Constituția Democratică a României (adnotată)

 Declinare de raspundere: 
Informaţiile publicate în aceasta pagină, precum şi textele actelor normative nu au caracter oficial.


Constitutiile tarilor autointitulate "democratice", ale Lumii, au ca "punct de referinta"  fundamentala Cartă a Umanelor Drepturi.
Nu stiu altii cum sunt,( vorba aia) dar a noastră Constituție se angajează prin articolul sau 20 sa se mentina in concordanta cu prevederile Cartei.
Ei bine, Carta a fost lansata la apa (la nivel international), in 1948.
Adica la trei ani dupa ce comunistii confiscasera puterea in Romania. 
La trei ani dupa ce comunistii acelor vremi instituisera un alt paleativ al democratiei, o alta "democratie originala" numita de atunci (si pana la '89) "democratie populara"
Si atunci, traducerea, interpretarea, adaptarea Cartei Umanelor Drepturi s-a facut prin prisma interesului politic comunist.
Asa s-a facut, asa mosteniram, asa continuam sa folosim.
Deviata traducerea si adaptarea acestui "punct de referinta", deviat a iesit mai apoi tot ce s-a referentiat la ea (Constitutie, legi, etc).
Uneori diferentele sunt mai vizibile, alteori mai putin vizibile, uneori diferentele sunt mai grosolane, alteori mai subtile.

  Asemanator situatiei de prin filmele in care toata "actiunea filmului" se petrece in tren (genul "Crima din Orient Express"), profitandu-se de faptul ca ignoranta si indolenta oamenilor face sa existe acea "majoritate absoluta" care sa nu stie (geograficamente) "pe ce lume se afla", cu o singura schimbare de macaz (cu o singura schimbare a pozitiei unei virgule in text), un "cap destept" poate deturna "trenul" pe o linie convenabila lui, pentru a-l putea avea la discretie si ai "face la buzunare" pe calatorii din tren, oricand si oricum doreste.

Hai sa vedem (si o sa vedem asta in măsura timpului pe care am sa imi pot permite sa il dedic acestui subiect) ce-om reusi sa facem:

Lista de sub-pagini