Mijn blogs‎ > ‎

Van Wisla naar Waal

3 september 2011 – Van Wisla naar Waal (slot)

Traject Bialowieza - Nijmegen

De terugreis gaat altijd sneller dan de heenreis zeker in mijn geval. Ruim drie weken heen en daarna in een paar dagen weer terug naar huis. Het is dat ik nog een paar dagen in Warschau ben blijven hangen anders was ik binnen drie dagen weer terug geweest. Zo’n trein gaat eigenlijk best nog wel snel. ’s-Morgens fiets je nog aan de grens met Wit-Rusland waar vrouwen in bloemetjesschort en met geknoopte hoofddoek om met de hand aardappelen rapen. ’s-Middags stap je uit de trein in het hartje van bruisend Warschau met brede wegen vol met auto’s, haastige mensen netjes geknipt en geschoren. Van oerbos naar stadsjungle, het is even wennen.

Ik kijk terug op een mooie tocht. Niet altijd spectaculair op het eerste gezicht maar desondanks genoeg te zien en meegemaakt onderweg. Een gebied ook waar nauwelijks tot geen toerisme is, en dat heeft zo zijn uitdagingen.
Door de langzame manier van reizen zag ik zowel de omgeving als de mensen langzaam veranderen. Heeft het westen van Polen de blik op Duitsland gericht, het oosten lijkt wat russischer. De ruim bemeten infrastructuur en de grote eenvormige appartementgebouwen van Bialystok bijvoorbeeld hebben onmiskenbaar sovjet-invloeden. In het oosten lijkt men wat geslotener. Maar misschien is dat onwennigheid ten opzichte van toeristen.
Het deel van Polen dat ik heb bezocht is vooral een groen land met heel veel bos. Het aardige van deze reis is dat ik me gaandeweg meer ben gaan verdiepen in het bos waardoor ik ook met andere ogen naar het bos ben gaan kijken.
 
 
 
 

De bezoeken aan de nationale parken van Biebrzanski en Bialowieski zijn voor mij de hoogtepunten van deze fietstocht. Deze leerzame reis, ditmaal zonder hoogtemeters of extreme weersomstandigheden, was voor mij een ontdekkingstocht die goed heeft uitgepakt. Hopelijk hebben mijn blogs mijn volgers kunnen interesseren en inspireren.

Waar gaat mijn volgende tocht naar toe? Dick fietst naar het oerwoud? Traditiegetrouw hou ik dat nog even voor me. Maar als het zover is dan laat ik dat ongetwijfeld weten. Dank voor alle aandacht en leuke reacties die ik onderweg heb mogen ontvangen.