Andere hobby‎ > ‎Onze honden‎ > ‎Gezondheid‎ > ‎stambomen‎ > ‎De Lange Jaap Startpagina.‎ > ‎pups‎ > ‎

Opvoeden van de lagotto

Over het opvoeden van een hond is al heel veel geschreven.

Ik ben nog van de oude stempel en vind dat een hond veel beloond moet worden maar ook een terechtwijzing op zijn plaats is, waarom ik dit zo schrijf, ik kijk naar hoe honden onderling met elkaar omgaan en dan met name volwassen honden met pups en jonge honden, als deze iets niet naar het zin van de volwassen honden doen dan worden ze toch echt terecht gewezen, dit gaat meestal met een hoop kabaal van de pup/jonge hond gepaard, ook dit is nodig want dit remt de volwassen hond tot echt door pakken ( lees hard) vaak is het een flinke snauw en als de pup/JH goed reageert en zich dus op zijn rug werpt en al dan niet het uitgilt is het voor de volwassen hond voldoende en loopt weg, de pup/JH wil het dan goed maken en likt de volwassen hond aan de bek, het ziet er dan uit van sorry ik zal het nooit meer doen….. maar helaas een pup/JH is vaak hardleers en gaat toch ‘de fout’ weer in, en wordt weer af gestraft, en zo leert hij en wordt hij opgevoed.

Er MOET een hiërarchie heersen in een roedel, dit is voor de duidelijkheid en structuur van de pup/JH zeer belangrijk hij weet dan waar hij aan toe is! Er moet dus een leiding gevende zijn binnen de roedel ( lees gezin), de pup/JH kan zich daaraan optrekken en dit geeft hem rust. Is er geen baas dan is de pup /JH genoodzaakt om dan zelf de boel maar te gaan regelen, er zijn hondenrassen die dat zonder slag of stoot kunnen maar de lagotto is daar niet geschikt voor. Uiteraard als je meerdere lagotti in huis hebt is er een rangorde onderling maar er is er een de BAAS en dat is de mens!!!!! Is de mens niet de baas dan moet de lagotti dit worden dit kan hij vaak niet aan en het ontaard in een extreem gedrag ( onzeker, agressie, onrust, stress)

Heeft u maar èèn hond dan staat deze onderaan de rangorde trap. Eerst alle mensen en dan pas de hond!

Als de pup met 8 weken in huis komt heeft hij bij de fokker en in het nest al opvoeding genoten ( mits u een pup bij een fokker vandaan haalt die zijn pups IN HUIS en dan bedoel ik ook ECHT in huis heeft, dus niet een  zijkamertje of naast thuis gelegen kennel )  en opvoed, ze zijn dan al huiselijke geluiden gewent zoals de radio, tv, stofzuiger, de bel, visite, enzovoort. We moeten als fokker ons bijna 24 uur met de pups bemoeien knuffelen aaien verzorgen veel optillen, kortom heel veel mee bezig zijn, we hebben er een fulltime job aan, een nest opvoeden is geen sinecure maar een serieuze taak! Hij krijgt hier zijn ondergrond mee. Na deze acht weken is het de taak van de nieuwe eigenaar(en) om de pup verder te ontwikkelen, doe je dit goed dan heb je er later zeer veel profijt van doe je dit slecht dan heb je er heel veel last van, zo simpel is het, de baas kan de pup maken en breken.

Ga naar een goede honden school, laat de pup veel met andere honden van zijn leeftijd spelen of met volwassen honden die goed met pup/JH overweg kunnen. Neem de pup overal mee naar toe, maar heel belangrijk speel heel veel met hem, spelen geeft een band en is leuk om te doen. Wijs hem terecht als hij iets fout doet , maar beloon hem als hij het goed doet! WEES DUIDELIJK, wat vandaag niet mag, mag morgen ook niet!

Oefen dingen veelvuldig en vaak, denk niet ik heb het een of twee keer gedaan hij weet het nu wel want dit is niet zo, ook een hond moet ervaren dat iets gewoon is en dit gebeurt alleen als dit vaak gedaan wordt. Ga je als hij 10 weken is een keer met de bus en dan 2 jaar niet meer , vervolgens na 2 jaar ga je weer met de bus dan zal hij dit toch eng kunnen vinden, het is niet bevestigd, het is vreemd voor hem, het is niet voldoende op zijn harde schijf op gelagen wat een bus is. En zo werkt het met alles, alles wat we de pup/JH willen leren moet vaak en veelvuldig herhaald worden dan pas zit het op zijn harde schijf! Bij mensen werkt het niet anders!

Zo ook moeten we dingen die hij goed doet belonen al dan niet met een koekje of brokje, er zijn mensen die zeggen je hoeft niet te belonen met een brokje, maar ook wij mensen werken voor een beloning ( salaris) krijgen we die niet dan stoppen we er ook mee. Zo is dit ook bij de hond, later kunnen we de brokjes wel verminderen maar we zullen dan toch met onze stem en houding moeten aan geven ( aai over de bol) dat hij iets goed gedaan heeft! Beloon wat hij goed doet uitbundig!

De lagotto is een energiek slimme hond heeft veel energie en soms geen rem. De pup is  na 2 uur rond sjouwen en spelen moe maar wil hier niet aan toe geven en wordt steeds stouter en stouter, hij geeft niet toe aan zijn moe zijn, sluit hem dan op in de bench desnoods met een kleed er over, hij heeft even een time out nodig en MOET rusten! Alle indrukken komen dan te veel op hem af! Ik heb gemerkt dat dit heel goed werkt, na wat gemopper gaat hij toch slapen! Daarnaast moet hij ook zijn ei kwijt door elke dag even op een plek waar dit VEILIG kan, los van de riem  kunnen ravotten ,het liefst met andere soort genoten.  Soms zijn lagotti zelf druk maar als ze een drukke hond van een ander ras ontmoeten vinden ze dit maar niks en distantiëren ze zich hier van. Blijf toch doorgaan met hem met andere honden in contact te laten komen het is gewoon een kwestie van wennen. Probeer veel met andere hondeneigenaren te wandelen dit is leuk voor u maar nog leuker voor de hond!

Wat ik vaak zie is dat als de hond jong is er veel mee gedaan wordt, maar na anderhalf jaar is de lol er af en is het een dagelijks loopje geworden en verder thuis in de mand, Juist als de hond op de top is van zijn energieke leven moet hij min of meer verplicht een saaie en uiterst brave hond worden, een hond die bulkt van energie, tja dat geeft problemen, hij moet al die opgekropte energie toch kwijt en gaat dan vervelend doen of nog erger, de boel slopen. Een Lagotto moet dus 15 jaar zijn energie kwijt kunnen, een bal spel is dan een uitkomst, fietsen, heel veel wandelen, spelen met andere honden,zwemmen, zoekspelletjes en zo nog veel meer dingen houden de hond lichamelijk maar ook fysiek gezond! En niet alleen de hond maar ook de baas!

Ook het verzorgen van zijn vacht geeft een band een halfuurtje intiem met uw hond!

Van jongs af aan zeer duidelijk zijn een tikje dominantie van de baas is een must voor de hond, de hond moet u adoreren en voor u door het vuur gaan, u de bovenste beste baas vinden en kwispelstaartend zijn opdrachten uitvoeren, maar af en toe een correctie is prima om de hond te vertellen wat goed en fout is! Een kort en krachtig foei en even de hand over de snuit legen geeft aan dat hij moet luisteren en dat de baas de baas is en dat daar niet mee te spotten valt, we moeten domweg het corrigerend gedrag van de moeder na bootsen!

Als we dit allemaal gedaan hebben dan hebben we de komende 15 jaar een prettige huisgenoot die we overal mee naar toe kunnen nemen zonder dat we ons moeten ergeren! Wees een strenge rechtvaardige baas, maar vooral een baas die wil spelen en humor heeft! Ook niet onbelangrijk GEDULD GEDULD en nog eens GEDULD! Zodra u opvliegerig reageert werkt dit averechts op het gedrag van uw hond, zodra u rustig bent wordt de hond ook rustig!

Geniet van uw hond ,zijn leven is jammer genoeg niet zolang als we zouden willen!

Mocht u hulp of advies nodig hebben schroom niet en neem contact op!


Ontwikkelingsfasen van een pup

Ontwikkelingsfasen van een pup - door Jane Sauer

Uw pup rent door het huis. Kwispelend komt hij naar u toe en laat zich lekker aaien. Hij is nieuwsgierig en hapt naar een plant. Hij probeert wel meer dingen uit. Dit hoort bij de fase waarin hij verkeert.

Net zoals mensen zich ontwikkelen in verschillende levensfasen, hebben honden ook ontwikkelingsfasen. Die fasen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de pup. Het dier leert nieuwe dingen. Het is belangrijk om te weten welke fasen een pup meemaakt, want die zijn essentieel voor het verdere leven van het dier.

Neonatale fase (0 tot 14 dagen)
Na de geboorte van een pup kan het dier nog weinig. Hij wordt blind en doof geboren. Communicatie met de moeder gaat door middel van piepen. Door huilgeluidjes te maken trekt het jong de aandacht van zijn moeder.

De pup beweegt zich kruipend voort. Door middel van tastzin zoekt hij de tepel van de moeder om te drinken. Dit is een periode waarin het voor de pup vooral belangrijk is om te eten, te slapen en te groeien.
De moederhond stimuleert de ontlasting van de pups door ze op hun buik te likken. Zij eet de drolletjes, en de urine likt ze op. Zo houdt ze het nest schoon.

De pup kan in deze fase wel ruiken. Hij leert de geur van zijn moeder, broertjes en zusjes kennen. Ook neemt hij de geur van mensen op. In deze fase mag u de pups elke dag even in de hand nemen om ze aan uw geur te laten wennen. Maar laat de pups niet in de buurt van vreemden komen. Laat ze verder hun eigen gang gaan, want in deze fase hebben de pups veel rust nodig. Ze hebben behoefte aan de warmte en veiligheid van het nest.

Overgangsfase (14 tot 21 dagen)
Rond de tweede week gaan de ogen van de pups open en beginnen ze geluiden te horen. Het gezichtsvermogen ontwikkelt zich. Bij een leeftijd van drie weken is het gezichtsvermogen volledig ontwikkeld. Dit geldt ook voor het reukvermogen. De eerste melktanden komen door.

In deze fase gaan de pups een beetje op onderzoek uit en spelen met elkaar. De pups leren aspecten zoals sluipen, het vangen van een prooi en zich verstaanbaar te maken in hondentaal. Ook begint de pup te wennen aan het contact met mensen.

Inprentingsfase (drie tot acht weken)
De binding met het nest en met de moeder vermindert in deze fase. De pup wordt ondernemender en verkent zijn directe omgeving. Door te spelen leert hij hoe hij zich moet gedragen ten opzichte van zijn broertjes, zusjes en soortgenoten. Hij imiteert het gedrag van volwassen honden. Hij is nieuwsgierig en leergierig.

In deze periode moeten de pups de kans krijgen om dingen te onderzoeken. Ze moeten in contact komen met verschillende mensen, kinderen en dieren. Dit is de fase waarin pups zoveel mogelijk moeten wennen aan indrukken en geluiden, zoals geluiden in het verkeer en het contact met vreemde mensen.

De pups moeten in contact komen met alle dingen en situaties waar ze op latere leeftijd mee te maken kunnen krijgen. Wat dat dan voor dingen zijn heeft ermee te maken waar u woont en waar u uw hond mee naartoe wilt nemen. Als u bijvoorbeeld in de stad woont, kunt u denken aan trams, fietsers, auto's en winkelende mensen. Woont u op het platteland, dan kunt u denken aan een tractor, paarden, koeien en schapen. Denk er ook over na waar u uw hond mee naar toe wilt nemen. Gaat u graag naar het bos, naar het strand of wilt u uw hond meenemen naar de stad? Laat uw pup daar alvast aan wennen. Ook het wennen aan autorijden is belangrijk als u uw hond mee de auto in wilt nemen.

Uw pup zal misschien wel angstig zijn voor nieuwe en vreemde dingen, maar toch moet hij ermee worden geconfronteerd. Als uw pup angstig is, moet u net doen alsof er niks aan de hand is en gewoon doorlopen met uw pup. Als een pup niet leert omgaan met diverse situaties, krijgt een pup last van ‘kennelsyndroom’. Dit betekent dat een hond in zijn tijd als pup niet goed gesocialiseerd is, waardoor hij angsten vertoont als hij geconfronteerd wordt met bijvoorbeeld onbekende plaatsen of vreemde mensen. Door uw pup kennis te laten maken met alles waar hij op latere leeftijd ook mee te maken krijgt, kunt u dit voorkomen.

Socialisatiefase (acht tot twaalf weken)
Als een pup acht weken oud is, kan hij naar zijn nieuwe baas toe. Eerder dan die acht weken is het niet goed om een pup bij zijn moeder weg te halen. Dit kan leiden tot ernstige afwijkingen in zijn gedrag. Dit heeft ermee te maken dat een pup de verschillende fasen van zijn leven moet meemaken. Dit zorgt voor een goede ontwikkeling.

De socialisatiefase is de periode waarin pups van hun moeder en het veilige nest worden gescheiden. Dit is het juiste moment om vriendschappen te sluiten met mensen. Moederhond is altijd de leider geweest en vanaf het moment dat een pup wordt gescheiden van de moeder, is er een nieuwe leider nodig. Die rol moet u als baas overnemen. Hij moet in deze periode goed leren wie de leider is.

Tussen de acht en tien weken wil een pup weleens vluchtgedrag vertonen. Hij reageert angstiger dan normaal. Het is handig om hier rekening mee te houden en voorzichtig te zijn met onbekende situaties.

Maar ook in de socialisatiefase moet de pup kennismaken met allerlei situaties. In de inprentingsfase is uw pup nog bij de fokker, dus heeft u geen invloed op datgene waarmee uw pup mee te maken krijgt. In de socialisatiefase bent u de baas. Dus het leren omgaan met dingen en situaties waar hij op latere leeftijd mee te maken kan krijgen moet ook in deze fase gebeuren. Dit is heel belangrijk voor zijn verdere leven.

Rangordefase (twaalf tot zestien weken)
Dit is de fase waarin de pup moet leren wie zijn baas is en wat de leefregels zijn. Het gezin waarin de pup opgroeit ziet hij als zijn roedel. Als u jacht- en prooispelletjes met hem speelt, laat hem dan af en toe winnen, maar zorg ervoor dat u het laatste spel wint. Ook moet u als leider van de roedel bepalen wanneer er wordt gespeeld en wanneer er wordt gestopt.

Roedelordefase (vier tot zes maanden)
In het wild zou een pup leren te jagen met soortgenoten in deze fase. Het is belangrijk dat hij leert om samen te werken. Vanaf vier maanden kan de pup serieuzer worden getraind. Hij moet leren hoe leuk het is om met mensen bezig te zijn. Positief gedrag moet beloond worden en negatief gedrag moet voorkomen of genegeerd worden. Dit is de periode waarin de pup blijft leren en spelen.

Puberteitsfase (24 weken tot hij geslachtsrijp is)
De hond belandt in de puberteit vanaf 24 weken oud tot hij geslachtsrijp is. Dit verschilt per hond en per ras. Dat kan met zes maanden, maar ook met 15 maanden. Het is belangrijk om de hond duidelijk te maken wie de leider is. Het lijkt soms wel alsof alles wat hij geleerd heeft nu ineens is vergeten. Dit komt doordat hij onder invloed is van hormonen. Net zoals kinderen in de puberteit komen, gebeurt dit ook bij honden. Dit gaat vanzelf wel over. Maar het is wel belangrijk om in deze fase voet bij stuk te houden en geduld te hebben.

In deze tijd moet hij leren luisteren naar zijn baas. U moet consequent zijn en grenzen stellen. Duidelijkheid is voor een pup heel belangrijk. Als iets de ene keer wel mag en de andere keer niet, weet hij niet waar hij aan toe is.

Omdat iedere hond anders is, zullen de ontwikkelingsfasen per hond kunnen verschillen. Het is in ieder geval van belang dat u de verschillende fases van een pup kent. Door een goede socialisatie en opvoeding kunt u problemen met de pup op latere leeftijd voorkomen.

Als een pup niet gesocialiseerd is, kan dat ook leiden tot gedragsproblemen. Een hond kan bijvoorbeeld wegkruipen en angstig zijn bij contact met vreemde mensen. Dit komt doordat de hond als pup niet genoeg met vreemde mensen in aanraking is geweest. Maar een hond kan ook schrikken van een fietser die voorbij komt rijden als u in de stad loopt. Dit komt doordat de hond als pup weinig met fietsers te maken heeft gehad. Ook kan een hond bang zijn voor andere honden of zelfs voor het geluid van de televisie. Als een pup niet gesocialiseerd is, kan dat ertoe leiden dat hij op latere leeftijd bang is voor de gewone dagelijkse dingen. En een hond die altijd bang is voor alles, kan nooit gelukkig zijn.

-: