Andere hobby‎ > ‎Onze honden‎ > ‎Gezondheid‎ > ‎stambomen‎ > ‎De Lange Jaap Startpagina.‎ > ‎

Kaalheid bij de lagotto

 Mijn eerste lagotto Mimosa heeft periodiek last van hormonale kaalheid ( met een duur woord Alopsia Ariata . het is ongeveer begonnen toen ze anderhalf jaar oud was ze kreeg op haar flank een klein kaal plekje, eerst dacht ik dat ze gebeten was en dat er wat vacht met geweld was uitgetrokken, maar dit bleek niet zo te zijn en toen ze ouder werd en bij elke loopsheid dit erger werd ben ik van alles gaan onderzoeken, Gelukkig had ik een dierenarts die gelijk constateerde dat het hormonaal was en dat hier weinig aan te doen was, ze had er ook totaal geen last van , geen jeuk, geen pijn en ze at en dronk prima, het was alleen een raar gezicht.

Toen ik haar voor het eerst liet dekken en de dracht vorderde werd de kaalheid echt erg,
 na vraag bij haar fokker leverde niets op ze  gaf geen  informatie en geen duidelijkheid.( maar heb wel teven bij haar gezien die er ook last van hadden) Maar het had wel met de hormoonhuishouding te maken. Na de bevalling en nadat de pups weg waren groeide alles gelukkig wel weer aan.

Nu weet ik na 9 jaar in de lagotto wereld te zitten dat ze eigenlijk niet de optimale vacht heeft, de structuur is zacht en fluffie, wel een goede krul tenminste daar waar haar zit maar als ze kaal wordt valt ze ook echt uit en vind je overal vlokken met haar, ik scheer haar dan bijna kaal ( 3 mm) heb gemerkt dat omdat haar toch weer wil aangroeien ook de kale plekken sneller weer dicht groeien. Dit fenomeen is erfelijk en zit heel duidelijk in deze lijn, ik hoor en krijg met regelmaar berichten en vragen over deze kaalheid, mensen gaan er mee naar de dierenarts en die onderzoekt op alle fronten o.a.  schildklier ( kassa , ping ping) waar het aan ligt, de eigenaren komen geen stap verder, alleen dat hun portomonee dunner wordt en tenslotte  mailen  ze mij.

Mijn advies is hou de hond zo kort mogelijk, ook in de winter ( gebruik dan een dekje tegen de kou) het valt dan niet zo op en je hebt kans dat de kale plekken toch weer dicht groeien.  Medicatie en andere voeding geeft geen soelaas jammer genoeg! De honden die er last van hebben, stammen bijna allemaal af van de kennel waar ik Mimosa (Romakome Gaiezza Gemma) vandaan heb hier is veel inteelt gepleegd en daarom zit het erg verweven in deze lijn.

Ook reuen kunnen er soms last van hebben met name als ze geen ingedaalde teelballen hebben maar ook na castratie komt het naar voren.

Dit ‘gebrek’ moeten we toch niet te licht op nemen daar het oog ook wat wil en het duid op een slechte vacht kwaliteit.

De vacht van een lagotto moet een stevig wollig aan voelende structuur hebben. Er mogen zelfs hardere haren in zitten. De grote van de krul is niet van belang een krul is een krul groot of klein, maar stevig, het mooiste is als je de hond geborsteld hebt dat met een uur de krul weer terug is. Een vacht die is uitgeborsteld en er een paar dagen over moet doen om weer een beetje te krullen is geen goede vacht. We hebben tegenwoordig allerlei middelen om de vacht structuur steviger en harder te laten lijken maar dit is domweg de boel belazeren!

Een show vacht moet een mooie krul hebben en stevig aanvoelen.

Let wel een vacht is pas op volle glorie als de hond rond een jaar of 3 is!

Een vacht in ontwikkeling, Fonzie hier 9 maanden oud maar al een schitterende krul vacht! 

 

Subpagina''s (1): Zelf uw hond knippen