# Spørsmål om daglige rutiner (Norsk-Thai)

1. เมื่อผมกลับไปประเทศของผมแล้ว ผมควรจะทำอย่างไรที่จะรักษาระดับสมาธิไว้ ผมรู้ว่า...ผมเปลี่ยนไปในทางที่ดี แต่ผมไม่อยากจะให้เพื่อนของผมหาว่าผมแปลกๆ หรือว่าเปลี่ยนไปมาก หลังจากมาร่วมกิจกรรมครั้งนี้

คำตอบจากคุณครูไม่ใหญ่ (พระเดชพระคุณพระราชภาวนาวิสุทธิ์)

สมาธิต้องทำทุกวันให้สม่ำเสมอ อย่าให้ขาด เพื่อรักษาระดับสมาธิไว้ ให้เป็นกิจวัตรประจำวันเหมือนเราอาบน้ำ, ล้างหน้า, แปรงฟัน สำหรับกรณีที่ไม่อยากให้เพื่อนๆหาว่าเราแปลกๆหรือเปลี่ยนไปมาก หลังจากมาร่วมกิจกรรมในครั้งนี้ เราก็ต้องแตกต่างจากเพื่อนบ้าง แต่เป็นการแปลกดี...แปลกไปในทางที่ดี ซึ่งตัวอย่างดีๆอย่างนี้ ชาวโลกขาดแคลน เพื่อนก็ยังขาดแคลนความรู้ตรงนี้ เพราะฉะนั้น เราอาจจะแตกต่างจากเพื่อนไปบ้างในทางที่ดีขึ้น ซึ่งการที่จะแตกต่างอย่างนี้ก็จะยิ่งทำให้เพื่อนดำเนินชีวิตได้ถูกต้องด้วย มีความสุข มีชีวิตชีวาเหมือนอย่างที่เราเป็น เราเป็นอย่างไรเพื่อนของเราก็จะเป็นอย่างนั้น ส่วนการไปร่วมกิจกรรมต่างๆกับเพื่อนๆ ถ้าเป็นกิจกรรมที่ดีมีประโยชน์ เราก็เข้าร่วมได้ตามปกติ (อย่างมีชีวิตชีวา)

 

Spørsmål om bruk av meditasjon til våre daglige rutiner

1. Når jeg går tilbake til mitt hjemland, hva bør jeg gjøre for å bevare mitt meditasjonsnivå? Jeg vet at jeg har forandret seg til det bedre etter å ha meditert, men jeg vil ikke at mine venner skal tro at jeg er rar eller har endret seg mye etter å ha deltatt i dette programmet.

Svar fra den mest ærverdige Phrarajbhavanavisudh Luang Phaw Dhammajayo:

"Meditasjon" er en ting som du bør øve rutinemessig hver dag for å holde tritt med den samme meditasjon nivå. Meditasjon bør være en daglig rutine på samme måte som å ta en dusj, vaske våre ansikter og pusse tennene. Hvis du ikke vil at dine venner skal tro at du er rar eller har endret seg mye, er det nå umulig etter at du har blitt med i dette programmet. Dette er fordi du har forandret deg til det bedre. Hvis vennene dine hadde endret seg på samme måte som du har endret deg, ville de blitt lykkeligere og livligere.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2. ดิฉันรู้สึกว่าดิฉันชอบที่จะมองแต่ข้อเสียของตัวเอง ซึ่งมันไม่สร้างสรรค์เลย ทำอย่างไรเราจะรักตัวเองได้มากกว่านี้

คำตอบจากคุณครูไม่ใหญ่ (พระเดชพระคุณพระราชภาวนาวิสุทธิ์)

ให้มองไปตามความเป็นจริง ความเป็นจริงของตัวเรานั้นมีทั้งข้อดีข้อด้อย เราก็ดูไปตามความเป็นจริง อันไหนที่เป็นข้อเสีย (ข้อด้อย) เราก็แก้ไข อันไหนที่เป็นข้อดี เราก็ทำเพิ่มเติมให้ดียิ่งขึ้น ทำอย่างนี้ไปเรื่อยๆแล้วเราจะเห็นว่าเราแตกต่างจากเดิมไปในทางที่ดีขึ้นอย่างมากมายซึ่งนี่แหละ คือ แรงบันดาลใจที่จะทำให้ผู้ที่อยู่ใกล้เรา, ผู้ที่ได้ยินชื่อเสียงของเราในทุกหนทุกแห่ง อยากจะเอาอย่างเรา เห็นหรือไม่ว่าสันติภาพของโลกกำลังจะเริ่มขึ้นจากเราเราเป็นผู้สร้างแรงบันดาลใจให้กับทุกๆคน

2. Jeg føler at jeg liker å bare se på de negative perspektiver om meg selv. Det er ikke kreativt i det hele tatt. Hva skal jeg gjøre for å elske meg selv mer?

 Svar fra den mest ærverdige Phrarajbhavanavisudh Luang Phaw Dhammajayo:

 Se på deg selv fra det "sanne" perspektiv. Inni oss er det både gode og dårlige sider om oss selv. Hvis vi har oppdaget våre dårlige sider, bør vi være i stand til å fikse det. Hvis vi har oppdaget våre gode sider, så bør vi oppmuntres til å gjøre mer godt. Jo oftere vi gjør dette, vil vi se at "vi har endret oss til det bedre, og er forskjellig fra hva vi var i fortiden". Dette er den type inspirasjon for dem som er nær oss og for de som har hørt om våre omdømme fra alle steder. De ønsker å være som oss. "World peace vil begynne med oss." Vi er skaperne av inspirasjonskildene for alle.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

3. การแผ่เมตตา คือ การหลอกตัวเองหรือไม่ เพราะว่าเราไม่ได้รักทุกๆคนขนาดนั้น 

คำตอบจากคุณครูไม่ใหญ่ (พระเดชพระคุณพระราชภาวนาวิสุทธิ์)

การแผ่เมตตาไม่ได้เป็นการหลอกตัวเอง แม้เรายังไม่ได้รักทุกๆคนจริงๆ แต่เรากำลังสะสมความรู้สึกที่ดี ให้ใจของเราสูงส่งขึ้นไปเรื่อยๆ จนถึงระดับที่เป็นความรู้สึกที่ดีอย่างนั้นจริงๆที่สามารถรักทุกๆคนในโลกได้ ซึ่งจะทำให้เรามีความสุขเพิ่มขึ้นที่ความรักสากลออกมาจากหัวใจของเราอย่างแท้จริง

 

3. Å være medfølende er som å lure oss selv fordi vi ikke har kjærlighet nok til alle?

Svar fra den mest ærverdige Phrarajbhavanavisudh Luang Phaw Dhammajayo:

Å være medfølende er ikke som å lure oss selv. Men vi samler gode følelser slik at våre sinn vil stige høyere. På ett punkt, når våre sinn stiger høyt nok, vil vi være i stand til å elske alle i denne verden. Dette vil påføre oss så mye glede fordi vi vil få universell kjærlighet til alle fra våre hjerter for første gang.

 

Comments