Toast Literair 2015

Zondag 18 januari 10 uur - Sint Aloysiuscollege Grote  Markt 13 Menen 

Herman Leenders werd geboren in Brugge op 10 mei 1960 en studeerde Germaanse filologie. Hij woont in het landelijke Kruiskerke, een dorp van goed 700 inwoners gelegen op de grens van de provincies West- en Oost-Vlaanderen, middenin akkers, velden en mooie bosrestanten.

In 1962 debuteerde hij met Mijn landschap, een bundel waarin hij zich meteen profileerde als ‘een dichter die beelden inventariseert ‘ (1)

Het zou tien jaar duren voor Herman Leenders zich aan een nieuwe bundel waagde, maar het was het wachten waard geweest: Ogentroost werd door de literaire wereld bijzonder goed onthaald en achtereenvolgens bekroond met de C. Buddingh’prijs (1993), de Hugues C. Pernathprijs (1993) en de prijs van de provincie West-Vlaanderen. 

Na Ogentroost volgden de bundels Landlopen (1995), Speelgoed (2000), Vervalsingen(2008) en Dat is wij (2013). Tussendoor publiceerde hij met de verhalenbundel Het mennegat (1994) en de korte roman De echtbreukeling (2005) ook nog proza. 

Het is echter vooral met poëzie dat Herman Leenders hoge ogen gooit. Fundamenteel staat bij Herman Leenders het kijken centraal. Niet voor niets stelde Herman Deconinck:

‘Herman Leenders kan een volmaakte zin neerschrijven.Maar vooral schrijft Leenders vanuit een prachtige visualiteit.’ (2)

Waren zijn eerste drie bundels vooral nog op het landschap gericht zoals mag blijken uit het openingsgedicht van Ogentroost:

‘Als een plaats roerloos ter plekke 

besta ik dit landschap als een boom,

van het bos als weggewandeld,

onder het bewind van regen en wind alleen.’  (3)

dan komt in later werk als Speelgoed en Vervalsingen vooral de mens in het middelpunt van de belangstelling te staan. Herman Leenders zegt daarover zelf:

Ik kies inderdaad niet meer expliciet het landschap als onderwerp van de gedichten, maar toch heb ik de indruk dat mijn poëzie fundamenteel nog steeds over dezelfde dingen gaat, over hooggespannen verwachtingen die niet worden ingevuld, over de ontgoocheling, soms zelfs de verbittering die dat met zich meebrengt.Het gevoel beetgenomen te zijn.De eeuwige tweespalt tussen droom en werkelijkheid, de droom als een vervalsing van de werkelijkheid...'  (4) 

Ook uit de gedichten die de dichter voor Herman Leenders BLOEM LEEST LIEFDE heeft uitgezocht zal blijken hoe in de man-vrouwrelatie hooggespannen verwachtingen niet altijd kunnen worden ingevuld. Zoals in het gedicht ‘Het fantastische ogenblik’ de dichter met 

‘Het is fantastische

 je nooit gekend te hebben’

reeds laat vermoeden is die man-vrouwrelatie nooit absoluut voltrokken. Uit bovenstaande verzen leidt collega-dichter en recensent Luuk Gruwez zelfs af:

‘… dat de ideale relatie er een is die nooit gerealiseerd wordt, dat die niet bestaat en hoogstens kan verbeeld worden. (5)

Daar tegenover staat echter de positieve interpretatie dat het fantastische net hierin schuilt dat aan de ontdekkingsreis, het op weg zijn naar de ander, nooit een eind komt, dat dit een voortdurend proces is .

In de gedichten van Herman Leenders ligt de liefde dus niet altijd voor het grijpen. Geen Valentijns-poëzie waarin alles rozengeur en maneschijn is (daarvoor is het immers op 18 januari nog een maand te vroeg!) maar poëzie over menselijke relaties en hoe die onder meer door de herinnering worden ingekleurd.

Voor het Toast Literair programma Herman Leenders BLOEM LEEST LIEFDE selecteerde de dichter uit de bundels Ogentroost, Speelgoed, Vervalsingen en Dat is wij en twee prozateksten uit de roman De echtbreukeling’.

De lezing wordt voor de gelegenheid muzikaal versterkt en begeleid door het Ensemble CordonBois onder leiding van Christine Devos en samengesteld uit een zestal musici op hobo, Engelse hoorn en cello. Zij brengen passende muziek uit zowel het klassieke, barokke als moderne repertoire dat zich uitstrekt van Mozart tot Lennon en McCartney.

U merkt het al, Herman Leenders BLOEM LEEST LIEFDE wordt een poëziebelevenis om naar uit te kijken!  Aansluitend op de lezing wordt u een nieuwjaarsreceptie aangeboden. Nodig gerust ook geïnteresseerde vrienden en niet Davidsfondsleden uit op zondag 18 januari. Ze zijn evenzeer van harte welkom! 

Graag klinken we er samen op het nieuwe jaar! Dat 2015 voor u allen naast een goed en gezond jaar ook cultureel een erg boeiend jaar mag worden ! Met Herman Leenders en CordonBois zetten we alvast een stap in de goede richting !

(1) Bron: Jooris van Hulle, citaat uit ‘Iedereen is van ergens’ (2001)

(2) Herman de Coninck in de Morgen van 28 mei 1993.

(3) Uit:‘Als een plaats roerloos ter plekke’, openingsgedicht uit ‘Ogentroost.

(4) Bron: Poëziekrant, januari/februari 2009, interview Jooris van Hulle.

(5) Bron: Luuk Gruwez in de Standaard der Letteren van 27 september 2013: ‘Herman Leenders, over de (on)mogelijkheid van relaties’

Praktisch:

Zondag 18 januari 2015 -  10.00 uur -  Clubzaal Sint Aloysiuscollege Grote Markt 13,  Menen.

Prijs Davidsfondsleden en studenten € 10  (niet-leden €12 )

Inschrijven vóór 9 januari op rekeningnummer BE 48 4659 2283 8127 van Davidsfonds Menen - betaling geldt als inschrijving.

Info Rik Lust:  056/514214 of rik.lust@skynet.be.

Voor wie meer wil lezen over Herman Leenders :  www.hermanleenders.be 

In de Bib van Menen zijn een drietal bundels van Herman Leenders beschikbaar.