Een pup...en nu?

De pup bij u thuis vanaf dag 1

 

U bent natuurlijk al een keer wezen kijken bij uw pup bij de fokker, en u hebt een beeld hoe het er toe gaat! Bij een goed fokker mag de pup in de woonkamer opgroeien, dit is belangrijk voor de socialisatie!

Ze moeten alle dingen mee maken die in huis gebeuren, de geluiden het hele huiselijke leven moet gewoon zijn voor ze, stofzuiger, tv radio, blaffende honden, visite, noem maar op!

Zo ook de buiten geluiden, de pups moeten buiten geweest zijn!

Meestal neemt de fokker ze mee in de auto naar de dierenarts voor hun eerste enting, soms nog ergens anders heen.

De pups worden bekent gemaakt met heel veel dingen de eerste 8 weken bij de fokker thuis, daarna is er een schone taak voor de nieuwe eigenaar om dit verder te ontwikkelen.

De pup wordt door u opgehaald, meestal in de auto, besef dat de pup ineens uit zijn vertrouwde omgeving bij zijn broers en zussen , zijn moeder en eventueel andere honden en de fokkers en zijn gezin wordt weg gehaald, dit is een zeer grote overgang voor zo’n kleine wurm, dit brengt stres met zich mee, en ook al laat de pup dit niet altijd zien het is toch aanwezig.

Wat moet u doen met deze klein schattige viervoeter.

Het beste is de hond in zijn bench te vervoeren in de auto, meestal gaan ze slapen, en worden ze weer wakker als u thuis bent, soms gaan ze een tijdje zitten piepen, maar laat dit maar even zo gaan!

Thuis aan gekomen probeer hem te laten plassen. En laat hem in huis rustig de boel verkennen, op zijn gemakje!

Ga er zelf rustig bij zitten en neem wat te drinken. Relax!!!! dan geeft dit een rustig gevoel naar puppemans! Laat hem eerst op zijn gemak kennis maken met de nieuwe omgeving!  Laat nu niet de hele familie komen om te kijken naar uw nieuwe huisgenoot, dit kan altijd nog! Ook de daarop volgende dagen alles gedoseerd, wilt u naar oma doe dit dan maar ga daarna weer lekker naar huis, prop niet alles op een dag, dat is nog veel te vermoeiend voor de kleine rakker. Zorg dat hij een rustige slaap plek heeft en zorg dat hij hier dan ook rustig kan slapen of zich kan terug trekken zonder dat kinderen er bij in kruipen, dit is uit den boze, zij moeten zijn slaap plek respecteren!

Maak er ook een vaste plek van geef hem hier ook zijn kluifjes! Zodat het een prettige plek wordt!

U moet natuurlijk aan zijn zindelijkheid gaan werken, dit houd in, zo vaak mogelijk naar buiten, heeft u een tuin maak voor de eerste weken een plek waar hij zijn behoefte kan doen, uiteraard gaat u ook buiten aan de wandel , kleine stukjes uiteraard. maar hij moet minimaal elk uur een plas doen dus voor u hem de riem weer om heeft is het al gebeurt, Handiger is het om hem heel vaak even naar de plek te brengen waar hij in de tuin een plas kan doen, zet hem neer en zeg steeds ga plassen, plassen. Dan leert u hem op commando plassen! Als hij wakker wordt als hij een kwartiertje gespeeld heeft als hij gegeten heeft en dan nog heel vaak tussen door naar buiten, zodra u maar denkt o hij loopt naar de deur oppakken en op de plas plaats neer zetten, met name het oppakken is belangrijk omdat als hij anders helemaal moet lopen het onderweg al gebeurt en u bent te laat, het zijn nog baby’s en ze moeten dus ook heel vaak een plas doen, wordt niet boos als hij een ongelukje binnen heeft, dit heeft echt geen zin en weet dat een hond pas ECHT zindelijk is als hij 5 a 6 maanden is!!!!

In de nacht is een Bensch ideaal! Ik zelf zet ze naast mijn bed de eerste weken, zodra ze piepen even uit laten, maar vaak is dit alleen de eerste nachten en met een week kunnen ze het een hele nacht volhouden! Het voordeel van naast uw bed is dat ze niet of nauwelijks piepen, zeuren en gillen u u slapenloze nachten bezorgen.

Weet dat hij een roedel dier is en heel graag samen is met andere in dit geval menselijke huis genoten, ze horen uw ademhaling en dit stelt ze gerust, vanaf de geboorte en de eerste 8 weken bij de fokker zijn ze altijd met meerder geweest, moeder en broers en zussen, en dan ineens in een vreemde omgeving alleen en verlaten, Vaak zullen ze de eerste nacht door dat ze bekaf zijn van alle indrukken slapen als een blok , maar de tweede nacht wanneer ze min of meer gewent zijn dan begint het gillen en zeuren, weet dat uw lagotto pup zich helemaal over de rooien kunnen gillen en krijsen, weet dat als ze naast u bed staan u beide wel een rustige nacht rust hebt! Aan u is de keuze. Het is voor een roedeldier heel erg vreemd dat de hele roedel naar boven gaat om te slapen en dat hij niet mee mag en verbannen is. Dit snapt hij totaal niet, een roedel blijft altijd bij elkaar!

Met een paar weken verhuist u de bench naar de overloop en zo naar de plek die hij voorgoed krijgt!

Zolang ik honden heb ( 30 jaar) zet ik de pups de eerste weken naast mijn bed, en dit gaat altijd voortreffelijk.

Zorg dat uw pup ook overdag zijn rust pakt, door alle nieuwe indrukken vergeten ze om te gaan slapen en worden dan zo moe dat ze heel vervelend kunnen gaan doen! zodra u merkt dat dit gebeurt sluit hem even op en u zult merken dat ze dan na even protesteren in een diepe slaap vallen.

De eerste week zal pupje ook niet veel eten, dit geeft niet hij heeft vanuit de fokker een laagje spek mee gekregen, dit komt vanzelf!

Als u de pup met ander honden wilt laten kennis maken doe dit alleen met honden waarvan u zeker weet dat ze pup leuk vinden! Niet elke hond vind pupjes leuk! Zo ook op de honden school kijk uit dat er geen uit de kluiten gewassen pups uw kleine pup overdonderen want dan is het voor altijd verpest! Lat ze spelen met honden van gelijke leeftijd en grote. Leer dat andere honden heel leuk zijn,en als ze een keer afgesnauwd worden is niet erg, als het maar het moet wel op een normale manier gebeuren! Gewoon een flinke snauw en grauw, de pup zal schrikken wie weet wel piepen en wie weet wel heel erg te keer gaan, geeft niet NIETS aan doen, hier leren ze van dat is de opvoeding die andere honden geven. Het is niet de bedoeling dat ze echt gegrepen worden tussen de tanden en door elkaar geschud , dit is verkeerd gedrag van de andere hond dit is te overdreven!

Maar het moet u niet weerhouden om de pup met andere honden te laten omgaan, ook dit is heel belangrijk de eerste weken en maanden en de rest van hun leven. Van spelen met ander honden leren zo heel veel!

Onderneem elke dag iets anders wat vreemd en spannend kan zijn voor uw pup, vanaf 8 weken tot 12 weken is ook nog een periode van volop socialiseren, dit is echt nootzakelijk dat dit gebeurt, neem ze vaak mee in de auto en naar veel wat drukkere plekken, vooral DEZE ( 8 /12 weken)periode is uitermate belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling

Wen hem aan alles waar u voortaan met hem zult komen, pak een keer de bus en of de trein, ga een keer naar een schoolplein met kinderen, loop regelmatig langs een drukke weg met verkeer, neem hem een paar keer mee de stad in op een niet zo drukke dag!

Kortom doe heel veel en neem hem heel veel mee, maar prop niet alles op een dag.

Na deze weken houd  het natuurlijk niet op, dan blijven we gewoon door gaan met leuke dingen doen!!! zoek en hondenschool waar u en vooral de hond zich thuis voelt, er zijn hondenscholen en hondenscholen, waak er voor dat ze niet te soft zijn en van u en uw hond geen watje maken, ik zie tegenwoordig te veel dat je niet eens meer foei mag zeggen als hij uw schoenen kapot kauwt. Alles moet dan genegeerd worden, dit is niet mijn insteek van opvoeden! De hond moet leren wat wel en niet mag, ja is ja en nee is nee, wees DUIDELIJK naar uw pupje en later uiteraard ook! Als hij de ene dag op de bank mag en de andere dag niet zal hij dat niet begrijpen!

Als uw pup de eerste dagen iets eng vind en schrikt, zijn staartje laat zakken, ga dan niet op hem inpraten met een zacht hoog toontje , in de trant van … aaaach ben je geschrokken aaach wat zielig, nee leid hem af zorg dat zijn aandacht naar u is en doe iets leuks, pak zijn speeltje en doe net of u met hem wil spelen uw stem mag dan wel enthousiast klinken en juich hem toe als hij zijn staartje weer in de lucht doet, zorg dat hij zo snel mogelijk hersteld van dat waar hij van schrok, geef hem het voorbeeld dat het niet eng is! U bent dan zijn grote en stoere voorbeeld waar hij zich aan op moet trekken!  Zo moet dit de rest van zijn leven zo zijn, u bent de persoon waar hij op moet kunnen vertouwen! Hij moet alleen maar een leuke gezellige huisvriend zijn! Als een object tijdens de wandeling eng is en hij wil er niet langs, doe dan net of het object er niet is maar loop er WEL langs, uiteraard zal dit onder protest gebeuren maar herhaal en maak het leuk, herhaal en herhaal, zodra hij er normaal langs loopt, maak er een leuk spel van. beloont u hem uitvoerig , ik denk dat hij dan de volgende dag nergens meer last van heeft!

Net als in een roedel trekken de jongere honden zich op aan de oudere honden, de oudere honden hebben de wijsheid, waar zij van moeten leren! Zo is dat met kinderen in een gezin ook, en zo moet u dat ook doen met uw pup, u moet hem leren een lieve leuke en gezellige huis hond te worden die u OVERAL mee naar toe kunt nemen.

Zorg ook dat u als u een reu hebt deze zodra hij zijn poot op gaat tillen leert dat hij dat alleen mag waar u dat wilt, als u met hem aan de lijn loopt, hij hoeft echt niet elke meter zijn poot op te tillen, U bepaald waar dat wel en niet mag.

Als hij los loopt is het wat anders dan mag hij het zelf bepalen!

Een pup leren bij u te komen is eigenlijk heel makkelijk, u kunt een honden fluitje kopen ( een jachtfluitje is het beste) doe dit al in huis roep/fluit en laat hem komen, beloon met iets lekkers. Doe dit ook buiten u roept en geeft wat lekkers! U wordt dan de leuke persoon en als er iets is waar hij op af wil moet het zo zijn dat als hij u hoort roepen of fluiten dat u toch interessanter bent dan dat waar hij naar op weg was! Loop dus buiten ALTIJD met iets te knabbelen voor uw hond!! ( en de eerste weken ook in huis)

En als u denk oooo wat heb ik een goed luisterende hond , dan komt er een periode dat alles wat u hem geleerd heeft hij weer vergeten, hij is dan aan het ‘pubberen’ of te wel hij wordt volwassen, zijn hormonen gaan opspelen! Ook deze periode moet u geduld hebben redelijk streng zijn en toch de humor er van in zien, deze periode gaat over!!

Een hond is volwassen rond zijn tweede levens jaar maar het leren van dingen houd nooit op, wilt u dat uw hond een gezellige leuke hond blijft, onderneem dan zijn leven lang leuk dingen met hem, laat hem zijn leven lang deel uitmaken van het gezin!

Door veel te ondernemen en veel te spelen hem goed te verzorgen qua voeding maar ook qua vachtverzorging krijgt u een optimale band met uw hond!

Ik wens u heel veel plezier met uw hond voor minstens 15 jaar!