Bezint eer u begint

Zo schattig, en o zo verleidelijk.  
 
 
Bezint eer u begint!
 

De eerste dagen kijkt een lagotto even de kat uit de boom, hij oriënteert zich hoe  mensen in elkaar steken waar hij bij in huis is komen wonen.

Hij komt bij een goede fokker vandaan die zich bijna 24 uur met de pups heeft bezig gehouden de eerste 8 weken zijn ze  dus goed gesocialiseerd.

Na een paar dagen, als je zijn speeltje wilt afpakken gromt ie al en beetje, we lachen er om en laten het zo.

Bij de voer bak gromt ie ook een beetje en als je langs loopt gaat ie wat sneller eten.

Als ie met je speelt wil hij nog wel eens in je mouw bijten en je laat dit toe.

Als er iemand binnen komt blaft ie, en we laten dit toe.

Als je buiten loopt en hij vind iets eng gaan we hem troosten door hem te aaien

Als hij een andere hond ziet wil ie weg kruipen en ook dan aaien we hem en laten dit toe., we vinden het een beetje zielig

We gaan de hond voor alles beschermen want hij is geen held en reageert op alles ‘angstig’, we gaan zelfs alle enge dingen uit de weg of halen het voor hem weg.

We nemen hem maar niet meer mee want hij reageert bang op dingen , honden en mensen.

Visite wordt aan geblaft en we laten dit toe en het wordt steeds heftiger.

Ook buiten begint de hond uit te vallen naar andere honden, vooral aan de lijn, ook dit wordt niet gecorrigeerd, wij weten niet wat we er mee moeten laat staan dat de hond het dan weet.

We gaan alles maar ontwijken, geen vreemden, geen contact met andere honden.

Zelfs als hij in de bench zit gaat ie nog flink te keer als er visite komt.

Wij zelf worden steeds onzekerder over het gedrag van de hond.

De hond begint ook naar ons te grommen als we wat van hem willen.

Als je nu zijn speetje af wil pakken wil hij je zelfs bijten en wij trekken ons terug.

Uiteindelijk draait alles om de hond !

Bij alles wordt er gedacht  hoe zal de hond er op reageren!

De hond heeft het heft in hinden en controleert alles en iedereen!

Visite komt niet meer binnen, die blijft ook maar weg want ALLES draait om de hond!

We willen hem tegen alles en iedereen beschermen en  hopen zo de problemen te kunnen oplossen, ondertussen wordt het een groot drama

We halen er gedragstherapeuten bij en die zeggen allemaal iets anders,

We worden moedeloos en nog onzekerder.

Ons hele huis en al haar bewoners stralen  onzekerheid uit.

Wat moeten we nu nog?Niemand heeft een goede oplossing.

Na een jaar of drie zien we het niet meer zitten en nemen de onvermijdelijke beslissing.

 

Waar ging het fout?

Al bij de beslissing om een lagotto te nemen en ons niet verdiepen in het ras.

Ze zien er zo schattig uit en niet onbelangrijk ze verharen niet.

Maar een lagotto alleen maar schattig vinden is het slechtste wat we kunnen doen, we moeten door de krullen heen kijken en dan zien we echte hond. Een hond met een grote mond maar met een klein hartje. Een hond die een zeer duidelijk leiding nodig heeft, die van af de eerste dag verteld moet worden wat wel en niet mag en we mogen geen compromis toestaan. Nee is nee en ja is ja en dat dan elke dag. Zodra er ook maar enigszins tegenstaand ontstaat moeten we dat gelijk de kop in drukken. Leer de hond de eerste maanden wat wel in niet mag en wees daar zeer strikt in!

Wees een strenge leermeester!

Wij zijn vaak veel te soft voor onze schattige huis genoot en hebben de instelling:  ach laat maar het komt wel goed als ie wat ouder is.

Nee niks laat maar, hij moet doen wat u wilt en wel nu en onmiddellijk!

Mocht hij iets eng vinden dan moet uw instelling heel laconiek zijn. Die ‘angst’ is zijn probleem en niet het uwe,  als u recht op blijft en een rust en kalmte uitstraalt en door uw houding verteld dat iets of iemand NIET eng is dan voelt de hond dit ook en weet dat hij op zijn baas kan vertrouwen.

Als hij ergens van schrikt vermaan u door hem NIET te aaien negeer het gedrag of straf het zelfs af!

Als er visite komt , komt die voor u niet voor de hond, u bepaalt wat en wie er binnen komen en niet de hond die moet gewoon accepteren dat er mensen op visite komen! Vind ie vreemde mensen niet leuk dan is dit zijn robleem en niet het uwe, hij gaat dan maar ergens liggen waar hij geen last van ze heeft en u en de visite geen last van hem.

En het belangrijkste uw hond is geen kind, geen mens maar een hond!

HONDEN KUN JE NIET TROOSTEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Als u overweegt een hond in huis te nemen dan moet u regels op stellen voor het hele gezin want IEDEREEN moet zich aan de zelfde regels houden wat de opvoeding van uw viervoeter aan gaat!.

Ik zie tegenwoordig veel te vaak dat het fout gaat omdat de mensen hun hond als een baby behandelen en alles ZELF eng vinden dit breng je over op de hond en lagotti zijn hier zeer vatbaar voor, Lagotti zijn geen stoere zelf verzekerde honden die problemen moeiteloos zelf op lossen.

Lagotti zijn aanhankelijke ietwat eenkennige sensibele honden die veel steun van hun baas nodig hebben , maar dan wel in de vorm van stabiliteit en geef ze de zekerheid dat de baas de boel regelt en dat zij alleen maar lekker hond mogen zijn. Wees als baas stoer en zelfverzekerd en laconiek met humor en geduld! Kunt u dat van u zelf zeggen dan komt u in aanmerking om een lagotto in huis te nemen.

Daarnaast MOET een lagotto zijn energie kwijt kunnen als ze er de leeftijd voor hebben MOETEN ze minstens een half uur per dag LOS van de lijn kunnen ravotten! Een hond alleen aan een lijntje uitlaten is een straf voor de hond!  En heel belangrijk hij moet met andere honden kunnen spelen dit is zeer belangrijk voor zijn lichamelijke maar bovenal geestelijke ontwikkeling! En dit dan voor zijn even lang!

Een aanrader is om jacht training of waterwerk met ze te gaan doen of speuren dit zijn de dingen waarvoor ze gefokt zijn, niet om als een speelgoed hondje op de bank te zitten!

Kunt u zich niet aan deze regels houden de komende 15 jaar, zie dan af om een lagotti te nemen en koop bij een speelgoed winkel een hond op batterijen! Een Lagotti heeft deze aandacht nodig zijn leven lang!

Koop geen pup om alleen de eerste 4 maanden mee te pronken, het ELKE dag uit laten in weer en wind en ze ElKE dag de nodige beweging geven duurt hopelijk 15 jaar, en elke dag fikse wandelingen maken houd u zelf ook in conditie happy hond happy baas!!!

 BEZINT EER U BEGINT!

Zeer aandoenlijk!