ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΩΝ

Αν θέλετε να σχολιάσετε, κάντε κλικ στο σύνδεσμο που υπάρχει στην αρχή  του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στο 
BLOG
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 10 από 27. Προβολή περισσότερων »

Πανδικαστική Συγκέντρωση Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, ώρα 13:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών

αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2014, 3:06 π.μ. από το χρήστη dikastis gr

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

http://dikastis.blogspot.gr/2013/11/11-1300.html
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ 
ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ   
ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ         
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣτΕ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ Ν.Σ.Κ.

                                          ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
σε Πανδικαστική Συγκέντρωση
             Οι Δικαστικές Ενώσεις της Ελλάδας,
             Διαπιστώνοντας ότι τα χρόνια, σοβαρά προβλήματα υποδομών, οργάνωσης και λειτουργίας της Δικαιοσύνης έχουν διογκωθεί σε εξαιρετικά ανησυχητικό βαθμό,
             Εκτιμώντας ότι οι Έλληνες Δικαστές, αγωνιζόμενοι να ανταποκριθούν στην καίρια για τη χώρα και τους πολίτες αποστολή τους, αντιμετωπίζουν συνθήκες εργασίας και διαβίωσης ακατάλληλες σε πολλές περιπτώσεις και για τα στοιχειώδη ακόμη της ασφαλούς και αποτελεσματικής άσκησης του λειτουργήματός τους,
             Βλέποντας ότι η Κυβέρνηση επιδεικνύει εντυπωσιακή αδιαφορία για την κατάσταση στην οποία περιέρχεται η Δικαιοσύνη, αθετώντας επανειλημμένα ακόμα και τις δεσμεύσεις της σε αυτονόητα επί μέρους θέματα,
             και Κρίνοντας, κατόπιν αυτών, ότι ο κίνδυνος σοβαρής και μη αναστρέψιμης βλάβης στο θεσμό και τους λειτουργούς του είναι πλέον άμεσος,
                                         Κ Α Λ Ο Υ Ν
τους Δικαστές όλων των κλάδων σε πανδικαστική συγκέντρωση, προκειμένου να αναδείξουν τα προβλήματα, να τεθούν και να θέσουν προ των ευθυνών τους όσους σχετίζονται με αυτά, και να συντονίσουν τη δράση τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, ώρα 13:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών (Λεωφ. Αλεξάνδρας και Δέγλερη). Η λειτουργία των Ποινικών, Πολιτικών και Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων πρέπει να διακοπεί από ώρα 12:00 έως 15:00 για να μπορέσουν οι συνάδελφοι (Δικαστές και Εισαγγελείς) να συμμετάσχουν. Οι συνάδελφοι που θα επιθυμούσαν να παρέμβουν, παρακαλούνται να το γνωστοποιήσουν στην Γραμματεία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (τηλ. 2108827380) το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου.

ΟΙ  ΠΡΟΕΔΡΟΙ  ΤΩΝ  ΕΝΩΣΕΩΝ
Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, Αρεοπαγίτης
Ειρήνη Γιανναδάκη , Πρ. Εφετών ΔΔ                   
Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Αντεισαγγελέας Εφετών   
Ιωάννης Γράβαρης, Σύμβουλος της Επικρατείας
Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Αντιπρόεδρος Ελ. Συνεδρίου                            
Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος  Ν.Σ.Κ       


ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ: 29η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση

αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2014, 2:41 π.μ. από το χρήστη dikastis gr

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013

http://dikastis.blogspot.gr/2013/11/29.html

29η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση μας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1-12-2013 και ώρα 9.30 π.μ. στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60).
Σας ενημερώνουμε ότι η  29η Ετήσια  Τακτική  Γενική Συνέλευση της Ένωσής μας θα πραγματοποιηθεί την  Κυριακή  1-12-2013  και  ώρα  9.30 π.μ. στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60). 

Η παρουσία όλων μας στη Γενική Συνέλευση είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι δίδει την ευκαιρία να εκφραστούν δημοσίως οι απόψεις ενός εκάστου των συναδέλφων, εν μέσω μιας συγκυρίας η οποία έχει, ως γνωστόν, διαμορφώσει ένα νέο περιβάλλον για την απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα.
Οι διαπιστώσεις σχετικά με την κατάσταση αυτή, η κατάθεση συναφών εποικοδομητικών προτάσεων και η ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στα συγκεκριμένα θέματα, αλλά και στα επίκαιρα ζητήματα, τα απτόμενα της απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης, αναμένονται με ενδιαφέρον να αξιολογηθούν κατά την προσεχή Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, όπως κάθε φορά, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διευκόλυνση της προσέλευσης και της διαμονής των εκτός Αθηνών συναδέλφων. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

(Οι κ. Προϊστάμενοι των Εισαγγελιών παρακαλούνται για τη διανομή της παρούσας στους υπηρετούντες στην υπηρεσία τους εισαγγελείς).


         Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

            Ο Πρόεδρος                       Ο  Γενικός Γραμματέας
      
      Κων/νος Τζαβέλλας                  Δημήτριος Ζημιανίτης    
     Αντεισαγγελέας Εφετών           Εισαγγελέας Πρωτοδικών

ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ: Πρόσκληση συμμετοχής σε διακοπή συνεδριάσεων την 11-11-2013

αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2014, 2:39 π.μ. από το χρήστη dikastis gr

Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013

http://dikastis.blogspot.gr/2013/11/11-11-2013.html                               ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

   Σε συνέχεια της υπ'αριθμ. πρωτ. 113/8-11-2013 Ανακοίνωσης-Δελτίου Τύπου μας, σχετικά με το περιστατικό του τραυματισμού την 8-11-2013,

γραμματέως Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρατεταμένη αβελτηρία των αρμοδίων υπηρεσιών των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης να λάβουν τα απολύτως αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική φύλαξη ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών των δικαστικών υπηρεσιών, σας καλούμε να συμμετάσχετε στη διακοπή των συνεδριάσεων των πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων –ήδη εξαγγελθείσα και από πλευράς της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων-  σε όλη τη χώρα, τη Δευτέρα 11-11-2013 και από ώρα 10.00΄πμ έως 15.00΄ μμ.
                          Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

               Ο Πρόεδρο                               O Γεν. Γραμματέας

       Κωνσταντίνος Τζαβέλλας                Δημήτριος Ζημιανίτης
       Αντεισαγγελέας Εφετών                 Εισαγγελέας  Πρωτοδικών

ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ: Τραυματισμός δικαστικής υπαλλήλου εντός του γραφείου της στο Πρωτοδικείο Αθηνών την 8-11-2013

αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2014, 2:38 π.μ. από το χρήστη dikastis gr

Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013

http://dikastis.blogspot.gr/2013/11/8-11-2013.html


                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή το περιστατικό του τραυματισμού την 8-11-2013, γραμματέως Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών, από άτομο που εισήλθε στο ανακριτικό γραφείο κατά τις εργάσιμες ώρες,
φέροντας μαχαίρι το οποίο και χρησιμοποίησε για να επιτεθεί στη δικαστική υπάλληλο, ευρίσκεται στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να επανέλθει σε όσα –δυστυχώς προφητικά- είχε διαλάβει στις επιστολές που είχε αποστείλει την 16-10-2012 : (α) στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και προστασίας του πολίτη, (β) στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, (γ) στην Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Αθηνών και (δ) στη Διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με αφορμή τότε τη θανάτωση με πυροβολισμό κατηγορουμένου από αντίδικό του, έξω από άλλο ανακριτικό γραφείο του ίδιου Δικαστηρίου την 15-10-2012.
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπογραμμίζει ότι περιστατικά σαν το σημερινό, το δεύτερο σε διάστημα ενός (1) έτους, αναδεικνύουν την εγκατάλειψη από την Πολιτεία των δικαστικών λειτουργών, των υποδομών απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και των συμμετεχόντων με διάφορες ιδιότητες στο έργο τούτο (νομικών παραστατών, δικαστικών γραμματέων κ.λπ.), καθώς και των διαδίκων-πολιτών, στο έλεος του κοινού εγκλήματος, χωρίς οιαδήποτε αξιόλογη μέριμνα να λαμβάνεται, για τη στοιχειώδη ασφάλεια και την προστασία τους, όπως δυστυχώς προκύπτει εκ του αποτελέσματος.
Περιστατικά τέτοια αναιρούν ουσιωδώς τη δυνατότητα απονομής της Δικαιοσύνης υπό συνθήκες νηφαλιότητας, γεννούν και συντηρούν ανασφάλεια στους δικαστικούς λειτουργούς, τους εργαζόμενους στο χώρο των Δικαστηρίων, τους δικηγόρους, τους διαδίκους κ.λπ., δημιουργούν την εντύπωση ότι η εγκληματική δράση, η αυθαιρεσία και η αυτοδικία είναι πρακτική ανεκτή και υλοποιήσιμη ακόμη και μέσα στο χώρο των Δικαστηρίων και αναδεικνύουν σε πλημμελή και εντελώς ακατάλληλα τα όποια μέτρα ασφαλείας υποτίθεται ότι έχουν ληφθεί από τα αρμόδια Υπουργεία που έχουν την ευθύνη της διάθεσης φυλακτικού προσωπικού για τις εγκαταστάσεις των Δικαστηρίων και της εξασφάλισης του στοιχειωδώς αναγκαίου εξοπλισμού για τον αποτελεσματικό έλεγχο των εισερχομένων προσώπων σε αυτά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή  το περιστατικό της 15-10-2012, μετά από διαβήματα, (i) από μεν το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης διατέθηκε απλώς μέσω του κατά τόπον αρμοδίου Αστυνομικού Τμήματος ένας (1) αστυνομικός ανά κτίριο των Δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ο οποίος –συνήθως χωρίς ειδική εκπαίδευση ή επαρκή εμπειρία- αδυνατεί να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο στους εισερχομένους στο κτίριο της εποπτείας του, ενώ (ii) από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ουδεμία υποδομή εξασφαλίστηκε, που θα επέτρεπε τον υποτυπώδη –έστω- έλεγχο των προτιθέμενων να εισέλθουν στα κτίρια των εν λόγω Δικαστηρίων προσώπων (λ.χ. φορητά μηχανήματα ελέγχου μεταλλικών αντικειμένων ή όπλων, τοποθέτηση μπάρας ελέγχου των εισερχομένων στα κτίρια και διαπίστωση ότι όντως έχουν κάποια εργασία εκεί ή ιδιότητα σχετική με την υπηρεσία κ.λπ.).
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος διαμαρτύρεται έντονα για την παρατεταμένη αβελτηρία των αρμοδίων υπηρεσιών να λάβουν καίρια μέτρα για τη δέουσα προστασία των δικαστικών λειτουργών και λοιπών εμπλεκομένων με το έργο της απονομής της Δικαιοσύνης και την ασφάλεια των συναφών εγκαταστάσεων, παρά τα επανειλημμένα ήδη αιματηρά περιστατικά στο ίδιο, μάλιστα, Δικαστήριο, καλεί τις υπηρεσίες αυτές άμεσα να λάβουν τα αναγκαία μέτρα και επισείει τον κίνδυνο να αποτελέσει η στάση αυτή των αρμοδίων την αιτία να καταστεί ανέφικτη  η απονομή της Δικαιοσύνης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και όσα προσήκουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

                          Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

               Ο Πρόεδρος                         O Γεν. Γραμματέας

       Κωνσταντίνος Τζαβέλλας             Δημήτριος Ζημιανίτης
       Αντεισαγγελέας Εφετών              Εισαγγελέας Πρωτοδικών   

ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ: Νέος Πρόεδρος του ΔΣ.

αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2014, 2:25 π.μ. από το χρήστη dikastis gr

Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

http://dikastis.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html

EΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ                Αθήνα, 1-11-2013              

ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ                         Aρ. πρωτ.:     111

Κτίριο 16 Γραφείο 204                             

Τηλ. 210 8222548 Fax 210 8254211

Emaileisag@otenet.gr                       

 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
-------
Σας ανακοινώνουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κατά τη συνεδρίασή του της 1-11-2013 εξέλεξε κατά πλειοψηφία για την κενωθείσα μετά το θάνατο του Ρούσσου-Εμμανουήλ Παπαδάκη, θέση του Προέδρου του, τον μέχρι τούδε Β’ Αντιπρόεδρο του, Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών.
Κατά την ίδια συνεδρίαση εξελέγη ομόφωνα για τη θέση του Β’ Αντιπροέδρου του ΔΣ το μέχρι τούδε μέλος αυτού Παρασκευάς Αδάμης, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γυθείου.

                                                   Με τιμή                                            

                          Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

                       Ο Πρόεδρος                                   Ο  Γενικός Γραμματέας


      Κων/νος Τζαβέλλας                               Δημήτριος Ζημιανίτης        

           Αντεισαγγελέας Εφετών                        Εισαγγελέας Πρωτοδικών   

Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης περί αύξησης των θέσεων των εισαγγελέων των σωφρονιστικών καταστημάτων

αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2014, 2:10 π.μ. από το χρήστη dikastis gr

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

http://dikastis.blogspot.gr/2013/10/blog-post_23.html

21-10-2013

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι  απέστειλε το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.  στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.Χ. Αθανασίου   και προς τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Ν. Κανελλόπουλο, το υπΆαριθμ.πρωτ. 107 / 21-10-2013 επιστολή με το εξής περιεχόμενο : 

                                                                        
Θέμα : Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης περί αύξησης των θέσεων των εισαγγελέων των σωφρονιστικών καταστημάτων  


 Στα μεγάλα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας και, ιδίως, σε εκείνα  Ναυπλίου, Τρικάλων, Δομοκού και Κέρκυρας, ως αρμόδιος Εισαγγελέας Πρωτοδικών ορίζεται ο προϊστάμενος των κατά τόπο Εισαγγελιών Πρωτοδικών, ο οποίος είναι παράλληλα επιφορτισμένος με όλο το έργο της διοίκησης της οικείας Εισαγγελίας Πρωτοδικών, με αποτέλεσμα η επιτήρηση των φυλακών να ανατίθεται σε λιγότερο έμπειρους Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών και, μάλιστα, εκ περιτροπής. Όμως, στα πιο πάνω Σωφρονιστικά Καταστήματα ανακύπτει πλήθος νομικών και πραγματικών ζητημάτων, σχετικά την εκεί παραμονή και διαβίωση των κρατουμένων που απαιτείται να αντιμετωπιστούν από τους  αρμόδιους Εισαγγελείς Πρωτοδικών,  ασχολούμενους αναπόσπαστα και αποκλειστικά με τα ζητήματα αυτά. Για το σκοπό αυτό απαιτείται η αύξηση των οργανικών θέσεων των Εισαγγελέων Πρωτοδικών κατά τέσσερεις (4) τουλάχιστον προκειμένου να στελεχωθούν τα πιο πάνω μεγάλα σωφρονιστικά καταστήματα της Χώρας στα οποία άλλωστε αντιμετωπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα, από εισαγγελείς με αυξημένη πείρα περί τα σωφρονιστικά πράγματα. 
Για το δικαστικό έτος 2013-2014 εκπαιδεύονται ως ασκούμενοι την τρέχουσα περίοδο δώδεκα (12) Εισαγγελικοί Πάρεδροι που αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα με το νέο δικαστικό έτος (2014-2015), ενώ αναμένονται οκτώ (8) αποχωρήσεις εισαγγελέων, λόγω συνταξιοδότησης. Είναι, επομένως, προφανές ότι υπάρχει η λειτουργική δυνατότητα για άμεση αύξηση των οργανικών θέσεων τουλάχιστον κατά τέσσερεις (4) Εισαγγελείς στο βαθμό του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, χωρίς καμία μεταβολή του αριθμού των υπηρετούντων προσώπων στον προηγούμενο βαθμό και, συνεπώς, χωρίς καμία επιβάρυνση των Εισαγγελιών με οποιοδήποτε οργανικό κενό.
Κατόπιν αυτών, προτείνουμε να προωθηθεί με μέριμνά σας νομοθετική ρύθμιση ώστε να αντιμετωπισθεί άμεσα το ζήτημα που επισημαίνουμε ανωτέρω. Η ρύθμιση αυτή δύναται να έχει ως εξής : 
¶ρθρο 1 
«Ο αριθμός των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων αυξάνεται από την 1η Ιουλίου 2014 ως εξής:  Των εισαγγελέων πρωτοδικών κατά τέσσερεις, δηλαδή ορίζεται συνολικά σε εκατόν σαράντα επτά»
                                                 Με τιμή
                            Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

             Ο ΑΆ Αντιπρόεδρος                      Ο  Γενικός Γραμματέας

      Δημήτριος Μητρουλιάς                       Δημήτριος Ζημιανίτης         
      Αντεισαγγελέας Εφετών                    Εισαγγελέας Πρωτοδικώνhttp://www.enosieisaggeleon.gr/show_anakoinwseis.asp?id=223

ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΑΚΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

αναρτήθηκε στις 11 Νοε 2013, 1:39 π.μ. από το χρήστη dikastis gr

http://dikastis.blogspot.gr/2013/10/blog-post_6535.html

Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, λαμβάνοντας αφορμή από την εκκρεμή ενώπιον της Ποινικής Δικαιοσύνης υπόθεση στην οποία εμπλέκονται –εκτός άλλων- εν ενεργεία βουλευτές πολιτικού κόμματος και τα ποικίλα σχόλια που ακολούθησαν τη δικονομική μεταχείριση κατηγορουμένων στην υπόθεση αυτή από ανακριτή και εισαγγελέα, προερχόμενα από χείλη αρμοδίων και μη, υπενθυμίζει ότι :
(i) Ο χειρισμός των ποινικών υποθέσεων έχει από το Σύνταγμα και το νόμο ανατεθεί σε τακτικούς δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι απολαμβάνουν πλήρους οργανικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας.
(ii) Η αξιολόγηση της ποινικής κατηγορίας και η επιλογή της επιβολής ή μη μέτρων δικονομικού καταναγκασμού στον κατηγορούμενο είναι έργο που έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα και το νόμο στην κυριαρχική κρίση του αρμόδιου δικαστή και εισαγγελέα, οι οποίοι μόνοι έχουν τη γνώση του συνόλου του υλικού της σχετικής δικογραφίας, επί τη βάσει του οποίου αποφαίνονται. Συνεπώς, εικασίες, κρίσεις ή επιθυμίες τρίτων που δεν χειρίζονται ως αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί την υπόθεση και αγνοούν τα στοιχεία της δικογραφίας, ουδεμία σχέση έχουν με την απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης, ούτε εξυπηρετούν τη σύμφωνα με το Σύνταγμα αντικειμενική, νηφάλια και ορθή απονομή της.
(iii) Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης έχουν ανταποκριθεί και εξακολουθούν να αίρονται στο ύψος των εκάστοτε περιστάσεων, υποτάσσοντας με αυταπάρνηση την προσωπικότητα και την ικμάδα τους στην υπηρεσία της ορθής απονομής του Δικαίου, ως θεμελιώδους στοιχείου της εύρυθμης λειτουργίας της Δημοκρατίας και της ομαλής κοινωνικής συμβίωσης. Συνεπώς, κρίσεις επιπολής, σχολιασμοί προερχόμενοι από φορείς αναρμόδιους ως επί το πλείστον και δυσαρέσκειες υποκρύπτουσες κίνητρα άσχετα με την απονομή του Δικαίου, ουδόλως συμβάλλουν στην προστασία της θεσμικής αυθεντίας των Πολιτειακών λειτουργιών, ούτε στη δημιουργία και διατήρηση του κλίματος καταλλαγής και νηφαλιότητας, που είναι αναγκαίο για την επικράτηση του Δικαίου και την ηθική υπεροχή της Δημοκρατίας.
Τέλος, (iv) με ικανοποίηση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε. επιβεβαιώνει ότι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης ευρίσκονται πέραν χρονικών ή άλλων συγκυριών, από τις οποίες δεν επηρεάζονται, όσον αφορά στην κυριαρχική, κατά συνείδηση, κρίση τους.


                        Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

                Ο Πρόεδρος                             Ο Γεν. Γραμματέας

Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης            Δημήτριος Ζημιανίτης 
  Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου               Εισαγγελέας Πρωτοδικώ
ν

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ κ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ και ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ

αναρτήθηκε στις 11 Νοε 2013, 1:09 π.μ. από το χρήστη dikastis gr

Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

http://dikastis.blogspot.gr/2013/09/blog-post_22.html


Με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλη περι «εξακολουθητικής ανοχής προς τη ΧΑ από θύλακες στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη» και τις αιχμές του βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Κασιδιάρη για επιλογή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, με κριτήριο τον τόπο καταγωγής της, εκφράζουμε την έντονη αποδοκιμασία μας για τις 
αβασάνιστες και δημαγωγικές επιθέσεις που δέχονται κατά καιρούς λειτουργοί της Δικαιοσύνης και επισημαίνουμε τα παρακάτω.
   Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι οι δικαστικοί λειτουργοί στην Χώρα μας, ενεργούν στα καθήκοντά τους με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο τον νόμο και την συνείδησή τους, χωρίς να επηρεάζονται από εξωθεσμικούς παράγοντες.
 Καλούμε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, να κατονομάσει τους θύλακες της Δικαιοσύνης που δείχνουν ανοχή στην Χρυσή Αυγή, αναφέροντας και συγκεκριμένες ενέργειες δικαστικών λειτουργών που συνιστούν τέτοια ανοχή, αλλως πρόκειται για ανεύθυνη και επικίνδυνη επίθεση κατά του θεσμού της Δικαιοσύνης, που ενδεχόμενα συνιστά και το έγκλημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, αφού διασπείρει φήμες, ικανές να προκαλέσουν ανησυχία στος πολίτες για τον τρόπο απονομής δικαιοσύνης στην Χώρα μας.
Επισημαίνουμε στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής ότι, για την επιλογή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τηρήθηκαν από τον Υπουργό της Δικαιοσύνης και την Κυβέρνηση, αποκλειστικα κριτήρια αξιοκρατίας και επετηρίδας, επιλέγοντας για το ανώτατο αξίωμα την νυν Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ε. Γκουτζαμάνη.
Καλούμε τον Υπουργό της Δικαιοσύνης να επαναφέρει το αδίκημα της περιύβρισης της Δικαστικής Αρχής για να σταματήσουν οι ανεύθυνες και δημαγωγικές επιθέσεις κατά των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι αγωνίζονται για την αποκάλυψη και την τιμωρία, αυτών (όσο «ψηλά» κι αν βρίσκονται) που έχουν οδηγήσει την Ελληνική κοινωνία στην σημερινή κρίση.
Τονιζουμε δε οτι είναι πάγια τακτική ορισμένων πολιτικών,  όταν αισθάνονται ότι απειλούνται από το σύστημα που οι ίδιοι δημιούργησαν, να αναζητούν ή να μετατοπίζουν ευθύνες σε άλλους.
  
                  Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

                Ο Πρόεδρος                                   Ο Γεν. Γραμματέας

Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης                      Δημήτριος Ζημιανίτης 
  Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου                       Εισαγγελέας Πρωτοδικών

http://www.enosieisaggeleon.gr/show_deltia.asp?id=60

ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΑΡΙΘΜΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

αναρτήθηκε στις 11 Νοε 2013, 1:06 π.μ. από το χρήστη dikastis gr

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

http://dikastis.blogspot.gr/2013/09/blog-post_14.html

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                       
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει την έντονη  δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι με τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Αναδιάρθρωση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.λπ διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», που ψηφίστηκε την 10-9-2013, προβλέφθηκε αύξηση από την 1-7-2015 των οργανικών θέσεων των μεν Εισαγγελέων Εφετών κατά μία (1) και των Αντεισαγγελέων Εφετών κατά επτά (7), συνολικά δε κατά οκτώ (8), προκειμένου –υποτίθεται- να εξασφαλιστεί ικανός αριθμός εισαγγελέων για την εύρυθμη λειτουργία των Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων.

Εν τούτοις : (α) παρά τις παραστάσεις μας στους εκάστοτε αρμόδιους Υπουργούς, ήδη από του έτους 2010 οπότε ιδρύθηκαν τα Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων, τα οποία εκδικάζουν την πλειονότητα σχεδόν των κακουργημάτων, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών και την αποστολή υπομνημάτων, με τα οποία υπογραμμίζαμε την ανάγκη θαρραλέας αύξησης των θέσεων των Αντεισαγγελέων Εφετών, ώστε τα δικαστήρια αυτά να είναι όντως σε θέση να εκκαθαρίσουν τη λιμνάζουσα ποινική ύλη και τις υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και φοροδιαφυγής, (β) παρά τη διαβεβαίωση του Υπουργού Δικαιοσύνης τον Ιούλιο τ.έ., ότι σε προωθούμενο προς ψήφιση σχέδιο νόμου του Υπουργείου του προέβλεπε την αύξηση των θέσεων αυτών κατά είκοσι τέσσερις (24) συνολικά (ήτοι 12 το έτος 2014 και 12 για το έτος 2015) και (γ) παρά την παράσταση της Ένωσής μας και την αποστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης της υπΆ αριθμ. πρωτ. 86/9-9-2013 συναφούς επιστολής μας την ημέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, με την οποία διαμαρτυρόμαστε για την αιφνιδιαστική –μέσω τροπολογίας σε άσχετο σχέδιο νόμου-  μείωση στο ένα τρίτο (1/3) των θέσεων των Αντεισαγγελέων Εφετών που αρχικά σχεδιάζονταν και για τις οποίες είχαμε λάβει διαβεβαίωση, το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε τελικά αυξάνοντας μόνο κατά οκτώ (8) τις θέσεις των εισαγγελέων του δεύτερου βαθμού και μάλιστα με ορίζοντα υλοποίησής τους μετά από δύο (2) σχεδόν χρόνια.
Για αυτή την απρόσμενη και δυσάρεστη εξέλιξη, μας δόθηκε η δικαιολογία ότι το «οικονομικό επιτελείο» της κυβέρνησης δεν επέτρεψε τη σχετική δαπάνη, παρά την όποια αντίθετη, ειλικρινή βούληση του Υπουργού Δικαιοσύνης.
Κατόπιν αυτών, διερωτώμεθα :
(i)  γιατί δεν κρίθηκε αναγκαία από το «οικονομικό επιτελείο» της κυβέρνησης η δαπάνη αύξησης στο απολύτως αναγκαίο μέτρο των θέσεων των Αντεισαγγελέων Εφετών, από τους οποίους –μέσω των Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων- η κυβέρνηση προσδοκά υποτίθεται την ταχεία εκκαθάριση των εκκρεμών ποινικών υποθέσεων και την καίρια πάταξη των φορολογικών αδικημάτων ;
 (ii) προεκτίμησε άραγε το «οικονομικό επιτελείο» της κυβέρνησης ποιο είναι το προσδοκώμενο όφελος από την εύρυθμη λειτουργία των Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων όφελος για το Δημόσιο Ταμείο, με την εκδίκαση των κακουργημάτων φοροδιαφυγής και έκρινε αυτό ως αμελητέο, σε σχέση με το εξαγόμενο από τους πολυάριθμους συμβούλους που διορίζονται τήδε κακείσαι προς στελέχωση κυβερνητικών θέσεων, με κριτήρια και προσόντα άδηλα; Αξιολόγησε άραγε το «οικονομικό επιτελείο» της κυβέρνησης ως ασύμφορο το κόστος της ίδρυσης των αναγκαίων για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης των νέων θέσεων Αντεισαγγελέων Εφετών, σε σχέση με τη δαπάνη στελέχωσης των κάθε είδους κυβερνητικών θέσεων με τους πιο πάνω ειδικούς συνεργάτες και συμβούλους;
(iii) Η υποστελέχωση με εισαγγελείς των Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων και η «καθήλωση» με αυτό τον τρόπο των δικαστηρίων αυτών, που αδυνατούν ασφαλώς (λόγω μη ικανού αριθμού δικασίμων) να εκδικάσουν σε εύλογο χρόνο τις εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων εκείνων της φοροδιαφυγής, συνάδει, άραγε, με τον παντίοις τρόποις διαδηλούμενο στόχο της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή καίρια και αποτελεσματικά και να εκκαθαρίσει τη διαφθορά, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των κρατικών λειτουργών κ.λπ. αξιωματούχων;
Ή μήπως επιθυμεί εν τέλει η κυβέρνηση, με την ανεπέρειστη επίκληση δημοσιονομικών λόγων, μια Δικαιοσύνη που καλείται να αποκαθάρει μεν την κόπρο του Αυγεία με στελέχωση, δυναμικό και ρυθμούς, όμως, εποχών του απώτερου παρελθόντος; Μια Δικαιοσύνη, επομένως, εξαρθρωμένη και ανίκανη να ελέγξει ;
Πάντως, ακόμη και εάν δεν το επιθυμεί, αυτό το μήνυμα δίδει η κυβέρνηση δια του «οικονομικού επιτελείου» της στους πολίτες με την επιλογή της να μειώσει αιφνιδιαστικά στον ελάχιστο αριθμό (8 αντί 24) τις νέες οργανικές θέσεις Αντεισαγγελέων Εφετών που προωθούσε, ώστε εύλογα κανείς διερωτάται εάν οι εξαγγελίες της αποδίδουν τελικά τις πραγματικές προτεραιότητές της ή και άλλα, ως μη έδει, εξυπηρετούν. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, εντός των τριών προηγουμένων ετών, η κυβέρνηση αποφάσισε και υλοποίησε τη μείωση κατά είκοσι (20) συνολικά των οργανικών θέσεων των Αντεισαγγελέων Πρωτοδικών, δηλαδή των δικαστικών λειτουργών εκείνων που έχουν αυθεντικά επωμισθεί το έργο της άσκησης ποινικής δίωξης, αποδυναμώνοντας αδικαιολόγητα και το έργο αυτό.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κατόπιν των ανωτέρω, υπογραμμίζει ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι κενό κέλυφος, αλλά εγγενής άξονας της ίδιας της Πολιτείας, αντιστρατεύεται δε την καλή λειτουργία της τελευταίας η διαρκής επιβάρυνση της Δικαιοσύνης με το έργο της κάθαρσης κάθε πλημμέλειας που η κυβέρνηση δεν θέλησε έως τώρα και, δυστυχώς, συνεχίζει να δίδει την εντύπωση ότι δεν επιθυμεί όντως να επιτύχει, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα τη Δικαιοσύνη από το απολύτως αναγκαίο για να ανταποκριθεί στο έργο τούτο δυναμικό, συνθήκες, εξοπλισμό, μέσα και θεσμικό πλαίσιο, θίγοντας ουσιαστικά την ανεξαρτησία της.
               
                    Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

                Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης                Δημήτριος Ζημιανίτης 
Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου                 Εισαγγελέας Πρωτοδικών

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Προωθούμενη ρύθμιση παραγραφής υφ’ όρον του αξιοποίνου αδικημάτων μικρής κοινωνικής απαξίας με τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης

αναρτήθηκε στις 11 Νοε 2013, 1:03 π.μ. από το χρήστη dikastis gr

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013

http://dikastis.blogspot.gr/2013/09/blog-post_11.html

EΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ             Αθήνα 9-9-2013
ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ                      Αρ. πρωτ.  87  
Κτίριο 16 Γραφείο 204                             
Τηλ. 210 8222548 Fax 210 8254211
Emaileisag@otenet.gr                       
                                              
        
                                                 

ΠΡΟΣ :
                                                                      
           Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και     
                  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου  
          
       

Θέμα : Προωθούμενη ρύθμιση παραγραφής υφ’ όρον του αξιοποίνου αδικημάτων μικρής κοινωνικής απαξίας με τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 


Με το πρώτο άρθρο  της τροπολογίας με αριθμό 777/5-9-2013 του Υπουργείου σας,  στο προς ψήφιση την 9 & 10-9-2013 Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Αναδιάρθρωση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.λπ διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», προβλέπεται η υφ’ όρον παραγραφή του αξιοποίνου αδικημάτων μικρής κοινωνικής απαξίας, κατ’ ανάλογη εφαρμογή αντίστοιχης ρύθμισης του Ν 4043/2012, ώστε να επιταχυνθεί η απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης και να αποσυμφορηθούν τα ποινικά δικαστήρια από το φόρτο του όγκου τέτοιων υποθέσεων.
(Α) Κατ’ αρχάς επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε την πάγια άποψη της Ένωσής μας ότι δεν αποτελεί δογματικά και συστηματικά ορθή νομοτεχνική πρακτική η κατά καιρούς πρόβλεψη παραγραφής κατηγοριών αδικημάτων, με επίκληση ως δικαιολογητικού λόγου τούτου της επιτάχυνσης της απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης. Είναι αυτονόητο ότι η επιβάρυνση του Συστήματος της Ποινικής Δικαιοσύνης (ΣΠΔ) επέρχεται προεχόντως από την ανορθολογική τάση του νομοθέτη να εγκληματοποιεί και να ποινικοποιεί ακατάσχετα, ευκαιριακά και συστηματικά απαράσκευα συμπεριφορές, με σκοπό μάλλον την άσκηση πολιτικής ξένης με τη λογική του Ποινικού Δικαίου, παρά την καίρια αντιμετώπιση του εγκληματικού φαινομένου.
Θα πρέπει, περαιτέρω, να σημειωθεί ότι η ανά τακτά χρονικά  διαστήματα «αναβίωση» νόμων περί υφ’ όρον παραγραφής του αξιοποίνου ορισμένων αδικημάτων (βλ. τους Ν 3346/2005, 3904/2010 και 4043/2012), πέραν του γεγονότος ότι έχει δεχθεί επιστημονική κριτική, φαίνεται να αδιαφορεί για το κόστος και το δυναμικό των αρχών εφαρμογής του νόμου (αστυνομία, προανακριτικοί υπάλληλοι, εισαγγελείς, δικαστικοί επιμελητές, δικαστήρια), οι οποίες ασχολήθηκαν σε διάφορα χρονικά και διαδικαστικά στάδια με το χειρισμό των παραγραφομένων εν μια νυκτί υποθέσεων.
(Β) Η ειλικρινής και οργανωμένη προσπάθεια αντιμετώπισης της επιβάρυνσης του ΣΠΔ απαιτείται να περιλαμβάνει, κατά την άποψή μας : (i)ενίσχυση της διακριτικής ευχέρειας του εισαγγελέα να αρχειοθετεί ποινικές υποθέσεις, με παράλληλη αναθεώρηση της αρχής της νομιμότητας για τα αδικήματα ήσσονος σημασίας, (ii) θαρραλέα απεγκληματοποίηση και αποποινικοποίηση συμπεριφορών που δεν θίγουν εμφανώς τους βασικούς όρους της κοινωνικής συμβίωσης, ώστε να απαιτείται να αναχθούν σε ποινικά ενδιαφέρουσες, (iii) διεύρυνση και ευρεία εφαρμογή θεσμών διευθέτησης της ποινικής υπόθεσης κατά παρέκκλιση του ΣΠΔ, συμπεριλαμβανομένου του θεσμού του «plea bargaining», (iv) υιοθέτηση βασικών σημαντικών Συστάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως τηςR(87)18 «για την απλούστευση της Ποινικής Δικαιοσύνης», της R(92)16 και τηςR(2000)22 «για τις κυρώσεις και μέτρα που εκτίονται στην κοινότητας», τηςR(95)12 «για τη διαχείριση της Ποινικής Δικαιοσύνης»  κ.λπ., ενώ παρεμφερείς προβλέψεις περιλαμβάνονται ήδη σε ποινικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα οποία η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να ευθυγραμμίσει την εσωτερική νομοθεσία της, με τυπικό μάλιστα τρόπο, μετά την ισχύ της Συνθήκης της Λισσαβώνας.
(Γ) Παρά τις ανωτέρω επιφυλάξεις μας, επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας και να ζητήσουμε να προωθήσετε άμεσα νέα τροπολογία στο προς συζήτηση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, με την οποία, σε συνέχεια των λοιπών προβλέψεων περί παραγραφής υφ’ όρον κατά το πρότυπο του Ν 4043/2012, θα αντιμετωπίζεται με τρόπο νομικά ορθό το ζήτημα των υποθέσεων ψευδούς καταμήνυσης, ψευδορκίας μάρτυρα και συκοφαντικής δυσφήμησης που απομένουν «εκκρεμείς» όταν οι αντίθετές τους παραγράφονται υφ’ όρον. Με τις εκκρεμείς αυτές υποθέσεις στο παρελθόν τα δικαστήρια αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα, αφού θα έπρεπε να «απολογηθούν» στους διαδίκους ότι για λόγους αναγόμενους στη βούληση του νομοθέτη, ο αντίδικός τους «αθωώθηκε» ουσιαστικά, αφού αιφνιδίως η παράβαση στην οποία υπέπεσε «παραγράφηκε» χωρίς προφανή λόγο. Τούτο είχε ως συνέπεια την ενίσχυση της δυσπιστίας του πολίτη στη Δικαιοσύνη και την απαξίωση στα μάτια του της λειτουργία της νομοθετικής και της δικαστικής λειτουργίας.
Η προτεινόμενη, επομένως, ρύθμιση τίθεται μετά την παράγραφο (2) του πρώτου άρθρου της τροπολογίας 777/5-9-2013 και έχει ως εξής :
(παρ. 3) «Δικογραφίες για τις αξιόποινες πράξεις της ψευδούς καταμήνυσης, ψευδορκίας μάρτυρα και συκοφαντικής δυσφήμησης (άρθρα 229, 224 § 2, 363-362 ΠΚ) που εδράζονται σε μηνύσεις που υπήχθησαν στην παρούσα διάταξη, τίθενται αυτοδικαίως στο αρχείο με πράξη που αρμοδίου Εισαγγελέα, σε οιονδήποτε δικονομικό στάδιο και να ευρίσκονται. Σε περίπτωση αναβίωσης της ποινικής  δίωξης υπό τους όρους και τις προυποθέσεις της παρ. 1 εδ. β’ του παρόντος  άρθρου, η δικογραφία ανασύρεται εκ του αρχείου μη υπολογιζομένου του χρόνου της παρ.1 εδ. γ’ του παρόντος για την παραγραφή.
(4) Προκαταβλητέα δικαστικά έξοδα, ήτοι το παράβολο υπέρ Δημοσίου από  100 ευρώ κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 46 παρ. 2 ΚΠΔ και το τέλος πολιτικής αγωγής από 50 ευρώ κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 63 ΚΠΔ, επιστρέφονται στον εγκαλούντα από το Δημόσιο Ταμείο κατόπιν αίτησής του στον αρμόδιο Εισαγγελέα η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας 6 (έξ) μηνών από την υφ’ όρον παύση της ποινικής δίωξης ή την αρχειοθέτηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος. Σε  περίπτωση αναβίωσης της ποινικής  δίωξης υπό τους όρους και τις προυποθέσεις της παρ.1 εδ.β’  του παρόντος ο εγκαλών καλείται να δηλώσει εάν επιθυμεί την επανεκκίνηση της ποινικής διαδικασίας, καταβάλλοντας σε αυτή την περίπτωση εκ νέου παράβολο υπέρ Δημοσίου από 100 ευρώ κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 46παρ. 2 ΚΠΔ.»
Έχουμε την άποψη ότι αν τέτοια ρύθμιση υιοθετηθεί, θα συμβάλει θετικά στην άρση των συναφών προβλημάτων που συνόδευσαν την εφαρμογή των Ν 3346/2005, 3904/2010και 4043/2012.

Με τιμή
                            Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

                       Ο Πρόεδρος                                      Ο  Γενικός Γραμματέας


      Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης                Δημήτριος Ζημιανίτης        
        Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου                   Εισαγγελέας Πρωτοδικών

1-10 of 27