Andere hobby‎ > ‎Onze honden‎ > ‎Gezondheid‎ > ‎stambomen‎ > ‎De Lange Jaap Startpagina.‎ > ‎pups‎ > ‎Fotoshoot van de pups‎ > ‎

**Fokker versus Koper

Fokker    versus     Koper.

 

Als je wilt fokken met rashonden dan moet je, je aan regels houden, Allereerst aan de regels van de raad van Beheer, zij geven de stambomen af. Voldoe je niet een die regels dan krijg je een boete, ga je als fokker te vaak buiten je beokje dan wordt je kennel naam af genomen, wordt het nog erger dan krijg je geen stambomen meer,

De regels zijn,

De teef mag niet jonger zijn dan 16 maanden voor de eerste dekking.

En niet ouder dan 72 maanden ( is 6 jaar) voor het eerste nest.

De teef mag maximaal 5 nesten geven tussen de dekking met pups als gevolg, mag niet minder dan 10 maanden zitten en niet meer dan 2 nesten in de 24 maanden.

De teef mag na 96 maanden geen nest meer krijgen.

Dan zijn er nog restricties omtrent de combinaties,

Vader/ dochter

Moeder/ zoon

Broer /zus

Grootouder /kleinkind, deze combinaties zijn niet toegestaan!

Daarnaast zijn er de regels van de rasvereniging ( in ons geval de LRCN)

Zij hebben de volgende regels toegevoegd.

Beide honden moeten op een nationale of internationale show of op de clubmatch van de vereniging tenminste  2 x een zeer goed gehaald hebben  waarvan een van de ouderdieren dan ook 1 x een uitmuntend gehaald moet hebben

Beide honden moeten getest zijn op JE ( juveniele epilepsie)

Heupdisplasie

En op PRA en Cataract ( oogziektes)

Daarnaast vind ik dat de honden heel goed gesocialiseerd moeten worden. Dus veel ( lees dagelijks meerdere malen) met mensen in contact moeten komen het liefst ook met kinderen en andere volwassen honden.

Vooral het socialiseren vanaf dag 1 bij de fokker moet zorgvuldig gebeuren, je kunt natuurlijk wel zeggen ik heb de pups in huis maar als je e dan in een kamertje afgezonderd houd en er 1 x per dag een bak voer neer zet en verder niets met ze doet dan is dit net zo slecht als dat je ze achter in eens schuur houd, fokkers die het zo doen en ze in een apart kamertje houden en er zich niet of nauwelijks mee bemoeien, liegen niet als ze zeggen de pups groeien in huis op……..maar dit is GEEN socialiseren, dit is niet pups in huis grootbrengen. Ze zijn wel in huis maar niet in een huiselijke omgeving!

Socialiseren doet iedere fokker op zijn eigen manier maar de basis is dat ze zich heel veel met de pups bemoeien en bezig houden je hebt er een dag taak aan,

In huis wil ook zeggen dat ze alle huiselijke geluiden mee maken, TV radio, stofzuiger, honden die blaffen, mensen kinderen enzovoort, enzovoort.

Meenemen in de auto, geluiden van buiten, dierenarts,kammen, borstelen, ogen, oren, tanden kijken. Alvast een begin maken met zindelijk worden.

De boel netjes en schoonhouden, niet dat ze in hun eigen poep en plas moeten leven, ontwormen ( 3 a 4 x) goede voeding geven. De pups en moeder moeten er schoon en goed bij liggen.

En het allerbelangrijkste een fokker moet genieten van zijn pups, er heel veel tijd aan besteden en heel veel maar dan ook heel veel knuffelen!!!!!!!!!!!!!!!

Daarnaast advies geven aan de toekomstige kopers/ pupeigenaren.

Zodra je het idee hebt als fokker om je teef te laten dekken en gaat uitzoeken welke reu je gaat gebruiken en de dekking gaat plaatsvinden, totdat de pups het huis verlaten ben je zo een halfjaar bezig, een intensief gebeuren een nest fokken, daarnaast een grote verantwoording.

Als het voortraject goed is en we hebben  ons als fokker keurig aan alle regels gehouden. En ook de geboorte en de tijd dat de pups bij de fokker wonen ( 8 weken) zijn uitstekend verlopen.

Dan komt het grote en meest spannendste moment van e voor de fokker, ze gaan naar de nieuwe eigenaren.

 

De nieuwe eigenaar heeft de pup betaald en deze is nu officieel in eigendom van hem/haar De pups worden met een koopcontract verkocht, hier staat in vermeld waar de fokker aan heeft voldaan en zich heeft moeten houden, zie boven genoemde.

Meestal staan er ook regels in voor de nieuwe eigenaar zoals als er zich toch een erfelijk gebrek binnen het jaar voor doet de fokker hier een regeling voor moet treffen of als de hond weg moet de fokker hiervan op de hoogte gesteld moet worden en deze de hond eventueel weer terug neemt. De eigenaar er zorg voor draagt de hond goed te verzorgen.

Goed om te weten een hond wordt door de wet gezien als een ding, te vergelijken met een fiets of radio of auto. De verkoper is verplicht een goed product af te leveren, de fiets, auto of radio moet het doen!

 

Maar……………. Als ik een nieuwe TV koop en deze na een week uit het raam gooi?

Iedereen ( de verkoper) zal zeggen, zonde wat doe je nu?? En ik zal zeggen, IK maak uit wat ik met dat ding doe, het is MIJN tv. En zo is het ook. Niemand kan hier invloed op uitoefenen het is mijn tv ik doe er mee wat ik wil. Zo ook met een fiets die ik gekocht heb, als ik er mee gooi en smijt en hij gaat stuk is het mijn eigen schuld, of als ik hem na een week weer door verkoop ook dan heeft de winkel er niets over te zeggen het is MIJN fiets!

En zo is het ook met een pup deze is verkocht en niet meer mijn eigendom.

De fokker doet afstand, heeft de pup verkocht, heeft hier dan eigenlijk ook geen zeggenschap meer over, de nieuw eigenaar kan met de pup doen wat hij of zij wil.

EN juist hier vind ik, komt het moeilijke, wat, als na een jaar de pup niet goed functioneert binnen het gezin door gebrek aan opvoeding, of omdat er geen tijd meer voor is, er op uitgekeken is, de kosten toch tegen vallen, of de pup dusdanig gedrag ( door slechte opvoeding) vertoont dat het een onhoudbare situatie wordt.

De fokker die het hele jaar niets of alleen maar goede berichten heeft gehoord, is meestal toch genegen om de hond weer terug te nemen, het is zijn fok ‘product’ en is hier mee begaa!! Wil hiervoor ook zich inzetten om de hond te rehabiliteren ( heropvoeden) en er een nieuw tehuis voor zoeken! Want wat de fokker vooral niet wil is dat er met de hond geleurd wordt of dat hij in het asiel beland of dat hij afgemaakt wordt!

Maar………. Ook een koper heeft verplichtingen naar de hond, maar ook naar de fokker toe. Allereerst bezint eer ge begint laat je goed informeren over het ras, over het opvoeden van een hond, dit is namelijk geen sinecure, je moet hier veel tijd en energie in stoppen, het is niet over na een half jaar , opvoeden duurt zijn leven lang! De eigenaar moet zich er van bewust zijn dat de hond 15 jaar uitgelaten moet worden, ook als het snert weer is, hij moet de hond goed opvoeden dit is het allerbelangrijkste in een honden leven opvoeding, doe je dit goed dan heb je er zijn levenlang profijt van, maar ook de vachtverzorging is bij de lagotto van belang, ook dit behoeft aandacht en MOET gedaan worden, een mooie getoiletteerde lagotto is een parel om te zien! Ook dit moeten we met regelmaat doen ook dit is een stukje opvoeding. Ook de gezondheid van de hond is voor rekening van de baas. Ook dit is iets wat geld kost , ook hier moet rekening mee gehouden worden .Als de hond ziek wordt heeft hij de dierenarts nodig dit kost geld, ook hier moet rekening mee gouden worden!

De fokker af en toe op de hoogte stellen van het wel en wee van de hond, ook als het goed gaat en niet alleen als er stront aan de knikker is, geen nieuws is meestal goed nieuws, maar het is voor een fokker o zo leuk om eens leuke dingen te horen over zijn fok’ producten’ Stuur eens een foto!

Als de hond nu niet of nauwelijks wordt opgevoed en hij ontwikkeld zich tot een zeer drakerig hondje die niet meer te hanteren is en bij alles van zich afbijt, wat dan?? Dan moet de hond de deur uit,en de fokker wordt benadert….. in mijn opinie is het product ‘stuk’ gemaakt en is dit niet te wijten aan de fokker! De eigenaar moet dan heel blij zijn dat de fokker de hond terug wil nemen en deze weer wil heropvoeden en een nieuw tehuis bezorgen wat nog niet zo makkelijk zal zijn want het blijft ten alle tijden een hond met een rugzakje.

Ook als de hond iets gaat mankeren, bijvoorbeeld hij gaat last krijgen van zijn nieren, of krijgt suikerziekte, of oorontsteking, wat dan? Ook dit is het ‘risico’ voor de eigenaar, een fiets kan ook een lekke band krijgen of het lampje kan stuk gaan of de ketting loopt er af, ook dit is voor de eigenaar!

Het is allemaal misschien wat zwart wit maar na 30 jaar in het fokkers wereldje te hebben rond gelopen heb ik al heel veel dingen mee gemaakt! En krijg vooral de laatste jaren het gevoel dat wij als fokker een soort van vogelvrij zijn, dat het allemaal onze schuld is als er iets fout gaat bij de hond, letwel een hond is een levend wezen, we kunnen een hoop voorkomen maar niet alles. Ik probeer het voortraject, alvorens ik een nestje ga fokken, goed te door lopen, ik ben dit ook VERPLICHT en doe dit dus ook, doe mijn stinkende best om zo goed mogelijk voor de moederhond en haar pups te zorgen, probeer o.a. via mijn site heel veel informatie te geven, ook wil ik met alle liefde mensen ontvangen om mijn honden te laten zien en om te vertellen hoe een lagotto in elkaar steekt. Maar als er iets niet goed is qua gedrag of de hond heeft ineens een bult o.i.d. dan komt dat op het bordje van de fokker en wordt er met een priemend vingertje naar de fokker gewezen……….. dit steekt mij. Wil dan ook graag dat kopers eerder aan de bel trekken en als er problemen zijn dan ook berijd zijn om dan de reis naar mijn huis te willen maken om zich te laten adviseren! Ik heb na 30 jaar enorm veel ervaring maar soms krijg ik sterk het idee dat wij fokkers alleen als producenten worden gezien en dat we geen verstand hebben van opvoeding of vacht of gezondheid. Maar zodra er een persoon is die zich deskundige op wat voor gebied dan ook ( gedrag ) dan is dit de aangewezen persoon om informatie aan te vragen zij zullen het wel weten, maar ik heb toch veel te vaak mee gemaakt dat zo’n zogenaamde deskundige een totaal verkeerd advies geeft en het is zelfs voorgekomen dat deze het advies gaf , laat de hond maar inslapen , hij is gevaarlijk voor mens en dier.

Nu deze hond komt bij mij in huis, en geloof me van af de eerste minuut was er totaal niets maar dan ook niets aan de hand een super lieve hond, maar doordat hij bij een zeer onzeker baasje zat en deze hem totaal geen leiding gaf en alles maar goed vond heeft deze hond het heft in eigen hand ( pootje) genomen en is zich gaan afzetten tegen alles en iedereen, als hij maar bij haar was vertoonde hij agressief gedrag. Maar bij mij en mijn roedel een gezellige zeer brave en onderdanige hond. Ik heb hem na 3 maanden bij mij te zijn geweest herplaatst,, bij een gezellig stel mensen in Drenthe en hij zit hier alweer een jaar of 4 en geniet volop van het leven en is een super hond.

 Hieruit blijkt hoe belangrijk het is om zodra nieuw pupeigenaren de hond in huis krijgen zij de hond OPVOEDEN en dat ze van af dag 1 alles maar dan ook alles met hem kunnen doen!

Ik moet concluderen dat ik er altijd tegenop zie als pups naar een nieuw huis gaan, ik hoop dan ook altijd dat ze hem goed opvoeden, vooral tegenwoordig heb ik het idee dat mensen denken dat als je alleen maar lief bent dit genoeg isn maar bedenk dat opvoeden van de vroege ochtend tot de late avond duurt! Je de eerste anderhalf jaar moet door worstelen met een pup! Ik geeft de pup af en dit gebeurt dan met gemengde gevoelens, ik vind het prachtig om mensen blij te maken met een nieuwe huisgenoot maar daarnaast altijd bang dat het mis gaat…….. moet ik nu in het koop contract zetten u bent verplicht om de hond goed op te voeden?, Maar wat is goed opvoeden? Dat is voor iedereen anders, in mijn ogen is een hond goed opgevoed als hij ALLES toe laat, borstelen, kammen, oren, ogen kijken, vooral ook in de bek kunnen kijken, het is zo handig dat je bij een hond in zijn bek kan kijken, ik moet dagelijks iets bij een van mijn honden uit de bek halen, dan hebben ze weer iets waarvan ik vind dat ze dat niet mogen hebben J pootjes voelen en bekijken, kortom je moet de hond bij wijze van spreken in de knoop kunnen leggen en hij moet dit domweg gewoon toe laten!  Dan pas heb je een opgevoede hond, dat hij kan zitten of liggen op commando ach dat zijn kunstjes, dit vind ik geen opvoeden, dat hij echt alles toelaat dat vind ik een opgevoed hond, dan heeft hij vertrouwen in zijn baas want die wil hem geen kwaad doen maar alleen doen wat goed voor hem is. Hier moet je al mee beginnen als ze vanaf dag 1 in huis zijn! en Oefenen is ELKE DAG HERHALEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Net zolang totdat hij het normaal vind dat deze dingen gedaan worden, en geloof me het is zo heerlijk een opgevoede hond te hebben, maar daar moet je als eiegnaar wel zelf aan werken!

Tja kon ik dit maar aan alle kopers verplichten dan was er geen vuiltje aan de lucht, maar ik geef ze letterlijk  en ook figuurlijk uithanden, in de armen van de nieuwe eigenaar en die kan er mee doen wat hij of zij wil, het is een pup ( product)die gekocht is en niet meer van mij.

Ik leg me er maar bij neer en hoop er maar het goede van!

Ik houd me aan de regels en hoop dat de nieuwe eigenaren dit ook zullen doen!