Andere hobby‎ > ‎Onze honden‎ > ‎Gezondheid‎ > ‎stambomen‎ > ‎De Lange Jaap Startpagina.‎ > ‎

Het vehaal van Ko

Ko (  Romakome Quisquilia Quo)

Geboren 2 Augustus 2006

Vorig jaar begon ze met een ietwat niet zuiver lopen, nu kreupelt ze al meer  en ontziet haar rechter achterpoot. De reden, heup dysplasie ( HD D) , dit heeft ze van haar vader geërfd. Deze heeft ook HD D

De fokker wist dit!!!!! Maar heeft haar/zijn mond gehouden en er toch willens en wetens mee gefokt. Je weet dat je een zeer groot risico loopt dat dit door gegeven wordt aan het nageslacht ( HD is BEWEZEN erfelijk en voor een deel de omstandigheden qua opvoeden, voeding, hoe is ze de eerste weken bij de fokker,  zitten pups van 8 wken nog steeds in een veel te klein rennetje vooral de eerste weken tot 8 wken ontwikklen huepen zich en dan moeten pups zich kunne bewegen en keunne ravotten om hun scelet maar ook hun bespiering te ontwikkelen, dit is eenhle belangrijke periode, krijgen ze goede voeding, krijgt de moeder goede voeding , de vader heefts slechte heupen maar hoe zijn de heupen van de moeder?????). En dit is dus ook gebeurt. Nu zul je denken maar mag dit dan, NEE natuurlijk niet maar ja als je de boel verborgen houd en iedereen leugens verteld en alles ontkent, tja… Dom van mij natuurlijk om dan toch met deze fokker in zee te gaan. Als je als fokker te hoerne krijgt dat je hond HD D heeft is dit heel treurig maar dan moet je de beslissing nemen dat er niet gefokt gaat worden met deze hond. je kunt hem zelf houden maar ook een goede plek bij nieuwe mensen geven en weer opzoek gaan naar een andere goede dekreu! Wees eerlijk tegen over je zelf dat is het belangrijkste!

Maar als deze fokker Keurmeester is en ook het secretariaat voerde ( haar man in de begin jaren voorzitter was) van de ras vereniging en ook nog een mooie babbel heeft dan trap je er met open ogen in, en ik niet alleen , vele met mij!

De desbetreffende reu is vele malen gebruikt in de fokkerij van de deze kennel maar wat nog veel erger is ook nog ter dekking aan geboden en ik heb hem jammer genoeg gebruikt en een andere fokker zelfs 2 x.

Nu je moet toch de gezondheid papieren kunnen over leggen, wel hier is door mij en door de andere fokker diverse keren om gevraagd en elke keer een andere smoes en iemand die zo in de vereniging zat verweven komt dan heel geloofwaardig over, het zat allemaal wel goed…… niet dus!

Van Ko en van Luna heb ik in 2008 röntgen foto’s laten maken deze zou de fokker  ( lees mevrouw)SAMEN met foto’s van haar honden naar Amerika sturen om daar bij de OFA te laten beoordelen, Nu waarom daar…..Tja dat was beter werd mij voor gehouden, ik was niet zo thuis in het HD gebeuren heb altijd Teckels gehad en dit ras hoeft geen heup onderzoek om mee te kunnen fokken. Nu heb ik me laten leiden door de fokker waarvan ik dacht met haar status heeft zij er wel ‘verstand’ van. Nu deze foto’s in Mei 2008 aan haar gegeven zij zou ze opsturen. Dit moet nog gebeuren, ik vermoed dat ze wel gezien heeft dat Ko haar heupen niet optimaal waren en tja als dit uit zou komen dan is het normaal dat je dan geld terug krijgt op de aankoop, je hebt recht op het hele aankoop bedrag in dit geval 975€, ik had haar aangeschaft om mee te fokken, dit kon dan niet meer.

Ik heb diverse keren gevraagd of ze foto’s had op gestuurd en elke keer kreeg ik te horen dat dit zo was maar dat het altijd lang duurde bij de OFA. In werkelijkheid duurt dit hooguit 3 weken. Wist ik veel.

Maar geen zorgen haar heupen zagen er toch goed uit op de foto???? Ik kon er wel mee fokken, en dom als ik was liet ik haar nog dekken ook …. Waar…. 3 x raden bij deze zelfde fokker, zij had een mooie reu. ( onthoud bij dit verhaal dat ze het secretariaat deed en keurmeester is en ook al jaren fokt! Eerst met een ander ras en nu met de lagotto sinds 1999)

Gelukkig voor mij en voor mijn Ko, de dekking is niet gelukt…Of….??? (  Ik was er niet bij, heb haar daar gebracht en ze is daar een paar weken geweest, ) bewijs dat ze gedekt is heb ik niet. Wel 975€ armer ( dekgeld is de waarde van 1 pup in dit geval)

Nu deze mevr. wist donders goed dat Ko NOOIT EN TE NIMMER gedekt had mogen worden!

Het fokreglement van de club verteld dat je toch echt een goed uitslag van de heupen moet hebben en dat is HD A,B,C. met D en E mag je echt niet fokken, UITGESLOTEN! Ik was dus in overtreding, en daar baal ik nu nog van, zo naïef, maar goed door mooie praatjes en met haar ‘achtergrond’ had ik er volle vertrouwen in.

Toch na lang aandringen en nog meer dingen die in mijn ogen niet klopte begon ik toch te twijfelen en begon vragen te stellen waar ik geen of nauwelijks antwoord op kreeg. Totdat ik de OFA zelf ging mailen en zij mij terug mailde dat er van mijn honden NOOIT foto’s zijn aan geleverd, Ik werd zo boos en alle puzzel stukjes vielen in elkaar. Er volgdetoen nog een heel regiment aan leugens.

Het mooiste is dat ik altijd met de mevrouw te maken heb gehad over alles wat de Lagotto binnen hun kennel  aan ging en NOOIT met meneer, nu wordt er verteld door mevrouw: Ik heb geen kennel , ik fok niet, ik heb zelf geen honden, alles is van mijn man. Dit is ook zo, ALLES staat op naam van meneer!

Nu Ik heb meneer aan geschreven ( aangetekend) maar ook een gewone brief en mail. Waarin ik mijn geld terug vraag van de aankoop van KO het dekgeld en ook het dek geld van een ander dekking want ik heb de desbetreffende reu gebruikt op een andere teef. We waren er inmiddels achter gekomen ( middels een vervalste uitslag  ( hier stond op dat de reu HD C had)van de reu die naar een andere fokker was gestuurd, na lang zeuren dat ze toch echt een kopij van de uitslag van de HD nodig had) Dat de reu HD D heeft. Dit is ook als klacht naar de tuchtcommissie van de raad gegaan en daar kwam naar boven dat de hond HD D heeft. Meneer moest hier nu voor uit komen, en vertelde dat de reu HD D had!

De fokker beweert nu dat hij dispensatie heeft gekregen van de kynologische commissie ( wat natuurlijk ,met een zelf een valsde mail, grote onzin is!) Dispensatie moet je van het voleddig bestuur krijgen en niet van 1 persoon! En het bestuur heeft nooit dispensatie verleent!

Voor de wet is een hond een ding, een fiets of een koelkast, als verkoper ben je VERPLICHT een GOED product af te leveren, Ik heb dus RECHT op mijn geld terug, omdat ik een fout product heb gekocht! maar helaas de aangetekende brief kwam weer terug, wonderlijk genoeg kreeg ik nog wel antwoord in de vorm van een brief van meneer, dat HD niet erfelijk was en nog meer onzin, Ik kan dus fluiten naar mijn geld.

En Ko…. Die gaat steeds meer kreupel lopen, ze is nu 5 jaar 8 maanden, hoe lang ze dit gaat volhouden, ik kan niet in de toekomst kijken. Ik wil niet dat ze met pijn loopt maar ook niet dat ze niet meer als hond kan functioneren dat kan niet in een roedel, als ze ziet dat de andere honden wel lekker mee mogen en zij niet dan wordt ze chagrijnig en vervelend, dit snapt ze niet, in haar hoofd is ze nog goed en gezond, maar haar heupen laten het niet toe dat ze even lekker kan ravotten en rennen, het zal dus nog wel een dilemma worden. ( gelukkig gaat het nu weer een veel beter en loopt ze na genoeg weer normaal! Hopelijk blijft dit zo en is het iets anders geweest, de hond kan ons jammer genoeg niet vertellen wat haar scheelt. Ik houd haar in goede conditie en vooral niet te dik laten worden, voor nu ben ik tevreden hoe ze het doet, ik merk wel dat Fonzie van hele goede invloed op haar is het lijkt er op dat ze langzaam hem de touwtjes in handen geeft en ze dit zelf heel pretiig vind!)

Wat heb ik hier van geleerd…. Ik wil nu ALLES zwart op wit zien en geloof NIEMAND meer op zijn blauwe ogen en mooie praatjes!

Kijk als beide ouder honden HD A hadden gehad dan had ik gewoon domme pech gehad en had ik er niets van gemaakt, dan is dit jammer maar helaas. Nu weet ik dat ze BEWUST gefokt hebben met een hond met HD D en daar komt ook nog bij dat zeer waarschijnlijk de moeder hond ook niet geröntgend is, De OFA kon mij vertellen dat er van de moederhond geen röntgen foto’s zijn beoordeelt, ik ga er dus van uit dat zij niet is geröntgend, dus wat zij voor heupen heeft???

De desbetreffende kennel heeft trouwens na onderzoek van mijn kant heel VEEL dingen stiekem gedaan en naar nu blijkt niet volgens de regels van de club, het was een aan een aaneensluiting van het ontduiken van de regels. Maar ja als je het secretariaat voert dan heb je ALLES in eigen hand en kun je ook dingen verborgen houden voor de rest van de vereniging. En ook de verhalen dat HD bij kleinere honden niet zo erg is…… nu ook bij kleinere rassen kan het voor (grote) problemen zorgen.

Ik ben een hoop geld armer en straks een hond armer ,ze zal niet oud worden en dat stemt mij verdrietig en zeer boos, wat doe je een hond en eigenaar aan, hoe gevoelloos ben je om op deze manier te willen fokken! Waar gaat het dan om?  Alleen om de €€€€€€€€, iets anders kan ik niet verzinnen.

Ik weet heel goed dat je met levende waar bezig bent en dat er altijd wel iets mis kan gaan waar je als fokker niets aan kunt doen . Ik wil dat iedereen die bij  mij een hond koopt een gezonde leuke hond heeft die tot op hoge leeftijd gezond oud kan worden, dit hebben we niet allemaal in de hand maar ik doe mijn best en laat mijn honden dan ook voor alles wat de vereniging wil onderzoeken .Maar ook als een van mijn honden iets door geeft waarvan we niet weten wat het is dan stop ik met de desbetreffende hond en zelfs met het na geslacht daarvan ( zie het verhaal  van Mimosa) dan is het ‘uithuilen’ en op nieuw beginnen.

2 x een dekking a 975€ en het aankoop bedrag van Ko 975€ maakt dat ik dit nog te goed heb van deze fokker,  2925€ is toch een heel bedrag! Dit zou ik toch in ieder geval terug moeten krijgen!Maar dit is valse hoop, ik ben gewoon belazert. Zo leer je de mens kennen.

 

Ik hoop dat KO nog een tijdje pijnloos mee kan gaan, zij kan er niets aan doen, zij heeft haar ouders niet uitgezocht. Die verantwoording ligt bij de fokker!

Het gezegde: een gewaarschuwd mens telt voor twee ,moeten we goed in onze oren knopen!

Ook binnen een vereniging kan het dus gebeuren dat het niet goed zit bij een fokker, wees als koper ALTIJD kritisch, bevalt het u niet ga dan niet overstag en ga bij een andere fokker kijken, meld het bij de vereniging en wat het allerbelangrijkste is, wil niet gelijk een pup, ze zien er allemaal zo schattig uit en je hebt geen oog en oor voor andere dingen. Zijn er geen pups binnen de club, heb dan gewoon geduld en wacht op pups bij de goede fokker met de juiste papieren. De boven beschreven fokker is nu uit de club en niet aangesloten bij de rasvereniging, ik blijf er toch voor pleiten om een pup aan te schaffen bij fokkers aan gesloten bij de rasvereniging, mocht er iets niet kloppen dan kunne zij je toch bij staan in het oplossen van eventuele problemen. Fokkers dienen zich ook ten alle tijden te houden aan het fokreglement! Nog veel beter is, ga nog voor dat er pups zijn eens kijken bij verschillende fokkers, dan kun je een beter oordeel vellen omdat er nog geen schattige lieve oogstrelende wollebaaltjes lopen, want geheid hier val je voor en je bent verkocht en kunt bijna niet meer terug, Vraag ook altijd of je de gezondheid uitslagen mag in zien! Ik heb liever dat mensen, al is het de avond voor ze een pup komen halen, nog af bellen omdat ze niet zeker zijn, dan dat ze met twijfels een hondje nemen!

Wees slim en ga bij de eerste ontmoeting kijken zonder uw kinderen, dit is rustiger en praat ook makkelijk, maar een briefje met de eventuele vragen die je hebt! Nogmaals vertrouw je het niet of voelt het niet goed zeg dan gewoon nee! Even goede vrienden… bij mij wel ! ik heb liever dat iemand op tijd zegt dat het niet voegt, dan dat het later mis gaat! We willen van beide kanten dat het ongeveer 15 jaar goed gaat en we plezier hebben aan onze huisvriend(in)

 Ko die hopelijk nog een paar jaar mee kan, de tijd zal het leren!

Ko woont sinds een 3 maanden ( 20 augustus 2013) bij mijn ouders, nadat Mimosa helaas te vroeg moest inslapen was er met name voor mijn vader een enorme leegte ontstaan, ik heb met twijfel Ko bij hun gebracht, mijn idee was dat dit niet echt goed zou uitpakken, maar wonderlijk genoeg gaat het echt geweldig, ze hoeft niet meer geforceerd de baas te zijn over de andere honden, dit geeft haar enorm veel vrijheid in rust, ze lijkt ook te weten dat ze er voor mijn vader moet zijn, eigenlijk heeft ze nu een therapeutische taak, en zowaar die vervult ze met verve! ook kon ze zeer dwingend zijn hier bij mij, echt lopen zeuren om er uit te moeten alles te moeten controleren elk uur weer, ik gaf daar niet aan toe maar ze bleef zeuren, ze moest dan bijvoorbeeld om kwart over 10 in de avond de tuin in, en dan een brokje en slapen, ze bleef dan maar dribbelen tot je er gek van werd, dit dwingende komt nu mooi uit want nu doet ze dit om te wandelen, daarna krijgt ze haar eten, mijn moeder MOET nu lopen! voor haar heel goed, anders zit ze teveel binnen! Ko heeft  nu dus een belangrijke taak, ze doet het uitstekend bij mijn ouders, ook bij Ko is er nu rust!!! Hier met de overige 4 honden is het heerlijk rustig en het is nu een stabiel kwartet geworden, eind goed al goed.... laten we het hopen!

Met Ko gaat het nog steeds prima, vorig jaar is mijn vader overleden, er is een hoop gebeurt maar samen met met mijn moeder heeft ze zich er kranig door heen geslagen. ze is enorm op gebloeid, 
Mijn vader voerde haar veel te veel stiekeme hapjes hierdoor werd ze veel te dik, wat voor haar heup natuurlijk niet goed is, maar nu ze dit niet meer krijgt is ze weer op haar oude gewicht en ondanks haar heup beweegt ze gelukkig nog prima, wel zie je dat ze haar rechter heup ontlast omdat haar bespiering aan die kant veel minder ontwikkeld zijn. de linker kant is weer extra gespierd.
Ze is nu 9 1/2 jaar en een vrolijke hond. het enige wat ze niet leuk vind is vuurwerk en onweer. ergens is er iets fout gegaan toen ze bij haar fokker weer te logeren is geweest. Achteraf gezien had ik haar daar nooit naar toe moeten brengen maar goed gedane zaken hebben geen keer.maar er valt mee te leven!
Ze is trouw aan mijn moeder die mede door haar niet alleen is. ze blijft haar taak behouden!