Om studiet‎ > ‎

Programvare

I dette studiet trenger vi programvare for å redigere stillbilder, video og lyd. I all hovedssak forsøker vi å benytte gratis programvare, forutsatt at denne er godt egnet til formålet og at den finnes for alle de store datamaskinsystemene (Windows [PC], OS-X [Mac] og Linux).

I tillegg til de oppgitte programmene kan dere selvsagt benytte andre programmer, forutsatt at disse lar dere løse de oppgavene vi skal igjennom. 

Vi kommer også til å benytte en rekke nettjenester, som ikke krever installasjon på samme måte som de fleste av programmene nevnt her.

Nettleser

På mange måter er nettleseren vårt viktigste verktøy. Sørg for at du har en moderne nettleser, gjerne flere, som Chrome, Opera, Firefox, Safari eller en nyere versjon av Internet Explorer.

Dersom du kun ønsker å forholde deg til en nettleser, anbefaler vi Chrome.

Bilderedigering

Picasa er veldig bra gratisprogram, som egentlig er laget for å holde styr på bilde og videoarkivet ditt. Arkivfunksjonen er i seg selv svært nyttig, men programmet har også andre funksjoner som vi kan gjøre bruk av, blant annet enkel bildebehandling.

Videoredigering

Vi gjør litt bruk av gratisprogrammet MPEGstreamclip for konvertering og enkel klipping. Ellers redigerer vi ved hjelp av editoren på YouTube.

De fleste PCer har Moviemaker, mens Macer har i Movie. Begge er utmerkete programmer for våre formål.

Lydredigering

Her benytter vi gratisprogrammet Audacity

Skjermopptak

Vi trenger et verktøy for skjermopptak, dvs mulighet for å “filme” av det som skjer på skjermen via et program. Programmet bør også ha mulighet for å ta opp systemlyden (det som kommer fra lydkortet) fra maskinen.

Det finnes noen nettbaserte tjenester som gjør dette. En velfungerende tjeneste er Screencast-o-matic, selv om denne har begrensninger knyttet til antall bilder i sekundet.

Av programmer som installeres på datamaskinen din finnes det en lang rekke rimelige og velfungerende løsninger. Vi trenger ikke mer enn en enkel recorder, som lar oss eksportere videoformater som vi kan bruke i andre programmer.

For PC
  • Camstudio (gratis)
  • Jing (også for Mac)
    Vær oppmerksom på at gratisversjonen ikke lar deg ta opp i et redigerbart videoformat
  • Hypercam (gratis)
  • Snagit (både for PC og Mac), finnes i educational-versjon

For MAC

For Linux
  • Wink (finnes også for PC)
Skjermbilder
Alle operativsystemer har funksjoner for å ta skjermdump, men dette blir enklere med et dedikert program. For de av dere som har Mac er trolig Skitch det beste alternativet. På PC kan man bruke Microsofts eget Snipping Tool, ellers kan PrtScr være et godt alternativ.
Comments