DierenKliniekMoesel
                            DierenKliniek Moesel - Hertogstraat 2 - 6006 BD  Weert - 0495-544176                  
           Welkom  Wie is wie  Openingstijden   Rondleiding    Route   Tel.nummers  ziektekosten  Wist u dat                       
Wist u dat . . .. . . het heel interessant kan zijn eens na te denken over een ziektekosten-verzekering voor uw huisdier.? Vraagt u eens informatie aan de balie!
Wist u dat .  .  

Nieuwe “weetjes”

Het is weer najaar , ondanks de koude zijn de vlooien niet verdwenen!

Wij zien de meeste vlooieninfecties in het najaar, en ook in de winter !

We hebben de laatste jaren nogal wat zachte winters gehad, wat bijdraagt aan het parasieten probleem ( vlooien en teken ). ' Zonder vorst overleven veel vlooieneitjes!

Ons advies is preventief behandelen het hele jaar door.


Als we bedenken dat dieren veel sneller oud worden dan mensen , dan is een jaarlijkse check-up , geen overbodige luxe.

Problemen als bijvoorbeeld ; nier afwijkingen bij katten , en schildklier afwijkingen worden zo vroeg mogelijk onderkend en behandeld.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de hond.

Meestal wordt dit in combinatie met de jaarlijkse vaccinatie gedaan. Nu is er een trent om eerst bij de dieren te kijken of ze wel genoeg antistoffen hebben. Dit kan door middel van een test in een gecertificeerd laboratorium , waarbij de titer ( de hoeveelheid antistoffen in het bloed ) bepaald wordt , deze testen zijn erg betrouwbaar , maar ook redelijk prijzig.

Daarom zijn er dierenartsen die een sneltest aanbieden, waarbij de hoeveelheid antistoffen afgelezen wordt door middel van een grijsverkleuring, ( een zeer ruwe methode ) . U kunt Uzelf  wel voorstellen , dat als de verkleuring erg grijs is , naar het zwarte toe , dat er dan voldoende antistoffen aanwezig zijn.

Maar als de kleur naar lichter grijs gaat , dan is het onderscheid nauwelijks te maken met wel , of niet afdoende anti-stoffen aanwezig zijn voor een goede bescherming voor een bepaalde tijd.

Het is een momentopname, en de hoeveelheid antistoffen kunnen over een halfjaar of jaar wel eens beneden het peil komen waarbij het dier nog een goede bescherming heeft tegen erg vervelende ziektes.

Er zijn verschillen tussen mensen , de ene is bevattelijk voor zowat alles , en de ander heeft nooit iets , dat is bij dieren ook zo. Dit is afhankelijk van de afweer , de ene bouwt snel en lang antistoffen op tegen een bepaalde infectie , en de ander doet dat niet omdat hun afweerapparaat minder goed werkt. Dit is bij dieren ook zo.

Erg jonge dieren , en oude dieren hebben een minder goed functionerend afweer apparaat ., deze moeten dus frequenter geënt worden om narigheid te voorkomen. De dieren die van middelbare leeftijd zijn , hebben meestal , ( als ze in het begin goed opgestart zijn door middel van entingen ) een voldoende hoge titer voor enkele jaren.

Er zijn bij honden twee ziektes waartegen je ieder jaar moet vaccineren , omdat de hoeveelheid antistoffen die de entingen opbouwen onvoldoende lang hoog genoeg blijven om langer dan een jaar goed te beschermen. Dit geld voor de ziekte van Weil , en voor besmettelijke hondenhoest.

Bijgaande een link naar een geval van de Ziekte van Weil


Zijn er nog vragen over dit onderwerp neem dan gerust contact op met de kliniek. Een van onze medewerkers staat u graag te woord.https://www.bd.nl/waalwijk-heusden-e-o/grote-zorgen-bij-waspikse-dierenarts-ziekte-van-weil-geconstateerd-bij-honden~ab2498b0/


C.Thielen-Kalkman , en E. Thielen