Nieuws‎ > ‎

Regio en Stad

Een selectie uit het (regionale) stadsnieuws van de Gemeente. Deze pagina wordt wekelijks ververst.

Zie ook: https://gemeente.groningen.nl/stadsberichtenhttps://gemeente.groningen.nl/stadsberichten
en www.facebook.com/groningen050

Zaterdag 26 mei Repair Café aan Munnekeholm

Geplaatst 22 mei 2018 08:51 door Wally Schwab   [ 22 mei 2018 08:51 bijgewerkt ]

Zaterdag 26 mei is er een Repair Café bij het Clubhuis voor Doven aan Munnekeholm 4. Van 13:00 tot 17:00 uur kunt u hier uw kapotte elektronica, kleding of meubels gratis laten repareren. Eventuele kosten voor materialen moet u wel betalen. Kunt u iets missen, dan wordt een vrijwillige bijdrage voor de reparatie zeer op prijs gesteld. Kijk voor meer informatie op de website van Repair Café Groningen

Inloopbijeenkomsten over ontwikkeling Eemskanaalzone

Geplaatst 22 mei 2018 08:48 door Wally Schwab   [ 22 mei 2018 08:48 bijgewerkt ]

Maandag 28 mei is er een inloopbijeenkomst over de ontwikkelingsstrategie Eemskanaalzone. Om de groei van Groningen ruimte te geven, wil de gemeente de Eemskanaalzone ontwikkelen voor wonen, werken en ondernemen. Het gaat om het gebied langs het Eemskanaal, tussen de Oosterhaven en Meerstad. Tussen het Damsterdiep en de Sontweg komt ruimte voor 1000 tot 2000 woningen. Ook wil het college een goede route creëren voor fietsers, wandelaars en automobilisten tussen Stad en Meerstad. Het doel: een gezond, aantrekkelijk stadsdeel dat Groningen weer met recht een stad aan het water maakt. De inloopbijeenkomst op 28 mei is van 17.00 tot 20.00 uur, in de ‘directiekeet IGG’ (naast de Brandweerkazerne, bij de kruising Sontweg / Eltjo Ruggeweg). Dinsdag 5 juni is er nog een inloopbijeenkomst, zelfde tijd en plaats. U kunt daar de plannen inzien, vragen stellen en een inspraakreactie geven. U kunt uw reactie ook doorgeven via e-mail of onze website.

Bouw eerste appartementencomplex Meerstad feestelijk gestart

Geplaatst 22 mei 2018 08:47 door Wally Schwab   [ 22 mei 2018 08:48 bijgewerkt ]

In Tersluis, een wijk van Meerstad, is donderdag 17 mei het feestelijke startsein gegeven voor de bouw van het eerste appartementencomplex van Meerstad. Wethouder Van der Schaaf verrichte de starthandeling. Het gaat om twaalf appartementen. Vanuit de woningen is er zicht op de toekomstige haven en het Woldmeer. De voorbereidende werkzaamheden gingen in maart van start. Naar verwachting worden de woningen eind dit jaar opgeleverd.
Foto: Geert van Duinen

Rolkeien vuurplaats Beijum inspireren IJslandse kunstenaar

Geplaatst 22 mei 2018 08:46 door Wally Schwab   [ 22 mei 2018 08:47 bijgewerkt ]

De IJslandse kunstenaar Jón Adolf Steinólfssen heeft onlangs enkele van de zwerfstenen op de vuurplaats aan de Jensemaheerd in Beijum bewerkt. Hij liet zich hierbij inspireren door deze bijzondere plek. Tijdens graafwerk voor de zuidelijke ringweg heeft de aannemer in de bodem twaalf zogenoemde rolkeien gevonden. Deze zwerfstenen zijn tijdens een van de laatste ijstijden meegevoerd vanuit Scandinavië. Een groep bewoners uit Beijum zorgde er vorig jaar voor dat deze keien nu dienstdoen als zit- en speelplek bij de vuurplaats aan de Jensemaheerd. Hier treffen buurtgenoten elkaar en worden vuurtjes gestookt.

Inspreken over nieuwe busdienstregeling kan t/m 30 mei

Geplaatst 22 mei 2018 08:46 door Wally Schwab   [ 22 mei 2018 08:46 bijgewerkt ]

Buslijn Q-link 3 van Lewenborg naar Leek gaat vanaf 9 december dit jaar net na de ochtend- en middagspits vaker rijden: eens per 10 minuten in plaats van nu eens per 15 minuten. Dat is een van de voorgenomen wijzigingen van de busdienstregeling in 2019. Kijk voor alle veranderingen op de website van het OV-bureau Groningen Drenthe. De nieuwe busdienstregeling staat open voor inspraak. Stuur uw reactie uiterlijk 30 mei per e-mail of per post naar: Gemeente Groningen, t.a.v. secretariaat Ruimtelijk Beleid & Ontwerp, postbus 7081, 9701 JB Groningen.

Peuteropvang voor alle kinderen vanaf 2 tot 4 jaar

Geplaatst 22 mei 2018 08:45 door Wally Schwab   [ 22 mei 2018 08:45 bijgewerkt ]

Vanaf september kunnen alle peuters van 2 tot 4 jaar in de stad 16 uur per week naar de peuteropvang. Het college van B&W trekt hier in 2018 700.000 euro en vanaf 2019 jaarlijks 1,4 miljoen euro voor uit. Het college wil op deze manier kleine kinderen gelijke kansen op ontwikkeling bieden en achterstanden zoveel mogelijk voorkomen. De gemeente gaat samen met betrokkenen hard werken om de uitbreiding van de peuteropvang al vanaf komend schooljaar mogelijk te maken. Lees ook het raadsvoorstel.

Groningen en startups gaan uitdagingen in stad te lijf

Geplaatst 22 mei 2018 08:44 door Wally Schwab   [ 22 mei 2018 08:44 bijgewerkt ]

De gemeente gaat dit jaar actief samenwerken met startups (vernieuwende bedrijven in hun beginfase) om nieuwe en innovatieve oplossingen te bedenken voor maatschappelijke uitdagingen in de stad. Startups krijgen in het programma Startup in Residence vijf maanden lang intensieve begeleiding om oplossingen te bedenken voor uitdagingen als het verminderen van afval, het verhogen van het percentage jonge sporters of het verlagen van het energieverbruik in sporthallen. De meest veelbelovende oplossingen koopt de gemeente in. Lees ook het nieuwsbericht op onze website of kijk op foundedingroningen.com.

Voor niets gaat de zon op: gratis ‘festival’ voor stadjers met smalle beurs

Geplaatst 22 mei 2018 08:43 door Wally Schwab   [ 22 mei 2018 08:43 bijgewerkt ]

In Winkelcentrum Paddepoel vindt op woensdag 30 mei van 11.00 tot 17.00 uur het gratis festival ‘Voor niets gaat de zon op’ plaats. Dit festival is bedoeld voor iedereen die aan het eind van zijn geld een stuk maand overhoudt. Over leven met weinig geld is veel kennis en ervaring aanwezig, die de organisatie van het festival graag wil delen. ‘Voor niets gaat de zon op’ nodigt zowel bezoekers als organisaties uit om mee te denken én mee te doen. Op dit festival kunnen geïnteresseerden in contact komen met sociale en maatschappelijke organisaties. Deze organisaties richten zich op armoedebestrijding, sociale participatie en/of hebben projecten over dit onderwerp. Op de festivalmarkt presenteren zij zichzelf. Kijk voor meer informatie op voornietsgaatdezonop.net.

Nieuwe website over Groninger Forum

Geplaatst 22 mei 2018 08:42 door Wally Schwab   [ 22 mei 2018 08:42 bijgewerkt ]

Wat komt er in het Groninger Forum? Een nieuwe website, hetnieuwe.groningerforum.nl, maakt dat de komende tijd steeds duidelijker. Op deze website kunt door het nieuwe gebouw heen klikken. Per verdieping ontdekt u wat er in het Groninger Forum komt of te doen is, van de jeugdafdeling op de eerste verdieping tot en met het skylounge-restaurant op de tiende.
Een van de functies in het Groninger Forum is film. Het Groninger Forum krijgt een filmplein en een filmcafé op de vijfde verdieping en vijf filmzalen op de vierde en zesde verdieping. Via de website is te zien hoe het filmplein en de zalen worden ingericht. De komende maanden wordt gaandeweg van meer verdiepingen in het gebouw bekendgemaakt hoe deze eruit komen te zien. Het Groninger Forum wordt in september 2019 geopend.

Onderzoek naar verplaatsen warenmarkt van Grote Markt naar Vismarkt

Geplaatst 22 mei 2018 08:41 door Wally Schwab   [ 22 mei 2018 08:41 bijgewerkt ]

De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om de warenmarkt in de toekomst permanent naar de Vismarkt te verplaatsen. Zo komt er op de Grote Markt meer ruimte voor evenementen. In dat geval zou de gemeente op zaterdagen een van de rijbanen op de Vismarkt afsluiten om plaats te maken voor marktkramen. Marktondernemers adviseren om in elk geval de ‘non-food’ kramen te verplaatsen van de Grote Markt naar de Vismarkt en de snackkramen onder te brengen op Tussen Beide Markten. De gemeente gaat de plannen de komende tijd met alle betrokkenen verder uitwerken. Lees ook de brief aan de raad.

1-10 of 11