REACTIES
van enkele cursisten

Alle op deze pagina opgenomen ervaringen zijn volledig onveranderd weergegeven. Doordat zij hun ervaring in hun eigen woorden hebben geschreven blijft de intentie van hun ervaring behouden. Ik ben hen dankbaar dat zij hun ervaringen met u willen delen.Hartelijk dank voor wat je met ons deelde. Voor het inzicht dat we kregen door bewustwording van onze eigen talenten, valkuilen en groeimomenten. We hebben het als zeer verrijkend ervaren en het helpt ons op een onbevooroordeelde manier naar de wereld(mensen) om ons heen te kijken.

Harma en Mirjam Na de Inleiding over het Enneagram en het volgen van de Basiscursus kreeg ik meer inzicht in mij zelf: mijn manier van denken en reageren, mogelijkheden om los te komen van oud zeer en belemmerend gedachtengoed, handvatten om volledige potentie te realiseren. En in anderen: waarom doen mensen in mijn omgeving wat ze doen, vanuit welke drijfveren. Ik ben individueel door Rieta gecoacht. Daardoor kon ik tijdens de bijeenkomsten goed inhaken op zaken die ik tegen kom in mijn dagelijks leven. Pijnpunten worden als groeimomenten opgepakt. Mijn introductie in de wereld van het Enneagram was maatwerk, gekenmerkt door een grote mate van betrokkenheid, onbevooroordeeld zijn en zorgvuldigheid van Rieta. De sfeer in haar praktijkruimte en gastvrijheid droegen bij tot een gevoel van vertrouwen en welbevinden.

Ireen 


  Weten dat ieder mens in principe in staat is in het innerlijk te kunnen kijken en dan inzicht te verkrijgen hoe en waarom bijvoorbeeld valkuilen ontstaan is één, maar hoe dat dan werkelijk toe te passen is twee. Het Enneagram is een prachtig hulpmiddel om daarvoor te gebruiken. Als dan ook nog Rieta met veel blijheid, enthousiasme en kennis van het Enneagram jou daarover doceert, is daar een prachtige gelegenheid om het Enneagram eigen te worden. Ik keek steeds uit naar de vrijdag, natuurlijk om de lessen maar ook om de momenten waarin ruimte was voor gesprekken over de "andere wereld".

Hans    


 Rieta heeft op een sprankelende manier en met heel veel passie het Enneagram naar voren gebracht. Het Enneagram heeft mij geleerd goed in de spiegel te kijken, wat confronterend maar ook bevrijdend is. Je wordt namelijk niet in een hokje geduwd en ieder mens is uniek. Het heeft mij veel inzichten gebracht en ik ben nog meer wakker geschud, waarvoor mijn hartelijke dank Rieta. Ik kan het zowel privé als op mijn werk heel goed gebruiken.

Della / Adviseur Particulieren

 

Ik kwam in het voorjaar van 2013 bij Rieta met de vraag om ondersteuning bij een taak die ik mijzelf ten doel had gesteld waarbij ik tegen drempels in mijzelf aanliep. Het betrof onbewuste blokkades en reacties waar ik niet goed zicht op had. Rieta is in staat om deze op te sporen en er woorden aan te verbinden zodat het mij duidelijk werd waar ik tegen aan liep. Ze viste ze uit de diepte omhoog en deed op een rustige accepterende en speelse wijze haar licht erover schijnen zodat ook ik kon zien wat er speelde. Ik kreeg daarna weer de ruimte en rust om verder te gaan.

Laura

 

 
Met veel interesse heb ik de Basiscursus gevolgd. Het was een stimulans tot persoonlijke groei. De kennis van het Enneagram verrijkt je visie op het leven waardoor je je medemens met meer tolerantie kunt gaan benaderen. Rieta’s positieve en onbevooroordeelde manier van kennisoverdracht is plezierig en geeft toegang tot vele toepassingsmogelijkheden van de persoonstypes in de praktijk.
 
Marianne dK
 
 
 De Basiscursus is een absolute eye-opener! Geeft inzicht waarom je reageert zoals je reageert. Verandering van reactie geeft een andere respons. Bewustwording. Kweekt begrip voor jezelf en de ander. Kortom DOEN!
 
Ingrid

 
Als je dag in dag uit oude (overlevings) patronen leeft, gaat de rek eruit, zonder dat je er erg in hebt. Ik verwachtte niet dat deze Enneagramcursus zo bij mij binnen zou komen en dat het me zo zou verruimen. De Basiscursus 'van Slapende Knop tot Nieuwe Loot', gegeven onder inspirerende, doorleefd-deskundige leiding, blijft in mij doorwerken.
Rieta’s onbevooroordeelde positieve houding, waarin zij ook open is over haar eigen processen, creëert een dermate veilige warme atmosfeer dat spanningsvelden, blokkades etc. gevoeld, aanvaard en zo op den duur losgelaten kunnen worden. Deze openheid bracht ons vanzelf dichter bij degene die we ten diepste zijn. Het gáát uiteindelijk om een weg naar meer heelheid en liefde, zowel richting je naaste als jezelf. Heel heel erg bedankt voor alles wat je met ons deelde en meegegeven hebt als leeftocht voor onderweg. De Knop is Loot geworden en loopt uit, op haar eigen tijd en wijze. Dat veel mensen via jouw jarenlange ervaringskennis van het Enneagram en je aangeboren talent om überhaupt kennis en ervaring aan mensen te kunnen doorgeven, de weg naar zichzelf mogen vinden.

Corrie

Hoe kan ik steeds meer mezelf zijn? Waarom doe ik zoals ik doe? Kan het Enneagram een tip van de sluier oplichten en mij zicht geven op mijn denken en handelen? Met deze vragen kwam ik op de Basiscursus Enneagram van Rieta binnen. Het is nu 3 maanden geleden dat ik de Basiscursus volgde. Het gevolg is dat het beeld wat ik over mezelf heb gekregen meer helder is. Het heeft mij milder naar mezelf toe gestemd. Ik heb er nog dagelijks plezier van.

  
Marianne S

 
  Vòòr de cursus wist ik wel iets over het Enneagram. Ik wilde me er graag wat meer in verdiepen. Heb de Inleiding en de Basiscursus bij Rieta gevolgd. Door de cursus heb ik geleerd hoe de verschillende persoonlijkheidstypen er uit zien. En ik heb ervaren hoe waardevol het is om samen, in een klein groepje, op zoek te gaan naar kwaliteiten in jezelf. Ontdekken wat je drijfveren zijn, je valkuilen, je vaardigheden. En wat het voor je kan betekenen in je contacten in je dagelijks leven. Ik heb geproefd aan het Enneagram. Ik heb de cursus heel boeiend en waardevol gevonden. 

RuutIn 2010 heb ik bij Rieta de Basis- en Verdiepingscursus Enneagram gevolgd. Met een vaste groep hebben we de 9 types besproken en ook toegepast op elkaar. Door de open- en eerlijkheid van de deelneemsters en Rieta had je echt stof tot denken voor de volgende bijeenkomst. Hoe ga ik met zaken om in privé en werk? Waarom reageer ik zo? Hoe kan ik mij ontwikkelen? Nu, een jaar later, heeft Rieta met haar cursussen mij mede geïnspireerd om een volledige HBO studie organisatiepsychologie te gaan volgen. De mens zit zo geweldig in elkaar!

Monique 


  Wat heeft de Basis- en Verdiepingscursus Enneagram mij gebracht: ik ben me bewuster geworden van mijn eigen talenten, tekortkomingen en valkuilen. Tegelijkertijd is het gemakkelijker geworden deze te benutten en/of te accepteren. De cursussen hebben me geholpen om (nog) invoelender te zijn naar mijn partner, kinderen, medemensen en naar mijzelf. Het heeft me geholpen minder direct te oordelen, me meer open op te stellen. Het klinkt allemaal erg ideaal, maar natuurlijk lukt het me niet om deze levenshouding elke dag vol te houden en toe te passen. Maar, als ik nu in één van mijn eigen valkuilen trap, ben ik me er bewust van en lukt het me (soms) om daar van een afstand naar te kijken.

Jolanda