Leden‎ > ‎

Dirigent JEO

Gert Lippens

Op zeer jonge leeftijd komt Gert reeds in contact met de blaasmuziekwereld:  o.a. zijn vader Maurice was oud-lid van de harmonie ‘De Lustige Vrienden’ en later ook bestuurslid,  een oom van Gert was eveneens muzikant bij de harmonie Sint-Cecilia in Kruishoutem, en zus Anja lid van de majorettengroep, eveneens in Kruishoutem.

Op 7 jarige leeftijd start Gert met privé muzieklessen op het elektrisch orgel. Op 12 jarige leeftijd zet hij z’n eerste stappen aan de muziekacademie van Zulte en Deinze: hij volgt er algemene muziek –en harmonieleer/theorie/samenspel en instrument trombone. Voor alle disciplines studeert hij met lof van de jury af en weet hij de stadsmedaille te veroveren.

Onder impuls van zijn schoonbroer en familie treedt Gert in 1985 toe tot het harmonieorkest van Oeselgem. Slechts één jaar later, in 1986, wordt hij ook lid van de harmonie van Zulte en dit door toedoen van zijn toenmalige leraar trombone Dhr. Julien Stofferis, die daar dirigent is.

Een paar jaar later wordt hij opgenomen in het koperensemble New Brass van Oeselgem waarmee hij 13 jaar lang tal van plechtigheden, trouwmissen, jubilea, academische zittingen, kerstconcerten, wedstrijden, … mocht opluisteren.

In 1994 werd hij lid van het toenmalige symfonisch orkest van Vlaanderen (voor amateurmuzikanten) o.l.v. Robert Groslot, een eerste hoogtepunt.

Halfweg de jaren 90’, een droom wordt werkelijkheid, Gert wordt lid van de gerenommeerde Kortrijk Brass Band en zou er met een tussenpoos van 2 jaar, enkele mooie muzikale, leerrijke jaren en momenten beleven tot hij de overstap maakt naar Brassband Panta Rhei Gent waar hij tot op heden nog steeds deel van uit maakt.  

Geïnspireerd door te werken met verschillende dirigenten in verschillende orkesten voelt Gert de microbe om naast het spelen ook de dirigeerstok ter hand te nemen. Het wegwijs maken van (jeugdige) muzikanten in de wonderlijke wereld van het samenspel tot doel. In 2001 neemt hij de leiding van de toenmalige harmonie Sint-Cecilia uit Zulte, een positie die hij tot op heden nog steeds met volle overgave bekleed. Gert is reeds enkele jaren hulpdirigent van de “Lustige Vrienden” en neemt de leiding waar van hun Jeugdensemble, het JEO.      

Hij is eveneens stichter en actief lid van trombonekwartet ‘The Rolling Bones’, een groep van 4 vrienden, collega’s trombonisten met een onvoorwaardelijke liefde voor de ‘trombone’. 

Dit alles doet Gert in zijn vrije tijd want professioneel is hij coördinator in ‘de branding’, dienstverleningscentrum voor personen met een handicap te Kortrijk.

 Enkele typerende uitspraken en gedachten van Gert:

“Muziek brengt mensen en culturen dichter bij elkaar, het sociale karakter van een vereniging/groep, de vriendschap, het groepsgevoel, …”

“Muziek is communiceren: een boodschap brengen”

“Muziek spelen vraagt een psychische maar ook een fysieke inspanning (ik vergelijk dit soms graag met topsport) en concentratie maar is een gezonde manier van ontspanning en je kan het eigenlijk je hele leven doen” 

“Muziek spelen geeft me kracht, moed, is voor mij een gezonde doping, maar ook een soort drug”

“Muziek beoefenen zorgt ervoor dat mijn vol hoofd eens leeg loopt, een onbeschrijfelijk zalig gevoel”

“Dirigeren is net als coördineren en coachen: mijn motto daarbij ’iedereen laten groeien’!”