Zunnewendefestival

Plaatsingsdatum: 2-jun-2018 11:33:17

HELLENDOORN

- De twaalfde editie van streektaalfestival Zunnewende vindt plaats op vrijdag 22 juni. Al om 16.00 uur gaat het van start op landgoed Schuilenburg, pal aan de Regge in het buitengebied van Hellendoorn. De eerste paar uur zijn voor de jeugd. Vanaf 20.00 uur worden de verschillende podia en andere speelplekken bezet door een keur aan verhalenvertellers, zangers en muzikanten in verschillende streektalen.

Wie precies wil weten hoe het zit met de Zunnewende en de langste dag kan terecht bij de Sterrenwacht Hellendoorn. Vrijwilligers vertellen het naadje van de kous en via een telescoop zijn bij helder weer de sterren van nabij te bekijken. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd is er muziektheater Fraseur. In hun interactieve voorstelling 'Het verhaal van Hieronymus Haakmat' maakt het publiek kennis met personages uit een dorp dat lang geleden aan de IJssel moet hebben gelegen. Clowntje Odie maakt uit ballonnen.

Zunnewende heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een ongedwongen ontmoetingsplek voor een steeds breder publiek. "Het festival staat garant voor een unieke avond, ook dit jaar weer tegen het decor van een prachtig uitgelicht landgoed langs de rivier," vertelt een woordvoerder. "Opvallend dit jaar is de relatief jonge leeftijd van de artiesten. Streektaal leeft weer en heeft duidelijk toekomst.

Avondprogramma

Het avondprogramma wordt op het hoofdpodium geopend door de Regghesangers. "Zij zingen een tekst van 'onze eigen' Herman Kampman," zegt de woordvoerder. "De Eschländerkapel Hellendoorn is er ook en krijgt ter gelegenheid van hun 40-jarig jubileum, een eigen speelplek waar ze drie optredens van 30 minuten verzorgen."

Het hoofdpodium op het kasteelterrein wordt dit jaar ingenomen door de Groningstalige Marlene Bakker. "Het debuutalbum van Bakker heet Raif. Van Daniel Loheus, Frits Spits tot en met het koningshuis, allemaal zingen ze de lof van de Groningse zangeres," aldus de woordvoerder. "Na Oerol, Hongerige Wolf, Koningsdag in Groningen nu dan op Zunnewende. Vervolgens treedt Björn van der Doelen aan. De voormalig Twentevoetballer brengt verhalen en songs over gemis en verlangen, liefde, eenzaamheid en hier en daar zijn eigen vleugje Sympathie veur d'n Duvel. Na een aantal jaren op een onversterkte kampvuurplek krijgen Handy Joe en de Boegie Kearls dit jaar alle ruimte tussen de grachten. Streektaal met vette hammond, honky tonk piano en Lapsteel gitaar. Wegens succes is de afsluiter op het hoofdpodium opnieuw de Twentse cabaretière Nathalie Baartman."

Een Limburgse kampvuurplek wordt bespeeld door Joep Conjaerts, Harold K en Mella Klaessen, zij zijn bekend in Limburg en vanaf 22 juni ook in Twente en Salland. "Op een Friese kampvuurplek kunnen aanwezigen genieten van de rauwe stem van Marcel Smits met begeleiding van multi-instrumentalist Wander van Duin," vertelt de woordvoerder. Lotte Aarnink bezet de Twentse kampvuurplek. Rond het Sallandse vuur treedt schrijver/dichter Herman Kampman op. "Zijn woordvondsten worden uitgebeeld door acteur Jakob Withaar. Spookachtig, ontroerend maar ook met de nodige humor."

Kaarten kosten 7,50 euro en zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Primera Hofman Hellendoorn, VVV Nijverdal en Landgoed Schuilenburg. Op de avond zelf betalen bezoekers 10 euro entree.