Nieuws‎ > ‎

Regio en Stad

Een selectie uit het (regionale) stadsnieuws van de Gemeente. Deze pagina wordt wekelijks ververst.

Zie ook: https://gemeente.groningen.nl/stadsberichtenhttps://gemeente.groningen.nl/stadsberichten
en www.facebook.com/groningen050

ESSENTAKSTERFTE VELT LAANBOMEN AAN MEEDENPAD IN KARDINGE

Geplaatst 17 okt. 2017 13:28 door Wally Schwab   [ 17 okt. 2017 13:32 bijgewerkt ]

Persbericht Natuurmonumenten

ESSENTAKSTERFTE VELT LAANBOMEN AAN MEEDENPAD IN KARDINGE

Natuurmonumenten gaat vanaf half oktober van start met de noodkap van de laanbomen aan het Meedenpad in het Groninger Kardinge. De in totaal 135 essen zijn door de gevreesde essentaksterfte aangetast. Om de veiligheid van fietsers en wandelaars te kunnen blijven waarborgen is het noodzakelijk de essen te vervangen door nieuwe laanbomen.

Essentaksterfte

Coördinator natuurbeheer Reiner Hartog van Natuurmonumenten is niet blij met dit relatief nieuwe verschijnsel in Nederland. ‘In de zomer van 2010 werd het voor het eerst in Nederland aangetroffen. Ook in Kardinge werd deze schimmelziekte, want dat is het, al in 2011 geconstateerd. De takken van essen sterven af door een schimmel. Uiteindelijk gaat de hele boom dood. Midden in het Kardinger bos levert dat niet direct onveilige situaties op. Hier pal naast een veel gebruikt fiets- en wandelpad van het centrum van de stad Groningen naar Beijum wel’.

Veiligheid voorop!

Daarom, zo vervolgt Hartog, is het noodzakelijk om in het belang van de veiligheid voor de weggebruikers de bomen te verwijderen. Een deel van de bomen oogt nog goed, maar dat is bedrieglijk aldus Hartog. Experts, waaronder Osaka boomadvies, hebben onafhankelijke inventarisaties uitgevoerd en geconstateerd dat het een kwestie van tijd is totdat ook deze bomen verder verzwakken. De aantasting door de essentaksterfte maakt dat de bomen ook bevattelijker zijn voor andere schimmels zoals de honingzwam. Deze schimmel vreet de boom als het ware van binnen uit op. Een goed ogende boom kan dan plots toch omvallen. Dat levert gevaarlijke situaties op voor passanten en daar willen we niet op wachten zo besluit Hartog.

Nieuwe aanplant

Na de kap gaat Natuurmonumenten de laan opnieuw inplanten. Deze keer met zomereik, linde en waarschijnlijk zoete kers. Deze soorten zijn uiteraard niet bevattelijk voor de essentaksterfte. Natuurmonumenten is zich er terdege van bewust dat een mooie verbindingslaan hiermee tijdelijk een ander aanzicht krijgt, maar kiest voor veiligheid van de gebruikers van het Meedenpad.

Overlast wordt tot een minimum beperkt

Uiteraard doet Natuurmonumenten haar uiterste best om de overlast tot een minimum te beperken. Gedurende de werkzaamheden, die ongeveer twee weken duren, is het Meedenpad gesloten.

Bewoners geven impuls aan groen gebiedje de Appelhof in Beijum

Geplaatst 17 okt. 2017 12:53 door Wally Schwab   [ 17 okt. 2017 12:53 bijgewerkt ]

Bewoners geven impuls aan groen gebiedje de Appelhof in Beijum
 
In Beijum heeft een groep betrokken bewoners, de Appelhofgroep, onlangs een schelpenpad aangelegd in de Appelhof. Dat is het groene gebied tussen het Heerdenpad en de Framaheerd. Het pad geeft de contouren aan van de oude boerderij die hier tot 1972 stond. Er komt ook nog een vuurkorf en een informatiebord. De gemeente heeft de bewoners geholpen bij de aanleg van het schelpenpad.

Nieuwe woningen Melisseweg opgeleverd

Geplaatst 17 okt. 2017 12:52 door Wally Schwab   [ 17 okt. 2017 12:52 bijgewerkt ]

Nieuwe woningen Melisseweg opgeleverd
 
Bij Ulgersmaborg is in rap tempo een nieuw wijkje verrezen. Aan de Melisseweg, tegenover de sportscholen, staan nu honderd huur- en koopwoningen. Voorheen stond hier een schoolgebouw van het Noorderpoortcollege. Vrijdag 13 oktober kregen huurders de sleutel van hun nieuwe woning. Wethouder Roeland van der Schaaf was hierbij aanwezig.

Strand Meerstad klaar voor de nazomer

Geplaatst 17 okt. 2017 12:51 door Wally Schwab   [ 17 okt. 2017 12:51 bijgewerkt ]

Strand Meerstad klaar voor de nazomer
 
Wordt het de komende dagen strandweer? Meerstad is er in ieder geval klaar voor. Aan de Waterviolier, even achter Bureau Meerstad, ligt Strand Meeroevers. De werkzaamheden aan het strand zijn onlangs afgerond en het is nu open voor gebruik. De spelregels staan op de borden bij de ingang van het strand. Er komt nog een beachvolleybalnet.

Nieuw onderkomen Voedselbank officieel geopend

Geplaatst 17 okt. 2017 12:50 door Wally Schwab   [ 17 okt. 2017 12:51 bijgewerkt ]

Nieuw onderkomen Voedselbank officieel geopend
 
Burgemeester Peter den Oudsten heeft vrijdag 6 oktober het nieuwe onderkomen van de Voedselbank officieel geopend. De Voedselbank is nu gevestigd aan de Ulgersmaweg, op het gelijknamige bedrijventerrein. Voorheen zat de Voedselbank aan de Oosterhamrikkade. Het nieuwe gebouw is een stuk groter dan de vorige locatie en heeft een industriële koel- en vriescel. Hiermee kan de Voedselbank het voedsel langer goed houden.

Nieuwe gemeentebegroting met plannen voor 2018

Geplaatst 17 okt. 2017 12:49 door Wally Schwab   [ 17 okt. 2017 12:49 bijgewerkt ]

Nieuwe gemeentebegroting met plannen voor 2018
 
B&W hebben vrijdag 6 oktober de gemeentebegroting 2018 gepresenteerd. Belangrijk onderdeel daarvan zijn de in overleg met de wijk opgestelde gebiedsprogramma’s. Hierin staat per stadsdeel wat de plannen zijn. In sommige wijken gaat veel vanzelf. In andere wijken is meer aandacht nodig en neemt de gemeente een actievere rol. Elk stadsdeel heeft een wijkwethoudersbudget. Initiatiefnemers met goede plannen voor hun buurt of wijk kunnen bij hun gebiedsteam aankloppen voor geld. De begroting is een dik boekwerk, maar de gemeente heeft ook een toegankelijke website gemaakt. Bekijk de plannen voor stadsdeel Oost.

Idee voor Stad? Dien het in bij de Open Raad!

Geplaatst 7 okt. 2017 07:51 door Wally Schwab   [ 7 okt. 2017 07:51 bijgewerkt ]

2017-10-05
De gemeenteraad houdt voor de tweede keer een Open Raad. Aanmelden hiervoor kan tot 24 oktober. Net als vorig jaar nodigt de raad inwoners uit om met ideeën voor hun eigen straat, buurt, wijk of de hele stad te komen. De bedenkers van de tien interessantste, zinvolste, origineelste of meest vernieuwende ideeën mogen die tijdens de Open Raad in het stadhuis op zaterdagmiddag 4 november toelichten. De raadsleden stemmen daarna over welke initiatieven ze verder willen helpen. Alle informatie en het aanmeldingsformulier vindt u op onze website.
Bekijk ook het filmpje.

1-7 of 7