Escuts municipals dels Poblets

 
D'ençà la represa de la democràcia, s'han fet servir tres escuts diferents per als Poblets.  Podeu consultar a peu de full els articles de festes en què hi ha els informes respectius.
 
El primer, reproduït en el llibre de festes de l'any 1982, va ser a proposta d'Enric Llobregat i prenia com a referent la simbologia de la patent de sanitat del port de Dénia com a emblema del Marquesat de Dénia.  Aquest mateix símbol pot veure's al tercer quarter de l'escut de Dénia actual. 
 

Cinc anys després, la portada del llibre apareixia amb una altra proposta d'escut explicada en un informe dels regidors Jaume Vives i Luis Mas basat en el de Llobregat. Amb el temps, havia anat augmentant el coneixement de dades històriques sobre aquests llocs.  Així, s'esmena l'escut anterior, mantingut al quarter superior dret, i s'afig: al quarter inferior esquerre, l'escut d'armes dels Perpinyà (senyors de Miraflor); als quarters superior esquerre i inferior dret les quatre barres de la Corona d'Aragó per com la família Cardona tenia el títol de comtes de Dénia.  La corona de marqués s'hi manté.


 

Finalment, l'any 2001, apareixia un article en què es bandejava l'escut del 87 i s'hi adoptava l'actual.  La proposta del Consell Tècnic d'Heràldica i Vexil·lografia Local de la Generalitat de València és armes d'Alfons el Vell, primer comte de Dénia, com a senyor de la població; la torre andalusina i tres cases que recorden l'origen tripartit del municipi.  A més a més, la corona de marqués es canvia per la reial i s'elimina l'acabament en punta per un d'arredonit. Vegeu a peu de pàgina el pdf amb el dibuix, la descripció i el fonament de l'escut fets pel CTHV.
 
A tot això, cal aclarir que la torre del Molí de Mira-rosa no és musulmana sinó d'època feudal, a cavall dels segles XV i XVI.  Per a saber-ne més, vegeu la plana d'articles de festes.
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 


Ċ
1982a.pdf
(408k)
Jaume Alemany Torrents,
8 de nov. 2008, 9:21
Ċ
1987.pdf
(300k)
Jaume Alemany Torrents,
8 de nov. 2008, 9:22
Ċ
2001.pdf
(249k)
Jaume Alemany Torrents,
8 de nov. 2008, 9:21
Ċ
Jaume Alemany Torrents,
11 de nov. 2008, 15:07
Comments