Andere hobby‎ > ‎Onze honden‎ > ‎

Het Karakter van de Lagotto

De lagotto Romagnolo

Men moet begrijpen dat de lagottto pas sinds 1996 wereldwijd is verspreid , het is nog en pure werk hond, die in Italië alleen werd gefokt om truffels te zoeken, hij werd daar niet of nauwelijks in huis gehouden. Hij heeft daarom nog veel  puur honden gedrag!  Je kunt niet verlangen van een ras dat al eeuwen in schuren en op het erf gehouden wordt, dat deze hond in een paar jaar een uitgesproken gezelschap/huishond wordt, daarbij komt ook nog de populariteit om de hoek kijken, ze zijn zeer gewild en dus  voor de broodfok een interessant ras, in Zweden staan ze in de top 10 van de meest gefokte honden. Dan gaat dan kwantiteit boven kwaliteit, wat ten koste gaat van het karakter en de gezondheid.

Al doet zijn uiterlijk anders vermoeden het is geen gezelschap hond maar een WERK hond.

Hij heeft wat dat aan gaat zijn uiterlijk niet mee, omdat hij mooie krullen heeft en een mooie maat ziet hij er heel aaibaar en knuffelig uit.

Daarom wordt hij ook vaak verkeerd begrepen als hij zich distantieert van vreemde.

Ze kunnen eenkennig zijn, wat vaak wordt gezien als angst, ik zou het meer verlegen noemen. Ze willen de kat uit de boom kijken, als de vreemde mensen hem met rust laten en negeren vraagt hij na een korte tijd zelf om aandacht en wil dan geaaid worden,. Dit is een schone taak van de toekomstige pup eigenaren om er een goede opgevoede hond van temaken, De lagotto werd en word nog wel eens als de ideale hond gepromoot en daardoor dacht men dat ze niet of nauwelijks opvoeding nodig hebben , maar niets is minder waar, ELKE hond heeft duidelijkheid en opvoeding nodig! De lagotto is een zeer slimme hond en kan binnen een minuut de mens  zijn aard ‘lezen’ en hier dan heel subtiel op in spelen, zodra je twijfelachtig en niet zelfverzekerd bent gaan ze je proberen te manipuleren en wel op een hele subtiele manier,  Maar mijn ervaring is zodra je laat blijken dat ze gewoon alleen maar hond hoeven te zijn, adoreren ze je, dit bereik je met een natuurlijk overwicht! Rust en geduld. En laat de hond in zijn waarde!

De lagotto is een sensibel hondje , voor eigen mensen en bekende gaat hij door het vuur! Een lagotto heeft een duidelijke zelfverzekerde baas nodig ( welke hond niet?) Is dit niet het geval dan moet de hond het voortouw gaan nemen en dit kan de lagotto niet aan, hij ontwikkeld dan een soort   dominante angst agressie, Zodra je zo’n hond weer in een roedel zet die rust uit straalt met een  echte roedelleider ( de mens!) dan is dit met een paar dagen weer opgelost! Ze hebben een  zeer goede socialisatie in de eerste 8 weken bij de fokker nodig ( eveneens geld dit voor ALLE pups) maar de lagotto misschien iets meer.

Het is geen hond die stil wil zitten, het zijn  doeners en willen veel en graag werken! Echte Italianen,, soms lekker druk en altijd in voor een spelletje en  wandelingen, zelfs in de regen.

Krijgt hij lichamelijk en geestelijk onvoldoende prikkels dan kan hij een vervelend en stoute hond worden.

De lagotto laat zijn stem graag horen  ( redelijk waaks), maar dit is op de juiste manier in zeer goede banen te leiden! Zo ook kan hij over prikkelt raken, als pup zijnde moet hij ALLES mee maken maar prop dit niet op een dag,doe dit gedoseerd, elke dag een beetje,  gun hem zijn rust, ze gaan namelijk  door tot het oneindige en raken dan over hun toeren, het is zaak van de nieuwe pup eigenaar om hem verplicht te laten rusten, TIME OUT! Zet hem even in de bench en laat hem slapen!

Omdat de lagotto heel graag werkt samen met de baas, zijn ze eigenlijk voor ALLE honden sportedie er zijn te gebruiken, nou ja misschien pakwerk niet J

Met name apporteren en zwemmen ( het is van oorsprong een waterhond) zijn een favoriete bezigheid. En door zijn handzame voormaat , heel geschikt om altijd samen met de baas op stap te zijn!

Een goed op gevoede lagotto is een ware vriend die veel en graag wil werken en voor de baas door het vuur gaat.

Ze vallen onder ras groep 8 , het zijn jacht honden, maar de jacht op wild is er zo goed als uit gefokt hoewel hun neus superieur is, ze zijn dus ideaal om mee te nemen op de wandeling , ze houden de baas feilloos in de gaten en hebben geen behoefte om op wild sporen te anticiperen , Zelfs als er een haas op gaat vertonen ( meestal) ze niet de behoefte om hier achteraan te gaan. Ze blijven liever bij de baas! ( mits goed opgevoed)

Hij heeft en vacht die niet verhaart, alhoewel natuurlijk elke hond verhaart maar net als bij de meeste van dit soort vachten blijft de onderwol in de vacht hangen, ze hebben wel verzorging nodig en op zijn tijd een borstelbeurt en zo 4 keer per jaar een knip/scheer beurt, dit kan heel goed zelf geleerd worden of u brengt hem naar   een trimmer. Let wel het is geen poedel en hoeft er ook niet zo uit te zien! Neem een mooie foto van een goed getoiletteerde Lagotto  mee naar de trimmer of laat deze contact op nemen met de fokker of vereniging. Doe je niets aan de vacht dan wordt het een vervilte massa , daar de vacht gewoon blijft door groeien, Ook hier geld leer de hond als pup dat hij geborsteld en gekamd en geknipt wordt!

 Voordeel is wel dat een hond met deze vacht vaak wel goed gaat bij iemand met een allergie voor honden, uiteraard is dit geen garantie, je zult als je een lagotto wilt en je allergisch bent dit moeten uit proberen bij iemand met een of meerdere lagotti

De verenigingen  en fokkers kunnen daar in veel informatie geven.

Kortom de lagotto is een hond om van te houden, voor mensen die laconiek met humor en zelfverzekerd in het leven staan en daarnaast veel met hun honden willen ondermen een  handzame huisvriend die oud ( 14/15 Jaar) kunnen worden.

Er zijn zoals bij elk ras erfelijke gebreken waaronder specifiek voor de lagotto  JE ( juveniele epilepsie ) dit is een ongecoördineerd lopen als de pups tussen de 3 en 12 weken zijn, dit ‘defect’ zit in de kleine hersens ( cerebellum), ze groeien hier over heen en op latere leeftijd merk je hier niets meer van, er is nu een DNA test om de honden  hier op te testen en binnen de verenigingen worden de ouders van de nesten die binnen de verenigingen geboren worden op getest, hierdoor komen er geen leiders meer voor! Ook op HD wordt getest en mag er niet minder dan met HD C gefokt worden.

Ook de ogen worden getest, en soms op Patella.
Fokkers streven er naar om meer open karakters bij de lagotto te fokken!
Kies dan ook altijd een hond via de ras vereniging LRCN
Als u bij de fokker thuis bent moet u in iedergeval de moeder kunnen zien, Maar let ook op als u bij de pups gaat kijken hoe alles bij de fokker in zijn werk gaat, staat het u tegen wees dan sterk en neem daar geen pup, wacht dan liever op een pup bij een fokker vandaan waar u wel een goed gevoel bij hebt!

 

Neemt u een lagotto in huis dan zult u zich niet snel meer vervelen , geniet van deze mooi hond met zijn prachtige naam en krullen!

 

Subpagina''s (2): [Zonder titel] Herplaatsing