Kiezen tussen een reu of teef

Een reu of een teef?

 

Tja waar kiezen  we voor? Heel veel mensen willen een teef… waarom? Ja omdat deze liever zijn. Nu laat ik u uit de droom helpen dat is een fabel!

Reuen zijn vaak veel liever en aanhankelijker, ze kunnen wat stoer doen maar dit is meestal uiterlijke schijn als je boe roept zijn ze weg. Teven daarin tegen kunne veel krengeriger zijn en ook feller reageren op dingen. Daarnaast als ze niet gesteriliseerd zijn heb je ook met hun hormoon wisselingen te maken. Ze kunnen ruim van te voren al wat chagrijniger zijn, en minder goed luisteren, na de loopsheid heb je kans op schijnzwangerschap dan zijn ze wat slomer en slapen meer!

Reuen kunnen wat vervelender zijn als ze nog in tact zijn dus hun testikels nog hebben en er is een loopse hond in de buurt dan is luisteren vaak ook minder en willen ze vaker naar buiten om de lekkere geurtjes op te snuiven, het kan zelfs gebeuren dat ze de hele dag voor de voordeur liggen en wat piepen ze zijn dan erg verliefd !

Dan hebben we bij teven, als je er meerdere in huis hebt nog de concurrentie strijd, en die kan soms heftig zijn, met name tijdens en vlak voor en vlak na de loopsheid, ( en tijdens de dracht) als er een van de teven loops wordt of is, gebeurt het vaak dat de andere ook loops worden en dit geeft spanning want alleen de alfa teef mag worden gedekt, ze kunnen dan ook flink knokken, ze zijn erg getriggert en snel op hun teentjes getrapt, er hoeft er maar een de staart een beetje te hoog hebben of een grommetje te geven en hupsakee je hebt te poppen aan het dansen, het is dan zaak om ze zo snel mogelijk uit elkaar te halen daar teven door gaan tot er eentje dood is!

In een wilde roedel die ergens in het wild leven is het vaak zo dat de teven die niet met elkaar over weg kunnen, een andere roedel op zoeken of er zelf een beginnen, maar in huis is dit niet het geval, wij mensen ‘verplichten’ ze om met elkaar te leven en dan het liefst in harmonie…. Tja maar wat als ze elkaar niet kunnen uit staan? Dan heb je dus een probleem en moet je constant op je hoed zijn.

Vaak klappen ze in elkaar als er een stress situatie ontstaat, Visite, de bel gaat, een andere hond, en ga zo maar door. Als er rust is in huis is er niets aan de hand maar zodra er reuring is kan het gebeuren dat ze elkaar in de haren vliegen! Denk nu niet dat dit alleen bij de lagotto zo is , nee dit is echt bij elk ras aan de orde, vaak heeft niemand het er over , waarom niet??? Tja vertel maar eens dat je honden hebt die vechten, dit kan af schrikken en we willen toch verkopen, want dat is het belangrijkste……. Maar neem van mij aan dat elke kennel die meerdere teven in huis hebben het wel eens heeft meegemaakt dat er gevochten wordt, dan worden ze gescheiden gehouden of er wordt een gezellige ander huis gezocht voor de hond(en), vaak als ze met alleen een reu zitten en daarnaast ook nog gesteriliseerd is er niets meer aan de hand, Stel je zelf eens voor dat je moet samen leven met iemand die je echt niet kunt uitstaan dan vlieg je elkaar toch ook in de haren en ontstaan er hoog oplopende ruzies! Zo is dit ook met in een roedel levende honden en dan met name teven kunnen dus behoorlijk te keer gaan, die van mij zijn daar geen uitzondering op. Als de hormonen door het huis gieren houd ik ze toch maar gescheiden!

Mocht u beslissen om er een tweede hond bij te nemen neem dan een reu en een teef laat in ieder geval een van beide helpen of zelfs alle twee, dan heeft u een leuk stel honden ( mits u ze natuurlijk netjes heeft opgevoed!)

Ik heb hier echt aanmoeten wennen dat mijn teven af en toe zo heftig te keer gaan, ik heb hier lang over na gedacht en ook gedacht dat het aan mij lag, of dat ik van die geschifte honden heb, maar bij na vraag bij andere honden bezitters, fokkers en mensen die er ‘verstand’ van hebben blijkt dit heel vaak voor te komen, alleen lees  je hier nooit wat over, iedereen houd zijn mond hierover. Nu wil ik dat honden liefhebbers en aan komende honden bezitters en nieuwsgierige, nou ja iedereen, weet dat dit een veel voorkomend euvel is!

Ach ik denk dan in de kleine en grote mensen wereld wordt ook flink geknokt en dan gaat het vaak om niets, bij de honden gaat het nog om hun eigen hachje, al is het maar om hun nageslacht veilig te stellen, alleen de sterkste en moedigste en slimste mogen voor na geslacht zorgen en je moet in de honden wereld bewijzen dat je dit bent alvorens er gepaard mag worden, ze vechten dit onderling uit.  Maar de honden die in huis leven of in de kennel, daar bij wordt bepaald door de mens wie er gedekt gaat worden, ook de laagste in rang mag gedekt worden, dit geeft natuurlijk naar de hond die de baas is een scheef beeld, en ook een in hun beleving een wantoestand en dus stress. En hierdoor gevechten, want de laagste is in eens de hoogste en dit pikt de hoogste  in rang weer niet.

Onthouw dat wij als mens de dingen bepalen en niet de honden, maar dat dit in hun beleving soms totaal niet klopt! Vaak, eigenlijk meestal, als je met de roedel aan de wandel gaat is er in het vrije veld niets aan de hand en kunnen de honden goed met elkaar over weg, ook wil castreren en of steriliseren goed helpen daar dan de hormonen niet zoveel invloed meer hebben!

In onze roedel is of althans dat probeert ze, Ko de ‘baas’ maar doordat ze ‘fout’ gefokt is ( ze is een product van hoge inteelt) en de zeer slechte socialisatie de eerste 8 weken) is Ko soms zeer gespannen en probeert ze heel krampachtig de baas te zijn, ze doet dit op een vreemde manier, ze is regelmatig chagrijnig, en of dit nu komt vanwege haar pijnlijke heup, ik weet het niet, het ene moment is ze lief en vriendelijk het andere moment is ze brommerig en loopt onrustig door het thuis  wil liggen maar springt weer op als of ze gestoken is door een wesp. Ze begint nu ook wat kreupel te lopen en haar rechter achterpoot ontziet ze de bespiering is ook minder als haar linker achter poot, dit duit op dat ze deze poot minder belast!

Als er honden spelen wil ze soms mee doen maar je kunt zien dat ze dit op een veel te dominante manier doet, eigenlijk weet ze niet goed wat spelen is ( zeer waarschijnlijk is er de eerste 8 weken niet of nauwelijks gepeeld, deze periode is zo belangrijk! Hier leren ze van moeder en van broers en zussen en andere volwassen honden, maar dan moet je als fokker ze hier wel de gelegenheid voor geven met name de aandacht de spullen en de ruimte een grote ren als het kan veel buiten en veel aandacht van de mensen! Ko haar stamboom bestaat groten deels uit de zelfde honden, en zijn dit nu honden met een super lief karakter dan gaat het nog maar zijn het honden met een verkeerd karakter dan ben je dit aan het verdubbelen, een grote fout van de fokker die grote gevolgen heeft!

Als we een hond in huis nemen is het zaak om een duidelijk baas te zijn en zoals ik vaak zeg duidelijk is nee is nee en ja is ja, en niet twijfelachtig zijn en onzekerheid tonen.

Nee wij moeten het voorbeeld geven en zeer zelfverzekerd zijn dan kopieert de hond dit want als de baas nergens bang voor is dan hoeft de hond dit ook niet te zijn!

Leer uw hond te lezen zodat u aan zijn lichaamstaal ziet hoe hij zich gaat gedragen u kunt dan zodra hij neigt naar een bepaald gedrag hier op inspelen en hem iets verbieden of juist aan moedigen!

Speel veel met ze en probeer zelf relaxed te zijn dan is de hond dit ook!

Schrik niet als honden vechten, ga niet lopen schreeuwen want dan moedigt u ze alleen maar aan. Kijk uit voor uw eigen hachje maar haal ze toch uit elkaar doe dit zelf geluidloos en laat ze even af koelen. Kijk waar er eventueel wonden zitten en ontsmet deze. Vaak gaan ze vanzelf weer dicht! Na een tijd gaat u met de 2 kemphanen een flinke wandeling maken u zult zien dat er dan niets meer aan de hand is en ze netjes naast elkaar lopen! Let wel op en zodra er een zich wat groter maakt of zijn staart iets te hoog draagt of de andere hond gaat aan staren dan een flinke ( met lage stem) HEEE klaar er mee! Probeer zelf te ontspannen en ga even een boekje lezen of  ga iets  doen wat rustig is, breng zelf de rust in huis weer terug! Leer als er visite komt of iets van dien aard dat een van de honden in de bench gaat of stuur hem zelf in de bench! Dit geeft ook rust! Even time out tot dat de visite zit en er op een rustige manier begroet kan worden!

Waarom ik dit allemaal zo schrijf?

U moet er niet vreemd van op kijken dat u dit ook eens overkomt dit is nu eenmaal de honden taal Wij vermenselijkte onze viervoeter te veel en snappen dan niet goed waarom dit gebeurt maar schrik niet en blijf rustig!

Mocht u advies willen schroom niet en neem contact op!

Hier Ko, ze kan zo lief zijn maar het is een dame met een gebruiksaanwijzing!

Wij hanteren 1 prijs voor pups, er zijn kennels die voor show/fok honden meer geld vragen als voor een niet show/fok hond.
Naar mijn bescheiden mening kun je niet met 8 weken al bepalen wat het uiteindelijk gaat worden. 
Daarnaast wil ik dat de pups in huis leven met en naast het gezin, deel uit maken van het gezinsleven!
Ik verplicht kopers beslist niet om te gaan showen met hun hondje, als het een mooi hondje wordt en de nieuwe eigenaar vind het leuk om te doen en de hond heeft er ook lol in dan is het natuurlijk prachtig! Maar dit is niet een verplichting!
Ik wil graag dat de eigenaar heel veel lol aan zijn hondje beleefd!
De prijs die ik hanteer voor een pup is €1250,00
Hier zit uiteraard een pakket aan spullen bij o.a. voer, stamboom,en verdere papieren enting boekje, gratis trimbeurt met 4/5 maanden, kluifjes, speeltjes, borstel, kam, schaar, en een kleed, en heel veel informatie!