# Betingelser i meditasjon

FAQ 21: PÅVIRKER DIETTEN DIN MEDITASJON?

Ja! Mengden og kvaliteten på maten du spiser vil påvirke meditasjon. Om du spiser alt for mye mat vil du bli søvnig og slapp og spiser du for lite mat vil du få en dårlig helse og du vil føle deg svak og trett. Kvaliteten på maten er også viktig. Drikker du mye alkohol og driver med narkotika, som jo begge kan føre til avhengighet, vil det kunne forstyrre oppmerksomheten og ødelegge mulighetene for å meditere.

Sterkt krydret mat vil i enkelte tilfeller kunne virke negativt inn på meditasjon fordi det kan forstyrre fordøyelses systemet og dermed få deg til å føle deg uvel og ikke klar for å meditere. Men jeg tror ikke de som er vegetarianere eller andre som har strenge spiseregler i forbindelse med religion etc. vil få en negativ opplevelse i forbindelase med meditasjon.

En person bør ha en balansert diett som inneholder alle næringsstoffene som er kjent i naturen. På denne måten vil du beholde en sunn kropp og et sundt liv slik at du får full uttelling av meditasjon.

 

FAQ 22: MÅ EN UNNGÅ SEX FOR Å MEDITERE?

For vanlige mennesker er det ingenting som tilsier at en bør unngå sex, så lenge det er ”moralsk” sex. Der er ingen grunner for at en ikke skal kunne nyte sex samtidig som en praktiserer meditasjon. Det har faktisk vært anbefalt at gifte par som prøver å få barn mediterer før de har sex for at barnet skal bli smart, ha selvtillit og respekt for foreldrene.


FAQ 23: ER DET NOEN FORBUD EN SOM MEDITERER BØR MERKE SEG?

La oss si det slik at der ikke er noen forbud, men der er noen hovedlinjer med skikker som alle som mediterer bør merke seg. De kalles ”De fem reglene for øving” eller ” Fem forskrifter”: 

  1. Du skal ikke drepe eller å ta livet av et annet menneske.
  2. Du skal ikke ta ting som ikke er gitt deg eller stjele fra andre.
  3. Du skal ikke være utro.
  4. Du skal ikke lyve.
  5. Du skal ikke drikke alkohol eller ta narkotika slik at det går utover din bevissthet.

Foruten om å følge disse reglene bør du være snill og grei og alltid være rede til å hjelpe andre mennesker. Dette bør være normale normer i ens oppførsel dersom en driver med meditasjon. Om du følger disse normale, moralske reglene vil du oppleve at meditasjonen din forbedres.

 

FAQ 24: JEG HAR LEST MANGE ARTIKLER OM EFFEKTEN AV MEDITASJON OG TIL OG MED NATURVITENSKAP VISER AT MEDITASJON KAN FOR- MINSKE STRESS OG DEPRESJONER HOS MENNESKER SOM LIDER AV DISSE TILSTANDENE. MÅ DU VÆRE EN PERSON MED ALVORLIG  PROBLEMER FOR Å HA NYTTE AV MEDITASJON?

Mer enn 150 studier er gjort av naturvitere om meditasjon siden 1935. De har kommet fram til at:

  1. Meditasjon hjelper mennesker som har fysiske og/eller ”spirituelle” problemer.
  2. Meditasjon hjelper mot stress, anspenthet, depresjon, aggresjon, nevrotiske problemer og avhengighet.
  3. Meditasjon er med på å øke din mentale stabilitet, selv oppnåelse, selvtillit, sosiale ferdighet og intelligent.

For mennesker som mener at de ikke har problemer kan meditasjon hjelpe til med å øke gleden i hverdagen.

Meditasjon har hjulpet mennesker med å øke deres fleksibilitet til forandringer i miljøet, deres sportslige opptredener, deres jobb tilfredsstillelse og produktivitet og det gjør det lettere å studere.

En av de mest overbevisende naturvitenskapelige undersøkelsene som er gjort for å vise at meditasjon også hjelpe ”normale” mennesker er undersøkelsen som er gjort av Pupatana og Sribundith: ”Fredslyset 8” (side 8-10). Den viser følgende:

"De som tidligere manglet en variert kraft i deres karakter og personlighet klarte å øke deres kraft etter et 6-ukers Dhammakaya meditasjon kurs. Faktisk kan du få fordeler av meditasjon uansett hvilket nivå du starter på. Om du er person som lider kan meditasjon hjelpe deg til å minke lidelsen. Er du en glad person kan meditasjon gjøre deg gladere. Som vi har sett fra naturvitenskapelig beviser kan meditasjon hjelpe deg til å overvinne depresjoner og stress. Om du er en person uten noen problemer, men ønsker å utvikle din personlighet eller forbedre din karakter kan meditasjon være til stor hjelp. Du trenger ikke å ha problemer for å få fordeler av meditasjon.”

Comments