβολής τους, περιφερόμενοι ένθεν και κείθεν λοιδορώντας και υποβαθμίζοντας την παρουσία του μεγαλύτερου επιστημονικού φορέα της πόλης. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά κατά την τελευταία εξαετία έχει να επιδείξει μέγιστο έργο, τόσον σχετικό με τη δομή, οργάνωση και λειτουργία του ίδιου του Συλλόγου, όσον και δια των συνεργασιών του με τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης (επιμελητήρια, ιατρικός σύλλογος) για ζητήματα που αφορούσαν στη λειτουργία, τα προβλήματα και τον πολιτισμό της ίδιας της πόλης του Πειραιά, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο και ασκώντας συχνά παρεμβάσεις και τομές που υπερέβαιναν τους περιορισμούς της δομής ενός Ν.Π.Δ.Δ. Το έργο λοιπόν αυτό δεν ακυρώνεται από περιφερόμενους προεκλογικούς θιάσους και «κύμβαλα αλαλάζοντα», αλλά  θα κριθεί από τους δικηγόρους και την κοινωνία του Πειραιά.     
 Τέλος επισημαίνω την επιπολαιότητα και την αφέλεια με την οποία οι παραπάνω αναπαράγουν τις άνευ ουδεμίας έγγραφης δεσμεύσεως υποσχέσεις της δημοτικής αρχής, προτείνοντας σε αγαστή σύμπνοια μ’ αυτήν την θνησιγενή λύση της μετεγκατάστασης των Δικαστηρίων σε εγκαταλελειμμένα ερείπια της προηγούμενης τεσσαρακονταετίας, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις στέγασης δημοσίων υπηρεσιών και μάλιστα δικαστικών.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΠ
Στέλιος Μανουσάκης

Πέρασαν ξανά μαχαίρι στα δικαστήρια

αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2014, 2:49 π.μ. από το χρήστη dikastis gr

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013

http://dikastis.blogspot.gr/2013/11/blog-post_7473.html

Βασιλική Κόκκαλη17/11/201320:46Τεστ ασφαλείας στην Ευελπίδων κατέδειξε για άλλη μια φορά το διάτρητο σύστημα προστασίας, που ουσιαστικά αφήνει εκτεθειμένους πολίτες και λειτουργούς της Δικαιοσύνης

Αν το προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη, όπως έλεγε ο Ζίγκμουντ Φρόιντ, τότε ποια είναι τα προαπαιτούμενα για την ορθή λειτουργία και την απονομή της; Και ποιες είναι οι συνθήκες εκείνες κάτω από τις οποίες οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης μπορούν ανεπηρέαστοι να ασκούν τα υψηλής σπουδαιότητας καθήκοντά τους; Η δική μας πάντως ευνομούμενη Πολιτεία φαίνεται πως δεν είναι σε θέση να διαμορφώσει ούτε καν ένα περιβάλλον ασφάλειας για έναν από τους πυλώνες της Δημοκρατίας: τη Δικαιοσύνη.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Το ΣτΕ εγκαινιάζει την ηλεκτρονική επίδοση δικαστικών εγγράφων

αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2014, 2:42 π.μ. από το χρήστη dikastis gr

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013

http://dikastis.blogspot.gr/2013/11/blog-post_7837.html

Με στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση πολιτών, επιχειρήσεων και δημόσιων φορέων

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  12/11/2013 21:17

Το Συμβούλιο της Επικρατείας γίνεται το πρώτο δικαστήριο της χώρας που ξεκινά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής επίδοσης δικαστικών εγγράφων τα οποία θα φέρουν ψηφιακή υπογραφή.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος του ΣτΕ, κ. Σωτήρης Ρίζος θα συναντηθούν το πρωί της Τετάρτης στο κτίριο του ΣτΕ, όπου θα παρακολουθήσουν την διαδικασία ηλεκτρονικής επίδοσης δικαστικών εγγράφων.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ
================
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ

αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2014, 2:36 π.μ. από το χρήστη dikastis gr

Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

http://dikastis.blogspot.gr/2013/11/blog-post_7068.html


Δελτίο Τύπου

Κατηγορία: Δελτία Τύπου, Αρχική Σελίδα | Ημ/νία Δημοσίευσης : 8/11/2013
Δήλωση Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπου Αθανασίου για την επίθεση με μαχαίρι σε βάρος δικαστικής υπαλλήλου στο Πρωτοδικείο Αθήνας.
Την απόπειρα ανθρωποκτονίας με μαχαίρι σε βάρος δικαστικής υπαλλήλου από αλλοδαπό στο Πρωτοδικείο Αθήνας καταδίκασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.


Το περιστατικό σημειώθηκε  σήμερα  στις 11 το πρωί εντός του 28ου τακτικού ανακριτικού γραφείου, που βρίσκεται στο κτίριο 10 της πρώην Σχολής Ευελπίδων.  Ο 37χρονος αλλοδαπός ιρανικής καταγωγής,  επιτέθηκε αναίτια με μαχαίρι εναντίον της γραμματέως  και την τραυμάτισε σοβαρά στο κεφάλι, και την πλάτη. Εξέτιε από 15.8.2013 ποινή φυλάκισης ενός έτους στο Κατάστημα Κράτησης Χίου για παράβαση του νόμου περί όπλων και του νόμου περί αλλοδαπών. Απολύθηκε με όρους στις 25.10.2013  και για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο βρέθηκε στα ανακριτικά γραφεία.

Ο δράστης συνελήφθη και η υπάλληλος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου μετέβη αμέσως ο Υπουργός Δικαιοσύνης για να πληροφορηθεί για την κατάσταση της υγείας της.

Μετά την ενημέρωση που είχε από τους θεράποντες ιατρούς, ο κ. Αθανασίου δήλωσε:
«Η κατάσταση της υγείας της βαίνει καλώς. Εκφράζω την αμέριστη συμπαράσταση μου στην ίδια και την οικογένειά της.  Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή φύλαξη των Δικαστικών Καταστημάτων και την προστασία των δικαστικών υπαλλήλων και των λειτουργών της Δικαιοσύνης».ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ συμπαράστασης στη δικ. υπάλληλο, γραμματέα της 28ης Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
08/11/2013
                       ΕΝΩΣΗ
   ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
               ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
            (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
                   ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
      ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
                               Τ.Κ. 101 71
                                                                                   Αθήνα 8 Νοεμβρίου 2013
                                                                                   Αρ. Πρωτ. 134


          ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς την δικαστική υπάλληλο – γραμματέα της 28ης Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών και της ευχόμαστε ολόψυχα γρήγορη ανάρρωση.
Καταδικάζουμε την εις βάρος της απρόκλητη εγκληματική ενέργεια, η οποία προστίθεται στη σειρά των αλλεπάλληλων και συχνών επιθέσεων εναντίον της Δικαιοσύνης (εκρηκτικός μηχανισμός στα γραφεία της Ένωσής μας, βομβιστικές ενέργειες σε κατοικίες Δικαστικών Λειτουργών και σε Δικαστικά Καταστήματα).
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ολιγωρία των αρμοδίων και για την μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας, παρά την υποβολή από μέρους μας  επανειλημμένων σχετικών αιτημάτων και παρά την συνέχιση παρόμοιων ανησυχητικών και επικίνδυνων ενεργειών.
Ως ένδειξη διαμαρτυρίαςαποφασίζουμε τη διακοπή συνεδριάσεων των Δικαστηρίων όλης της χώρας, την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013, από ώρα 10:00 έως 15:00.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, Δικαστές και Εισαγγελείς, να συμμετάσχουν.


                                   Για το Διοικητικό Συμβούλιο

     Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ               ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
    ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗΣ                                                   ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΩΝ
Τραυματισμός δικαστικής υπαλλήλου εντός του γραφείου της στο Πρωτοδικείο Αθηνών την 8-11-2013
                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή το περιστατικό του τραυματισμού την 8-11-2013, γραμματέως Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών, από άτομο που εισήλθε στο ανακριτικό γραφείο κατά τις εργάσιμες ώρες, φέροντας μαχαίρι το οποίο και χρησιμοποίησε για να επιτεθεί στη δικαστική υπάλληλο, ευρίσκεται στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να επανέλθει σε όσα –δυστυχώς προφητικά- είχε διαλάβει στις επιστολές που είχε αποστείλει την 16-10-2012 : (α) στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και προστασίας του πολίτη, (β) στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, (γ) στην Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Αθηνών και (δ) στη Διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με αφορμή τότε τη θανάτωση με πυροβολισμό κατηγορουμένου από αντίδικό του, έξω από άλλο ανακριτικό γραφείο του ίδιου Δικαστηρίου την 15-10-2012.
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπογραμμίζει ότι περιστατικά σαν το σημερινό, το δεύτερο σε διάστημα ενός (1) έτους, αναδεικνύουν την εγκατάλειψη από την Πολιτεία των δικαστικών λειτουργών, των υποδομών απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και των συμμετεχόντων με διάφορες ιδιότητες στο έργο τούτο (νομικών παραστατών, δικαστικών γραμματέων κ.λπ.), καθώς και των διαδίκων-πολιτών, στο έλεος του κοινού εγκλήματος, χωρίς οιαδήποτε αξιόλογη μέριμνα να λαμβάνεται, για τη στοιχειώδη ασφάλεια και την προστασία τους, όπως δυστυχώς προκύπτει εκ του αποτελέσματος.
Περιστατικά τέτοια αναιρούν ουσιωδώς τη δυνατότητα απονομής της Δικαιοσύνης υπό συνθήκες νηφαλιότητας, γεννούν και συντηρούν ανασφάλεια στους δικαστικούς λειτουργούς, τους εργαζόμενους στο χώρο των Δικαστηρίων, τους δικηγόρους, τους διαδίκους κ.λπ., δημιουργούν την εντύπωση ότι η εγκληματική δράση, η αυθαιρεσία και η αυτοδικία είναι πρακτική ανεκτή και υλοποιήσιμη ακόμη και μέσα στο χώρο των Δικαστηρίων και αναδεικνύουν σε πλημμελή και εντελώς ακατάλληλα τα όποια μέτρα ασφαλείας υποτίθεται ότι έχουν ληφθεί από τα αρμόδια Υπουργεία που έχουν την ευθύνη της διάθεσης φυλακτικού προσωπικού για τις εγκαταστάσεις των Δικαστηρίων και της εξασφάλισης του στοιχειωδώς αναγκαίου εξοπλισμού για τον αποτελεσματικό έλεγχο των εισερχομένων προσώπων σε αυτά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή  το περιστατικό της 15-10-2012, μετά από διαβήματα, (i) από μεν το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης διατέθηκε απλώς μέσω του κατά τόπον αρμοδίου Αστυνομικού Τμήματος ένας (1) αστυνομικός ανά κτίριο των Δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ο οποίος –συνήθως χωρίς ειδική εκπαίδευση ή επαρκή εμπειρία- αδυνατεί να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο στους εισερχομένους στο κτίριο της εποπτείας του, ενώ (ii) από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ουδεμία υποδομή εξασφαλίστηκε, που θα επέτρεπε τον υποτυπώδη –έστω- έλεγχο των προτιθέμενων να εισέλθουν στα κτίρια των εν λόγω Δικαστηρίων προσώπων (λ.χ. φορητά μηχανήματα ελέγχου μεταλλικών αντικειμένων ή όπλων, τοποθέτηση μπάρας ελέγχου των εισερχομένων στα κτίρια και διαπίστωση ότι όντως έχουν κάποια εργασία εκεί ή ιδιότητα σχετική με την υπηρεσία κ.λπ.).
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος διαμαρτύρεται έντονα για την παρατεταμένη αβελτηρία των αρμοδίων υπηρεσιών να λάβουν καίρια μέτρα για τη δέουσα προστασία των δικαστικών λειτουργών και λοιπών εμπλεκομένων με το έργο της απονομής της Δικαιοσύνης και την ασφάλεια των συναφών εγκαταστάσεων, παρά τα επανειλημμένα ήδη αιματηρά περιστατικά στο ίδιο, μάλιστα, Δικαστήριο, καλεί τις υπηρεσίες αυτές άμεσα να λάβουν τα αναγκαία μέτρα και επισείει τον κίνδυνο να αποτελέσει η στάση αυτή των αρμοδίων την αιτία να καταστεί ανέφικτη  η απονομή της Δικαιοσύνης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και όσα προσήκουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

                          Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

               Ο Πρόεδρος                         O Γεν. Γραμματέας

       Κωνσταντίνος Τζαβέλλας             Δημήτριος Ζημιανίτης
       Αντεισαγγελέας Εφετών              Εισαγγελέας Πρωτοδικών   


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
        Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα
             Τηλ. 210-33.98.270, 71


 
Αθήνα, 8.11.2013

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣΑ, ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑΣ


Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει τη βαθιά λύπη του για την επίθεση με μαχαίρι στη Γραμματέα της 28ης Ανακρίτριας στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. 
Δυστυχώς, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αφού όλοι θυμόμαστε, μεταξύ πολλών άλλων, τόσο τη δολοφονία συμπολίτη μας και το βαρύτατο τραυματισμό ενός ακόμη πριν από ένα χρόνο, στο κτήριο 9 του Πρωτοδικείου Αθηνών, όσο και την πρόσφατη τρομοκρατική απόπειρα που σημειώθηκε στο κτήριο 6 του Δικαστηρίου. 
Γεγονότα όπως τα ανωτέρω καταδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών και μέτρων φύλαξης στους χώρους των Δικαστηρίων, με άμεσο αντίκτυπο στον τομέα της ασφάλειας για όλους εκείνους οι οποίοι ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή τυγχάνει να διέρχονται από τους χώρους αυτούς – δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι και απλοί πολίτες. 
Με πλήρη συνείδηση ότι στη θέση των θυμάτων μπορεί αύριο να είναι κάποιος από εμάς α) δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους δικαστικούς υπαλλήλους και σε όλους όσους εργάζονται υπό ιδιαίτερα αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, προκειμένου, παρά την εγκληματική αδιαφορία της Πολιτείας, η απονομή της Δικαιοσύνης να είναι ακόμα δυνατή, β) καλούμε για ακόμα μια φορά την Ελληνική Πολιτεία να λάβει, όπως έχει υποχρέωση, όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους των Δικαστηρίων και τη διασφάλιση των συλλειτουργών στην απονομή της Δικαιοσύνης από πράξεις βίας και, εν γένει, από παράνομες ενέργειες ή από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στο έργο τους, γ) θέτουμε εαυτούς στη διάθεση των αρμοδίων φορέων προκειμένου να συμβάλουμε και εμείς με όποιο τρόπο μπορούμε, όπως άλλωστε διαχρονικά πράττουμε μέχρι σήμερα, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του σοβαρότατου ζητήματος της ασφάλειας αλλά και όλων των πρακτικών προβλημάτων που ταλανίζουν το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης και δυσχεραίνουν την άσκηση των καθηκόντων όλων όσων εμπλέκονται καθημερινά με αυτό.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Πρωτοδικείο Αθηνών - Π. Σχολή Ευελπίδων κτίριο 13 γραφείο 201 T.K. 11362, Τηλ: 210-8253646210-8253649,210-8826464210-8625016 ή 210-8625522 εσωτερικό 350, Fax210-8826172
http://www.odye.gr  email:info@odye.gr

ΑΘΗΝΑ, 08/11/2013
Αρ. Πρωτ. 48

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ  -  Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α

Προς: ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοιν.: ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ – ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΔΥΕ

Για άλλη μια φορά ο χώρος εργασίας μας, ο χώρος των Δικαστηρίων, γίνεται χώρος εγκληματικής ενέργειας. Η επίθεση με μαχαίρι σε συνάδελφο του Πρωτοδικείου Αθήνας, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από γεγονότα, όπως η εκτέλεση μελών του Δικαστηρίου στα Ιωάννινα, η εκτέλεση του κατηγορουμένου στο ΜΟΔ του Πειραιά προ ετών, η εκτέλεση κατηγορουμένου στην Ανάκριση της Ευελπίδων πέρσι, η έκρηξη βομβών στη Θεσσαλονίκη  και στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας, σε ώρα εργασίας, η αποστολή πακέτου βόμβας στην Ορεστιάδα με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό συναδέλφου και η πρόσφατη αποστολή επιστολής - βόμβας στο Πρωτοδικείο Αθήνας, είναι μερικά από αυτά.

Δηλώνουμε την αμέριστη και με κάθε τρόπο συμπαράσταση στη συνάδελφο και την οικογένειά της, καταδικάζουμε την απρόκλητη επίθεση σε βάρος της συναδέλφου και θέτουμε και πάλι στους αρμοδίους το θέμα ασφάλειας και φύλαξης των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας, για λογαριασμό όλων των εργαζομένων στο χώρο της δικαιοσύνης αλλά και των πολιτών.

Αποφασίζουμε διακοπή συνεδριάσεων και εργασιών στα Δικαστήρια όλης της χώρας τη Δευτέρα 11/11/2013 από ώρα 10:00 έως τη λήξη της βάρδιας και συγκεντρώσεις σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν συμβολικές ολιγόλεπτες καταλήψεις των εισόδων των δικαστικών κτηρίων πριν την έναρξη των συνεδριάσεων.

Για το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε.

Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας 
ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΤΣΟΣ

Κατηγορούμενος μαχαίρωσε γραμματέα στο Πρωτοδικείο Αθηνών

αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2014, 2:34 π.μ. από το χρήστη dikastis gr

Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

http://dikastis.blogspot.gr/2013/11/blog-post_5576.html

Η επίθεση σημειώθηκε στο κτίριο όπου στεγάζονται τα ανακριτικά γραφεία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  11:17 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  12:07

Επίθεση με μαχαίρι εναντίον γραμματέως σημειώθηκε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί στο Κτίριο 10 των δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης είναι Ιρανός ο οποίος κατηγορείται για υπόθεση ναρκωτικών και μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. 

Το πρωί πήγε στο γραφείο της 28ης ανακρίτριας προκειμένου να πάρει σχετική διάταξη που τον αφορούσε. Αφού ζήτησε το έγγραφο επιτέθηκε με μικρό αναδιπλούμενο μαχαίρι – άγνωστο πώς είχε καταφέρει να το περάσει από τον έλεγχο – στη γραμματέα τη στιγμή που γύρισε την πλάτη της για να βρει και να του το δώσει. 

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και η τραυματισμένη γραμματέας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Άρειος Πάγος: Πρόταση χωρισμού του Εφετείου Αθηνών σε δύο τμήματα

αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2014, 1:54 π.μ. από το χρήστη dikastis gr

http://dikastis.blogspot.gr/2013/10/blog-post_8264.htmlΣάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013


Με το χωρισμό του Εφετείου σε Πολιτικό και Ποινικό Τμήμα συμφωνούν οι δικαστές
11/10/2013 12:57
Με την πρόταση του Προέδρου του Αρείου Πάγου, κ. Μ.Θεοχαρίδη, για χωρισμό του Εφετείου Αθηνών σε δύο τμήματα, συμφώνησαν οι δικαστικοί λειτουργοί του μεγαλύτερου Εφετείου της χώρας.

Ο κ. Θεοχαρίδης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Εφετείο Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του Εφετείου, κ. Χ. Μαχαίρα, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα λειτουργίας και οργάνωσης του δικαστηρίου.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

http://www.lawnet.gr/news/areios-pagos-protasi-xorismou-tou-efeteiou-a8inon-se-duo-tmimata-31104.html
 

Παπούλιας προς δικαστές: Να είστε «Τερτσέτηδες»

αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2014, 1:52 π.μ. από το χρήστη dikastis gr

Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013

http://dikastis.blogspot.gr/2013/10/11102013-1406.html


Τους κάλεσε να υπερασπιστούν τους δημοκρατικούς θεσμούς

 

Ανδρέας Μπελεγρής11/10/201314:06

«Κάποτε υπήρξε ένας πρωθυπουργός, ο οποίος σκέφτηκε να διπλασιάσει τις απολαβές των δικαστικών - Δεν το έκανε για κάτι άλλο, παρά για να είστε πάνω από οποιαδήποτε οικονομική πίεση που μπορεί να δέχεστε» είπε με νόημα ο Πρόεδρος στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, παρόντος του υπουργού Δικαιοσύνης

Τον υπουργό Δικαιοσύνης και την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας δέχτηκε σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ Κάρολος Παπούλιας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τους θεσμούς της Δικαιοσύνης σημαντικό πυλώνα της κοινωνικής ευταξίας και σταθεροτήτας. 

Σημείωσε ότι ο απλός πολίτης λέει «θα πάω στα δικαστήρια να βρω το δίκιο μου κάτι που δείχνει "το τι σκέπτεται ο πολίτης για σας και τις απαιτήσεις που έχει ο πολίτης από σας"». 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Γιατί «τα βρόντηξε» ο εισαγγελέας Β. Φλωρίδης από την Αρχή για τις μεγάλες συμβάσεις

αναρτήθηκε στις 11 Νοε 2013, 1:43 π.μ. από το χρήστη dikastis gr

Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

http://dikastis.blogspot.gr/2013/10/blog-post_4516.html

Η παραίτησή του εχει προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς βουλευτές


09/10/201322:19


Θεώρησε σκόπιμη κωλυσιεργία την άρνηση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης να διευθετήσουν το ζήτημα της μετακίνησης του

Την «αλλαγή φρουράς» στην ανεξάρτητη Αρχή για τον έλεγχο των δημοσίων  συμβάσεων καλείται να επικυρώσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώπιον της οποίας αναμένεται να εμφανιστεί για ακρόαση το μεσημέρι της Πέμπτης ο νέος επικεφαλής της Αρχής που θα αντικαταστήσει τον αντεισαγγελέα Εφετών κ. Βασίλη Φλωρίδη, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του πριν καν συμπληρωθεί ενάμισι χρόνος από την τοποθέτησή του. 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ανακοίνωση για τη Γενική Συνέλευση του Δ.Σ.Π. (3/10/2013)

αναρτήθηκε στις 11 Νοε 2013, 1:43 π.μ. από το χρήστη dikastis gr

Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

http://dikastis.blogspot.gr/2013/10/3102013.html

Λεπτομέρειες
  
Κατηγορία: Νέα / Ανακοινώσεις 
06 Οκτ 2013


Στην επαναληπτική, έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΔΣΠ στις 3/10/2013, με θέμα ημερήσιας διάταξης την μετεγκατάσταση η μη των Δικαστηρίων Πειραιά στην οδό Θηβών, αποφασίστηκε, με μεγάλη πλειοψηφία, η μη μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων Πειραιά στην οδό Θηβών.
 
            Ο Πρόεδρος της Γ.Σ.                                        Ο Γραμματέας της Γ.Σ.
 
             Ε. Τσουρούλης                                                   Γ. Σταματογιάννης 

===========
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

1-10 of 41