România‎ > ‎

Poporul Român

Ieri (11 decembrie 2016) a avut loc scrutinul electoral in vederea "Alegerilor parlamentare 2016".
Eu am mers la sectia de vot din Valencia, sectie la care merg (chiar daca locatia s-a tot schimbat), de fiecare data cand a fost vreun scrutin electoral românesc, din 2003 si pana azi.
Iata aici un mic remember despre un scrutin electoral de prin 2008, cu trimitere si la cel din 2004.
Am ramas perplex (impreuna cu familia) cand in locul obisnuitelor cozi imense care pana acum erau o prezenta obisnuita, acum, la o aceeasi ora 9 dimineata ca si la precedentele, nu erau la sectia de votare, decat 2, 3, 4 alegatori.
S-a intamplat ceva, detinatorii "firelor puterii" au desfacut undeva un fir si, au dezactivat posibilitatea alegatorilor de a-si exercita dreptul cel mai fundamental, pilonul institutiei numita "Democratie".

Am dat mai multe cautari ca sa incerc sa vad situatia emigratiei române, dar nu a fost usor de gasit.
Abia dupa o serie de cautari infructuoase, mi-a venit ideea formulei (in spaniola) "inmigracion rumana en el mundo" si asa am ajuns la o pagina care se numeste "Pueblo rumano" pagina care are si pentru limba româna varianta "Români"

Am cautat informatii oficiale, dar ne-gasind, m-am multumit cu cele din Wikipedia, mai ales ca poti compara informatii in diferite limbi si face astfel o medie, intre ceea ce stie lumea despre tine, si ceea ce arati tu lumii, despre tine.
Dupa cum se vede in tabelele de mai jos, una stiu spaniolii despre cati romani sunt in Italia sau in USA (sa zicem) si alta stiu (sau arata ca stiu) colaboratorii romani ai wikipedia.In orice caz, e de bagat seama ca atunci cand Constitutia Romaniei face vorbire despre faptul ca:
 
"(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum", 
(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

 . . . atunci cand intalnim sintagma "poporul roman", trebuie sa ne dam bine seama de amplitudinea acestei sintagme pentru ca "poporul roman" inseamna "totalitatea persoanelor de cetatenie romana" (asta insemnand in jur de vreo 25 de milioane de persoane..

In 2013. Emigratia romaneasca in Spania numara 870.258 de persoane 

Autoritatile romanesti ale anului 2016 au stabilit (in ce priveste scrutinul electoral ca:

Foarte important de reţinut, românii din afara graniţelor pot vota doar dacă au domiciliul sau reşedinţa în altă ţară şi pot dovedi acest lucru. Românii care se află în străinătate ca turişti sau în interes de afaceri nu pot vota.

Pentru românii stabiliţi în străinătate au fost deschise 417 secţii de votare, cel mai mare număr de până acum. Cele mai multe sunt acolo unde există, desigur, comunităţi mari de români, Italia, Spania şi Republica Moldova.

Spania are cea mai mare comunitate de români din Europa, după Italia. În consecinţă, şi secţiile de votare din Spania sunt printre cele mai numeroase: 53 din totalul de 417 secţii de vot din străinătate sunt deschise în această ţară. Cinci sunt la Madrid, la Ambasadă, secţia consulară şi Institutul Cultural Român. Conaţionalii noştri din Spania au la dispoziţie secţii de votare şi în oraşe ca Barcelona, Getafe, Pamplona, Sevilla sau Malaga.

Românii din Spania au putut vota şi prin corespondenţă. Autorităţile le-au trimis aproape 2.800 de plicuri, dar numai 700 dintre ei le-au expediat înapoi în ţară cu votul exprimat. Peste 83.000 de români din Spania au votat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014.
 

O surpriză a constituit-o prezența slabă la vot în diaspora.

 Comparativ cu alegerile prezidențiale din 2014, când, în turul doi, au votat un număr de 378.811 români, la alegerile parlamentare de duminică și-au exprimat votul 102.721 români din afara granițelor. Asta în condițiile în care potrivit datelor INS, de la ultimul recensământ, peste 727.000 de români sunt stabiliţi în afara graniţei, cu forme legale. Și votul prin corespondență a fost un eșec răsunător, după ce peste 10% din cele 4.000 de plicuri trimise în țară au fost anulate dintr-o eroare procedurală.

În 2012, în cele şase colegii ale Diasporei au votat în total 61.014 de alegători, raportat la o cifră de 441.769 de cetăţeni români cu drept de vot care sunt înregistraţi cu domiciliul în străinătate. La alegerile parlamentare din 2008 s-a înregistrat o prezenţă la urne de 20.500 de votanţi, în cele 221 de secţii de votare din străinătate organizate atunci de MAE.
Comments