Algemene historiek

In 1972 werd onder de bezielende leiding van Marcel Willems, Jef Goris en Toine Vos het toneelensemble 'Die Ghesellen' boven het doopvont gehouden. Sindsdien is het parochiehuis van Halveweg, Zonhoven de thuisbasis van Die Ghesellen.


Regisseurs van die Ghesellen


Marcel Willems regisseerde tot 1982. Hierna werd hij opgevolgd door Richard Stesmans, hij was regisseur en speler tot en met 1988. Daarna namen verschillende bestuursleden, acteurs en actrices de taak over. Waaronder Theo Vandeweerdt, Marijn Putteners, Koen Baerts, Niko Vanderspikken, Greta Vanrijkel, Lieve Vincken ... Vanaf het seizoen 2005-2006 was Edgard Vrachten onze vaste regisseur. Wegens zijn overlijden in 2008, nam Lut Vincken de regie in handen tot 2011. Vanaf het seizoen 2011 - 2012 is Peter Bos de regisseur. Maria en Lieve Vincken zijn er van in het begin bij vereniging en zijn nu, na 40 jaar, nog altijd actief.                                                           

 

Successen en dieptepunten


Zoals in elk amateurgezelschap, kenden Die Ghesellen successen en dieptepunten. Successen waren zeker de verschillende opvoeringen
in de loop der tijden met uitschieters als 'Paprika uit Afrika', 'Comme chez Soi', 'Varkens met stress' , 'Kuuroord Fontina' en vele andere …        

Legendarisch waren de jaren zeventig, meer bepaald de opvoeringen in de toneelzaal van het Maria Goretti instituut (momenteel de VMS, Vrije Midden School). Het decor moest toen in het Parochiehuis afgebroken worden en in de school weer opgebouwd worden.


Dieptepunten waren zeker de overlijdens van verschillende dierbare medewerkers. Robert Goris tengevolge van een verkeersongeval in 1985. Gino Cominotto, Marcel Willems en Edgard Vrachten tengevolge van ziekte, Jenny Houben ook tengevolge van een verkeersongeval in 1997 in volle voorbereiding van het 25 jarig bestaan. Ook in 2009 werden Die Ghesellen bijzonder zwaar getroffen door het onverwacht overlijden van Toine Vos en korte tijd later Jan Indeherberg.


Enthousiaste toneelspelers, medewerkers, bestuursleden, ...


Tot en met het seizoen 2010 - 2011 konden wij beroep doen op 55 acteurs en/of actrices. Bekijk zeker eens onze gedetailleerde lijst van de huidige acteurs en actrices. Maar zonder een ploeg van decorbouwers, geluid- en belichtingsmannen is een optreden niet mogelijk. De huidige ploeg decorbouwers bestaat uit Paul Schepers, Jeroen Indeherberg, Pierre Celus en Gerard Vermote. De belichting is in handen van Danny Vanhove. En Eddy Claesen verzorgt het geluid. De decoratieve schilderwerken worden verzorgd door Robert Schoofs. Julien Cornelis doet de algemene technische coördinatie.


Een vereniging is niet leefbaar zonder de bezielende inzet van bestuursleden zoals een voorzitter, secretaris of schatbewaarder. In het verleden hebben volgende personen hun steentje bijgedragen om ons gezelschap in stand te houden: Gino Cominotto, Jozef Goris, Theo Vandeweerdt, Marijn Putteneers, André Stesmans, Koen Schoofs en vele anderen ...


Het huidige bestuur vindt u verder op deze website.