Steg 6 : Fortsett å fokusere

Rolig


"Konsentrer sinnet ditt med å fokusere på senteret av kroppen, i midten av underlivet, omtrent to fingerbredder over navel området, ikke bekymre deg så mye om hvor nøyaktig senteret av kroppen er, bare du vedlikeholder sinnet, mykt og forsiktig, i midten av magen. Måten du fokuserer tankene dine på i midten av kroppen, er ved å sammenligne den med letthet og fullkommenhet, akkurat som en måkefjær som daler ned fra himmelen og berører den rolige overflaten av vannet i et tjern.

Tenk deg den myke landingen når måkefjæren treffer vannoverflaten. Fokuser sinnet ditt i midten av kroppen med denne følelsen. 

Husk å opprettholde følelsen av velvære i kroppen og sinnet kontinuerlig, hold tankene dine fokusert i midten av kroppen (midt i magen). 

Etter at du har funnet utgangspunktet ved å fokusere tankene dine, forestill deg mykt en nøytral gjenstand for valg, slik at sinnet kan ha noe å fokusere på i stedet for bare å vandre. 

Du kan forestille deg en skinnende sol, uansett størrelse, lys som solen midt på dagen, men ren og beroligende som måneskinnet på en fullmånenatt. Du kan velge et hvilket som helst objekt du liker så lenge det gjør at du føler deg rolig, ren og tilfreds. Noen foretrekker å visualisere stearinlys, flammer, krystallkuler, månen, etc.

For å forestille deg et objekt i sentrum av kroppen din, må du kunne forstå fremgangsmåten. Forestill deg sakte objektet med letthet. Slapp helt av, og gjør det enkelt. Så enkelt som det ville være å tenke på en fotball, en bil, et hus, eller noe annet som er kjent. 

Ikke tving hjernen din til å tenke på objektet til en grad som gjør at du føler deg anspent. Ikke bruk for mye energi eller stirr på det, ettersom stirring vil avskrekke deg fra å la bedre følelser oppstå. Forestill deg objektet forsiktig, og slapp av. 

Det spiller ingen rolle om det ikke er helt klart. Hver fornøyd uansett hvor klart det er. og vedlikehold sinnet ditt rolig, la det stoppe og være stille. Tenk på det mentale objektet kontinuerlig. Ikke la tankene vandre. 

Hvis du tenker på noe annet, kan du vedlikeholde stillheten ved å repetere en kort beroligende frase (Mantra) inne i deg selv. "Matraen" er en teknikk for å trene opp sinnet til å hvile i sentrum av kroppen.

Fortsett å repetere ordet stille og rolig inne i tankene dine, som om lyden kom fra sentrum av det mentale objektet i midten av magen. Repeter ordet mens du fokuserer på det lyse mentale objektet, forsiktig og behagelig flytende i midten av magen. Konsentrer deg om å holde sinnet stille i sentrum av det lyse, mentale objektet innenfor. Fortsett å fokusere på objektet og gjenta de rolige ordene inne i magen, mykt og komfortabelt til sinnet er helt stille og avslappet".

Vi bruker matraen for å forhindre sinnet fra å vandre fra en ide til en annen under meditasjon. Ved hjelp av matraen kan sinnet trenes opp til å hvile i sentrum av kroppen. Lyden av ordene til matraen produserer en liten vibrasjon i sinnet som leder oppmerksomheten mot glede og fred. Du kan bruke andre ord istedenfor, men det ordet du velger må kunne assosieres til noe positivt og skal ikke lede tankene til lidenskap, hat og villfarelse. Det bør repeteres til sinnet er fredfylt og rolig. Etter det stadiet vil matraen forsvinne av seg selv og kun etterlate krystallkula skinnende midt i sentrum av kroppen. 

(Oversatt av Merethe Aleksandra Wahl)


Comments