Διδασκαλία των Μαθηματικών με Φύλλα Εργασίας για το Γυμνάσιο


Τίτλοι Βιβλίων: 
1. Διδασκαλία των Μαθηματικών με Φύλλα Εργασίας για το Γυμνάσιο Βιβλίο Μαθητή
Τάξεις: Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου
Μέγεθος Α4, σελίδες 176
Εξώφυλλο Έγχρωμο Πλαστικοποιημένο
Εσωτερικό Ασπρόμαυρο
2. Διδασκαλία των Μαθηματικών με Φύλλα Εργασίας για το Γυμνάσιο Βιβλίο Εκπαιδευτικού
Τάξεις: Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου
Μέγεθος Α4, σελίδες 220
Εξώφυλλο έγχρωμο πλαστικοποιημένο
Εσωτερικό Ασπρόμαυρο

Τα δύο βιβλία περιέχουν φύλλα εργασίας για τη διδασκαλία των μαθηματικών και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου. Το βιβλίο του μαθητή περιλαμβάνει 80 φύλλα εργασίας και το βιβλίο του εκπαιδευτικού περιέχει τις λύσεις των φύλλων εργασίας καθώς και οδηγίες για τη διδακτική αξιοποίησή τους. Τα δύο αυτά βιβλία απευθύνονται κυρίως στους μαθηματικούς που διδάσκουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (τα περισσότερα από τα φύλλα εργασίας είναι κατάλληλα και για το Λύκειο) καθώς και στους γονείς που θα επιθυμούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά τους στο διάβασμα των μαθηματικών.

Ένα δείγμα από το βιβλίο του Μαθητή μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ και του εκπαιδευτικού από εδώ

(οι απαντήσεις στα φύλλα εργασίας είναι με έντονα γράμματα)

Στο βιβλίο του εκπαιδευτικού προτείνεται επίσης ένας τρόπος διδακτικής αξιοποίησης των φύλλων εργασίας στη διδασκαλία των μαθηματικών. Ο τρόπος αυτός αφορά σε φύλλα εργασίας που έχουν γραφεί με τη μέθοδο της κατευθυνόμενης ανακάλυψης, όπως είναι τα περισσότερα από τα φύλλα που περιλαμβάνονται στα δύο αυτά βιβλία.

Ο τρόπος αυτός εν συντομία εν συντομία έχει ως εξής: προτείνεται ο εκπαιδευτικός να μοιράσει τα φύλλα εργασίας και να βοηθάει τους μαθητές ατομικά ή ανά θρανίο, δίχως να τους διακόπτει για να απευθυνθεί στην ολομέλεια της τάξης και δίχως να διαβάσουν όλοι μαζί τις απαντήσεις προς το τέλος της διδακτικής ώρας. Σύμφωνα με τη διδασκαλία αυτή ο εκπαιδευτικός δεν ελέγχει το ρυθμό του μαθήματος αλλά οργανώνει την τάξη έτσι, ώστε ο ίδιος να μην είναι ο κυρίαρχος παρά να βοηθά και να ενθαρρύνει τους μαθητές. Η συζήτηση που αφορά στην ενότητα διδασκαλίας όπου αναφέρεται το φύλλο εργασίας μπορεί να λάβει χώρα στην ολομέλεια της τάξης την επόμενη διδακτική ώρα.

Η τάξη έτσι μετατρέπεται σε έναν χώρο εργασίας για τους μαθητές. Ο καθηγητής δεν κάνει μάθημα με την παραδοσιακή έννοια του όρου αλλά και οι μαθητές δεν εργάζονται όπως στο σπίτι, όπου δεν έχουν τη δυνατότητα να ρωτήσουν και να λάβουν βοήθεια αν αντιμετωπίσουν κάποια δυσκολία, ούτε να συζητήσουν σχετικά με το αντικείμενο της μελέτης τους.

Η διδακτική αυτή πρόταση δεν αφορά σε άλλου τύπου φύλλα εργασίας, όπου για παράδειγμα το πρόβλημα προς επίλυση είναι ανοικτό. Επίσης δεν αφορά άλλου είδους δραστηριότητες όπου οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες αλλά απαιτείται να διακόπτουν την εργασία τους όποτε κρίνει ο διδάσκων ότι χρειάζεται να συζητηθούν στην ολομέλεια της τάξης τα ευρήματα των ομάδων.

Πιο αναλυτικά η διδακτική αυτή πρόταση καθώς και η παρουσίασή της στο συνέδριο της Μαθηματικής Εταιρείας στα Χανιά  το Νοέμβρη του 2016 περιλαμβάνεται εδώ

____________________________________________

Ο μαθητής μαθαίνει όταν μιλάει αυτός, όχι όταν του μιλάει ο καθηγητής του, όταν ρωτάει ο ίδιος αυτό που δεν κατανοεί και ο καθηγητής του αναπτύσσει διάλογο μαζί του, χτίζοντας πάνω σε αυτά που ήδη γνωρίζει ο μαθητής. Για να κατακτήσει την καινούργια μαθηματική έννοια, ο μαθητής, εργαζόμενος στο φύλλο εργασίας, θα πρέπει να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων και να πραγματοποιήσει υπολογισμούς, αξιοποιώντας τις πρότερες γνώσεις του. Όσα ερωτήματα μπορεί να ολοκληρώσει μόνος ή με τη βοήθεια του συμμαθητή του, θα πρέπει να αφεθεί να το κάνει στον δικό του ρυθμό και ο καθηγητής του να επέμβει, είτε όταν ο ίδιος ο μαθητής θέσει κάποιο ερώτημα ή συναντήσει δυσκολία, είτε για να ζητήσει διευκρινίσεις γι’ αυτό που έκανε ο μαθητής, είτε τέλος για να προτείνει στον μαθητή έναν εναλλακτικό τρόπο λύσης.

____________________________________________

Η διδασκαλία με φύλλα εργασίας προσφέρει μια εναλλακτική προσέγγιση στον εκπαιδευτικό για την αντιμετώπιση της μεγάλης ανομοιογένειας στη μαθηματική επίδοση και στον ρυθμό μάθησης των μαθητών που ενυπάρχει στην πλειοψηφία των σχολικών τάξεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μεριμνώντας τόσο για τους μαθητές χαμηλής επίδοσης, όσο και για αυτούς με υψηλές επιδόσεις, ώστε να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό όφελος από την εργασία τους κατά τη διάρκεια της διδακτικής ώρας.


Συγγραφέας: 

Ανδρέας Γ. Κουλούρης
Μαθηματικός, Ph.D.
Επιμορφωτής Β΄ Επιπέδου
Δικτυακός Τόπος: https://sites.google.com/site/akoulouris21/
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα:

Ο Ανδρέας Κουλούρης είναι μαθηματικός. Δίδαξε 7 χρόνια σε φροντιστήριο και από το 1999 εργάζεται ως καθηγητής μαθηματικών σε δημόσιο σχολείο.

Πήρε διδακτορικό από το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, εφαρμόζοντας τη Θεωρία του Χάους στην Κοινωνική Ψυχολογία.

Είναι επιμορφωτής Β΄ Επιπέδου για τη διδασκαλία των μαθηματικών με χρήση των Νέων Τεχνολογιών.

Τα τελευταία 6 χρόνια διδάσκει στο 3ο Λύκειο Γαλατσίου, εφαρμόζοντας σε ένα ποσοστό των διδακτικών ωρών την εργασία των μαθητών σε ομάδες και αξιοποιώντας κατά τη διδασκαλία στο εργαστήριο των υπολογιστών του σχολείου το λογισμικό GeoGebra και το Ψηφιακό Σχολείο.
Τα δύο βιβλία διατίθενται από το βιβλιοπωλείο Κορφιάτης, από το οποίο μπορεί κάποιος να τα παραγγείλει τηλεφωνικά και να του αποσταλούν ταχυδρομικά, από τα βιβλιοπωλεία Σαββάλα και από το βιβλιοπωλείο Πολιτεία (βλέπε εδώ και εδώ).
Flag Counter


_________________________________________________

    
Comments